HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   gigi571 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 30. 23:32

Idézet: KaLeun - Dátum: 2009. nov. 30., hétfő - 22:20

Mostanáig keresgéltem, sikerült elérnem, hogy 1280x1024@75 legyen a felbontás.
Egyéb felbontást nem sikerült elérnem. Találtam olyat, hogy cvt 800 600 és xrandr --newmod bla-bla , ez sem jött be.

Szia KaLeun!

Ha nincs fent a telepítési források között a packman, akkor tedd bele, és telepítsd fel az "nvidia-settings"-t
valamint az "nvdock"-ot, amit ha beraksz az automatikusan induló programok közé, a paneltálcáról könnyen eléred
az nvidia-settings-t, és azt állítasz rajta amit csak akarsz. Ha menteni akarod a monitor felbontását és frissítési
beállításait, root-ként indítsd el a settings-t mert csak úgy tudja elmenteni a xorg.conf-ba.
Remélem tudtam segíteni.

Üdv: Gigi
<a href='http://vasaroljneten.com' target='_blank'>Otthoni internetes munka</a>

#942 Felhasználó inaktív   KaLeun 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 12. 01. 10:27

Packman repot használom és az nvidia-settingset is, mint root úgy próbáltam. Kösz nvdock tippet.
Kipróbáltam gép1-en is, ott is már csak a felbontás beállítása hiányzott... ....hiányozni is fog.
Nem gondoltam, hogy ez lesz a legnagyobb problémám.
---

Egyátalán képes olyanra esetemben az openSUSE, hogy wine alatt futatott játékok a saját xy felbontásukban induljanak el?

#943 Felhasználó inaktív   gigi571 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 12. 01. 19:37

Idézet: KaLeun - Dátum: 2009. dec. 1., kedd - 11:27

Packman repot használom és az nvidia-settingset is, mint root úgy próbáltam. Kösz nvdock tippet.
Kipróbáltam gép1-en is, ott is már csak a felbontás beállítása hiányzott... ....hiányozni is fog.
Nem gondoltam, hogy ez lesz a legnagyobb problémám.
---

Egyátalán képes olyanra esetemben az openSUSE, hogy wine alatt futatott játékok a saját xy felbontásukban induljanak el?

Szia!

Lehet figyelmetlen voltam, és nem olvastam el mindent, de a wine-re nem emlékeztem.
A wine-nek van egy olyan beállítási lehetősége ahol meg tudod adni a program futtatásának a
paramétereit. A futtatás parancssorába beírod a "winecfg" parancsot és hozááadod a kívánt játékot
aminek be tudod állítani a paramétereit, hang, felbontás, milyen oprendszerként induljon stb.
Nem tudom ezt ismerted-e? Egyébként próbálkozhatsz a Játékok linuxon topic-ban is ott a játékok
beállításához jobban értő emberek is vannak.

<a href='http://vasaroljneten.com' target='_blank'>Otthoni internetes munka</a>

#944 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 02. 11:53

Gyors lama kerdes:
Lehet pppoet csinalni virtualis interface felett? Vagy az teljesen "megeszi" az interfacet. A kerdes konkretan az, hogy tudok-e adsl routert csinalni egy darab iffel ugy, hogy a modem meg a gep koze rakom a switchet, egy virtual ifen tolom a pppoet a modemnek, egy masikon meg a belso netet?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#945 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 05. 20:31

Nemar, hogy senki nem nezte ezt meg. Semmi kedvem emiatt ppp servert csinalni :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#946 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 05. 21:00

lehet egyszerűbb lenne kipróbálni :)
amúgy bennem már az felvetődik, hogy egyáltalán működhet-e a pppoe egy közbeiktatott swtichen keresztül.
In Flames We Trust

#947 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 05. 21:03

Idézet: pascal - Dátum: 2010. jan. 5., kedd - 21:00

lehet egyszerűbb lenne kipróbálni :)
amúgy bennem már az felvetődik, hogy egyáltalán működhet-e a pppoe egy közbeiktatott swtichen keresztül.

Nem az, mer se telepitett linuxom itthon (mea maxima culpa), es a jatszasihoz meg kene varnom, mig mindenki elhuz hunyni. :) A switch valid pont egyebkent valoban. :respect: Hmm. Turom meg kicsit a magyar netet valami normalis atomos boardert. (Azt meg csak csak ertem, hogy miert nem nagyon csinalnak ket lannal, de hogy wifit miert nem integralnak rajuk, azt nem ertem, komolyan).

#948 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 22:21

Megegy lama kerdes, athozva a szomszedbol, igaz slowaris, de inkabb a bind erdekes belole imho.

Nem biztos, hogy ide a legjobb, de hata. Szoptam ma kicsit dnssel, mar reg csinaltam. bind9, solaris10en. Vilagtol tok elzarva, lokalis zona. Ket dolgot szeretnek elerni vele:
AAAA queryket, illetve PTR queryket hogyan lehetne azonnali "fingomsincs" uzenetekkel dijazni? Mer igy nehany hulye program var a timeoutra, en meg a hulye programra.

(Attol most tekintsunk el, hogy a solaris egyebkent is kapja be, hogy a ping probal ip6on feloldani, mikozben az baromira le van kapcsolva a dobozon, az ftpd meg az explicit megmondott "ne kerj revereset" opcio ellenere vidaman kuldozgeti a PTR queryket.)

#949 Felhasználó inaktív   KaLeun 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 18. 23:34

Idézet: gigi571 - Dátum: 2009. dec. 1., kedd - 19:37

Szia!

Lehet figyelmetlen voltam, és nem olvastam el mindent, de a wine-re nem emlékeztem.
A wine-nek van egy olyan beállítási lehetősége ahol meg tudod adni a program futtatásának a
paramétereit. A futtatás parancssorába beírod a "winecfg" parancsot és hozááadod a kívánt játékot
aminek be tudod állítani a paramétereit, hang, felbontás, milyen oprendszerként induljon stb.
Nem tudom ezt ismerted-e? Egyébként próbálkozhatsz a Játékok linuxon topic-ban is ott a játékok
beállításához jobban értő emberek is vannak.

Ismerem de ez se működik.

Amúgy a monitorom natív felbontása 1280x1024, csak egyszer sikerült más felbontás beállítani. Ami ha jól emlékszem az 1280x960 volt. Érdekes, hogy egyedül csak az nvidia-settings-ben tudok felbontást állítani (de újraindítás után sose tartja meg a beállításokat), mással pl. winecfg vagy a játékból próbálom akkor vagy elsötétül és lefagy vagy pedig kidob a login képernyőre.

#950 Felhasználó inaktív   Kimarite 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 01:06

Egy problémába ütköztem.
Most tettem fel az Ubuntu 9.10-et. A gépemen két HDD van, a másodikra, eddig rendben, működik.
Az internet beállításokat nem értem egészében. Pannonos netem van eddig jutottam:
Mobil szélessávú internet kapcsolat beállítása/
Alap:
Szám: *99# (ez jó a pannon szerint, de ez a modem menüjében szerepel)
Felhasználónév: ? állítólag nem kell beírni semmit a pannon szerint
Jelszó: ? állítólag nem kell beírni semmit a pannon szerint

Speciális:
APN: net (ez jó a pannon szerint)
Hálózat: ?
PIN: ?

A meglévő Windows-ban, a beállításokban még ezek az adatok vannak meg, a modem beállításaiban (Samsung márkájú, de szerintem ennek nincs jelentősége):
a telefonszámra ez: *99**1*1# (a windowsos menüben)
a hálózatra (pannon) MCC: 216 és MNC: 01 (a modem menüjében)

Mit kéne beállítanom az "Alap"-ban és a "Speciálisban" az Ubuntu-nál?

A PPP beállításait úgy hagytam, ahogy volt, a Windows-ban is úgy van, megnéztem.
Az IpV4 beállításai: Automatikus PPP, ez így jó szerintem.

Tehát a Linuxban láma vagyok  :confused:

#951 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 11:16

Azt nem írtad hogy működik-e, ha nem akkor mi nem? mert amit írtál az elég kell hogy legyen.
In Flames We Trust

#952 Felhasználó inaktív   Kimarite 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 13:44

Idézet: pascal - Dátum: 2010. jan. 28., csütörtök - 11:16

Azt nem írtad hogy működik-e, ha nem akkor mi nem? mert amit írtál az elég kell hogy legyen.

A számot  kipróbáltam, de nem működik. Nem csatlakozik a Firefox, nem találja a szervert. Ez a tényállás. A "?" el jelölt helyekre semmit nem írtam be. A pannon szerverét nem kéne beírni valahova?
Régebben láttam egy 8-as számú Ubuntu telepítést, ott helyi hálózat és helyi átjáró is "beírásra" került a telepítés folyamán. Kissé meg vagyok zavarodva, mert a Windowsos konfigban nincs hálózatom, úgy működik, de a modem is csinál "CD" particiót "H" és "I" néven. A telepítés folyamán nem kérte ez a 9.10-es telepítő ezt. De gondolom, nem is kéne  hálózat nekem (egy gép van).

Szóval nem találja a kezdőoldal szerverét, azaz nincs kapcsolat (másik oldalt sem talál).

#953 Felhasználó inaktív   Kimarite 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 15:00

Most látom, hogy nem tudja felismerni az Ubuntu az eszközt. Megjelent az eszközök között, rákatt, de nem tudta csatlakoztatni. Ennek lehet az az oka, hogy a SIMCard PIN kóddal védett? Pedig már jogosultságot is adtam magamnak, hogy modemmel netre tudjak csatlakozni (gondolom ez nem baj) ... körülnéztem a beállításoknál. A Windowsnál driver, itt hogy lehet "telepíteni" az eszközt: Samsung SGH-Z810 USB modem.

1. megoldás
Keresgéltem és ezt találtam:
http://ubuntu.hu/node/10716

Ez jó megoldás lehet (attól eltekintve, hogy nem PIN-el lépek fel a netre)?
Ez meg Gentoo-ra
http://ftp.vse.sk/sgh-z810.html
Az a legfőbb problémám, hogy kicsomagolni még kicsomagolom valahova ...
A többi nekem kicsit kínai, mert hol lehet futtatásban parancsot kiadni például - merre nyúljak?
Ezek azok a kínaiak  :confused:
...
majd telepítsd
sudo make install

Szerkeszd a konfigurációs fájlt. A Samsung SGH-Z810 szekciónál az alábbi sorok elől vedd ki a megjegyzés jelet (;)
sudo gedit /etc/usb_modeswitch.conf

DefaultVendor=0x05c6
    DefaultProduct=0x1000
    TargetVendor=0x04e8
    TargetProduct=0x6601
    MessageEndpoint=0x05
    MessageContent="55534243123456780000000000000616000000000000000000000000000000"

Hozz létre az automatikus mód váltáshoz udev bejegyzést:
sudo gedit /etc/udev/rules.d/45-samsung.rules

SUBSYSTEM=="usb", ATTRS{idProduct}=="1000", ATTRS{idVendor}=="05c6", RUN+="/usr/sbin/usb_modeswitch"
...

______
2. megoldás
És kicsit régebben elmentettem magamnak egy oldalt, ahol írnak megoldást 8.04-re és Huaweii modemre (ne a címet nézd, nem az számít)
http://www.magyarero...?op=full&q=3536
A file letöltése
http://www.dancsokzo...t/HSDPA3.tar.gz

Igazából valami egyszerű magyarázatot várnék tőled, hogy "mihez nyúljak", és hol melyik menüpontot nyomjam meg ... nem vagyok teljesen kezdő, de Linuxban viszont sajnos az.
És, hogy bele merjek-e fogni a leírás alapján, valamint melyik "lehet" a jobb megoldás a kettő közül ... mert valamelyik kéne. :think:

Szerkesztette: Kimarite 2010. 01. 28. 15:10 -kor

#954 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 21:52

Az a baj, hogy gőzöm nincs mire kell kattintanod. Amikor ilyet csinálok áltlában alacsony szinten megoldom, és a pon/poff scriptekkel vagyok el. Létezik egy umtsmon nevű gui eszköz direkt ilyen cuccokra de azt se nagyon fejleszitk már és ubuntuhoz sincs csomag.

Szerintem első körben ne bonyolítsd túl, kezdd azzal hogy leveszed a simről a pinkérést, akkor lehet megindul az eredetileg próbált módszerrel (amúgy nincsnek varázsbeállítások, *99# és a megfelelő APN, ennyi kell a csatlakozáshoz)
In Flames We Trust

#955 Felhasználó inaktív   Kimarite 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 22:11

Jó megpróbálom. Ez tűnik a legegyszerűbbnek. Persze, jó lenne tudni, hogy az első megoldás (a linken megnézhető a teljes folyamat) jó-e.  :cool:
A parancssor gombot nem találtam, igaz eddig még nem is kerestem.

#956 Felhasználó inaktív   Kimarite 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 29. 10:58

Idézet: pascal - Dátum: 2010. jan. 28., csütörtök - 21:52

a pon/poff scriptekkel vagyok el. Létezik egy umtsmon nevű gui eszköz direkt ilyen cuccokra de azt se nagyon fejleszitk már és ubuntuhoz sincs csomag.

Az umstmon-t akkor hanyagolnám. Az Ubuntus leírás használhatónak néz ki a linken, azt hiszem, úgy telepítek illesztőt. A pon/poff scriptek ebből a szempontból nekem - egyelőre - feleslegesek, ugyanis a a Karmic Koala-ban a fenti tálcán ki,- és be lehet kapcsolni a hálózatot. De még sok minden felfedezésre vár számomra: "Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra. " (Weöres S.)
:respect:

#957 Felhasználó inaktív   KaLeun 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 31. 02:31

Szóval ma hallottam először magyar fejlesztésű blackPanther OS-ről (emlékeim szerint,  :hemuveg: ).
Mondana valaki pár szót róla?

#958 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 31. 23:52

Idézet: KaLeun - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 2:31

Szóval ma hallottam először magyar fejlesztésű blackPanther OS-ről (emlékeim szerint,  :hemuveg: ).
Mondana valaki pár szót róla?

ne pazarold rá az időd.
In Flames We Trust

#959 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 04. 17:38

Hogy lehet visszaállítani a Midnight Commandert, hogy ne azt lássam, mint ami a lenti képen van, hanem mindkét oldalon egy-egy mappa tartalmát lássam, mint ahogyan alapból is van? Valamit félrenyomtam, és fogalmam sincs, hogy mit, ezért most a bal oldalon a jobb oldalon épp "kijelölt" elemről jelenik meg infó.

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  mc.PNG (0byte)
    Letöltések:: 3

Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#960 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 04. 17:50

Idézet: pascal - Dátum: 2010. jan. 31., vasárnap - 23:52

ne pazarold rá az időd.

nem tudom a cucc milyen, de amit a kedves delikvensek a hupon muvelnek, abbol meg poliverzum is tanulhatna lassan. pedig a srac eloszor meg egesz normalisnak tunt, de az utobbi idoben... hat nem tudom :(

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.