Elküldve: 2004. 08. 20. 18:43
Gondolkodtam linux telepites kozben, hogyan is mukodhet a megosztas dolog. IMHO ket fontos eszkoz van, mindketto a routerben van elhelyezve. A dhcp-t most kihagynam, vegyuk az, hogy ip cimeket 192.168.0.0 - 192.168.0.255-ig lehet kiosztani. Valojaban a network- ill. boradcast cim lefoglal egy-egy cimet, igy csak 1-244-ig cimezheto az utolso byte. Egy pelda:
- router (1 db halokartya + kulso 56k-s modem)
- kliens01 (1 db halokartya)
- kliens02 (1 db halokartya)
Ha a ket kliens akar kommunikalni egymassal, akkor azt a routeren keresztul teszik meg. Ha viszont erkezik egy kulso ip-re hivatkozas, akkor a router a felepiti a modemes kapcsolatot es teljesiti a kerest (megnyitja a weboldalt, letolti a file-t, stb...).
Megvalositas elmeletben. Lenyegeben mindegyik gep kap egy fix ip cimet:
A netmask mindenhol ua.: 255.255.255.0
Router: 192.168.0.1
kliens01: 192.168.0.2
kliens03: 192.168.0.3
Minden tovabbi soron kovetkezo gep egyel nagyobbat. A routeren beallitom a kapcsolatot (felhasznalo nev, jelszo, telefonszam). A klienseken (vegyuk peldanak, hogy a klienseken win xp fut) pedig a TCP/IP resz alatt plusszban megadom, hogy a router az atjaro (beirom a router ip cimet). Meg beallitom meg, hogy egy legyen a munkacsoport neve mindegyik gepen.
Ez ugyan eleg konyhanyelvure sikeredett, de en meg ezen a szinten vagyok. DNS szervert nem kell beallitani sehol sem?!
Szivesen kiprobaltam mar volna a delutan folyaman, de kiderult, hogy minden letezo halokartyamat atvittem egyik baratomhoz.
Jo lesz az elgondolasom?
PeppeR
U.i.: dhcp-vel, iptables-szel majd kesobb foglalkoznek, ha mar ez mukodik!
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...