HWSW Informatikai Kerekasztal: UPC chello: bővítések és korlátozások XII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPC chello: bővítések és korlátozások XII. Értékeld a témát: -----

#2251 Felhasználó inaktív   moq 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 10:09

Idézet: Tom-y - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 23:25

Félreértettél ;)
Mindösszesen arról van szó,hogy ezt a 6000 ft-ot most elbuktam.De mivel a digi ennél jóval olcsóbban adja a gyorsabb netet,nem fáj annyira ez a pénz.
Amúgy nem vagyok nagy warezoló.3-4 sorozatot töltök rendszeresen(350mb darabja,hetente 1 rész)+
havonta átlag 1 dvd film/játék amit leszedek még.(saját részre,nem eladni)
Az a "baj",hogy ezt a kis mennyiséget éppen akkor próbálom/tudom letölteni,amikor a UPC korlátoz.

Esetleg nem próbálnád meg azokkal a kliensekkel, amiket én írtam? Az, hogy van titkosítás édeskevés, nem mindegy, hogy mit titkosít. De ha write only user vagy, akkor tőlem mehetsz akárhova...
Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert gyűlölöm a növényeket.

#2252 Felhasználó inaktív   Nagy Sarga Domper 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 10:19

Idézet: repattila - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 8:37

Ha mar ilyen fellengzosen sikerult valaszolni ird mar le, hogy mitol is lesz jobb, ha a halozat utolso szakaszan gyorsabb lesz?

Hisz a mostani sebessegek boven belefernek a jelenleg hasznalt technologia kereteibe, innentol miert is kell a priorizalas, nyilvan mert nem gazdasagos annyi cmts-t alarakni amennyit igenyelne a mostani sebessegek korlatok nelkuli biztositasa, csakhogy a docsis 3 sem igenyel kevesebb eszkozt az adott sebesseghez, pusztan nagyobb sebesseg erheto el vele.

En szivesen meghallgatom a te velemenyedet is, ha hajlando vagy leereszkedni hozzam...

Szerintem nagyon nem férnek bele a mostani sebességek :) A EuroDOCSIS DS csatorna mondjuk ~55 MBit-et visz át modulációtól meg sokmindentől függően, ami elégnek tűnik, de ez osztott média, ezen nagy számú előfizető osztozik - 20 megás csomagoknál már kis számú heavy user is meglátszik a hálózaton. Persze elméletben lehet 2 ügyfél/DS csatorna arányt kialakítani, csak akkor az a havidíjon is látszana (a gyakorlatban ráadásul nehéz, mert egy node-on - fizikai kábelszakaszon - sok előfizető van).

3.0 esetén az osztott média 50-ről felugrik többszáz megabitre az összetrönkölt csatornák számától függően, ami lehetővé teszi egyrészt a magasabb végponti sebesség elérését, másrészt hogy a hálózat első osztott szakaszán (a bottleneck-en) megemelkedjen az átviteli kapacitás adott számú userre.

#2253 Felhasználó inaktív   Nagy Sarga Domper 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 10:21

Idézet: Tom-y - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 9:36

Az ÜFSZ mondta tegnap.Pontosan forintra megnézték.UPC-nél az eltelt hónapok után kell fizetni büntit.

Eltelt hónapok listaára és hűséges ára közötti különbözet + adott bekötési díjkedvezmény (25k) + esetleges ajándék értéke.

#2254 Felhasználó inaktív   Tom-y 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 10:30

Idézet: moq - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 10:09

Esetleg nem próbálnád meg azokkal a kliensekkel, amiket én írtam? Az, hogy van titkosítás édeskevés, nem mindegy, hogy mit titkosít. De ha write only user vagy, akkor tőlem mehetsz akárhova...

Csak délután tudok bármit is kipróbálni.Felőlem is elmehet bárki bárhova...

#2255 Felhasználó inaktív   Tom-y 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 10:32

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 10:21

Eltelt hónapok listaára és hűséges ára közötti különbözet + adott bekötési díjkedvezmény (25k) + esetleges ajándék értéke.

Egyszerre 3 kábeles szolgáltatást rendeltem meg.

#2256 Felhasználó inaktív   repattila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 11:06

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 10:19

Szerintem nagyon nem férnek bele a mostani sebességek :) A EuroDOCSIS DS csatorna mondjuk ~55 MBit-et visz át modulációtól meg sokmindentől függően, ami elégnek tűnik, de ez osztott média, ezen nagy számú előfizető osztozik - 20 megás csomagoknál már kis számú heavy user is meglátszik a hálózaton. Persze elméletben lehet 2 ügyfél/DS csatorna arányt kialakítani, csak akkor az a havidíjon is látszana (a gyakorlatban ráadásul nehéz, mert egy node-on - fizikai kábelszakaszon - sok előfizető van).

3.0 esetén az osztott média 50-ről felugrik többszáz megabitre az összetrönkölt csatornák számától függően, ami lehetővé teszi egyrészt a magasabb végponti sebesség elérését, másrészt hogy a hálózat első osztott szakaszán (a bottleneck-en) megemelkedjen az átviteli kapacitás adott számú userre.

Ez oke, de mi a garancia, hogy a docsis 3 bevezetesevel javulni fog a DS kapacitas/user arany? Gondolom nem olcsobbak, hanem dragabbak lesznek az ilyen eszkozok, ezert nem ertem miert varja mindenki megvaltokent a docsis 3-at, hisz a gazdasagi korlatok ugyan ugy arra fogjak "kenyszeriteni" az upct, hogy a meg epp "jo" (es utobbi idoben eleg erosen esett az upcnek jo szolgaltatast jelento szolgaltatas minosege) szolgaltatast eredmenyezo szamu usert kosson egy ds agra.

#2257 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 11:19

Idézet: repattila - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 8:37

Ha mar ilyen fellengzosen sikerult valaszolni ird mar le, hogy mitol is lesz jobb, ha a halozat utolso szakaszan gyorsabb lesz?

Hisz a mostani sebessegek boven belefernek a jelenleg hasznalt technologia kereteibe, innentol miert is kell a priorizalas, nyilvan mert nem gazdasagos annyi cmts-t alarakni amennyit igenyelne a mostani sebessegek korlatok nelkuli biztositasa, csakhogy a docsis 3 sem igenyel kevesebb eszkozt az adott sebesseghez, pusztan nagyobb sebesseg erheto el vele.

En szivesen meghallgatom a te velemenyedet is, ha hajlando vagy leereszkedni hozzam...

Pedig nagyon nem mindegy mennyi az elérési hálózat átviteli kapacitása és annak sávszélességre vetített költsége. Egy kábelnet hálózatban az elérési szakasz a szűk keresztmetszet, mind kapacitás, mind költség fronton. Ha itt jelentősen javul valami, az a hálózat egészére pozitív hatással van.

Egy DOCSIS 3.0 hálózat legalább 4 adatcsatornát fog össze, ezzel meg4xezve az átviteli kapacitást. Ugyannyi ember egy 4x nagyobb közös átviteli közegen kevésbé fog bedugulni. Mivel nagyobb a hálózat áteresztő képessége az egy főre vetített havi adatforgalom mértéke is meg4xeződik. Egy nagyobb áteresztő képességű hálón a p2p-t is kevésbé kell priorizálni, persze csak addig amíg ezt is be nem növi. A p2p meg olyan hogy az bármekkora adatáviteli kapacitást kitölt, de akkor is ha nagyobb van akkor kevésbé fog lassulni. A nagyobb átviteli sebesség pedig nagyobb sebességű csomagok kialakítását teszi lehetővé. Ez azért fontos mert telconál ahogy majd megjelennek az FTTN+VDSL2 fejlesztések, nagy valószínűséggel hasonló 25-50 Mbps-es csomagok lesznek mint németeknél. Ehhez pedig kell a DOCSIS 3.0 nagyobb áteresztő képessége, hogy racionalítása legyen ilyen sebességű csomagok kialakításának.

Szintén fontos pont az hogy a DOCSIS 3.0 új, nagyobb port sűrűségű eszközöket hoz, amiken olcsóbbá válik egy port ár, így az egységnyi sávszélességre jutó költség csökken. Vagyis ugyanannyi pénzből több kapacitást tud venni a szolgáltató és így nagyobb áteresztő képességű hálózatot tud kialakítani, ahogy eddig is ezt tette, mert ez a fejlődés mozgatórugója. Eddig jellemzően 2 downstream port volt egy CMTS kártyán, de az újonnan megjelenő kártyák port sűrűsége jóval magasabb lesz, 16-24-32 downstream porttal, sőt Motorola 2009-re már egy 64 portos kártyát fog tesztelni. A nagyobb port sűrűség csökkenti az egy portra eső fajlagos költséget, míg régen egy downstream port 10-15 ezer dollár volt, ez idővel a DOCSIS 3.0 eszközök megjelenésével és terjedésével akár 5 ezer dollára is csökkenhet. Vagyis 2-3x több portot lehet venni ugyanabból a pénzből, így nagyobb átereszető képességű hálózatot lehet építeni.

Az idő előrehaladtával egyre több DOCSIS 3.0-ás fejlesztés fog majd beérni és fajlagosan olcsóbban elérhetővé válni. Jönnek majd az M-CMTS megoldások ahol szerintem még inkább csökkeni fog majd a fajlagos sávszél költség. Ezeket egyébként eddig is néha leírtam vagy linkeltem olyan cikket amiben szerepelt. Az is leírtam hogy idehaza nagy valószínűséggel 2009 előtt nem valószínű hogy DOCSIS 3.0-ás technológiát vezetnének be a szolgáltatók és a jelentősebb áttörés inkább csak 2009-10-re várható.

#2258 Felhasználó inaktív   lipigab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 11:34

Idézet: maxt - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 9:00

Azt hiszem valami készül!
Újpesten Izzó ltp-en házakat megszórták digi-s hirdetésekkel...

Hi,

Én is itt lakom, a Káp. 19-ben én sehol nem látok semmilyen infót. Még direkt körbejártam a környező lépcsőházakat is, de semmi...

#2259 Felhasználó inaktív   maxt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 11:44

Idézet: lipigab - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 11:34

Hi,

Én is itt lakom, a Káp. 19-ben én sehol nem látok semmilyen infót. Még direkt körbejártam a környező lépcsőházakat is, de semmi...

10emeletesekben az Ugró Gyulán...
(kedves szomszéd :D lol )

#2260 Felhasználó inaktív   rendszergazda 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:12

Idézet: Nagy Sarga Domper - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 10:19

Az EuroDOCSIS 2.0-nál egy DS csatorna max. hasznos átviteli sebessége 50 Mbit/s, egy US csatorna 27 Mbit/s sebességre képes. EuroDOCIS 3.0-nél a sebességek maradnak, csak több csatornát össze lehet fogni, így pl. 8 csatornát összefogva elérhető  400/108 Mbit/s sebesség.

Azt nem értem tisztán, hogy ez a "channel bonding" olyan nagy pluszt tud majd hozni a hálózaton? Hisz most is van dinamikus channel váltás, most is pakolgatja az ügyfeleket az UPC az egyes DS csatornák között a terhelés függvényében, annyi plusz lesz hogy DOCIS 2.0-nél a DS csatorna váltása szükségszerűen a net megszakadásával járt, DOCIS 3.0-nál ez majd elmarad. De valós plusz sávszélességet nem hoz majd a DOCIS 3.0, azt csak újabb DS csatornák allokálása hozna, ami főként az analóg TV csatornák számának csökkentésvel lehetne elérni, hisz gondolom az egyébként elérhető szabad frekitartományokat már most is felhasználja a Chello internethez az UPC. Vagy az overhead-ek csökkenésével, tehát hogy pl. nem 8 db. 50 Mbit/s-es DS csatornán osztozik 8 x 20 db. előfizető, hanem összefogva 8 csatornát egy 400 Mbit/s-es bonding-elt sávszélességen osztozik 160 db. előfizető, itt olyan sok pluszt nem látok, figyelembe véve hogy jelenleg is van terheléselosztás tudtommal a DS csatornák között.

A fentiek miatt elég pesszimista vagyok abban, hogy nagyságrendileg bármit is számítana a DOCIS 3.0 bevezetése, persze nyilván rugalmasabban lehet egy nagy sávszélességgel gazdálkodni mint sok kicsivel, de azt hiszem jelentős javulást ez nem tud hozni. Plusz DS csatornákat pedig - analóg tv adók rovására - most is be lehetne kötni, a dinamikus csatorna allokáció meg szétterítené az ügyfeleket a rendelkezésre álló DS csatornák között, de ehhez az kellene hogy szabaduljon fel analóg tv csati programhely, amihez meg digitális tv csatornák terjedése kellene.
Olyan világban élünk, ahol a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, a bútorápolószerek viszont valódi citromot

#2261 Felhasználó inaktív   rendszergazda 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:37

Idézet: shabba - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 11:19

Egy DOCSIS 3.0 hálózat legalább 4 adatcsatornát fog össze, ezzel meg4xezve az átviteli kapacitást. Ugyannyi ember egy 4x nagyobb közös átviteli közegen kevésbé fog bedugulni. Mivel nagyobb a hálózat áteresztő képessége az egy főre vetített havi adatforgalom mértéke is meg4xeződik.

Azt mondja meg nekem valaki hozzáértő, hogy ez miért is lenne így? Nekem semmi ilyesmi nem jött le az EuroDOCSIS 3.0-ról olvasottakból. Azért, mert összefogok 4 csatornát, attól miért lesz négyszerese az össz. sávszélesség amivel gazdálkodhatok?
Olyan világban élünk, ahol a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, a bútorápolószerek viszont valódi citromot

#2262 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:59

Idézet: rendszergazda - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 13:37

Azt mondja meg nekem valaki hozzáértő, hogy ez miért is lenne így? Nekem semmi ilyesmi nem jött le az EuroDOCSIS 3.0-ról olvasottakból. Azért, mert összefogok 4 csatornát, attól miért lesz négyszerese az össz. sávszélesség amivel gazdálkodhatok?

Azért mert a bondig, a csatornák összefogása layer1-ben történik. Ha van 4 db DOCSIS 2.0-ás csatornád akkor a modemed egyazon időben csak egyhez tud hozzákapcsolódni így a maximális sávszél 50 Mbps lehet. Egy DOCSIS 3.0-ás rendszernél, ha az CMTS és modem oldalon is támogatott, akkor egyidőben 4 csatornához kapcsolódik a modem, azokat layer1-ben bondingolja, így a kapacitásaik összeadódnak és egy egységes 200 Mbps-es adatvonal jön létre, amin akár egyetlen szálon is tölthetsz 200 Mbps-tel, ha épp te vagy az egyedüli user, ami ugye gyakorlatban sosem lesz, de az elvi lehetőség létezik.

Ha fizikailag össze vannak fogva a csatornák jobban allokálható a sávszél. Pl. DOCSIS 2.0 esetén adott időpillanatban az 1. csatornán van 10 Mbps szabad sávszél, a 2.-on 1 Mbps, a 3.-on 2 Mbps, a 4-en meg 40 Mbps szabad. Ha a te modemed épp a 2. csatornára csatlakozik akkor igencsak terhelt állapotban találod magad. Ha a CMTS-en aktiválva van a dinamikus sávszél allokáció akkor egy nagyobb arányú letöltésnél nagy valószínűséggel át fog pakolni a 4. csatornára ami sok szabad hely van, de ekkor a tunernek csatornát kell váltania, ami szakadással jár. Ha viszont nincs dinamikus csatorna váltás, akkor igen lassú lesz a letöltésed, mert az adott csatorna telített, hiába lenne mellette egy másik, ahol van elégséges szabad kapacitás. DOCSIS 3.0-nál fizikailag össze van fogva a 4 csatorna és csak azt látod hogy adott időpillanatban épp 53 Mbps szabad sávszél van a 4 csatornán összesen. Nem kell a tunernek váltania ahhoz hogy elégséges kapacitást kapj a letöltésedhez. Egy nagyobb közös sávszél kapacitása mindig hatékonyabban szétosztható, mint több kisebb.

Szerkesztette: shabba 2008. 02. 07. 14:02 -kor

#2263 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:11

rendszergazda:

Ez egy viszonylag szemléletes doksi DOCSIS 3.0 változásairól, M-CTMS-ről a Motrola egyik emberétől.

http://www.freeweb.hu/shabbarulez/Motorola...ct(KwangJu).pdf

#2264 Felhasználó inaktív   islorinc 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:39

sziasztok!

Régóta követem a fórumon, érdeklődve olvasom a hozzászólásaitokat.

IT területen dolgozom, fontos számomra a stabil, gyors megbízható internet. Azért jeleztem, hogy nem vagyok laikus, mert így hozzátenném, hogy tudom, hogy a fórumokon mindig a "kritikus keménymag" gyűlik össze.

Olvasva a fórumot és tudván, hgoy esetleg túl kritikus itt a "nép", mégis elbizonytalanodtam, hogy kell e nekem a chello. (habár ismétlem, próbáltam a kritikákat szelektiven kezelni.)

Ami fontos nekem
Stabil, gyors net (lehetőleg a 10 mbit/es csomagot választanám.)
p2p (ezen belül is torrent) és EMULE!

ftp

Itt soha senki nem beszél az EMULE ról és a DC++ ról. Ott mennyire érvényesül ez a letöltési limit?

Szeretném, ha írnátok nekem konkrét adatokat, információkat.

Nem szeretnék utasítgatni senkit, de úgy gondolom hogy a kérésem másoknak is sokat segítene.

Kérlek írjátok meg, hogy melyik P2p hálózaton, melyik klienssel, melyik időszakban milyen átlagsebességgel ment a letöltés. (nyilván ahol többszálon fut a dolog, ott az együttes sebességet kérném).

Ezenfelül örülnék olyan tapasztalatoknak is, hogy a priorizálást mely napszakokban érzékelitek és mikor tekint el ettöl a upc.

Jelenleg ADSLem van. 8 mbit-es csomag. 824 K-val jön mindenhonnan az adat, ingadozás nélkül, DE ne felejtsük el, hogy a 824 K csak 7 mbitnek felel meg, másrészt nagy hátránya az ADSLnek az iszonyat ár (közel 10 ezer forint + telefon) és a kis upload és a napi 1-2 szakadás.

Vacilálok a váltáson, légyszi segítsetek a döntésemben. Félek feladni a jó, megbízható netet, de ugyanakkor a havi 14 ezer forint kiadás is kissé túlzott a T felé.

Köszönöm a tapasztalatokat, infókat előre is mindenkitől.

#2265 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 15:01

Idézet: islorinc - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 15:39

sziasztok!

Régóta követem a fórumon, érdeklődve olvasom a hozzászólásaitokat.

IT területen dolgozom, fontos számomra a stabil, gyors megbízható internet. Azért jeleztem, hogy nem vagyok laikus, mert így hozzátenném, hogy tudom, hogy a fórumokon mindig a "kritikus keménymag" gyűlik össze.

Akkor biza Neked ez kell: www.bix.hu
kicsit olvass vissza shabba kartárs irásába, pár hsz-el előrébb, per pillanat a docsis 2 -nél járunk
Keeping the funk alive

#2266 Felhasználó inaktív   moq 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 15:04

Idézet: islorinc - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 15:39

...

Zanzásítva:

-A neted gyors és stabil lesz (leszámítva a p2p-t).
-A p2p korlátozva van, általában déltől hajnalig. Mértéke területfüggő, van ahol max 70-80K, van ahol 3-400K.
-Ez a korlát kikerülhető bizonyos kliensekkel (ezeket nemrég írtam), de senki nem garantálja, hogy ez mindig így lesz. (Persze az is lehet, hogy a rabló-pandúr játékból a rablók elhúznak és több klienssel is gyorsabban megy a dolog.)
-Azt sem garantálja seki, hogy a korlátozás nem fog kiterjedni másfajta p2p technológiákra a jövőben.
-Az előbbiekből következik, hogy tök felesleges konkrét adatokat írni, a legjobb, ha egy közelben lakót kérdezel, mivel vele valószínűleg egy headendre leszel kötve.
Szerintem:
-Ha nem vagy rest új kliensekkel tesztelni, válts chellóra.
-Ha hajnalban megy a géped, válts chellóra.
-Ha az életed múlik egy letöltés idején, ne válts chellóra.
-Ha csak p2p-re használod a netet, ne válts chellóra.

Szerkesztette: moq 2008. 02. 07. 15:06 -kor

Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem azért, mert gyűlölöm a növényeket.

#2267 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 15:10

Idézet: islorinc - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 14:39

IT területen dolgozom, fontos számomra a stabil, gyors megbízható internet.

p2p (ezen belül is torrent) és EMULE!

ftp

Chello az jó lesz, én is ezen mozgolódok, aztán hiba nincs benne. FTP megy ezerrel, torrent az még döcögni sem bír.
Make love not Wor.

#2268 Felhasználó inaktív   rendszergazda 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 16:02

Idézet: shabba - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 13:59

Azért mert a bondig, a csatornák összefogása layer1-ben történik. Ha van 4 db DOCSIS 2.0-ás csatornád akkor a modemed egyazon időben csak egyhez tud hozzákapcsolódni így a maximális sávszél 50 Mbps lehet. Egy DOCSIS 3.0-ás rendszernél, ha az CMTS és modem oldalon is támogatott, akkor egyidőben 4 csatornához kapcsolódik a modem, azokat layer1-ben bondingolja, így a kapacitásaik összeadódnak és egy egységes 200 Mbps-es adatvonal jön létre, amin akár egyetlen szálon is tölthetsz 200 Mbps-tel, ha épp te vagy az egyedüli user, ami ugye gyakorlatban sosem lesz, de az elvi lehetőség létezik.

Ha fizikailag össze vannak fogva a csatornák jobban allokálható a sávszél. Pl. DOCSIS 2.0 esetén adott időpillanatban az 1. csatornán van 10 Mbps szabad sávszél, a 2.-on 1 Mbps, a 3.-on 2 Mbps, a 4-en meg 40 Mbps szabad. Ha a te modemed épp a 2. csatornára csatlakozik akkor igencsak terhelt állapotban találod magad. Ha a CMTS-en aktiválva van a dinamikus sávszél allokáció akkor egy nagyobb arányú letöltésnél nagy valószínűséggel át fog pakolni a 4. csatornára ami sok szabad hely van, de ekkor a tunernek csatornát kell váltania, ami szakadással jár. Ha viszont nincs dinamikus csatorna váltás, akkor igen lassú lesz a letöltésed, mert az adott csatorna telített, hiába lenne mellette egy másik, ahol van elégséges szabad kapacitás. DOCSIS 3.0-nál fizikailag össze van fogva a 4 csatorna és csak azt látod hogy adott időpillanatban épp 53 Mbps szabad sávszél van a 4 csatornán összesen. Nem kell a tunernek váltania ahhoz hogy elégséges kapacitást kapj a letöltésedhez. Egy nagyobb közös sávszél kapacitása mindig hatékonyabban szétosztható, mint több kisebb.

OK, ez érthető hogy jobb egy összefogott 400 Mbit/s DS-t osztani 160 usernek mint 8 x 50 Mbit/s-t osztani 8 x 20 user között. Ha statikus lenne a csatornák kiosztása, akkor az is bekövetkezhetne hogy az egyik DS csatornán 20 db. "heavy user" lenne a fitikai kapacitásoknál 10-szer nagyobb sávszélesség igénnyel, a másik csatornán meg csak 4-5 "light user", 5-10%-nyi kihasználtsággal. Azonban úgy tudom, hogy az UPC jelenleg is használ terheléselosztást összekötve dinamikus csatornakiosztással, erről a cisco-nál tudok leírást:

Load Balancing and Dynamic Channel Change (DCC)
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/cab...00801b17f2.html

A DICSIS 2.0 szabvány szerint a DS csatorna váltásnál sajna szakadással jár, ez a szabványból adódik, nincs mit tenni, többen írták itt a fórumon is hogy szokott is szakadni nekik néha a net, talán pont a DCC miatt. Ebben valóban előrelépést fog hozni a DOCSIS 3.0, nem lesz a DCC miatt pici szakadás sem.

A gondot én ott látom, hogy szerintem bizonyos "last mile" szakaszok már most is túlságosan túl vannak terhelve, a kapacitások figyelembevételével az ésszerű overbook-ing felett értékesít internet előfizetést az UPC - miért is ne tenné, nem hülye hogy elküldje az ügyfelet azért, mert az adott szakaszon már sok előfizetője van -, ezen viszont nem fog a DICSIS 3.0 segíteni, ha a hatékonyabb sávszélesség szétosztás, a sévszélesség "töredezettségéből" adódó "veszteségek" eltűnnek, összességében szerintem ez nem jelenthet több mint 10%-nyi nyereséget, ez pedig nem túl sok.

Ezzel pedig már most is többé-kevésbé egyenletesen el lehet osztani a terhelést a meglévő DS csatik között. A gond - szerintem - az, hogy egyes részeken már durván túl van osztva a rendelkezésre álló összes sávszélesség, ezen pedig a DOCSIS 3.0 sem fog sokat segíteni, inkább plusz DS csatikra van szükség, amit gondolom már csak analóg tv adók kárára lehetne beállítani.

Megnéztem a Motorola-s doksit amit írtál, olvastam a cisco-nál mindenféle okosságot, de alapjában véve nekem az jött le, hogy a DOCSIS 3.0 újdonsága a csatorna összefogás lehetősége, meg az ipv6 támogatása, az eszközök ipv6 feletti managelésének lehetősége, de semmi olyan amitől hanyattvágnám magam, ill. nem látom át hogy ha pl. az UPC hirtelen átállna DOCSIS 3.0 eszközökre mind a fejállomásokon, mind előfizetőknél, akkor miben és mennyivel lenne jobb az előfizetőknek? El lehetne vajon törölni a "hálózatmanagement"-ek (p2p korlátozást)? Vagy megbízhatóbb lenne a hálózat? Jobban managelhető?

#2269 Felhasználó inaktív   repattila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 17:26

Idézet: islorinc - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 14:39

Itt soha senki nem beszél az EMULE ról és a DC++ ról. Ott mennyire érvényesül ez a letöltési limit?

DC-n is ugyan ugy megy a priorizalas, nekem olyankor szalankent 4K max, de az nagyon max.

#2270 Felhasználó inaktív   Tom-y 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 17:59

@Moq:
Deluge 0.5.8.3.:átlag 25-35 KiB/s le,3.2 fel.Teljes titkosítással,1077 seedel
utorrent 1.8 build 6838 ugyanilyen átlaggal,szintén teljes titkosítással(a feltöltés vmennyivel gyorsabb:max 30)
Ennyi és nem több.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.