Hát erre a legnehezebb válaszolni sajnos. Én azt tanácsolnám, hogy indulj el a kályhától és tapasztald ki a jelenlegi 18-55 obit és a használhatóságát. Ha már egy ideje használod, akkor fel tudod mérni, hogy melyik irányban szűk. Tehát inkább nagylátó vagy inkább tele irányban?
Ha ez megvan, akkor el kell dönteni, hogy milyen jellegű felhasználás lenne a tele irány mondjuk? Ha általános, akkor legtöbb esetben az olcsóbb zoom telék jók lehetnek, de azért légy vele tisztában, hogy ezek igen sok kompromisszumot hordoznak magukban. Tehát nem túl fényerősek, az AF csapnivaló, nem lerekeszlve elég hitvány a képük néha. De vannak kiemelkedő ár/érték arányú obik közöttük, amik ahhoz képest nem olyan rosszak, mint amennyibe kerülnek. Ha rászánsz "kicsit" több pénzt, akkor viszont vannak olyan tele obik, amik hihetetlen minőséget kínálnak "kedvező" áron. Értem ez alatt az EF 70-200 f4 L USM obit. A nem stabilizátoros verzió ugyan könnyen berázható, de a minősége állat! Persze sok pénz egy 70-300 Sigma obihoz képest, de az utóbbiról hamar le fognak beszélni a többiek.
Alapvetően van pár obi az elsődleges (Nikon, Canon, számodra az utóbbi a lényeg most) és a 3rd party gyártók között is, ami kiemelkedően jó, tehát csak így zsigerből nem akarom leírni a Sigma-t sem.
RiCS aláírásában mintha lenne egy obitesztelős oldal, ezt érdemes megnézni. Valamint ha van időd olvasni, akkor a
Prime-Junta oldalon vannak nagyon jó gondolatébresztő cikkek az obiválasztásról is.
És szájhagyomány útján is terjed pár igen jó ajánlás itt a fórumon.
Hogy egy kicsit reklámozzam ami ajánlottam (70-200 f4)
- komolyan össze van rakva
- atom gyors USM motor
- L építés, L üvegek, csoda rajzolat
- tág rekesszel is szép rajzolat
- végig f4, tehát nem f3.5-f5.6 mondjuk
- a 200x1.6 mm még megfogható fókusztáv, komoly madarazásra persze nem elég. De ez egy jó tele hossz
- tipikusan az egyszer kell megvenni üveg (kár egy csapnivaló utazó zúmmal nyitni, aztán szívni az eladással és végül megvenni a jót. Inkább kicsit spórolni, aztán egyből jót)
Nagylátót most nem ajánlok, mert mintha a tele irányba kérdezősködnél. És persze hallgasd meg a többieket, sok komoly fotós van itt
Üdv!