Idézet: Damien - Dátum: 2004. aug. 16., hétfő - 7:43
A Scaurus kolléga által említett célok (zenehallgatás, e-mail, böngészés) szvsz. tökéletesen fedik az "egységsugarú user" felhasználási területét, így igaz rá, amit írtam... (kattintok, kattintok, OK,OK,OK....) Természetesen mondjuk egy MySQL-Apache-PHP forrásból való felrakása és belövése már nem ez a kategória.

- de változatlanul fenntartom, hogy az említett felhasználásokhoz NEM kell speciális linuxos ismeretekkel rendelkezni...
Amikor megjelent az UHU (és a nejemet is érdekelte, hogy mit tud felhasználni belőle az oktatásban), felraktam a gépére, és megpróbáltam beleélni magam egy kezdő, a számítógéphez nem értő felhasználó lelkivilágába.
A telepítéssel magával különösebb gondom nem volt, bár ha nincs linuxos előismeretem, akkor mindjárt az elején bajban lettem volna, mert az egeret nem találta meg (ps2-re volt felkészítve, sorosra nem), kézzel kellett beírni a megfelelő soros port eszköznevét. Na most egy egységsugarú felhasználó honnan szopja elő a /dev/ttyS0 varázsszót? Utána aztán felment minden szépen. De:
Levelezéshez MTA-nak feltette a Postfixet (ami nagyon szép és jó persze), de nem állított rajta be semmit, még csak rá sem kérdezett mondjuk egy smarthostra, ott volt konfigurálatlanul. Na most ha a fejlesztők koncepciója az volt, hogy majd a kmail vagy valamelyik hasonló csilivili levelező fog menni, ahol úgyis be kell állítani a POP3 és a (nem localhoston futó) SMTP servert, akkor minek a Postfix? (tudom, hogy a helyi processzek tudjanak levelet küldeni, de hova, ha nincs beállítva?)
Természetesen feltette a Sambát file-megosztáshoz, a default configban úgy beállítva, hogy cleartext passwordot használt (2003-ban!) A hálózati beállításokkal nem volt baj, mert a tűzfalam biztosít DHCP-t, így arra nem tudok mit mondani, persze kíváncsi lettem volna, hogy ha közvetlenül ez ment volna az ADSL-re, akkor mit csinál.
Szóval használható volt, de távol sem tökéletes. Mint egy rosszul (értsd: default beállításokkal) felrakott Windows. Ahhoz, hogy többé-kevésbé értelmesen menjen, már nem volt elég az egységsugarú felhasználói ismeret.
Tudom, hogy próbát kéne tennem a többi disztribúcióval is ahhoz, hogy ennél megalapozottabb véleményt mondjak, de arra se időm, se energiám. Hasonló helyzetben utoljára RedHat 8.0-t tettem fel, de ott a célom nem az egységsugarú felhasználó volt, hanem egy minimálrendszer felrakása (sajnos muszáj volt a RedHat). Ott meg a túl sok felrakott csomag volt a gondom, na meg a kudzu, de az másik történet.
Scaurussal egyet tudok érteni, és dicséretes, hogy azon kevesek között van, aki belátja: ez egy hasonló szakma, mint az autószerelés, és természetesnek tartja, hogy az autószerviznek is fizet, ennek megfelelően a gépe szakember általi beállításért is természetesnek tartja ugyanezt. Ez a hozzáállás jelenleg talán ha a számítógéphasználók 1-2%-ára jellemző Magyarországon jelenleg