Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. aug. 9., csütörtök - 15:24
lordrolee: Azt hiszem néhány dologban egyet tudunk érteni, ezért arra kérlek térjünk kicsit vissza a forgalmazó helyzetére, aki ugye mint az értékesítési lánc azon szereplője, aki helytállni köteles a fogyasztó felé, - ha jól értettem, akkor - véleményed szerint a hatályos jogszabályok fogyasztói szerződésekre vonatkozó rendelkezései miatt, magára marad ezen fogyasztóvédelmi szabályozás terhével. (Javíts ki, ha nem így értetted korábban, hogy nincs jogi lehetősége a forgalmazónak az előző kötelezettel szemben.) Tisztázzuk egy kicsit, ezt!
Erre egyrészt korábban is felhoztam a Polgári Törvénykönyv 311. § (1) bekezdését, amely a jogharmonízációt követően az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel összhangban egy kvázi visszkereseti jogot biztosít az előző kötelezettel szemben. Másrészt utaltam rá, hogy igenis létezik szabályozás - a jogharmonizációnak köszönhetően is - arra nézve, hogy az értékesítési lánc minden szereplője valamelyest mentesüljön a rá nehezedő terhek súlya alól. Ezt egyébként ugyanezen szakasz (3) bekezdése tartalmazza.
A kérdésem tehát az, hogy mi is az, ami szerinted ebben hibádzik?

Az hibádzik, hogy a dolog nincsen olyan szinten leszabályozva és szankcionálva, mint ahogy az fogyasztó-kereskedő között. A hajamra kenhetem a visszkereseti jogomat, ha a nagyker, mint olyan cseszik teljesíteni felém a kötelezettségeit. Olyan toleráns dolog lenne a megoldás, ahol számbavennék a kereskedő és szervíz/nagyker/importőri kapcsolatot. És pl egy 20 napos javításnál nem engem cseszne meg az fvf amiatt, hogy a szervízbe vagy nagykerbe 2 hétig csak csücsültek a terméken, és utána kezdték el diagnosztizálni a hibát. Nekem ezzel van bajom, semmi mással. Az meg hogy építsem bele az árrésbe elég nevetségesen hangzik, hisz a műszaki cikkek és főleg a számítástechnikai eszközök annyira nyomott árrésre kényszerít, hogy sztem pár ágazat belepistulna.
Most őszintén. Te mint vevő mennyire foglalkoznál azzal a ténnyel, ha teszem azt megveszel egy 300.000ft-os videokamerát, ami egy hónapon belül bedöglik és visszaviszed a vásárlás helyére. Megkapsz minden papírt, átvételi elismervényt minden stimt, DE csak a 20. napon kapod az értesítést, hogy elkészült a javítás, de te már a 16. napon vered az asztalt, hogy márpedig ide nekem de most, cserekészülék stb stb.
És erre azt válaszolja a kereskedő, elnézéseket kérve folyamatosan, hogy a szervíz azt az információt adta, hogy megrendelték az alkatrészt, de várni kell rá, mert mondjuk a belgiumi raktárban sem volt.
Gondolom rögtön vásárlók könyve fvf stb.
És itt van a bajom, amikor neadjisten nem történik megegyezés a fogyasztó és a kereskedő között. A kereskedő elleni lesz mondjuk egy BT határozat, amit teljesen önhibáján kívül követett el. A kamerát vagy annak árát a büdös életbe nem fogja tudni "visszaszerezni" a szervíztől/gyártótól/nagykertől/stb. És ott áll egy javított készülékkel, amit már nem tud teljesen új készülékként, teljes időtartamú jótállással értékesíteni. Az a bajom, hogy a szervíz "hibája" miatt a kereskedő szopja a f*szt. Saját tapasztalatból beszélek. Remélem így már világos a problémám a dologgal kapcsolatban.
Szerk: nem azt mondom, hogy ez minden esetben így van, mert azért a nagykerek többsége próbálja betartani a határidőt, de ha esetleg úgy alakul akkor ők mossák kezüket. Sőt a nem szervízes javításoknál, tehát ahol közvetlenül kell a terméket pl a nagykerhez visszaküldenünk, nem egyszer előfordult, hogy a papíron megkapott gariidőn kívül is cseréltek terméket. Mondjuk ilyen sztem nem sok van.
Szerkesztette: lordrolee 2007. 08. 09. 14:56 -kor