Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))
Elküldve: 2004. 08. 20. 23:05
Elküldve: 2004. 08. 20. 23:13
Idézet: kroozo - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 20:59
(azér meg lehet kaparni az én megoldásom is
Nem uberdzsunka. Eredeti intel alaplap, valodi p2 512 cache-el, 128Mb Sd ram. Tobb, mint eleg egy sima routernek...
Utannanezek a hdd kikapcsolasnak.
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 20. 23:16
Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 22:05
Lehet, hogy butasag, de velunk a heten tortent meg! Nem lehet, hogy tonkrement az egyik halokartyad? Velunk az tortent, hogy baratom magyarazza a linux bizonyos rejtelmeit. Win alol putty-val leptunk be. Egyszer csak a putty hibat jelez. Utanna se halozat, semmi. A letezo osszes kabelt kiprobaltuk, mire kicsereltuk vegre a kartyat is. Egy realtek volt...
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 20. 23:27
Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 0:16
PeppeR
Ez egy 3com... A gép látja is a kártyát, de ez valami szoftveres bug lehet, mert már a kártya ip címét sem tudom pingelni, csak a localhostot. "Network is unreachable"
Elküldve: 2004. 08. 20. 23:58
Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 0:27
"Megoldottam": újraindítottam a gépet. Élek a gyanúperrel, hogy a suse a microsofttól szalasztja a programozóit:D
De az apache még mindig nem megy, van valakinek ötlete?
Elküldve: 2004. 08. 21. 08:43
Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 19:43
- router (1 db halokartya + kulso 56k-s modem)
- kliens01 (1 db halokartya)
- kliens02 (1 db halokartya)
Ha a ket kliens akar kommunikalni egymassal, akkor azt a routeren keresztul teszik meg. Ha viszont erkezik egy kulso ip-re hivatkozas, akkor a router a felepiti a modemes kapcsolatot es teljesiti a kerest (megnyitja a weboldalt, letolti a file-t, stb...).
Megvalositas elmeletben. Lenyegeben mindegyik gep kap egy fix ip cimet:
A netmask mindenhol ua.: 255.255.255.0
Router: 192.168.0.1
kliens01: 192.168.0.2
kliens03: 192.168.0.3
Minden tovabbi soron kovetkezo gep egyel nagyobbat. A routeren beallitom a kapcsolatot (felhasznalo nev, jelszo, telefonszam). A klienseken (vegyuk peldanak, hogy a klienseken win xp fut) pedig a TCP/IP resz alatt plusszban megadom, hogy a router az atjaro (beirom a router ip cimet). Meg beallitom meg, hogy egy legyen a munkacsoport neve mindegyik gepen.
Ez ugyan eleg konyhanyelvure sikeredett, de en meg ezen a szinten vagyok. DNS szervert nem kell beallitani sehol sem?!
Szivesen kiprobaltam mar volna a delutan folyaman, de kiderult, hogy minden letezo halokartyamat atvittem egyik baratomhoz.
Jo lesz az elgondolasom?
PeppeR
U.i.: dhcp-vel, iptables-szel majd kesobb foglalkoznek, ha mar ez mukodik!
Idézet
- kliens01 (1 db halokartya)
- kliens02 (1 db halokartya)
Ha a ket kliens akar kommunikalni egymassal, akkor azt a routeren keresztul teszik meg. Ha viszont erkezik egy kulso ip-re hivatkozas, akkor a router a felepiti a modemes kapcsolatot es teljesiti a kerest (megnyitja a weboldalt, letolti a file-t, stb...).
Ha a két kliens egy subnetben van (ahogy írtad, aszerint igen), akkor a kliensek közti kommunikáció nem megy át a routeren.
Idézet
Ez ugyan eleg konyhanyelvure sikeredett, de en meg ezen a szinten vagyok. DNS szervert nem kell beallitani sehol sem?!
DNS servert be kell állítani, első körben legegyszerűbb, ha mindenhol a szolgáltatód DNS servereit állítod be.
Elküldve: 2004. 08. 21. 11:09
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 21. 17:49
Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 23:58
De az apache még mindig nem megy, van valakinek ötlete?
Honnan tudod hogy nem megy? Mik a jelek/jelensegek?
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2004. 08. 21. 18:18
Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 12:09
PeppeR
195.70.32.201, 195.56.44.98
Ezek a dns serverek a freeweb.hu zóna name serverei, hátha jó lesz.
Elküldve: 2004. 08. 21. 19:30
Idézet: Friczy - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 17:18
Koszonom! Jovo heten amint lesz nalam halokartya, kiprobalom.
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 21. 20:47
Idézet: mocsi - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 18:49
Hát például onnan, hogy nincs benn a futó processek között:) De már ez is megoldódott, ma jött ki egy patch az apache-hoz, azt felrakta a yast, és azóta megint megy... Lehet, hogy a tegnap kiadott rpm hibás volt?
Elküldve: 2004. 08. 21. 22:44
Idézet: Friczy - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 17:18
Kiprobaltam win alatt, hogy a kapcsolatok -> halozat resz -> TCP/IP reszhez nem automatikus keresre allitottam a DNS kerest, hanem a ket megadott cimre. A kapcsolat felepult rendesen. Ezekszerint akkor bevalt?!
Egyik baratom magyarazott valami olyasmit, hogy nem kotelezo a szolgaltato dns szamait hasznalnom. Lehetoseg van, ezeknel joval magasabb rangu szerverek dns cimeinek a hasznalatara. <- A mondanivalom kisse kodos, nem teljesen ertettem amit magyarazott. El tudnatok magyarazni?
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 21. 23:13
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 08. 22. 00:24
Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 22:13
Akkor felesleges is foglalkoznom vele? O azzal ervelt, hogy nem fugg holmi chello szervertol, kozvetlenul a "nagyokhoz" csatlakozik. Van ennek igy egyaltalan ertelme?
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 22. 10:05
Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 1:24
PeppeR
van. a DNS úgy működik, hogy van egy egyébként működő ip hálózat, amin keresztül küldesz egy kérést egy dns szervernek.
a dns szerverek hierarhikus rendszerben vannak felépítve. ez úgy néz ki, hogy van egy főfőfő szerver, aki elvileg a világ összes hostnevét tudja. (ez persze a valóságban nem egy gép, de most ne menjünk bele a kicsi részletekbe.) mivel ez egyrészt kiszolgálhatatlan, másrészt adminisztálhatatlan, ezért kitalálták, hogy bizonyos zónákat "tovább lehet utalni" a hierarhia alacsonyabb szintjére. ezért ebben a főfőfőben gyakorlatilag más sincs, mint hogy kiutalják az ugynevezett Top Level Domaineket (aka TDL, pl .hu .nl .com .org stb), és ezeket azután már ez a dns szerver (ami persze megin nem egy) tudja megmondani, hogy milyen hosthoz milyen ip tartozik. ezeket aztán szépen tovább lehet még bontani. ill vannak egyéb bonyolítások is (pl lehet pont a hostnevben, tehat az a.b.c.hu gép lehet hogy nem a b.c.hu zónában van, egyszerűen csak az a hostneve hogy a.b.c és a .hu TDLből kap ipt).
Tehát az elejére visszatérve: küldesz egy kérést a dns szervernek, aki ha a kérés az ő hatókérbe tartozik, akkor megmondja, ha nem akkor elindul a kérés a fán felfele, aztán lefele, és eljut oda ahol meg tudják mondani. (Az hogy eközben pontosan ki kérdez mit és kitől, meg ki kinek válaszol, az a dns kérés csomagjának fejlécében lévő beállításoktól függ. Ráadásul vannak chacek is meg stb). A lényeg hogy a végén meg fogod tudni a kéréshez tartozó ip-t.
Ebből következik, hogy te nem vagy köteles a szolgáltatód dns szerverét használni, mert bárki mástól is kérdezhetsz, és előfordulhat, hogy kevesebb lépcsőt kell bejárnia a kérésednek. Mindazonáltal szerintem etikátlan a dolog, mert azért ezek a dolgok méretezve vannak, és te se örülnél ha mindenki a te szolgáltatód dnst kérdezgetné olyanokról amihez neki köze sincs. Mindazonáltal, ha a szolgáltató szerver szar. (márpedig a chellot hallottam már szídni ép eleget), akkor átálíthatod nyugodtan, imho.
nah nagyvonalakban ennyi
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2004. 08. 22. 10:54
Idézet: kroozo - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 9:05
Ez IMHO nagyon jora sikeredett! Igy mar ertem. Visszagondolva a baratom is ezt magyarazta. Koszonom!
Honnan lehet megtudni fofo dns szerver cimeket? Hogyan kell keresni oket?
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 22. 11:42
Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 11:54
Honnan lehet megtudni fofo dns szerver cimeket? Hogyan kell keresni oket?
PeppeR
A fo DNS server cimeket legegyszerűbben egy default bind konfigfile-ból lehet megtudni. Viszotn a főfő DNS servereket sose állítsd be, mint DNS server. Egyrészt a már fentebb említett okok miatt, másrészt pedig azért, mert elképzelhető, hogy úgy sokkal lassabb lesz a DNS feloldásod. Ha gyorsítani akarod a DNS elérést, akkor beállíthatsz a tűzfaladon egy caching-only DNS servert, recursive on beállítással. Bővebb információt DNS-Howto dokumentumban találsz.
Elküldve: 2004. 08. 23. 17:07
úgy érzem a láma kategóriába belefér a kérdésem
SUSE Linux 9 van a gépemen, illetve két darab .rpm, amit fel szeretnék tenni.
A baj csak az, hogy sehogy se tudom rávenni a csomagkezelőt, hogy megtalálja az .rpm-eket. Csak .sel végű package listeket lenne hajlandó olvasni, de az meg nincs. Mi a teendő?
thx
Elküldve: 2004. 08. 23. 17:15
Idézet: ZXer - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 18:07
úgy érzem a láma kategóriába belefér a kérdésem
SUSE Linux 9 van a gépemen, illetve két darab .rpm, amit fel szeretnék tenni.
A baj csak az, hogy sehogy se tudom rávenni a csomagkezelőt, hogy megtalálja az .rpm-eket. Csak .sel végű package listeket lenne hajlandó olvasni, de az meg nincs. Mi a teendő?
thx
bemész a könyvtárba, ahol az xxx.rpm -ek leledzenek, majd kiadod az
rpm -i xxx.rpm
utasítást.
Elküldve: 2004. 08. 23. 18:34
Idézet: Damien - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 18:15
rpm -i xxx.rpm
utasítást.
Köszi, sikerült.
Hát igen, mint az lenni szokott a parancssor lényegesen egyszerűbb mint akármelyik csili-vili grafikus környezet, csak éppen a parancsokat kéne ismerni...

Súgó
A téma zárva.