HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 20. 22:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 21:38

Én még a régi Unix-os szisztémában nevelkedtem: akkor volt az X-szerver, s az ablakkezelő. Szóval most már "árnyaltabb" a helyzet...  Köszy!.  :smoker:

ps.: mondjuk hülyeséget gondoltam, ha azt hittem, hogy az "egész" KDE egy window-manager... Természetesen nem is gondoltam semmire, csak a régi dolgokra emlékeztem. A KDE tehát window-manager + alkalmazások. A Gnome szintén.

lásd meg, hogy ez továbbra is ugyanaz a unix szisztéma. Az X természetesen maradt, erre ráül a legtöbb esetben a desktop manager (gdm/kdm/etc..)  és természetesen valamifélefajta window-managernek futnia kell, ezekből tényleg kismillió van az egyszerűektől az igazán különlegesekig (lásd még: wmii,ion) a helyzet nem árnyaltabb, ennyi bőven elég ahhoz hogy programokat futtass. A "nagy" DE-k programjai "csak" a felhasználók által támasztott extra igényeket elégítik ki, pont a unix filozófia diktálja azt hogy ha egy újfajta igény keletkezik akkor azt ne a window managerbe tegyük bele hanem csináljunk neki saját programot ami együttműködik a többiekkel. A KDE és Gnome kezdettől fogva programcsomagnak indult a WM-üket felesleges kiemelni, már csak azért is mert az a része könnyen cserélhető.
In Flames We Trust

#22 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 08:11

Idézet: pascal - Dátum: 2007. nov. 20., kedd - 19:36

ez kicsit bullshit szagú és se füle se farka, ráadásul az egész de-wm dologhoz nincs is köze.
A linux egy kernel, és azt fordítasz le rá amit akarsz, de hol a mondanivaló?

eloszor is, nem egeszen ertem, miert ilyen hangnemben valaszolsz.

masodszor, a tolem idezett nehany sor egy beszelgetes resze, ami critical_source ezen allitasa inditott el:
"mert ez nem kde vagy gnome wm, hanem enlightenment."

amit en nem ertettem, Te kis beleelessel erthetonek veltel, de en meg mindig nem ertem. az altalad idezett mondatom ezt a nem ertest fejezi ki, tehat kerdesedre, hogy mit akarok mondani a valaszom: tovabbra sem ertem!

harmadszor: a kde/gnome kerdeskore nemikepp bonyolultabb, es ezt most Warrior-nak is mondom. a UNIX-okban is mellesleg, nem csak X es wm es programok voltak, hanem egy widget set, amit a programok tudtak hasznalni. ez tipikusan a Motif volt. a linuxos kornyezetben kialakult eloszor a Qt (erre epul a KDE), majd akik ezzel elegedetlenek voltak alapitottak meg a Gnome-ot, aminek lenyegi alapja a GTK+. tehat a KDE es a Gnome az valojaban egy widget set, es arra epulo nehany tucat rendszerkozeli alkalmazas (filekezelotol kezdve cdiron at egeszen a wm-ig!), illetve az ilyen alkalmazasok fejlesztesenek lehetosege -- adva azt, hogy a kozos widget-nek koszonhetoen egyseges lesz a "look and feeling"! a widget setet kifelejteni a kepbol bizony csunya hiba, ennek kovetkezmenye az a kerdes, hogy "de hat nekem KDE-m van, hogy tudnek egy Gnome-os programot futtatni?" amire mellesleg a valasz trivialis: "ha felrakod a GTK+-t, akkor tudod futtatni, nem a teljes Gnome-ra van szukseged."

mindekozben -- lasd komponensek cserelhetosege -- egyik resze sem kotelezo, es nagyjabol barmikor lecserelheto, mert az ember mast kivanna a helyett hasznalni, ilyen a wm is. tehat van egy default, de hasznalhatsz mast is. ugy erzem valahonnan innnen indultunk.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#23 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 08:28

Akkor hát mégis maradt az egyszerűség, csupán vannak olyan "csomagok", amik rengeteg "külső" alkalmazást tartalmaznak.

Azt akartam kérdezni még, hogy mi a helyzet a windowmaker-rel? Számomra pl. sokkal jobb az, ha a DE (ahogy írtad) egyszerűbb, az alkalmazások elérhetőek ettől függetlenül (többé-kevésbé).
Pl. a KDE-t (vagy a Gnome-ot) igazándiból sose szerettem meg, a WM jobb volt (vagy akár az Enlightenment). Mostanában használgatom az xfce-t.
Ahogy észrevettem, sajnos a lib-ek tekintetében vannak "átfedések" a grafikus környezetek alkalmazásai között; azaz lehet, hogy 1 adott DE-s alkalmazás működéséhez szükséges egy másik DE libjeinek "jelenléte".
Vagy ez már politika?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#24 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 08:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 21., szerda - 9:11

...

harmadszor: a kde/gnome kerdeskore nemikepp bonyolultabb, es ezt most Warrior-nak is mondom. a UNIX-okban is mellesleg, nem csak X es wm es programok voltak, hanem egy widget set, amit a programok tudtak hasznalni. ez tipikusan a Motif volt. a linuxos kornyezetben kialakult eloszor a Qt (erre epul a KDE), majd akik ezzel elegedetlenek voltak alapitottak meg a Gnome-ot, aminek lenyegi alapja a GTK+. tehat a KDE es a Gnome az valojaban egy widget set, es arra epulo nehany tucat rendszerkozeli alkalmazas (filekezelotol kezdve cdiron at egeszen a wm-ig!), illetve az ilyen alkalmazasok fejlesztesenek lehetosege -- adva azt, hogy a kozos widget-nek koszonhetoen egyseges lesz a "look and feeling"! a widget setet kifelejteni a kepbol bizony csunya hiba, ennek kovetkezmenye az a kerdes, hogy "de hat nekem KDE-m van, hogy tudnek egy Gnome-os programot futtatni?" amire mellesleg a valasz trivialis: "ha felrakod a GTK+-t, akkor tudod futtatni, nem a teljes Gnome-ra van szukseged."

mindekozben -- lasd komponensek cserelhetosege -- egyik resze sem kotelezo, es nagyjabol barmikor lecserelheto, mert az ember mast kivanna a helyett hasznalni, ilyen a wm is. tehat van egy default, de hasznalhatsz mast is. ugy erzem valahonnan innnen indultunk.

Köszy az igazításokat! Rájövök lassan, hogy az volt a baj velem, hogy nem érdekelt a GUI, mert ott is csak konzolt használtam mindig, az pedig valamilyen formában minimális rendszerben is futtatható.
A Motif-ra emlékszem, de meg nem mondtam volna, mi is...
Még valamit akartam kérdezni: volt valamilyen, a QT-vel kapcsolatos "változás" a RedHat 8-cal kezdődően. Mi volt ez? (csak valami homályos bulvárszintű hírekre emlékszem)
Ha jól veszem ki szavaid, a widget-ek azok olyasmik, mint pl. windows-ban az erőforrások (menük, gombok, checkboxok, ablakok), tulajdonképpen vezérlők, az ablak-megjelenítő rendszer alapelemei, "építőkövei".  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#25 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 08:52

igen, jol erted, a widget valami ilyesmi!
a forum ma:

#26 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 13:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 21., szerda - 8:11

....

a widget set összemosása az desktopenviromenttel "csúnya hiba". ajánlott megkülönböztetni a "gnome-os" és a "gtks" alkalmazásokat mivel egyiknek tényleg csak telepített GTK libek kellenek másiknak pedig egy egész "gnome-mag"
persze ez az egész kezd viharrá fajulni a biliben, Warrior megkapta a kívánt válaszokat.

btw a Qt körül az volt a macera, hogy nem volt elég nyílt.

Idézet

Ahogy észrevettem, sajnos a lib-ek tekintetében vannak "átfedések" a grafikus környezetek alkalmazásai között; azaz lehet, hogy 1 adott DE-s alkalmazás működéséhez szükséges egy másik DE libjeinek "jelenléte".

kis átfedések? :) a qt és a gtk kis túlzással ugyanazt valósítja meg. És igen ha egy alkalmazás sok libre dependál a saját kis könryezetéből akkor azokra bizony szüksége van a futáshoz.
In Flames We Trust

#27 Felhasználó inaktív   balays88 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 21. 20:13

Sziasztok!

A problémám a következő:
A gépemen Kubuntu 7.04 van fennt és szeretném felrakni a VMware-Workstation 6-ot. Ehhez letöltöttem egy rpm kiterjesztésű fájlt. Az rpm nevű parancsal megpróbáltam lefutattni de ez lett az eredménye:

Idézet

root@dudi-desktop:/home/dudi# rpm -Uvh VMware-workstation-6.0.0-45731.i386.rpm
error: Failed dependencies:
        /bin/sh is needed by VMwareWorkstation-6.0.0-45731.i386

Válaszaitokat előre is köszönöm:

balays88

#28 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 20:29

Idézet: balays88 - Dátum: 2007. Nov. 21., Wednesday - 21:13

Sziasztok!

A problémám a következő:
A gépemen Kubuntu 7.04 van fennt és szeretném felrakni a VMware-Workstation 6-ot. Ehhez letöltöttem egy rpm kiterjesztésű fájlt. Az rpm nevű parancsal megpróbáltam lefutattni de ez lett az eredménye:

Válaszaitokat előre is köszönöm:

balays88

rootkent: ln -s /bin/bash /bin/sh
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#29 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 21. 21:58

Ha fixboot nem elég a lentebbi leírás alapján, és bebootolok az ubuntu cdről, akkor a grubot hogy aktiválom hogy működjön, és ezúttal _működjön_ a multiboot? :think: (Ugye odáig jutottunk hgoy elvieleg jó, csak mégsem indul a másik os)

" Miután ez megtörtént, telepítsd fel a Linuxot az üresen maradt lemezre/partícióra. Hagyd, hadd írja felül az MBR-t a saját indítófelületével. Ha intelligens volt a telepítő, akkor felismerte, hogy van egy Windows partíciód, és már automatikusan bele is rakta az indítóképernyődhöz ezt a lehetőséget. Ha kevésbé volt ügyes, akkor kézzel kell ezt megtenned, amihez a GRUB és a LILO dokumentációja fog segítséget nyújtani. Ha a Windows-os lemezeden vagy partíciódon lévő rendszer ugyan a menüben már benn van, ám indításakor egyszerűen csak újraindul a géped, akkor annyi a teendőd, hogy bebootolod a gépedet a Windows telepítő CD-jéről, elindítod a Recovery Console-t, majd a "fixboot", vagy a "fixmbr" parancsokkal újra bootolhatóvá teszed a Windowst is. A fixmbr után valószínűleg a Linux-os telepítőlemezre lesz szükséged, hogy a GRUB vagy LILO megint az MBR-be kerüljön, úgyhogy előbb a fixboot próbája javasolt. Lehet amúgy Windows-általi indítóképernyőről is bootoltatni Linux-ot, ám az egy nagyon barkácsmódszer, így inkább a GRUB és LILO használatát javasoljuk."

Fentebbi überkorrekt cikkhez annyit hogy a középtől/tárgyilagostól odébb van, de lightosabb írás/bemutatás mint amiket idáig láttam, és jó hogy így körüljárja a témát...  (Sok hülyeség is van benne szerintem; aki láma a windowshoz az a linuxhoz is az lesz valószínű, tehát kvázi értelmetlen feltételezni hogy itt már olyna dolgokra fog ügyelni amire idáig nem; illetve egy haladóbb hozááláást igénylő os-ből tuti jobbat hoz ki mint egy (néhol túlságosan is) hülyebiztos OSből. Érdekes, nem mindenkinek lassul a win és testre lehet szabni sokmindent és nem kell mindenből fizetős progit használni (sőt!!!); és ára van annak is hogy 1 platformra tuti írnak drivert...  Akik meg gépük erőforrásait (jócxskán) meghaladó oprendszert raknak rá (akármelyiket) hozzá ne értők/inkább hülyék; ez nem 1-1 OS hibája. (Az alapból bekapcsolt fícsörök meg ugye vagy kikapcsolandók, vagy megfelelő disztró/os választása még a megoldás.)  Az újabb biztos jobb hozzállás meg különösen tud irritálni... HW dolog (sebesség) kicsit túl lett fújva érzésem szerint; a nagyságrendekkel megkönnyíti a dolgunkat lehet hogy szintén.

Némi macosx használat után megint az tudom mondani hogy nem rossz a mac sem, de a 'mek sokkal jobb mint a pécé' megnyilvánulások 1 idő után unalmasak, használjanak macet és kész; vagy írjanak egy hasonló összehasonlítást...

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#30 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 15:42

Ha valakinek segítségre van szüksége dual boottal kapcsolatban. http://supergrub.forjamari.linex.org/?sect...on#introduction
"Légy szerény mint én..."

#31 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 19:55

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. nov. 22., csütörtök - 16:42

Ha valakinek segítségre van szüksége dual boottal kapcsolatban. http://supergrub.forjamari.linex.org/?sect...on#introduction

:respect:
fixboot kevés volt, fixmbrel elindult a win. Persze ez kiütötte a grubot. A fentebbi grub cdről javítani akartam a grubot, de azt mondta hogy az a cilinder ahol a grub van az a biosz általá látott területen túl van. Faca...

Úgy indul most a kiwi, ha ezt a bootcdt benne hagyom egyelőre; de természetesen cd mentesen meg szeretném oldani...  hd0,2 n a linux, 0,0 a win. Tudnátok ebben segíteni?  :respect2:
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#32 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 09:49

Mai napon nem engedi felcsatolni az egyik ext3-as particiót.

mount /dev/hdb1 /mnt

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
    missing codepage or other error
    In some cases useful info is found in syslog - try
    dmesg | tail  or so

#dmesg | tail

ext3: No journal on filesystem on hdb1

Konkrétan mi lehet a baj?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#33 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 10:14

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 10:49

#dmesg | tail

Arra tudok tippelni, hogy megsérült vagy eltűnt a journal. fsck.ext3 -f esetleg segít. (szigorúan umountolt filerendszeren)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#34 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 10:26

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 9:49

Mai napon nem engedi felcsatolni az egyik ext3-as particiót.

mount /dev/hdb1 /mnt

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb1,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so

#dmesg | tail

Ott van az orrod előtt. A konkrét baj: ext3: No journal on filesystem on hdb1

fsck

#35 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 10:27

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 10:14

Arra tudok tippelni, hogy megsérült vagy eltűnt a journal. fsck.ext3 -f esetleg segít. (szigorúan umountolt filerendszeren)

fsck.ext3 -f már lement.. :(

De sajna semmi....
Hw halál, vagy ez file rendszer halál?
Ez a journal az micsoda? :lama:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#36 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 10:37

# fsck.ext3 -f /dev/hdb1
e2fsck 1.40-WIP (14-Nov-2006)
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/hdb1: 79622/19546112 files (0.5% non-contiguous), 9585647/39072080 block

#37 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 11:30

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 11:27

fsck.ext3 -f már lement.. :(

De sajna semmi....
Hw halál, vagy ez file rendszer halál?
Ez a journal az micsoda? :lama:

A journal teszi naplózóvá a filerendszert :) Vagyis az a lényeg, hogy a file metaadatok változását először egy naplóba írja, és csak ha ezzel elkészült, kezdi el a tényleges műveleteket a file-bejegyzéseken, aztán ha ezt megtette, akkor törli a naplóból. Az előnye pedig az, hogy amennyiben jön egy rendszerösszeomlás (bármely okból, akár áramszünet, stb), akkor a félbemaradt fileműveleteket a naplóból le tudja játszani a következő rendszerindításkor, így jó esélyed van arra, hogy nem omlik össze a filerendszered akkor sem, ha valaki rákönyökölt a reset gombra. (valamint ilyen esetben az indításkori fsck ideje is sokkal rövidebb, ami megintcsak nem hátrány).

Mindenképpen filerendszer oldali gondnak tűnik. ha az fsck nem hozta helyre, akkor egy tune2fs -j /dev/akármi parancsot próbálj meg kiadni, az létrehozza a journalt. Nem tudom, mit szól arra, ha esetleg már van....
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#38 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 11:49

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. nov. 26., hétfő - 11:30

Mindenképpen filerendszer oldali gondnak tűnik. ha az fsck nem hozta helyre, akkor egy tune2fs -j /dev/akármi parancsot próbálj meg kiadni, az létrehozza a journalt. Nem tudom, mit szól arra, ha esetleg már van....

Thx... ez segített  :respect:

Viszont ezt mi okozhatta? Amúgy ilyenkor a tényleges adatok remélhetőleg rendben megvannak ugye?

Vagy azt, hogy tudnám lecsekkolni?

#39 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 26. 12:01

szerintem az ext2 es ext3 kompatibilisek egymassal annyiban, hogy az ext3 csak a journalingot adja hozza. ha az fsck nem jelzett hibat, akkor nem volt szerintem adatveszteseged, hiszen csak a journaling serult meg/tunt el, a file-okat ez nem erinti.
a forum ma:

#40 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 27. 10:44

Disk /dev/md0: 320.0 GB, 320078348288 bytes
2 heads, 4 sectors/track, 78144128 cylinders
Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes

Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table

Az utolsó sor azt nem igazán értem. Ettől függetlenül ugyan megy a RAID...

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.