HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#481 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 20. 23:05

Frankón menetelek előre... újraindítottam a gépet, most már nincs hálózat sem! A linuxos gépről nem érek el semmit, pingelni se tudom, teljesen kuka. A hálózati beállítások rendben vannak, látszólag. De nem is nyúltam hozzá, csak amikor először beállítottam, azóta ment :confused: Ennek ellentmond, hogy a switch-en viszont néha villog a ledje, tehát valamit forgalmaz. De mit?? És akkor más miért nem megy? Falnak megyek mindjárt.

#482 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 20. 23:13

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 20:59

ehhh ez így túl egyszerű :D ráadásul ha nem tudja  a bios akkor nem is megy ... (modnjuk a p2 az gondolom már csak tudja, ha nem valami űberdzsunka, meg egyébként is igazad van :respect:)

(azér meg lehet kaparni az én megoldásom is :D)

Nem uberdzsunka. Eredeti intel alaplap, valodi p2 512 cache-el, 128Mb Sd ram. Tobb, mint eleg egy sima routernek...

Utannanezek a hdd kikapcsolasnak.

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#483 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 20. 23:16

Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 22:05

Frankón menetelek előre... újraindítottam a gépet, most már nincs hálózat sem! A linuxos gépről nem érek el semmit, pingelni se tudom, teljesen kuka. A hálózati beállítások rendben vannak, látszólag. De nem is nyúltam hozzá, csak amikor először beállítottam, azóta ment :confused: Ennek ellentmond, hogy a switch-en viszont néha villog a ledje, tehát valamit forgalmaz. De mit?? És akkor más miért nem megy? Falnak megyek mindjárt.

Lehet, hogy butasag, de velunk a heten tortent meg! Nem lehet, hogy tonkrement az egyik halokartyad? Velunk az tortent, hogy baratom magyarazza a linux bizonyos rejtelmeit. Win alol putty-val leptunk be. Egyszer csak a putty hibat jelez. Utanna se halozat, semmi. A letezo osszes kabelt kiprobaltuk, mire kicsereltuk vegre a kartyat is. Egy realtek volt...

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#484 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 20. 23:27

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 0:16

Lehet, hogy butasag, de velunk a heten tortent meg! Nem lehet, hogy tonkrement az egyik halokartyad? Velunk az tortent, hogy baratom magyarazza a linux bizonyos rejtelmeit. Win alol putty-val leptunk be. Egyszer csak a putty hibat jelez. Utanna se halozat, semmi. A letezo osszes kabelt kiprobaltuk, mire kicsereltuk vegre a kartyat is. Egy realtek volt...

PeppeR

Ez egy 3com... A gép látja is a kártyát, de ez valami szoftveres bug lehet, mert már a kártya ip címét sem tudom pingelni, csak a localhostot. "Network is unreachable"

#485 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 20. 23:58

Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 0:27

Ez egy 3com... A gép látja is a kártyát, de ez valami szoftveres bug lehet, mert már a kártya ip címét sem tudom pingelni, csak a localhostot. "Network is unreachable"

"Megoldottam": újraindítottam a gépet. Élek a gyanúperrel, hogy a suse a microsofttól szalasztja a programozóit:D

De az apache még mindig nem megy, van valakinek ötlete?

#486 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 08:43

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 19:43

Gondolkodtam linux telepites kozben, hogyan is mukodhet a megosztas dolog. IMHO ket fontos eszkoz van, mindketto a routerben van elhelyezve. A dhcp-t most kihagynam, vegyuk az, hogy ip cimeket 192.168.0.0 - 192.168.0.255-ig lehet kiosztani. Valojaban a network- ill. boradcast cim lefoglal egy-egy cimet, igy csak 1-244-ig cimezheto az utolso byte. Egy pelda:

- router (1 db halokartya + kulso 56k-s modem)
- kliens01 (1 db halokartya)
- kliens02 (1 db halokartya)

Ha a ket kliens akar kommunikalni egymassal, akkor azt a routeren keresztul teszik meg. Ha viszont erkezik egy kulso ip-re hivatkozas, akkor a router a felepiti a modemes kapcsolatot es teljesiti a kerest (megnyitja a weboldalt, letolti a file-t, stb...).

Megvalositas elmeletben. Lenyegeben mindegyik gep kap egy fix ip cimet:

A netmask mindenhol ua.: 255.255.255.0
Router: 192.168.0.1
kliens01: 192.168.0.2
kliens03: 192.168.0.3

Minden tovabbi soron kovetkezo gep egyel nagyobbat. A routeren beallitom a kapcsolatot (felhasznalo nev, jelszo, telefonszam). A klienseken (vegyuk peldanak, hogy a klienseken win xp fut) pedig a TCP/IP resz alatt plusszban megadom, hogy a router az atjaro (beirom a router ip cimet). Meg beallitom meg, hogy egy legyen a munkacsoport neve mindegyik gepen.

Ez ugyan eleg konyhanyelvure sikeredett, de en meg ezen a szinten vagyok. DNS szervert nem kell beallitani sehol sem?!

Szivesen kiprobaltam mar volna a delutan folyaman, de kiderult, hogy minden letezo halokartyamat atvittem egyik baratomhoz.

Jo lesz az elgondolasom?

PeppeR

U.i.: dhcp-vel, iptables-szel majd kesobb foglalkoznek, ha mar ez mukodik!

Idézet

- router (1 db halokartya + kulso 56k-s modem)
- kliens01 (1 db halokartya)
- kliens02 (1 db halokartya)

Ha a ket kliens akar kommunikalni egymassal, akkor azt a routeren keresztul teszik meg. Ha viszont erkezik egy kulso ip-re hivatkozas, akkor a router a felepiti a modemes kapcsolatot es teljesiti a kerest (megnyitja a weboldalt, letolti a file-t, stb...).

Ha a két kliens egy subnetben van (ahogy írtad, aszerint igen), akkor a kliensek közti kommunikáció nem megy át a routeren.

Idézet

Minden tovabbi soron kovetkezo gep egyel nagyobbat. A routeren beallitom a kapcsolatot (felhasznalo nev, jelszo, telefonszam). A klienseken (vegyuk peldanak, hogy a klienseken win xp fut) pedig a TCP/IP resz alatt plusszban megadom, hogy a router az atjaro (beirom a router ip cimet). Meg beallitom meg, hogy egy legyen a munkacsoport neve mindegyik gepen.

Ez ugyan eleg konyhanyelvure sikeredett, de en meg ezen a szinten vagyok. DNS szervert nem kell beallitani sehol sem?!

DNS servert be kell állítani, első körben legegyszerűbb, ha mindenhol a szolgáltatód DNS servereit állítod be.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#487 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 11:09

A freeweb-es behivoszam, jelszo, felhasznalo nev parost hasznalom. Sajnos nem tudom, hogy mi a dns szerver cime. Egyszer mar kerdezetm toluk, de nem valaszoltak...

PeppeR

#488 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 17:49

Idézet: keton - Dátum: 2004. aug. 20., péntek - 23:58

"Megoldottam": újraindítottam a gépet. Élek a gyanúperrel, hogy a suse a microsofttól szalasztja a programozóit:D

De az apache még mindig nem megy, van valakinek ötlete?

Honnan tudod hogy nem megy? Mik a jelek/jelensegek?
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#489 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 18:18

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 12:09

A freeweb-es behivoszam, jelszo, felhasznalo nev parost hasznalom. Sajnos nem tudom, hogy mi a dns szerver cime. Egyszer mar kerdezetm toluk, de nem valaszoltak...

PeppeR

195.70.32.201, 195.56.44.98

Ezek a dns serverek a freeweb.hu zóna name serverei, hátha jó lesz.
Friczy

#490 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 19:30

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 17:18

Koszonom! Jovo heten amint lesz nalam halokartya, kiprobalom.

PeppeR

#491 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 20:47

Idézet: mocsi - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 18:49

Honnan tudod hogy nem megy? Mik a jelek/jelensegek?

Hát például onnan, hogy nincs benn a futó processek között:) De már ez is megoldódott, ma jött ki egy patch az apache-hoz, azt felrakta a yast, és azóta megint megy... Lehet, hogy a tegnap kiadott rpm hibás volt?

#492 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 22:44

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 17:18

Kiprobaltam win alatt, hogy a kapcsolatok -> halozat resz -> TCP/IP reszhez nem automatikus keresre allitottam a DNS kerest, hanem a ket megadott cimre. A kapcsolat felepult rendesen. Ezekszerint akkor bevalt?!

Egyik baratom magyarazott valami olyasmit, hogy nem kotelezo a szolgaltato dns szamait hasznalnom. Lehetoseg van, ezeknel joval magasabb rangu szerverek dns cimeinek a hasznalatara. <- A mondanivalom kisse kodos, nem teljesen ertettem amit magyarazott. El tudnatok magyarazni?

PeppeR

#493 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 21. 23:13

A magasabb rangú DNS-ekhez nem értek. Józan paraszti ésszel gondolkodva (minden linknél előbb a DNS-t kell megszólítani), nekem a minél közelebbi DNS hívogatása tűnik gyorsabbnak.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#494 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 00:24

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. aug. 21., szombat - 22:13

A magasabb rangú DNS-ekhez nem értek. Józan paraszti ésszel gondolkodva (minden linknél előbb a DNS-t kell megszólítani), nekem a minél közelebbi DNS hívogatása tűnik gyorsabbnak.

Akkor felesleges is foglalkoznom vele? O azzal ervelt, hogy nem fugg holmi chello szervertol, kozvetlenul a "nagyokhoz" csatlakozik. Van ennek igy egyaltalan ertelme?

PeppeR

#495 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 10:05

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 1:24

Akkor felesleges is foglalkoznom vele? O azzal ervelt, hogy nem fugg holmi chello szervertol, kozvetlenul a "nagyokhoz" csatlakozik. Van ennek igy egyaltalan ertelme?

PeppeR

van. a DNS úgy működik, hogy van egy egyébként működő ip hálózat, amin keresztül küldesz egy kérést egy dns szervernek.

a dns szerverek hierarhikus rendszerben vannak felépítve. ez úgy néz ki, hogy van egy főfőfő szerver, aki elvileg a világ összes hostnevét tudja. (ez persze a valóságban nem egy gép, de most ne menjünk bele a kicsi részletekbe.) mivel ez egyrészt kiszolgálhatatlan, másrészt adminisztálhatatlan, ezért kitalálták, hogy bizonyos zónákat "tovább lehet utalni" a hierarhia alacsonyabb szintjére. ezért ebben a főfőfőben gyakorlatilag más sincs, mint hogy kiutalják az ugynevezett Top Level Domaineket (aka TDL, pl .hu .nl .com .org stb), és ezeket azután már ez a dns szerver (ami persze megin nem egy) tudja megmondani, hogy milyen hosthoz milyen ip tartozik. ezeket aztán szépen tovább lehet még bontani. ill vannak egyéb bonyolítások is (pl lehet pont a hostnevben, tehat az a.b.c.hu gép lehet hogy nem a b.c.hu zónában van, egyszerűen csak az a hostneve hogy a.b.c és a .hu TDLből kap ipt).

Tehát az elejére visszatérve: küldesz egy kérést a dns szervernek, aki ha a kérés az ő hatókérbe tartozik, akkor megmondja, ha nem akkor elindul a kérés a fán felfele, aztán lefele, és eljut oda ahol meg tudják mondani. (Az hogy eközben pontosan ki kérdez mit és kitől, meg ki kinek válaszol, az a dns kérés csomagjának fejlécében lévő beállításoktól függ. Ráadásul vannak chacek is meg stb). A lényeg hogy a végén meg fogod tudni a kéréshez tartozó ip-t.

Ebből következik, hogy te nem vagy köteles a szolgáltatód dns szerverét használni, mert bárki mástól is kérdezhetsz, és előfordulhat, hogy kevesebb lépcsőt kell bejárnia a kérésednek. Mindazonáltal szerintem etikátlan a dolog, mert azért ezek a dolgok méretezve vannak, és te se örülnél ha mindenki a te szolgáltatód dnst kérdezgetné olyanokról amihez neki köze sincs. Mindazonáltal, ha a szolgáltató szerver szar. (márpedig a chellot hallottam már szídni ép eleget), akkor átálíthatod nyugodtan, imho.

nah nagyvonalakban ennyi
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#496 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 10:54

Idézet: kroozo - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 9:05

...

Ez IMHO nagyon jora sikeredett! Igy mar ertem. Visszagondolva a baratom is ezt magyarazta. Koszonom!
Honnan lehet megtudni fofo dns szerver cimeket? Hogyan kell keresni oket?

PeppeR

#497 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 22. 11:42

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. aug. 22., vasárnap - 11:54

Ez IMHO nagyon jora sikeredett! Igy mar ertem. Visszagondolva a baratom is ezt magyarazta. Koszonom!
Honnan lehet megtudni fofo dns szerver cimeket? Hogyan kell keresni oket?

PeppeR

A fo DNS server cimeket legegyszerűbben egy default bind konfigfile-ból lehet megtudni. Viszotn a főfő DNS servereket sose állítsd be, mint DNS server. Egyrészt a már fentebb említett okok miatt, másrészt pedig azért, mert elképzelhető, hogy úgy sokkal lassabb lesz a DNS feloldásod. Ha gyorsítani akarod a DNS elérést, akkor beállíthatsz a tűzfaladon egy caching-only DNS servert, recursive on beállítással. Bővebb információt DNS-Howto dokumentumban találsz.
Friczy

#498 Felhasználó inaktív   ZXer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 17:07

Helló,

úgy érzem a láma kategóriába belefér a kérdésem  :)
SUSE Linux 9 van a gépemen, illetve két darab .rpm, amit fel szeretnék tenni.
A baj csak az, hogy sehogy se tudom rávenni a csomagkezelőt, hogy megtalálja az .rpm-eket. Csak .sel végű package listeket lenne hajlandó olvasni, de az meg nincs. Mi a teendő?

thx

#499 Felhasználó inaktív   Damien 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 17:15

Idézet: ZXer - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 18:07

Helló,

úgy érzem a láma kategóriába belefér a kérdésem  :)
SUSE Linux 9 van a gépemen, illetve két darab .rpm, amit fel szeretnék tenni.
A baj csak az, hogy sehogy se tudom rávenni a csomagkezelőt, hogy megtalálja az .rpm-eket. Csak .sel végű package listeket lenne hajlandó olvasni, de az meg nincs. Mi a teendő?

thx

bemész a könyvtárba, ahol az xxx.rpm -ek leledzenek, majd kiadod az
rpm -i xxx.rpm
utasítást.
Ha a kereszted állandóan magaddal cipeled, előbb-utóbb felfeszítenek rá...

#500 Felhasználó inaktív   ZXer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 18:34

Idézet: Damien - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 18:15

bemész a könyvtárba, ahol az xxx.rpm -ek leledzenek, majd kiadod az
rpm -i xxx.rpm
utasítást.

Köszi, sikerült.
Hát igen, mint az lenni szokott a parancssor lényegesen egyszerűbb mint akármelyik csili-vili grafikus környezet, csak éppen a parancsokat kéne ismerni...  :D

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.