Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:))
Elküldve: 2007. 11. 27. 11:16
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 11. 27. 11:23
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 11:16
Ezt:
# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid6] [raid5] [raid4]
md0 : active raid5 hde1[0] hdc1[2] hdg1[1]
312576512 blocks level 5, 64k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]
unused devices: <none>
Illetve leformáltam ext3-ra a /dev/md0 -t gond nélkül, file-okat másoltam rá, fel-le csatolom stb.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2007. 11. 27. 13:08
Elküldve: 2007. 11. 27. 13:15
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 13:08
Az után is mondja. Tehát le van formálva és ennek ellenére maradt, de működni működik.
Kérdés, hogy nálatok is van ilyen?
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
Elküldve: 2007. 11. 27. 15:14
Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 13:15
Kérdés, hogy nálatok is van ilyen?
Két eset lehetséges:
1.) valamit ordenáré módon elállítottál/elbaltáztál
2.) döglődik a felület valamelyik tányéron
Az első esetben mentés, amíg van mit, majd diszkek rendbetétele a nulláról, partícionálás, raid tömbök építése formázás, miazmás, majd visszatöltés és hurrá.
A második esetben nem úszod meg a hd cserét, mert az ilyesmi kúszó jelenség, azaz egyre rosszabb lesz. Esetleg elektronika hőhibás....tehát HW hiba.
Elküldve: 2007. 11. 27. 15:24
Egy másik dolog. A grubban alapból az ubuntu indul 10 másodperc múlva. Hogy lehet átállítani hogy a windows indúljon, meg esetleg az időt hogy mennyi idő után? Tudom biztos egyszerű. De én a manualból nem tudtam rájönni.
Mégvalami. Ha esetleg valaha eljutok odáig hogy használjam is valamire az ubuntut akkor esetleg használnám a wine-t egy két dolog miatt. abban bele lehet valahogy állítani hogy a d: meghajtó ugyanaz a partíció legyen mint a windowsban?
Elküldve: 2007. 11. 27. 15:46
Idézet: debianforever - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:14
1.) valamit ordenáré módon elállítottál/elbaltáztál
2.) döglődik a felület valamelyik tányéron
Az első esetben mentés, amíg van mit, majd diszkek rendbetétele a nulláról, partícionálás, raid tömbök építése formázás, miazmás, majd visszatöltés és hurrá.
A második esetben nem úszod meg a hd cserét, mert az ilyesmi kúszó jelenség, azaz egyre rosszabb lesz. Esetleg elektronika hőhibás....tehát HW hiba.
Viszont az érdekesség az, hogy idáig két szervernél is ezt tapasztaltam és mindkét esetben több mint 1 éve így megy...

Elküldve: 2007. 11. 27. 15:46
Idézet: mzso - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:24
Egy másik dolog. A grubban alapból az ubuntu indul 10 másodperc múlva. Hogy lehet átállítani hogy a windows indúljon, meg esetleg az időt hogy mennyi idő után? Tudom biztos egyszerű. De én a manualból nem tudtam rájönni.
Mégvalami. Ha esetleg valaha eljutok odáig hogy használjam is valamire az ubuntut akkor esetleg használnám a wine-t egy két dolog miatt. abban bele lehet valahogy állítani hogy a d: meghajtó ugyanaz a partíció legyen mint a windowsban?
-Miert nem jo, ami a repositoryban van?
-a /boot/grub/menu.lst fileban a default es a timeout ertekeket kell allitani
-itt nincsenek is olyanok hogy c meg d, de igen, lathatod a tartalmat (ha fat32 akkor rogton fogod tudni irni is, ha ntfs, akkor fog kelleni az ntfs3g, meg idonkent lehet hogy kisse lassu lesz a dolog)
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 11. 27. 15:57
Idézet: mzso - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:24
Jó lenne tudni milyen VGA-ra akarsz feltenni drivert.
GRUB:
Van egy file a /boot/grub/menu.lst
Az kell szerkesztened.
timeout 10
helyett kell beírnod a megfelelő számot. Ha azt akarod, hogy a windows legyen alapból, akkor a
"default" után alapból 0 van. Ez azt jelenti, hogy az első sort veszi alapul.
Tehát
0= első sor...
1= második sor...
2= harmadik sor.... etc
Elküldve: 2007. 11. 27. 16:02
Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:57
GRUB:
Az kell szerkesztened.
timeout 10
helyett kell beírnod a megfelelő számot. Ha azt akarod, hogy a windows legyen alapból, akkor a
Tehát
0= első sor...
1= második sor...
2= harmadik sor.... etc
maradjunk tan inkabb bejegyzesnel

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 11. 27. 16:19
Idézet: kroozo - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 16:02

Ok.

Aszem megyek haza, sok volt mára a munka..

Elküldve: 2007. 11. 27. 16:32
Idézet: kroozo - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:46
-a /boot/grub/menu.lst fileban a default es a timeout ertekeket kell allitani
-itt nincsenek is olyanok hogy c meg d, de igen, lathatod a tartalmat (ha fat32 akkor rogton fogod tudni irni is, ha ntfs, akkor fog kelleni az ntfs3g, meg idonkent lehet hogy kisse lassu lesz a dolog)
Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 15:57
GRUB:
Az kell szerkesztened.
timeout 10
Tehát
0= első sor...
1= második sor...
2= harmadik sor.... etc
Kössz a válaszokat. A videókártyám radeon hd2600XT. A Grubot majd megnézem ha tudok képet csinálni, vagy parancssoros felületen ha lehet. Őszíntén szólva nem tudom mi az a repostry. De ami alapból bejött az nem volt jó, ha átállítottam a felbontást összekuszálódtak a színek. A wine-os dolgot meg úgy gondoltam, hogy a wine-nal futó dolgok ha valamit a D: meghajtón keresnek akkor ugyanazt találják mint a winen. Így ugyanúgy tudnám folytatni a seedelést letültést µtorrenttel.
Elküldve: 2007. 11. 27. 17:39
Screenlets-et próbálta telepíteni.
#./screenlets-manager
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/share/screenlets-manager/screenlets-manager.py", line 589, in <module>
app = ScreenletsManager()
File "/usr/local/share/screenlets-manager/screenlets-manager.py", line 131, in __init__
self.create_ui()
File "/usr/local/share/screenlets-manager/screenlets-manager.py", line 325, in create_ui
w.set_icon_from_file('/usr/share/icons/screenlets.svg')
gobject.GError: Couldn't recognize the image file format for file '/usr/share/icons/screenlets.svg'
Valami dev hiányozhat neki? Elvileg python cucc kell neki.
Elküldve: 2007. 11. 28. 08:01
Idézet: Lenny - Dátum: 2007. nov. 27., kedd - 11:44
2 heads, 4 sectors/track, 78144128 cylinders
Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table
Az utolsó sor azt nem igazán értem. Ettől függetlenül ugyan megy a RAID...
Miért is kellene egy raid eszköznek (amelyen ugye filerendszer van) bármiféle partíciós táblát tartalmaznia?
Partíciós tábla jellemzően a disk elején van, nem pedig a partíció elején. A linuxos soft-raid viszont nem diskeket, hanem partíciókat kezel, amelyek már nem tartalmaznak partíciós táblát, hanem csak filerendszert.
Elküldve: 2007. 11. 28. 08:07
milyen furcsa is az emberi ertelem: egy becsapos kerdes, es maris azt olvassa/erti az ember, hogy "valid file system", pedig nem az van ott..
Elküldve: 2007. 11. 29. 16:14
Van egy 160Gigás HDD-m amin van egy 128 Megás FAT partició. Hogyan tudom fdisk-kel a maradék részt FAT32-re megformázni? (Linux alól)
ill ez a script miért nem akar lefutni?
#!/bin/sh mkdir /tmp/hdd mount /dev/disc/disc0/part1 /tmp/hdd/
Hibaüzi:
mount: Mounting /dev/disc/disc0/part1 on /tmp/hdd failed: No such file or directory
Manuálisan az összes parancsot le tudom futtatni, ill ha létrehozom a könyvtárat megy a mountulás is.
De a könyvtár meg létezik
(none)[~]$ mkdir /tmp/hdd mkdir: Cannot create directory `/tmp/hdd': File exists
Elküldve: 2007. 11. 29. 18:20
Idézet: sonar - Dátum: 2007. nov. 29., csütörtök - 17:14
Közbevetőleg egy kérdés:
mi a búbánatnak használsz - ráadásul ilyen nagy - fat fájlrendszert? Mihez kell?
1. A fat32 nem kezeli a nagy fájlokat (4giga fölött). Tehát logikátlannak tűnik ekkora partíciót fatra tenni.
2. Nem naplózó fájlrendszer, nem tudsz jogosultságokat sem állítani. Működése több, mint bizonytalan.
3. A linux az ntfs3g-vel tudja írni-olvasni az ntfs-t.
4. A win (nt, 2000, xp - jellemzően NEM fat32 az alapértelmezett fájlrendszere - úgy sejtem, ez nem véletlen)
tudja írni-olvasni az ext2/ext3 fájlrendszereket megfelelő driver használatával.
http://www.fs-driver.org/
Szóval mire is kell?
Szerk.: az a 128 megás partíció egyáltalán minek van? Azt mire használod?
A lemez többi része mire van formázva?
Az egészet nem értem.
Ha kell fat32, egy közepes-kicsi pendrive is nagyobb ennél. Az enyém 512 megabájtos.
Azt a 128 megás területet szüntesd meg. Egy 160 gigás lemezen ez több, mint luxus.
De hát te tudod.
Szerkesztette: Macskajancsi 2007. 11. 29. 18:24 -kor
Elküldve: 2007. 11. 30. 11:18
cp-vel siman masoljam át egy live cd-rol inditva?
Elküldve: 2007. 11. 30. 11:27
Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 11:18
cp-vel siman masoljam át egy live cd-rol inditva?
dd if=/dev/regidisk(#) of=/dev/ujdisk(#) bs=1024k
A (#) zarojelek nelkul, ertelemszeruen akkor kell, ha nem ugyan olyanok a diskek es csak particiot akarsz masolni.
Prove it to me and I still won't believe it.
-- DNA
Elküldve: 2007. 11. 30. 11:34
Idézet: hybris - Dátum: 2007. nov. 30., péntek - 11:27
A (#) zarojelek nelkul, ertelemszeruen akkor kell, ha nem ugyan olyanok a diskek es csak particiot akarsz masolni.
Akkor mar inkabb cp bekapcsolozva vagy cpio.. gyorsabb mint a dd, es biztos nem kell varazsolni a particiokkal...