HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 03. 19:48

Sziasztok!

Van egy ősrégi gépem (P2-400, 256MB RAM, 60GB winyó). Erre kéne egy csak letöltésre használatos linux. Jelenleg a StrongDC, és a uTorrent fut nálam win alatt.

Először is érdekelne, hogy ezek helyett mi ajánlott linux alá? (A DC-nél fontos, hogy többszálú legyen.) Az már csak hab lenne a tortán, hogy egy olyan disztót találnék, amiben alapból benne van az, amit majd javasoltok. :D
Az ubuntu-t már próbáltam, és ott tudom, hogy két klikk a progik felrakása, de az nem úgy tűnt nekem, hogy el fog menni rendesen a fent említett gépen.
Csicsás kezelőfelület, meg több giga progi nem érdekes, csak a két letöltő progi.

Előre is köszi!

ui.: én is nézegettem a neten, de nem találtam túl sok infót pl. a linuxos DC kliensek többszálú mivoltáról, és a vele kapcsolatos tapasztalatokról sem...

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 03. 19:54 -kor

Á, mint Álemér...

#402 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 20:09

ez messze van az osregitol. az ubuntu kenyelmesen elmegy rajta. ha azt ismered rakd fel azt!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#403 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 20:32

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 20:09

ez messze van az osregitol. az ubuntu kenyelmesen elmegy rajta. ha azt ismered rakd fel azt!

Hát, jó, kipróbálom. Köszi!

Ha valaki esetleg tud jó torrent klienst, vagy ami még fontosabb; többszálú DC++ klienst, az ne fogja vissza magát... :D

Kössssz!
Á, mint Álemér...

#404 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 22:01

Idézet: Bici - Dátum: 2008. Mar. 3., Monday - 20:32

Hát, jó, kipróbálom. Köszi!

Ha valaki esetleg tud jó torrent klienst, vagy ami még fontosabb; többszálú DC++ klienst, az ne fogja vissza magát... :D

Kössssz!

torrentre: rtorrent, konzolos igy meg X se kell hozza.
DC-t nemismerek, de biztos vagyok benne hogy ebbol is van vmi fasza kis konzolos fajta.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#405 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 04. 07:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 16:50

na akkor meg egyszer. en 4 dolgrol irtam, ebbol Te 2-ot kuldtel.

tehat kene meg a /etc/cron.daily/logrotate script maga, es annak a jogai.

Párdon!
Kicsit figyelmetlen voltam

Logrotate:
#!/bin/sh

test -x /usr/sbin/logrotate || exit 0
/usr/sbin/logrotate /etc/logrotate.conf

-rwxr-xr-x 1 root root 89 2005-05-25 11:49 logrotate

#406 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 08:17

hm. van egy otletem. mond, hajnali fel 7-kor be szokott egyaltalan kapcsolva lenni a geped? a 25 6 * * * ugye azt mondta, hogy minden nap 6 ora 25 perckor.

(masik, a logrotate ott van, ahova a script mutat? /usr/sbin/logrotate ?)

vicces, hogy latom, ez egy debian. a logrotate script letrehozasanak ideje percre megegyezik azzal, ami az en gepemen van. :)

Szerkesztette: bogdan 2008. 03. 04. 08:18 -kor

a forum ma:

#407 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 10:14

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 8:17

hm. van egy otletem. mond, hajnali fel 7-kor be szokott egyaltalan kapcsolva lenni a geped? a 25 6 * * * ugye azt mondta, hogy minden nap 6 ora 25 perckor.

vicces, hogy latom, ez egy debian. a logrotate script letrehozasanak ideje percre megegyezik azzal, ami az en gepemen van. :)

Hali!
Bevan lapcsolva éjjel nappal
És ott van a /usr/sbin/-ben

Nem is állítottam rajta semmit. Egyszercsak nem működött tovább.

#408 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 05. 16:22

Sziasztok!

Elkezdtem beállítani a süsüt, de sajnos van pár láma kérdésem:

1.) A hálózat nem akar menni. Lát a linux egy Windows Network nevű valamit, de alatta nincs semmi. A win nem lát semmi linuxos dolgot.
Így állítottam be: fix IP: 192.168.0.1 netmaszk: 255.255.255.0 átjáró a router IP-je, és a szolgáltatótól kapott DNS-eket is beállítottam.
A gép nvét is beállítottam, és a domain-t ugyanarra állítottam, ami a windows-nál a workgroup.
Amikor meg akarom osztani az egyik könyvtárat linux alól (/akármi, vagy /akármi/másikakármi), akkor kiírja, hogy nincsenek jogosultságaim, de akarom-e, hogy a file kezelő (nautius) beállítsa? mondom igen, de azt írja ki, hogy nem lehet megváltoztatni a josultságokat.
Az azonos alhálón lévő szintén fix IP-s Windows-os gépek simán látják egymást.
Az internetnet egyből működik linux alatt is, routeren keresztül is fix IP-vel.

2.)
Nem tudom felinhalálni a nyomtatómat.
A típusa: HP Laserjet 5L. (Printer portos)
Azt mondja, hogy nem talált nyomtatót a printer porton. Amikor megpróbálok valami hasonló HP laserjet cuccot beállítani, akkor az Apply gombra nem reagál, és amikor generic-et állítok be, akkor működik, de csak üres lapokat nyomtat végtelenül.

3.) Felraktam a csomagkezelővel a Wine-t, és a monotorrent-et, de sehol sem találom őket, pedig sikeres install-t írt ki. Hoyg tudom őket működésre bírni?

4.)
Hogy tudom megoldani, hogy amikor pl. konfig fájlokat írogatok át (pl.: xorg.conf), akkor ne kelljen belépnem root-ként, hanem csak simán kérje el a root jelszót?

Köszi, üdv.: Bici

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 05. 16:24 -kor

Á, mint Álemér...

#409 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 05. 16:43

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 8:17

Sajna a megoldast megint nem tudom, de kis kiegeszites :)

Ippeg ennek a hibanak (marminthogy nincs bekapcsolva a gep)az orvosolasara van az anacron, aki elvileg gondoskodik errol a dologrol amennyire pontosan lehet. Mondjuk az idezett cronbejegyzesbol egy kicsit kusza, nem kifejezetten ertem az anacron letezesetol fuggo run-partsal valo feletetest. :think: Nem all ossze a kep

Hmm, de megis ertem :) Ha fent van az anacron, akkor o csinalja, a cronnak nem kell :)

Ebbol egyenesen kovetkezik az is, hogy nem lehet, hogy a kollega gepere felkerult az anacron, aki viszont nem csinalja meg jol, mert valami el van tolva? (Bar default asszem a debianos csomag a cron.dailyrol gondoskodik....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#410 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 05. 20:52

vjp: sajnos nem latom a problemad megoldasat. azota sem csinalja meg?

Bici: a linuxos dolgokat hogy osztod meg? ahhoz kene valami program, ami ezt csinalja, nem a domain-tol fugg! Samba a neve, azt kene valahogy beallitani ehhez.

a root jogosultsag keresere a valasz egyertelmu nem. mi dontse el, hogy valamit root-kent vagy nem rootkent szeretnel editalni? ez eleg nehez feladvany lenne..
a forum ma:

#411 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 06. 08:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 5., szerda - 20:52

Bici: a linuxos dolgokat hogy osztod meg? ahhoz kene valami program, ami ezt csinalja, nem a domain-tol fugg! Samba a neve, azt kene valahogy beallitani ehhez.

a root jogosultsag keresere a valasz egyertelmu nem. mi dontse el, hogy valamit root-kent vagy nem rootkent szeretnel editalni? ez eleg nehez feladvany lenne..

Okés, köszi, a sambán rajta vagyok, a root-os dolgot meg úgy gondoltam, hogy ha a root-nak van csak jogosultsága írni azt a fájlt, akkor a root jelszót kéri be. A root-nak mindenhez van joga, nem? Vagy bilibe lóg a kezem? Kezdő linuxos vagyok, lehet, hogy rosszul képzelem...
Köszi!
Á, mint Álemér...

#412 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 06. 09:39

nagyabol jol gondolod, de ki kerje be? ezernyi program akarhat irni olyan file-t, amihez nincs joga, ilyenkor ki figyelje, es melyik program kerjen jelszot? (nem is biztos, hogy van grafikus kepernyo ilyenkor pl..) no de szaz szonak is egy a vege: unix-okon nem szokas mindenek felett allo programokat hasznalni, amik ilyeneket figyelnenek. egy-ket eszkozben van ilyen figyeles beepitve, de a tobbsegeben nincs. ezt kell megszokni.

(egyebkent nincs mindenhez joga a root-nak, de allithat maganak. igy preciz.)
a forum ma:

#413 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 06. 10:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 6., csütörtök - 9:39

nagyabol jol gondolod, de ki kerje be? ezernyi program akarhat irni olyan file-t, amihez nincs joga, ilyenkor ki figyelje, es melyik program kerjen jelszot? (nem is biztos, hogy van grafikus kepernyo ilyenkor pl..) no de szaz szonak is egy a vege: unix-okon nem szokas mindenek felett allo programokat hasznalni, amik ilyeneket figyelnenek. egy-ket eszkozben van ilyen figyeles beepitve, de a tobbsegeben nincs. ezt kell megszokni.

(egyebkent nincs mindenhez joga a root-nak, de allithat maganak. igy preciz.)

Okkay, köszi, így már értem.
Á, mint Álemér...

#414 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 12:38

Lenne egy talán picit láma kérdésem.

Van egy gépem a köv. configgal:

Core quad q6600
DDR2-800 4GB (4*1GB)
2 normál sata-II hdd ntfs
1 raid 0 hdd (ICH9) ntfs
1 sata dvd-rw
nvidia 8800gts 640mb videókártya.
monitor1 : 1920*1200 dvi, monitor2 : 1280*720 vetítő
hang1 : bose usb-s audio 5.1  (driver nem kell windows alá), hang2 realtek alc888 spdif kimenet erősítő fele, sztereó kimenet fülhallgató fele
Alaplap abit ip35
webkamera+mikrofon usb-s logitech pro 4000
nyomtató+szkenner : canon mp600
Flash voyager 2GB pendrive.
windows vista 64 bit

Jelenleg a pendrive-on dos-os hirens boot cd van fenn, azaz ha erről bootolok, akkor választható segédprogramokat tudok indítani róla.

A kérdésem : hogyan lehet megoldani, hogy erre a pendrive-ra felkerüljön egy olyan linux, ami támogatja az összes hardveremet, és  alkalmas arra, hogy a kivetítőn
Namost a kérdésem az lenne :
Hogyan oldható meg az, hogy erre a bootolható pendrive-ra fel tudjak tenni egy olyan linuxot, ami támogatja az összes hardveremet, és lehessen vele netet böngészni, office outlook kompatibilis pst-file-t kezelve, ami az egyik sata meghajtón van levelezni, skype-messenger használat, valamint videófile-okat lejátszani úgy, hogy a monitoron is fusson a film ablakban, de mellette teljes képernyőn lejátssza a képernyőn, és lehetőleg szimukltán szóljon az összes hangkimeneten (spdifen is). a videóállományok HDV-s videófelvétel (1440*1080 mpeg2 transport) ILLETVE MKV-S 720P FILMEK (1280*720 H.264 AC3 V. DTS hang, mkv konténer)
Lehetőleg szeretném kezelni a hdd-n levő állományokat.
A linux-hoz ha kell, valamelyik meghajtón elkülöníthetek egy részt.
Lehetőleg magyar vagy angol legyen, szép felhasználói felülettel.
Melyik linux alkalmas erre a célra, ill. hogyan lehet megoldani a fentieket?

Szerkesztette: krisz123 2008. 03. 07. 12:40 -kor

#415 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 12:55

Hat, pendrivera Slax-ot javasolnek, de hekkeles nelkul ketlem, h minden menne alapbol.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#416 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 07. 12:56

http://www.pendrivelinux.com/ - Kiválasztod a neked tetsző Disztribúciót és felteszed a pendrive-odra, majd bebootolsz róla. :))))
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#417 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 08. 14:02

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a SUSE linux 10.3 tűzfal beállításával kapcsolatban.

Van a süsüben négy alapbeállítású zóna: internal, external, demilitarized, és no zone/no protection.
Nem tudom, hogy melyik mire való, bár sejtésem nyilván van róla.
Nálam a következő a szitu: internet belemegy a routerbe, amire a három gép csatlakozik. A háló FIX ip alapon megy, azonos subnet, gateway a router címe, stb.
Windows-ok között szuperul megy minden, és a linux is szépen kimegy az internetre.
A linux látja a megosztott windowsos gépeket, a másolás megy.
A windows-os gépek viszont csak azt látják, hogy a workgroup-ban van egy gép, XY néven, és a Samba 3.0.xxxx-t is látom a Total Commanderben a <DIR> helyén. Megnyitni már nem tudom.
További gáz, hogy a VNC sem műxik, holott kiírja, hogy van kapcsolat, de Connection Timeout-al megszakad, pedig két különböző progival is próbáltam. (lehet, hogy nem elég engedélyezni linuxban a remote desktop-ot)
Pingelni is tudom a linuxos gép IP-jét.

Szóval a tűzfalat szeretném úgy beállítani, hogy a VNC, és a file másolás, (és később a nyomtató megosztás, valamint torrent, és a DC++) működjön, de azért kívülről se bántalmazzanak.

Remélem, elég részletes leírást sikerült adnom a helyzetről...

Köszi a segítséget előre is!
Á, mint Álemér...

#418 Felhasználó inaktív   vasy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 08. 14:17

Én a helyedben átnyálaznám. :)))

http://hu.opensuse.org/%C3%9Cdv%C3%B6z%C3%...rg_oldal%C3%A1n
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r7
Windows XP with Service Pack 3
blackPantherOS 5.2.8 (Sea) - 2.6.24.2-bP - blackPanther Beta Testing Man

#419 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 09. 12:08

Idézet: vasy - Dátum: 2008. márc. 8., szombat - 14:17

Heló!

Köszi, igazad van, át is néztem és meg is van a megoldás, bár nem hiszem, hogy tökéletes, de műxik. (beállítottam az engedélyezett szolgáltatások közé a VNC-t és a Sambát)

Most megy minden, de mégsem vagyok elégedett, mert az internetes letöltések, pl.: torrent, iszonyat lassúak. Kipróbáltam Operávan win alól, és egy file 50-70 kByte/sec-el jött, Linux alól meg 3-4kByte/sec (ugyanaz a fájlt hosszan teszteltem, tehát nem pillanatnyi ingadozásról van szó).
Ez is a tűzfal miatt lehet? Erre nem találtam választ sehol... :( Több helyen is feltették a kérdést, de csak olyan válaszok vannak, hogy használj ezt, meg azt helyette...
Gondolom valami port, vagy egyéb beállítás kell mejd neki, nem?

Köszi!

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 09. 12:12 -kor

Á, mint Álemér...

#420 Felhasználó inaktív   Bici 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 09. 20:38

Friss adat:
A Firefox - ami eredetileg telepítve volt - hozza az elvárt sebesség ~90%-át, ami megfelelőnek mondható.
Az utólag feltelepített Opera csak 25-30%-os sebességet produkál ugyanabban a teszben (minden esetben törlöm az átmeneti tárolót teszt elött)
Vagyis az említett lassulás nem csak a P2P protokoll esetén jelentkezik.
Kezd úgy festeni a dolog, hogy az előre telepített böngésző kivételével minden más lassan fér a nethez.
Az eredményeket nem befolyásolja a tűzfal ki- vagy bekapcsolt állapota.

Minden ötletet várok.
Előre is köszönöm: Bici

Szerkesztette: Bici 2008. 03. 09. 20:57 -kor

Á, mint Álemér...

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22