HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 27. 08:31

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 9:07

Ehh, itt mindenki jön az oktatás így meg úgy dumával. Tegye fel a kezét (főleg az itt markáns véleményt formálók közül), aki tisztában van vele, hogy hány tanóra van általános iskola felső tagozatában számítástechnika témakörben.

Megsúgom: heti fél óra. Ebbe kellene beletenni a hivatalosan leadandó anyagot

Az én tippem: kéthetente kettő. Ami középsuliban heti kettő lesz. De most olvasom, hogy akkor még kevesebb. Kérdés, hogy felhasználó szintre mi kell, hogy a kis nebuló eljusson? Nekem nem volt számtech általánosban, még computer sem volt a suliban, nem hogy géppark :( .

De most jutott eszembe valami, ugye elméletileg az ms a jogtiszta swkhez ad könyvet, dokumentációt? A dobozos cuccokhoz legalábbis. Ez sw használatának elsajátítása szerintem szinte ua mintha a videót tanulná meg az ember használni, ott is elővesszük a használati leírást. Ezt minek tanítani? Nem az lenne a normális hogy alapvető dolgokat tanítanak a tanulóknak? nem peidg rögtön így a windows úgy a windows? a video használatot sem tanítják, aki meg bővebben akar megismerkedni a videoval az elmegy olyan középsuliban ahol ezt tanítják.

Szerkesztette: AndrewBoy 2007. 12. 27. 08:38 -kor

#922 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 09:52

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 2:24

Majd megkérdem tőle neked, meg persze magamnak is. De bezzeg van panasz, hogy a Vistát meg kell venni...

Naja, mintha a Vista elengedhetetlen újdonságot tartalmazna az XP-hez képest, amit a tananyagban le kellene adni, de azt csak Vistán lehet... :omg:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#923 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 09:53

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 8:07

Ehh, itt mindenki jön az oktatás így meg úgy dumával. Tegye fel a kezét (főleg az itt markáns véleményt formálók közül), aki tisztában van vele, hogy hány tanóra van általános iskola felső tagozatában számítástechnika témakörben.

Megsúgom: heti fél óra. Ebbe kellene beletenni a hivatalosan leadandó anyagot

A gond, mint mar emlitettem, az, hogy akkor is baromsagot tanitanak. Es nem, nem a linux hianya a baj :) Hanem a szar hivatalosan leadando tananyag. Amiert itt elokerul a linux, hogy ha jo lenne az a tananyag, es arrol szolna, hogy tanitsuk meg a gyereket hasznalni egy gepet, akkor teljesen mindegy lenne, hogy ezt windowson, linuxon vagy akarmi mason tanitjuk. Es akkor esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy X alternativa olcsobb-e, mint Y.

Es ja, meglehetosen kepben vagyok, leven anyam is tanarno, meg ugy a szukebb rokonsagban is akad meg pedagogus :)

(Atya vilag, anno en meg dicseretet is kaptam, mert kigyilkoltam a gepteremben valami virnyakot, amivel a rendszergazda fertozte meg az osszes gepet :lol: )
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#924 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 09:54

Idézet: AndrewBoy - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 6:47

Ha ennyire ms központú az oktatás, akkor nem lehetne -e, persze nem tüntetni, meg ilyenek, de a minisztérium figyelmét felhívni arra, hogy az msen kívül van még élet a világban, és nem feltétlenül olyan nagyon rossz az, ha valaki megtanulja azt használni, persze még ingyen is van.

Abbol a honatyák mennyit tudnak zsebbe kapni? Semmit. Ingyenes? Annak az x %-a nulla.
Tehát "nem éri meg" :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#925 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 11:00

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 10:54

Abbol a honatyák mennyit tudnak zsebbe kapni? Semmit. Ingyenes? Annak az x %-a nulla.
Tehát "nem éri meg" :)

ja hogy az informatikai tárcánál is van szép lobbi az ms részéről? :) na ilyenről nem tudtam  :Đ

#926 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 12. 27. 11:05

Idézet: AndrewBoy - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 11:00

ja hogy az informatikai tárcánál is van szép lobbi az ms részéről? :) na ilyenről nem tudtam  :Đ

Sosem tudni, de iskola olyat oktat, amilyet akar, amit közhálós topikban jobban ki szoktuk vesézni. Csak ugye ezt ismeri, ezt szokta meg, ezt tanítjuk, ezt igényeljük. Próbálkozni lehet, nehéz lesz.
Make love not Wor.

#927 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 12:00

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 10:53

A gond, mint mar emlitettem, az, hogy akkor is baromsagot tanitanak. Es nem, nem a linux hianya a baj :) Hanem a szar hivatalosan leadando tananyag. Amiert itt elokerul a linux, hogy ha jo lenne az a tananyag, es arrol szolna, hogy tanitsuk meg a gyereket hasznalni egy gepet, akkor teljesen mindegy lenne, hogy ezt windowson, linuxon vagy akarmi mason tanitjuk. Es akkor esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy X alternativa olcsobb-e, mint Y.

Az iskola számára jelenleg nem olcsóbb a Linux sem. Az más kérdés, hogy összeségében olcsóbb lenne. Mindenesetre hivatalosan a tananyag tartalmaz olyan dolgokat, amelyeket - legalábbis pár éve még - nem lehet(ett) rendesen leadni Linuxon, lévén pl. a könnyen kezelhető multimédiás programokból nem volt túl nagy választék (itt most nem elsősorban a lejátszókra gondolok). Na most ha az órák számához amúgy is marha nagy leadandó anyag egy részét mindenképpen Windowson kell leadni, akkor nincs sok értelme a tanárt csesztetni, hogy az órát miért nem hasznája arra, hogy alternatív rendszert is bemutasson.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#928 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 12:09

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 12:00

Az iskola számára jelenleg nem olcsóbb a Linux sem. Az más kérdés, hogy összeségében olcsóbb lenne. Mindenesetre hivatalosan a tananyag tartalmaz olyan dolgokat, amelyeket - legalábbis pár éve még - nem lehet(ett) rendesen leadni Linuxon, lévén pl. a könnyen kezelhető multimédiás programokból nem volt túl nagy választék (itt most nem elsősorban a lejátszókra gondolok). Na most ha az órák számához amúgy is marha nagy leadandó anyag egy részét mindenképpen Windowson kell leadni, akkor nincs sok értelme a tanárt csesztetni, hogy az órát miért nem hasznája arra, hogy alternatív rendszert is bemutasson.

Ezzel igy egyetertek, en sosem kardoskodtam amellett, hogy linuxot mutogassunk altalanos iskolaba, csak azert mert az linux es jaj de jo. :)

(A hosszutavu allami onkentes vendor lock-innel mar vannak problemaim, de az egy egeszen mas kerdes :) )
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#929 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 14:36

Ennyire számit sajnos a business. Emlitette itt AndrewBoy, hogy neki nem volt számtech óra alapsuliban. Hát nekünk se. Egyetlenegy órát erőszakoltunk ki még anno az egyik tanártól, aki úgy ahogy értett a géphez. Azon a gépen egy Win98-as volt, és ez volt a suli egyetlen számitógépe.Akkor is bementünk lefagyasztottuk a haverral 5 perc alatt és annyi volt az óra. Ehhez képest, mikor elmentünk középsulikba és 1-nél több PC volt ott, az már tömeges jelenlétnek számitott nekünk.
Azt vettem észre eddigi tanulmányaim során, hogy a tanárok se viszik túlzásba a dolgokat. Nálunk a legtöbb info óra úgy telik, hogy bemegyünk és elindul a MOHAA, miután a tanár elmeséli mit kellene tudnunk Excel terén (ez nem az a tanár, amelyikről irtam ezelőtt). De nem izgatja, hogy ki hogyan tudja, fő az, hogy előadta a tananyagot. Vannak olyak az osztályban, akik máig nem tudják, milyen program az Excel, de vannak olyak, akiknek csak a Windows XP létezik, mint operációs rendszer.

#930 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 14:51

Hogy mi az olcsóbb, azzal vitatkoznék.
Az, hogy az oktatási intézmények kedvezményesen/ingyen/féláron/mittudoménhogyan kapják az ms szoftvereket, azt ki finanszírozza? Az állam. Miből? Az adófizetők pénzéből. Az enyémből is. Azéból is, akinek nincs vindóza. (Nekem sincs.) Azéból is, akinek nincs számítógépe. És ez nem azonos azzal, hogy az egészségesek is fizetnek betegbiztosítást, mielőtt valaki ezzel hozakodna elő.
Évente kb. 1 MILLIÁRD-ot fizetünk egy külföldi multinak. Ezt most Hiller elvtárs/úr évi 5 milliárdra emeli.
Lásd az ezzel kapcsolatos hírt és a tiltakozó oldalt.
Kiindulásként egy link:
http://www.linuxforu...p?topic=22983.0

A többi mondandómat nem írom le, mert azonnal moderálásra kerülne.
De azt hiszem, ebből is világos a véleményem.

#931 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 15:12

bele kéne mindenki fejebe verni, hogy a szoftverekert is kell fizetni.

ha mindenaron ms-t hasznalna, akkor azt vegye meg.
ez a baj, hogy igy nem is lesz az ingyen, meg párezres liszenszekkel rászoktatva a nepek erre.
a campusos liszensz helyett pl. fordithatnak azt a pénzt a foiskolak mukodesere. minek a gyereknek olcso windows?

azért ha meg akarja venni az ember az a harminc e nem olyan nagy érvágás.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#932 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 15:31

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 15:12

bele kéne mindenki fejebe verni, hogy a szoftverekert is kell fizetni.

ha mindenaron ms-t hasznalna, akkor azt vegye meg.
ez a baj, hogy igy nem is lesz az ingyen, meg párezres liszenszekkel rászoktatva a nepek erre.
a campusos liszensz helyett pl. fordithatnak azt a pénzt a foiskolak mukodesere. minek a gyereknek olcso windows?

azért ha meg akarja venni az ember az a harminc e nem olyan nagy érvágás.

Csak kérdés, hogy az iskola miből vegye meg, ha nem kapja ebben a programban. Saját költségvetésből és teljes áron az átlag 100 XP-t és a Server-t? Ezt ki fogja fizetni? Az állam, kétszer annyiért mint most.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#933 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 15:45

Szerintem csak az alternatívát kellene megmutatni, hogy van más operációs rendszer is. Amennyiben valaki OOO-ban csinálja meg a házifeladatát, akkor meg legyen olyan gép, amin ellenőrizni lehet.
"Légy szerény mint én..."

#934 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 15:51

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 15:45

Szerintem csak az alternatívát kellene megmutatni, hogy van más operációs rendszer is. Amennyiben valaki OOO-ban csinálja meg a házifeladatát, akkor meg legyen olyan gép, amin ellenőrizni lehet.

Lehet az ellenőrizni, nincs is ezzel gond. A gond azzal van, hogy most hirtelen a világ összes opensource szabadságharcosa linuxot akar erőszakolni a közoktatásra, persze életükben nem jártak még a katedra másik oldalán. Na ezzel van a baj. Amennyiben több operációs rendszer oktatását akarják megvalósítani, mert ugye váltani értelmetlen, azt előtte meg kellene tervezni és fokozatosan adagolni.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::

#935 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 15:59

A jelenlegi időkeret persze nem elég erre, hogy párhuzamosan több rendszert is tanítsanak.

#936 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 16:21

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 15:31

Csak kérdés, hogy az iskola miből vegye meg, ha nem kapja ebben a programban. Saját költségvetésből és teljes áron az átlag 100 XP-t és a Server-t? Ezt ki fogja fizetni? Az állam, kétszer annyiért mint most.

campushoz mikoze az iskolanak?

eloszor a mindenkinek osztogatunk windows dolgot kene megpiszkalni, utana lehetne az iskolakna adando wineket is megracionalizalni.

(total felesleges szerintem minden felsofoku hallgatonak, meg tanarnak olcso windowst biztositani)

#937 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 16:26

Idézet

total felesleges szerintem minden felsofoku hallgatonak, meg tanarnak olcso windowst biztositani

Ebben van valami. Akik tíz éve jártak egyetemre, főiskolára, azok is végeztek valahogy.

#938 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 16:41

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 16:21

campushoz mikoze az iskolanak?

eloszor a mindenkinek osztogatunk windows dolgot kene megpiszkalni, utana lehetne az iskolakna adando wineket is megracionalizalni.

(total felesleges szerintem minden felsofoku hallgatonak, meg tanarnak olcso windowst biztositani)

Campus már más tészta, azon van mit szabályozni az tény.

#939 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 16:47

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 16:41

Campus már más tészta, azon van mit szabályozni az tény.

elso korbe ezekhez kéne hozzanyulni, aztán utana csak az iskolaknak jarot, mert az kemányebb falat lenne.

azért igy is sok milliárdot meg lehetne sporolni.

#940 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 27. 18:29

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2007. dec. 27., csütörtök - 15:51

...
Évente kb. 1 MILLIÁRD-ot fizetünk egy külföldi multinak. Ezt most Hiller elvtárs/úr évi 5 milliárdra emeli.
...

Tehát bizony ott a lobbi az infótárcánál is, s az iskola csak elvben tanít azt, amit akar.

Sajnos magasabb székben ülők magasabbról tudnak sz@rni az alacsonybban levőkre. Mi meg beszélhetünk elvekről, megsüthetjük azokat, ha a fórum keretein belül maradnak...

S még mindig azt mondom (bár ez is csak elv): nem szép dolog megfosztani a gyerekeket más lehetőségektől, csak azért, mert ők ezt szeretnék... Vagy valaki azt szeretné, ha ők ezt szeretnék - egész pontosan... :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.