HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   zoltenya 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 17. 20:28

köszi mindenkinek az infót!!!  :respect:

#742 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 20. 17:22

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. nov. 27., csütörtök - 10:40

Jó lenne, de sajna nem.

Adott egy adatbázis amit foxpro-val kezelnek. Egy web oldal lesz megcsinálva hozzá ami Linux alapon Apache+PHP5-tel fog rendelkezni. Maga a php tudja kezelni ODBC-n keresztül a fox adatbázisát, de egyelőre csak windows-on lett kipróbálva. Ezt kellene linux-ra megcsinálni...

Na most nagyjából kezdem felfogni a dolgot. Szóval igazából az ODBC semmi más mint egyfajta konvertáló. Tehát csak annyi kellene, hogy Linux-ra egy ODBC driver ami kezeli a foxpro adatbázisát. Tehát amit létrehoztak windows alatt, az átkerülne a linux apache2+php5+ODBC-vel rendelkező szerverre és ott olvasná.

Kerestem, de igazából még nem találtam hozzá drivert. Valaki próbálkozott már evvel? Valami tipp?

Esetleg a windows-os vfpodbc driver kezeli a linux-on futó ODBC alkalmazás?

Előre is thx
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#743 Felhasználó inaktív   diab303 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 25. 22:45

Idézet: letix - Dátum: 2009. jan. 12., hétfő - 20:18

Akad itthon egy kisgépem, és az az ötletem támadt, mi lenne, ha egy egyszerű script segítségével megtudnám, (a script megírásának dátumától) mennyit ment összesen a gép.

a /proc/uptime elso erteke az utolso reboot ota eltelt ido masodpercben

pl:

$ uptime; cut -f1 -d\  /proc/uptime
 22:20:17 up 23 days, 18:31,  1 user,  load average: 1.33, 1.24, 1.35
2053881.81

pl itt a 2053881 masodperc ez 23 nap 18 ora 31 perc

szoval ezt kell minden leallaskor hozzaadni valamihez.
lellaskor 0, rebootnal 6-os runlevelbe kerul a gep, szoval egy symlinket erdemes tenni
a /etc/rc0.d illetve /etc/rc6.d -be K kezdettel a scriptre ami hozaadja
bovebb informacio pl itt: http://www.debian-ad...rg/articles/212

pl igy lehet pl egyszeruen, ez levagja az uptimerol a tizedest, es
hozzaadja a uptimedb -ben szereplo szamhoz. ha a file nem letezik, hibat ir ki ugyan,
de attol meg jol mukodik.

echo `cut -f1 -d. /proc/uptime`+0`<uptimedb`|bc>uptimedb2; mv uptimedb2 uptimedb

kell hozza a BC nevu csomag/program, mert shellbol szamolva ezek a masodpercek tul nagyok lehetnek egy ido utan. es erdemes az uptimedb -nek teljes eleresi utat adni

Szerkesztette: diab303 2009. 01. 25. 22:47 -kor

#744 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 09:59

Úgy gondoltam itt az ideje, hogy megismerkedjek egy kicsit a Linuxal, ahogy az lenni szokott el is akadtam........ :D
Mivel teljesen láma vagyok ezért virtualboxban csináltam két gépet amin debian fut. "ifconfig" parancsal adtam mindkettőnek ip címet, látják egymást, ping megy. Természetesen újraindítás után eltűnnek ezek a beállítások. Megpróbáltam menteni a beállításaimat:
nano /etc/network/interfaces

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.12
netmask 255.255.255.0

A probléma az, hogy bármit csinálok nem maradnak meg ezek a beállítások, újraindítás után törlődnek........
Mit csinálok rosszul?

szerk: Az interfaces tartalma megmarad nem az törlődik............

Szerkesztette: arsenlupin 2009. 01. 31. 10:01 -kor

Üdv:Arsene

#745 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 10:19

Idézet: arsenlupin - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 9:59

Úgy gondoltam itt az ideje, hogy megismerkedjek egy kicsit a Linuxal, ahogy az lenni szokott el is akadtam........ :D
Mivel teljesen láma vagyok ezért virtualboxban csináltam két gépet amin debian fut. "ifconfig" parancsal adtam mindkettőnek ip címet, látják egymást, ping megy. Természetesen újraindítás után eltűnnek ezek a beállítások. Megpróbáltam menteni a beállításaimat:
nano /etc/network/interfaces

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.12
netmask 255.255.255.0

A probléma az, hogy bármit csinálok nem maradnak meg ezek a beállítások, újraindítás után törlődnek........
Mit csinálok rosszul?

szerk: Az interfaces tartalma megmarad nem az törlődik............

Töltsd ki rendesen, az nem árthat.

Ha a tartalma megmarad, akkor bizony így kéne felállnia az egésznek. Ha bebootolsz, adj ki rootként egy ifconfig parancsot paraméterek nélkül és írd be ide.

#746 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 10:31

Idézet: debianforever - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 11:19

Töltsd ki rendesen, az nem árthat.

Ha a tartalma megmarad, akkor bizony így kéne felállnia az egésznek. Ha bebootolsz, adj ki rootként egy ifconfig parancsot paraméterek nélkül és írd be ide.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Kép

Szerkesztette: arsenlupin 2009. 01. 31. 10:35 -kor

#747 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 12:03

az interfész modulja betöltődik?

tudod uppolni?

ha "/etc/init.d/networking restart"-ot adsz, akkor beindul az eth0?

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 31. 12:05 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#748 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 13:16

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 13:03

az interfész modulja betöltődik?

tudod uppolni?

ha "/etc/init.d/networking restart"-ot adsz, akkor beindul az eth0?

A networking restart-nál megmarad a beállítás........

Kép

az interfész modul és az uppolás mit jelent?

Szerkesztette: arsenlupin 2009. 01. 31. 13:26 -kor

#749 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 13:53

lsmod  : betöltött modulokat listázza

lspci : pci eszközöket listázza, ha esetleg a hálókari típusa nem lenne meg

az uppolás az interfész "felhozását" jelenti. a networking service restart-ja down-olja, majd uppolja az összes, konfigurált interfészt.

de ifconfig eth0 up-pal is lehet. Ha jól emlékszem, az ifup, ifdown szkript ekkor fut le. De a tartalma szerintem nem fontos most.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#750 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 14:04

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 14:53

lsmod  :   betöltött modulokat listázza
...........
l

köszi!

Amennyiben a hálókártya típusa nincs meg akkor az "ifconfig ethx IPcím" parancs nem működik, nem?

"de ifconfig eth0 up-pal is lehet." kipróbáltam lehet.........

Hát ez kész, újra indítom és megint semmi :(
Valamit elbénázok, de mit :confused:

Szerkesztette: arsenlupin 2009. 01. 31. 14:07 -kor

#751 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 15:05

Idézet: arsenlupin - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 15:04

köszi!

Amennyiben a hálókártya típusa nincs meg akkor az "ifconfig ethx IPcím" parancs nem működik, nem?

"de ifconfig eth0 up-pal is lehet." kipróbáltam lehet.........

Hát ez kész, újra indítom és megint semmi :(
Valamit elbénázok, de mit :confused:

Az ifconfig már csak logikai azonosítót, ún. alias-t lát (pl. eth0). Azt nem tudja, milyen hardver van mögötte.

A típus azért érdekes, mert nem mindegy, milyen modult tölt be hozzá, illetve az sem, hogy milyen sorrendben. Lehetnek anomáliák. De itt most ez nem biztos.

Milyen típusú az eth0-hoz tartozó kártya? Milyen driver (modul) töltődik be hozzá?

lspci-vel listázod a pci-os hardvereszközöket, ott találod a kari típusát. Az lsmod listázza a modulokat.

De ha beírod a kari típusát, akkor megmondjuk, milyen moduloknak kell betöltve lenniük, asszem.

Persze lehet, hogy nem jó irányba mozdulunk, amikor a modulok után kutatunk, de nem lehet tudni. Az udevd is csinál néha érdekes dolgokat, de azért "lenyomozható".

#752 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 15:23

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. jan. 31., szombat - 16:05

Mivel ez egy emulált gép(virtualbox) így több háló kárty is kiválasztható, jelenleg ez van:
Kép

Ezek lehetnek még:
Kép

Szerkesztette: arsenlupin 2009. 01. 31. 15:24 -kor

#753 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 15:49

Köszy a képet, elég lett volna csak az interfész típus.

Most ugrik be: a dmesg kimenetét is megnéznénk, hátha bootoláskor valami nem töltődik be időben, a networking service restartjakor pedig már benn van a memóriában. Az egész dmesg nem kell, inkább a hibának tűnő sorok, amik a hálózattal kapcsolatosak. Hátha látni valamit.

Tehát ha jól értem, "csak" bootoláskor van gond.

A kártya AMD79c970 sorozat. Ehhez kellene a betöltött modulok között keresni drivert (lsmod). A dmesg-ben benne van elvben, hogy próbálja-e loadolni a megfelelő modult, s hogy sikerül-e neki. Persze ha nincs kernelbe fordítva a driver. Akkor nem látni ugyanis modult. Más kérdés, hogy ennek automatice kéne mennie, mert a modult a kernel automaitkusan behúzza, ha szükséges, de néhány esetben szokott "összeakadás" lenni. Lépésről lépésre kell kideríteni.

ps/2.: a dmesg kimenetében timestamp-pel ellátott sorokat látsz, ebből lehet tudni, hogy a gép órája (+időzóna) szerint mikor mi történt, amit a kernel loggolt.

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 31. 15:55 -kor

#754 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 16:29

Ezt találtam a dmesg-ben :
pcnet32: PCnet/FAST III 79c973 at 0xc020, 00 00 27 4d  65 c0 assigned IRQ 11.
pcnet32: Found PHY 0022:561b at address 0.
eth0: registered as PCnet/FAST III 79c973

#755 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 17:50

Pedig őszerinte felismeri, s hozzá is rendeli az eth0-t a fenti hálókarihoz... :(

Nincs más még, ami eth0-val kezdődik?

#756 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 19:57

Sajna nincs.........

#757 Felhasználó inaktív   rekid 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 31. 20:54

Hello!
Lenne egy kerdesem. Össze kellene raknom egy levelezoszervert mindennel egyutt (najo spam szures nem kell es csak lokal levelezes tehat a vilag felé nem kell kommunikalni virtualis felhasznaloval de nemkell meg sql adatbazis sem).
Van olyan aki ebben a problemaban tud segiteni? Lehet felolem postfix, exim, akarmi akarmilyen kiegeszitokkel, akarmilyen konfiguracioban csak müködjön. Kezdek kicsit falramaszni a millio epphogy nem müködö How to madektöl...
Azisjo ha egy normalis könyvet tud mondani valaki a temaban..

Tulkepp a cel az hogy mondjuk itthon van egy 3 gepes halozat ebbol egyen fut a kiszolgalo masik get geprol meg koldozgetek egymasnak levelet mondjuk Lama1@hulyegyerek.akarmi kuld lama2@hulyegyerek.akarmi nak egy mailt. (tudom nem kell 3 gep csak a szemleltetes miatt itam. : )
Pls help me!
Ubuntu vagy debian alol kellene ezt a muveletet megoldani. 
Udv!

#758 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 31. 20:58

Még annyit meg lehet próbálni, hogy az emulátorban kicseréled az emulálandó hálókari drivert, ahogy mutattad, van még vagy 3 másik. Meglehet, hogy a fenti AMD79c973-as necces, s épp sikerült belefutni egy "driver-problémába". A linux sem tökéletes.

Szóval berakod pl. az Intel Pro1000-est.

Egyébként érdekes, hogy az emulátor épp olyan kártyákat "támogat", amik nem gyakoriak. Semmi 8139, mint a régi szép időkben... :(

ps.: illetve nem megoldás, de a végeredmény szempontjából működő verzió az, hogy a /etc/rc.local-ba beírod a "/etc/init.d/networking restart"-ot. De lehet az init szkriptek közé is csinálni rá szimbolikus linket.
Értelemszerűen badarság, hogy miután bebootolt a rendszer, a hálókarikat le- majd felkapcsolja, de ha így működik...
Azt fejből nem vágom, hogyan lehetne az interfészek "felhozatalát" "késleltetni", lehet, hogy az is megoldás lenne. Ahhoz meg kellene nézni, hogy az init szkriptek pontosan mit is csinálnak. A default runlevel 2, azaz a /etc/rc2.d-ben vannak az induló szolgáltatások. Sajnos itt bogarászni kell.

Szerkesztette: Warrior 2009. 01. 31. 21:06 -kor

#759 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 01. 07:56

Vagy megnézed, melyik modul töltődik be a hálókarihoz (a neve is valami 79c970-szerű), s a /etc/modules-ba beírod, így azt a modult explicite be fogja tölteni minden induláskor.

#760 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 01. 08:49

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. febr. 1., vasárnap - 8:56

Vagy megnézed, melyik modul töltődik be a hálókarihoz (a neve is valami 79c970-szerű), s a /etc/modules-ba beírod, így azt a modult explicite be fogja tölteni minden induláskor.

Köszi a segítséget! :respect:
Meg van a megoldás, mondtam, hogy :lama: vagyok :D

Kép

Az "auto" nálam "autho"........ :omg:

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37