rendszergazda:
Ahogy ma már írtam az adott sávszélre eső költségek csökkenése teszi lehetővé azt hogy a szolgáltató adott pénzösszegből egyre több kapacitást tudjon telepíteni. Ez minden szolgáltatás típusnál ugyanúgy működik, idővel a gyártástechnológia fejlődésével és új fejlesztések bevezetésével egy adott sávszélesség költség vonzata csökken, így lehetőség nyílik a sávszélesség és az adatforgalom kapacitások növelésére.
Már korábban linkeltem ezt a cikket amiben a Motorola és Cisco emberei mondják el véleményüket milyen árcsökkenést hoznak majd el az új nagyobb portsűrűségű kártyák. De ez már tavaly nyáron a Motorola TX32 bejelentésekor is képbe jött egy akkori cikk keretében.
CMTS Downstream Prices Plummet
http://www.lightreading.com/document.asp?d...9&page_number=1
Azt is leírtam hogy a probléma forrása hazai UPC-nél az hogy a három nagy piaci szereplő közül pont az Arris van lemaradva az új nagy port sűrűségű kártyájának bevezetésével, ráadásul az lesz majd a legkisebb pontszámú, 16DS, szemben a Cisco 24 vagy a Motorola 32-jével. Márpedig hiába jönnek ki a konkurensek az olcsóbb port költséget jelentő kártyáikkal, az az Arrisba nem fog belemenni, ők pedig annyira el vannak maradva hogy még nyílvánosan be sem mutatták a kártyájukat. Szerintem minimum fél év késésbe lesz Arris saját kártyájának bevezetésével. Persze ki tudja lehet ez majd arra készteti UPC-t hogy egy új beszállítóval oldják meg a bővítéseiket.
Azért van a DOCSIS 3.0-nak pár új fejlesztése: bonding, AES, multicast(ez majd az IPTV-hez kell), M-CMTS, CPE fonton Set-top Gateway. Szerintem egy elég átgondolt komplett rendszerre törekedtek, viszont túl sokáig tökölt el vele CableLabs. Ahogy már korábban is többször írtam, nem véletlenül verték a nagy amcsi kábeles cégek évek óta CableLabs asztalát hogy haladjon már, mert így is technológiai hátrányban vannak. A DOCSIS 3.0 egyik nagy hibája hogy nagyon sokat késett, már vagy 2 éve működnie kellene az ilyen rendszereknek, de inkább csak 2 év múlva fognak és ez túl nagy időbeli csúszás, ami meg is érződik a kábeles net lehetőségein és minőségén.
Itt van egy összefoglaló a lap alján mik a DOCSIS 3.0 főbb fejlesztései, sávszél szempontjából valóban a bondig a legjelentősebb, de az M-CMTS is az lehet.
http://www.cedmagazi...docsis-3-0.aspx