HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2441 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 07. 19:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 7., kedd - 14:36

elore mondom, hogy a grub-hoz nem ertek, de a fentiekben van nehany gyanus dolog a szamomra. a "hd1" az ekvivalens az "sdb"-vel? nincs elotte ide winchester? az 1 az a b?
a ",4" az az 5-os particiot jelzi?

Az biztos hogy a GRUB a winchesterek, illetve a partíciók számozását is 0-tól kezdi. Tehát (hd1,4) az a 2. merevlemez 5. partíciója.
Azt hogy SATA vinyóról van pedig a doscsi jelzi. Legjobb tudomásom szerint GRUB nem ismer olyat hogy (sd1,4).
Szóval azt kell mondjam hogy sajnos ez a rész elvileg jó. +infóként még annyit hogy a rendszerben IDE cucc csak a  DVD olvasó, mindkét vinyó SATA-s.
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#2442 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 07. 19:58

Idézet: dash - Dátum: 2007. aug. 7., kedd - 12:37

Helló mindenkinek,
egy teljesen új Gentoo felhasználó lennék (leszek) ha majd egyszer a rendszertöltő is úgy akarja.

15-ös hibakóddal száll el a GRUB. Ja, és utána ha lenyomok egy bill-t akkor egy olyan csíkozott képernyő jön be amin semmit nem lehet rendesen elovasni.
Ami ezen az oldalon: (http://www.gentoo.or...rror-guide.xml) található már végigzongoráztam. A kernel image pontosan ott van ahol lennie kell.

A rendszer az sdb merevlemezre van telepítve.

Partíciókiosztás a 0. cilindertől kezdve (csak azokat sorolom fel amiknek magához a rendszerhez köze van):
1. partíció: sdb5  ext2 /boot
2. partíció: sdb6  ext3 /
3. partíció: sdb7  ext3 /home
4. partíció: sdb2  swap

Más Linux simán bebootol logikai partícióról, szóval ez elvileg nem lehet gond.

grub.conf:

default 0
timeout 30
splashimage=(hd1,4)/grub/splash.xpm.gz
title=Gentoo Linux
root (hd1,4)
kernel /kernel-genkernel-x86-2.6.19-gentoo-r5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 real_root=/dev/sdb6  doscsi
initrd /initramfs-genkernel-x86-2.6.19-gentoo-r5

Ebben a root=/dev/ram0 init=/linuxrc ramdisk=8192 részt nem igazán értem hogy mit akar.

Szóval teljes az elkeseredés... Már csak azt lehetne hogy átolvasom a kb. 100 oldalas GRUB doksit, ez viszont 'kezdeti' nehézségnek egy kicsit durva.

Köszönöm annak aki segít, csak azt ne kérjétek hogy partícionáljam újra a vinyót.

Nem igazan ismerem a Gentoo-t, de a RH/Fedora alatt azert kell ez az initrd es ramdisk, mert a rendszer alapbol egy kis rendszerrel kezdi a boot-ot, betoltve minden nagyon fontos modul-t (pl sata ) , mielott az egesz sysinit el sem indul.
En ki probalnam, hogy csinalnek egy full hazi kernelt, amihez nem kell initrd/ramdisk

jha es a spashimage-t kikommenteznem.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#2443 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 07. 21:10

Köszönöm a választ. A splashimage kiszedését rögvest kipróbálom.
Tehát akkor ugye azt deriválhatjuk, hogy a bootolás elképzelhető ezzel a partíciókiosztással is.
Nos, a házi-kernel ügyben tudnál segíteni hogy hogy kezdjem el? A LiveCD-ról csont nélkül bebootol az meg elvileg ugyanez a kernel nem?  :rolleyes: Viszont a GRUB "önmagában" azt írja hogy nincs ott a kernel.

Nah, félretéve a marhaságaimat gondolom a LiveCD segítségével kernelt kellene fordítani. Hogy lehetne megcsinálni hogy ne kelljen ez az initrd/ramdisk dolog? Bár őszintén szólva utána meg megint grub-install meg minden, nem is tudom azért nem gondoltam volna ennyire baromira bonyolult lesz. Lehet hogy ez a "kezdet" túl nehéz lesz nekem.  :smoker:
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

#2444 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:08

Idézet: dash - Dátum: 2007. aug. 7., kedd - 22:10

Köszönöm a választ. A splashimage kiszedését rögvest kipróbálom.
Tehát akkor ugye azt deriválhatjuk, hogy a bootolás elképzelhető ezzel a partíciókiosztással is.
Nos, a házi-kernel ügyben tudnál segíteni hogy hogy kezdjem el? A LiveCD-ról csont nélkül bebootol az meg elvileg ugyanez a kernel nem?  :rolleyes: Viszont a GRUB "önmagában" azt írja hogy nincs ott a kernel.

Nah, félretéve a marhaságaimat gondolom a LiveCD segítségével kernelt kellene fordítani. Hogy lehetne megcsinálni hogy ne kelljen ez az initrd/ramdisk dolog? Bár őszintén szólva utána meg megint grub-install meg minden, nem is tudom azért nem gondoltam volna ennyire baromira bonyolult lesz. Lehet hogy ez a "kezdet" túl nehéz lesz nekem.  :smoker:

ezt olvasod? :)
7.c. Default: Manual Configuration ^^

amugy ha rendesen telepitestol elkezded olvasni a manualt akkor nagyon faszan levan bene irva minden, nem lehet elhibazni :) egyebkent lehetoleg frissebb kernel legyen mar a livcecdn levonel :)

valamit elirtal esetleg? talan nincs benne a filerendszer supportja a kernelben? sata driver okes?  :rolleyes:

Szerkesztette: evone 2007. 08. 08. 08:14 -kor

macbook air 2014

#2445 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:31

Idézet: evone - Dátum: 2007. aug. 8., szerda - 8:08

ezt olvasod? :)
7.c. Default: Manual Configuration ^^

amugy ha rendesen telepitestol elkezded olvasni a manualt akkor nagyon faszan levan bene irva minden, nem lehet elhibazni :) egyebkent lehetoleg frissebb kernel legyen mar a livcecdn levonel :)

valamit elirtal esetleg? talan nincs benne a filerendszer supportja a kernelben? sata driver okes?  :rolleyes:

Szia evone!

Persze többek között amit belinkeltél azt is elovastam + még egy csomó mindent; ezekután döntöttem úgy hogy márpedig én most a Gentoo-t ha törik ha szakad kipróbálom.

Nos, közben kiderült hogy mi a probléma: a (hd1,4)-et át kellet írni (hd0,4)-re. Holott sda5 az a Suse gyökérkönyvtára.  :omg:

Szal van egy kis bug a GRUB-ban.

Szerkesztette: dash 2007. 08. 08. 08:35 -kor

#2446 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:38

akkor eliras :)
macbook air 2014

#2447 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:40

Idézet: dash - Dátum: 2007. aug. 8., szerda - 9:31

Szia evone!

Persze többek között amit belinkeltél azt is elovastam + még egy csomó mindent; ezekután döntöttem úgy hogy márpedig én most a Gentoo-t ha törik ha szakad kipróbálom.

Nos, közben kiderült hogy mi a probléma: a (hd1,4)-et át kellet írni (hd0,4)-re. Holott sda5 az a Suse gyökérkönyvtára.  :omg:

Szal van egy kis bug a GRUB-ban.

Nem, van egy kis bug dashban ;)

http://www.gnu.org/software/grub/manual/gr...ming-convention

Idézet

(hd0,1)

Here, `hd' means it is a hard disk drive. The first integer `0' indicates the drive number, that is, the first hard disk, while the second integer, `1', indicates the partition number (or the pc slice number in the BSD terminology). Once again, please note that the partition numbers are counted from zero, not from one. This expression means the second partition of the first hard disk drive. In this case, GRUB uses one partition of the disk, instead of the whole disk.

Le van az irva, csak gondolom nem tunt fel :) Mondjuk spec nekunk se, pedig ez sztenderd szopas, beugorhatott volna :(
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2448 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:50

kroozo! nem a particio szamat, a hdd szamat kellett atirnia! szoval ez meg most sem tunt fel neked, nem csak akkor! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2449 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:52

"Szal van egy kis bug a GRUB-ban."

azt nem irtad le, hogy konkretan mi a hardware kornyezet, es a bios hogy latja a winchestereket... szerintem attol fog fuggeni, hogy a grub melyiket latja elso scsi-nak, es melyiket masodiknak.
a forum ma:

#2450 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 8., szerda - 9:50

kroozo! nem a particio szamat, a hdd szamat kellett atirnia! szoval ez meg most sem tunt fel neked, nem csak akkor! ;)

Jolvan, rosszat boldoltam, akkor felette eggyel, asszem az fd-s peldaban van, hogy a drive is nullatol kezdodik... :) Meg egyebkent is, az volna csak a szep, ha az egyik nullatol kezdene, a masik egytol :)

De jogos, ott a ket pont :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2451 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:54

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. aug. 8., szerda - 8:40

Nem, van egy kis bug dashban ;)

http://www.gnu.org/software/grub/manual/gr...ming-convention

Le van az irva, csak gondolom nem tunt fel :) Mondjuk spec nekunk se, pedig ez sztenderd szopas, beugorhatott volna :(

Hát ezt nem igazán értem. Tudom hogy nullától van számozva, csakhogy az egész Gentoo az sdb-n van, tehát a 2. merevlemezen, tehát hd1-nek kellne ott lennie.  :think:

#2452 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 08:58

Hoppá míg az előzőt beírtam közben jött egy-két hozzászólás.  :D

#2453 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 09:04

Asszem vissza kene szokni az ebed utani kvra, mert ez a szovegertes dolog kezd egyre siralmasabb lenni reszemrol :D

#2454 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 08. 09:43

Idézet: mocsi - Dátum: 2007. aug. 4., szombat - 18:31

miert, kell mencoder?  :rolleyes:

van mencoderem,  :confused:  :down:
macbook air 2014

#2455 Felhasználó inaktív   berle 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 15:30

Idézet: pascal - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 19:16

Alternatívák lehetnek még a netinstall és bootolás egy pendriveról.

Hello, netinstallról tudsz nekem mesélni? :)
Sajnos hiányzó ntldr-el indít, holott asztali gépben hibátlanul bootol a cucc és megy is szépen.
(1) ASUS A7V600-F, AMD 2200+,  256M Blitz+512 Hynix, Ati RadeOn 9000 ViVo, SB Live 4ch, Seagate 120GB

(2) ASUS TUSL2-C,TuaCerka1000@1333, 256M Hyundai+128M AC&DC, GeForce Ti4200,C-Media 8738 4ch, Maxtor 30GB + WD 6GB

#2456 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 18:03

mondom en kicsit csodalkoznek, ha az m300-rol kiderulne, hogy tud pendrive-rol bootolni...
a forum ma:

#2457 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 18:16

Na nekem megint van egy  :lama: kérdésem.

Szkriptek első sora két féle szokott lenni:

#!/bin/bash
illetve
#!/bin/sh

Ha szkriptet írok, akkor az elején mikor melyiket kell írni.

Azért merült fel a kérdés, mert van egy mentés szkriptem ami szalagra mentene. Ebben van egy ilyen sor:

tar -cf /dev/st0 /mentes/mail /mentes/heti

De csak valami oknál fogva csak a /mentes/mail (vagy ha a másik van elől, akkor azt) teszi fel a szalagra.
De ha konzolból kézzel adom ki a parancsot, akkor rendesen felteszi mindkét mappát.

Ötlet?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2458 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 18:27

trivialis: az elsoben a bash a parancsertelmezo, a masodikban az sh. valoszinuleg kulonboznek a kornyezeti valtozoik. (/etc/bashrc es hasonloak...)
a forum ma:

#2459 Felhasználó inaktív   berle 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 09. 19:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 19:03

mondom en kicsit csodalkoznek, ha az m300-rol kiderulne, hogy tud pendrive-rol bootolni...

ezt a lehetőséget már elég régen kilőttem...
(1) ASUS A7V600-F, AMD 2200+,  256M Blitz+512 Hynix, Ati RadeOn 9000 ViVo, SB Live 4ch, Seagate 120GB

(2) ASUS TUSL2-C,TuaCerka1000@1333, 256M Hyundai+128M AC&DC, GeForce Ti4200,C-Media 8738 4ch, Maxtor 30GB + WD 6GB

#2460 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 13. 11:26

Üdv!
:lama:  kérdés jön:
Alapértelmezett gnome alkalmazásokat (pl. gaim) el lehet távolítani anélkül, hogy magával rántaná az ubuntu-desktop-ot is?

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.