Debian Linux II.
Elküldve: 2009. 01. 09. 22:48
1.) sun vason lm-sensors megy valakinek ?
2.) Lehet a memória cache méretének limitet szabni ? Ha igen, hogyan ?
Elküldve: 2009. 01. 17. 15:08
Lenne hozzátok pár kérdésem
Régóta szeretnék már megoldást találni arra a problémára, hogy egy debianos gép hardware monitorozása működjön, emellett pedig lehetőleg e-mail-es riasztás is történjen.
Azaz a cél az lenne, hogy a tápfeszültségek, ventilátor fordulatszámok, hőmérsékletek folyamatosan monitorozva legyenek, ha egy alsó, vagy felső küszöböt átlépnek, akkor log-ba mindenképpen, de lehetőleg e-mailben is értesítsen.
Elindultam valamerre, találtam ezt a linket:
http://www.debian-ad...rg/articles/327
Első körben szimpatikusnak tűnik, minden rendben települt, lefutott a leírás alapján.
"Sensors" parancs kimenete jelenleg ilyen:
root@backupserver-14:30:12-/etc#sensors w83627thf-isa-0290 Adapter: ISA adapter VCore: +1.60 V (min = +0.00 V, max = +3.84 V) +12V: +11.92 V (min = +3.10 V, max = +0.85 V) ALARM +3.3V: +3.38 V (min = +4.06 V, max = +3.50 V) ALARM +5V: +5.15 V (min = +2.45 V, max = +2.72 V) ALARM -12V: +6.06 V (min = +0.30 V, max = -14.91 V) ALARM V5SB: +5.03 V (min = +4.60 V, max = +2.47 V) ALARM VBat: +2.05 V (min = +1.78 V, max = +0.38 V) ALARM fan1: 2721 RPM (min = 2096 RPM, div = 4) CPU Fan: 2766 RPM (min = -1 RPM, div = 4) ALARM fan3: 2934 RPM (min = 4891 RPM, div = 2) ALARM M/B Temp: +36°C (high = +15°C, hyst = +0°C) sensor = thermistor ALARM CPU Temp: +31.5°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = thermistor temp3: -48.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = thermistor alarms: beep_enable: Sound alarm enabled
Itt már van némi értelmezési problémám. Kezdem a +12 Volttal. Látszik, hogy az éppen "mért" az egész rendben van, ellenben a hozzá társított min és a max érték eléggé érdekesen néz ki, gondolom emiatt az "ALARM". Hasonlóképpen a többivel is ilyen gondok vannak. Temp3 nyilván valami nem létező szenzor értékét mutatja. Le lehet ezt tiltani valahol? Be lehet állítani a min és max értékeket valahol? Mivel kb. 15 km-re ülök a géptől, amivel most próbálkozok, az utolsó sora miatt elképzelhető, hogy most veszettül "szirénázik" is?
E-mail küldés megoldható ezzel az lm-sensors dologgal?
Mentem tovább a leírás szerint, érdekelnek a merevlemezek hőmérsékletei is. Ezzel szintén nem volt gond telepítés során, ezt az eredményt adja (reálisnak tűnik):
root@backupserver-14:55:46-/etc#hddtemp /dev/?d? /dev/hda: SAMSUNG HD400LD: 36°C /dev/hdc: AOPEN DVD1648/AAP PRO: S.M.A.R.T. not available /dev/sda: SAMSUNG HD501LJ: 36°C /dev/sdb: SAMSUNG HD501LJ: 35°C root@backupserver-15:07:12-/etc#
Itt szintén kérdezném, megoldható-e az, ha bármely hdd hőmérséklete pl. 45 C° fölé emelkedik, küldjön egy e-mailt?
Előre is köszönök mindent!
Mono
Elküldve: 2009. 01. 17. 16:01
Idézet: Mono - Dátum: 2009. jan. 17., szombat - 15:08
Minden elképzelhető.
A hddtemp egy daemon, ami egy porton figyelget és ott lehet lekérdezni, illetve a syslogba írkál a megadott időközönként. Szerintem a hddtemp önmagától nem fog neked mail-t dobni.
Az a gyanúm, hogy ezekhez kell neked valami monitorozó szopper, ami az előző kettő adatait szipkázza és elemzi, majd levelez veled a kalandjairól
Elküldve: 2009. 01. 17. 17:49
Idézet: debianforever - Dátum: 2009. jan. 9., péntek - 6:42
Egyébként az rrdtools és a librrds-perl most lett felrakva, amikor a monitorix-et is felraktad ? Nem lehet, hogy közben valami más is felszaladt, mert kijelölve maradt ? dselect vagy apt az elkövető ?
Száz szónak is egy a vége, ha kernel upgrade-ért sír az gyanús és érdemes megcsinálni. Az iptables és az rrd közös függőségei: libc6, libc6.1
nos, kernel upgrade segitett. Koszonom mindenkinek a segitseget.
Elküldve: 2009. 01. 30. 16:50
Összeraktam egy gépet, Debian Etch 4.0r6 ment rá. Szeretném az lm-sensors alkalmazást használni rajta. Nem megy.
apt-get install lm-sensors megvolt.
Utána sensors-detect, ennek kimenetét itt láthatjátok:
# sensors-detect # sensors-detect revision 4171 (2006-09-24 03:37:01 -0700) This program will help you determine which kernel modules you need to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe and recommended to accept the default answers to all questions, unless you know what you're doing. We can start with probing for (PCI) I2C or SMBus adapters. Do you want to probe now? (YES/no): Probing for PCI bus adapters... Use driver `i2c-i801' for device 0000:00:1f.3: Intel ICH7 We will now try to load each adapter module in turn. Module `i2c-i801' already loaded. If you have undetectable or unsupported adapters, you can have them scanned by manually loading the modules before running this script. We are now going to do the I2C/SMBus adapter probings. Some chips may be double detected; we choose the one with the highest confidence value in that case. If you found that the adapter hung after probing a certain address, you can specify that address to remain unprobed. Next adapter: SMBus I801 adapter at 0400 Do you want to scan it? (YES/no/selectively): Client found at address 0x08 Client found at address 0x28 Probing for `National Semiconductor LM78'... No Probing for `National Semiconductor LM78-J'... No Probing for `National Semiconductor LM79'... No Probing for `National Semiconductor LM80'... No Probing for `Winbond W83781D'... No Probing for `Winbond W83782D'... No Probing for `Winbond W83627HF'... No Probing for `Winbond W83627EHF'... No Probing for `Winbond W83627DHG'... No Probing for `Asus AS99127F (rev.1)'... No Probing for `Asus AS99127F (rev.2)'... No Probing for `Asus ASB100 Bach'... No Probing for `Analog Devices ADM1029'... No Probing for `ITE IT8712F'... No Client found at address 0x44 Probing for `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635'... No Client found at address 0x46 Probing for `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635'... Success! (confidence 2, driver `lm92') Client found at address 0x51 Handled by driver `eeprom' (already loaded), chip type `eeprom' Client found at address 0x53 Handled by driver `eeprom' (already loaded), chip type `eeprom' Client found at address 0x69 Some chips are also accessible through the ISA I/O ports. We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (YES/no): Probing for `National Semiconductor LM78' at 0x290... No Probing for `National Semiconductor LM78-J' at 0x290... No Probing for `National Semiconductor LM79' at 0x290... No Probing for `Winbond W83781D' at 0x290... No Probing for `Winbond W83782D' at 0x290... No Probing for `Winbond W83627HF' at 0x290... No Probing for `Silicon Integrated Systems SIS5595'... No Probing for `VIA VT82C686 Integrated Sensors'... No Probing for `VIA VT8231 Integrated Sensors'... No Probing for `AMD K8 thermal sensors'... No Probing for `IPMI BMC KCS' at 0xca0... No Probing for `IPMI BMC SMIC' at 0xca8... No Some Super I/O chips may also contain sensors. We have to write to standard I/O ports to probe them. This is usually safe. Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f Trying family `ITE'... No Trying family `National Semiconductor'... No Trying family `SMSC'... No Trying family `VIA/Winbond/Fintek'... No Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f Trying family `ITE'... No Trying family `National Semiconductor'... No Trying family `SMSC'... No Trying family `VIA/Winbond/Fintek'... Yes Found unknown chip with ID 0x0541 Now follows a summary of the probes I have just done. Just press ENTER to continue: Driver `lm92' (should be inserted): Detects correctly: * Bus `SMBus I801 adapter at 0400' Busdriver `i2c-i801', I2C address 0x46 Chip `Maxim MAX6633/MAX6634/MAX6635' (confidence: 2) Driver `eeprom' (should be inserted): Detects correctly: * Bus `SMBus I801 adapter at 0400' Busdriver `i2c-i801', I2C address 0x51 Chip `eeprom' (confidence: 6) * Bus `SMBus I801 adapter at 0400' Busdriver `i2c-i801', I2C address 0x53 Chip `eeprom' (confidence: 6) EEPROMs are *NOT* sensors! They are data storage chips commonly found on memory modules (SPD), in monitors (EDID), or in some laptops, for example. I will now generate the commands needed to load the required modules. Just press ENTER to continue: To make the sensors modules behave correctly, add these lines to /etc/modules: #----cut here---- # I2C adapter drivers i2c-i801 # Chip drivers lm92 eeprom #----cut here---- Do you want to add these lines to /etc/modules automatically? (yes/NO)yes
Majd:
modprobe -a i2c-i801 lm92 eeprom
Semmi válasz, promptot kapok vissza.
Indítanám a lekérdezést:
sensors
No sensors found! Make sure you loaded all the kernel drivers you need. Try sensors-detect to find out which these are.
Semmi ötletem nincs, mit ajánlotok
Elküldve: 2009. 01. 30. 21:01
Idézet: Mono - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 16:50
Összeraktam egy gépet, Debian Etch 4.0r6 ment rá. Szeretném az lm-sensors alkalmazást használni rajta. Nem megy.
apt-get install lm-sensors megvolt.
Utána sensors-detect, ennek kimenetét itt láthatjátok:
Majd:
modprobe -a i2c-i801 lm92 eeprom
Semmi válasz, promptot kapok vissza.
Indítanám a lekérdezést:
sensors
Semmi ötletem nincs, mit ajánlotok
Hát az eeprom ra nem fog mondani semmit önszántából a memóriamodulokról, arra külön rá kell venni
perl /usr/share/doc/lm-sensors/examples/eeprom/decode-dimms.pl
parancssal.
A sensor az már érdekesebb, ez egyáltalán milyen cucc? via/csodaintel, vagy mifene ?
i2c nél bent van az alaplapi csip supportja ?
Ha nagyon új géped van baziúj alaplai csipszettel, lehet hogy nem találsz ehhez a cucchoz drivert a debian etch 2.6.18 as alap kerneljében, érdemes egy próbát tenni az etchnhalf féle kernel csomagokkal.
Pl. - ez nem rád vonatkozik, mert úgy tűnik neked intel protkód van
A sernsor riasztási értékeket emlékeim szerint a
/etc/sensors.confban lehet beállítani.
Lehet van valami sensord (?) cucc, ami a "riasztást" talán elvégzi - én erre saját gányolást tartok -. Vagy ha nicsa, akkor írsz egy prg t vagy shell szkriptet, ami lefut mittodomén 10 percenként, vagy ahogy akarod, akár állandóra is lehet mondjuk 5 sec es sleep el jó ronda megoldás, de működik, és ha a sensors kimenetben van ALARM szó, akkor dobja el mailben a sensorkimenetet. mail parancs (mailx) erre jó, de ha külső címre akarod, akkor a lokális mail küldőt be kell állítani (alapból exim) smarthostra. Talán ez a legegyszerűbb
Jó ronda megoldás, de egyszerű, hátránya hogy a sensors parancs egyszer megpörgeti a vinyót, tehát jobb mondjuk 10 v. 15 percenként lekérdezgetni. Mint állandóan 5sec es sleep es megoldás esetén. Vinyó lekérdezés nélkül is megoldható, de akkor az infokat közvetlenül a sysfs ből kell kivenni a sensors nélkül.
Elküldve: 2009. 01. 30. 21:31
Idézet: gekmage - Dátum: 2009. jan. 30., péntek - 21:01
Jaja ! Ez az én kérdésemre is a válasz. Már működik, kernel upgrade után.
Elküldve: 2009. 03. 08. 07:37
Egy P1 233MHz-es laptopon (192MB memóriával) működni fog a 4-es vagy 5-ös Debian? Valami torrent kliens (rTorrent?) futna csak rajta és egy usb-n ráaggatott vinyóra dolgozna. Vagy ez a gép ehhez már kevés?
Grafikus felület természetesen nem lenne rajta, csak ssh.
Elküldve: 2009. 03. 08. 08:09
Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. márc. 8., vasárnap - 8:37
Egy P1 233MHz-es laptopon (192MB memóriával) működni fog a 4-es vagy 5-ös Debian? Valami torrent kliens (rTorrent?) futna csak rajta és egy usb-n ráaggatott vinyóra dolgozna. Vagy ez a gép ehhez már kevés?
Grafikus felület nélkül nekem 486DX-66os gépen is vígan működött
Elküldve: 2009. 03. 08. 10:19
Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. márc. 8., vasárnap - 7:37
Hali,
En epp most a heten raktam ossze fateromnak a regi laptopomat vaterazni. Lenny ment ra lxde-vel, nem mondom, hogy mint az olajozott villam, de boven hasznalhato (bar a lassusag valoszinu a zabagep firefoxnak koszonhet fokent, maga a DE meg abiword meg ilyesmi az boven helyen van). Igaz, ez kicsit erosebb, mert ez piii 700, meg 128 mega memoria. De ilyen sarokbadobni valoszinuleg jo lesz a te geped is. Torrent mondjuk csucsi lehet kicsit (ugye az eleg sok connectiont nyit), de vegulis anno ilyesmivel routeoltam egy komplett kolit
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2009. 03. 12. 16:04
Van egy webserver amin user jog problémák lehetnek, mert, ha egy portált (pl joomla) felrakok, vagy más módon weben keresztül létrehozok egy könyvtárat, akkor az ftp usernek nincs joga azt írni. Érdekes, átnevezni tudom. De pl könyvtárat létrehozni azon belül már nem, vagy fájlt feltölteni.
Ez miért lehet?
Webről létrehozott könyvtár joga alapesetben 755, ha ftpről belépek, nem is látom néha. Elég furcsa. Pár hónapja üzemel már, de csak most jött elő ez a hiba.
Debian van fent, ezért ide írtam.
Előre is köszönöm, ha valaki ad ötletet.
Elküldve: 2009. 03. 12. 16:12
Idézet: bexxter - Dátum: 2009. márc. 12., csütörtök - 16:04
Van egy webserver amin user jog problémák lehetnek, mert, ha egy portált (pl joomla) felrakok, vagy más módon weben keresztül létrehozok egy könyvtárat, akkor az ftp usernek nincs joga azt írni. Érdekes, átnevezni tudom. De pl könyvtárat létrehozni azon belül már nem, vagy fájlt feltölteni.
Ez miért lehet?
Webről létrehozott könyvtár joga alapesetben 755, ha ftpről belépek, nem is látom néha. Elég furcsa. Pár hónapja üzemel már, de csak most jött elő ez a hiba.
Debian van fent, ezért ide írtam.
Előre is köszönöm, ha valaki ad ötletet.
Ez teljesen normális. A webszerver is saját userével fut, illetve az ftp felhasználód is saját userével tölt fel/törölne a tárhelyről. a két user között pedig nincs metszet.
Általában ezért szokott az lenni, hogy a tárhelyen futó program 0777(dir) és 0666(file) jogokkal hozza létre az új bejegyzéseket, így azok kezelhetőek maradnak minde a webszerver, mind az ftp user által.
Alternatíva lehet például az apache2-mpm-itk, ami lenny óta adott, és tud vhostonként külön userrel futni.
Nagy hirtelen másik megoldást nem tudnék mondani, bár egész biztosan van, mindenesetre érdemes odafigyelni hogy ne olyat válassz, ami épp vészesen kihalóban van.(értsd pl. php esetén nem a legnyerőbb megoldás safe_mode-ra alapozni a biztonságot, mivel az a 6os verziótól egész egyszerűen megszűnik)
Elküldve: 2009. 03. 12. 16:45
Idézet: Yv@n - Dátum: 2009. márc. 12., csütörtök - 16:12
Általában ezért szokott az lenni, hogy a tárhelyen futó program 0777(dir) és 0666(file) jogokkal hozza létre az új bejegyzéseket, így azok kezelhetőek maradnak minde a webszerver, mind az ftp user által.
Alternatíva lehet például az apache2-mpm-itk, ami lenny óta adott, és tud vhostonként külön userrel futni.
Nagy hirtelen másik megoldást nem tudnék mondani, bár egész biztosan van, mindenesetre érdemes odafigyelni hogy ne olyat válassz, ami épp vészesen kihalóban van.(értsd pl. php esetén nem a legnyerőbb megoldás safe_mode-ra alapozni a biztonságot, mivel az a 6os verziótól egész egyszerűen megszűnik)
Apache2 van fent, elméletileg vhostonként működik is a külön user. Közben pedig nem
Ftp is így van megoldva, az megy is jól.
Elküldve: 2009. 03. 12. 19:54
Idézet: bexxter - Dátum: 2009. márc. 12., csütörtök - 16:45
Azonos uid legyen az ftp és a web user is. Nálam a userek a saját home könyvtárukba ftp-zhetnek, a public_html van a domain-jük alá mappelve, így a webszerver is remekül funkcionál és ftp-n keresztül matatni is tudnak. Ráadásul így a php szkriptek tulajdonosai is ők lesznek, így nem gond az írás és olvasás a saját könyvtárstruktúrájukon belül, kivéve ez alól a spéci file-okat és a webstat könyvtárat, amit csak olvasni tudnak.
Az ftp feltöltés során a könyvtárak 755 a file-ok 644 joggal jönnek létre és a tulajdonos és a group is a feltöltő felhasználó uid-je.
Szerkesztette: debianforever 2009. 03. 12. 19:58 -kor
Elküldve: 2009. 03. 12. 19:59
Az elég gáz, ha 777 és 666 jogokkal jön létre ! Ha látom, hogy azon a szerveren valaki joomla-t használ pl., akkor simán hozzáférek a file-jaihoz és szétbarmolom.
Elküldve: 2009. 03. 12. 20:53
Apache2-ből melyik mpm? Mikor én legutóbb néztem csak az itk tudta ezt out of the box, ha emlékeim nem csalnak.
Idézet: debianforever
És nálad hogy van megoldva, hogy az apache a adott vhost usereként fusson?
Elküldve: 2009. 03. 13. 04:13
Idézet: Yv@n - Dátum: 2009. márc. 12., csütörtök - 20:53
Idézet: debianforever
És nálad hogy van megoldva, hogy az apache a adott vhost usereként fusson?
Az apache www-data userrel fut. Én azt írtam, hogy ne kétféle user töltögesse a könyvtárakat, mert feloldhatatlan lesz a helyzet, hacsak nem kezd el grouppokkal vacakolni.
Elküldve: 2009. 03. 13. 04:47
Idézet: debianforever - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 4:13
Jahogy ja.
Én rögtön több felhasználós virtualhostos környezetben gondolkoztam, ahol nem a leg ideálisabb megoldás, hogy minden user www-data ként töltöget fel
De ha már ott tartana a dolog, hogy groupokkal szüttyögni, akkor tényleg inkább apache2-itk.
Elküldve: 2009. 03. 13. 11:34
Van egy Intel 875P alaplapom (Bonanza) és erre akartam rátelepíteni a rendszert, de nem ment úgy, ahogy azt én akartam (alaplapi Raid-ben szerettem volna, tükrözve), de a gép nem láttam a Raid vezérlőmet...
Mit kellett volna tennem, hogy lássa?
A válaszokat előre is köszönöm!
Cilinder
Ui.: Most tanulom a Linuxot, legyetek velem kíméletesek...
Elküldve: 2009. 03. 13. 17:44
Idézet: Cilinder - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 11:34
Van egy Intel 875P alaplapom (Bonanza) és erre akartam rátelepíteni a rendszert, de nem ment úgy, ahogy azt én akartam (alaplapi Raid-ben szerettem volna, tükrözve), de a gép nem láttam a Raid vezérlőmet...
Mit kellett volna tennem, hogy lássa?
A válaszokat előre is köszönöm!
Cilinder
Ui.: Most tanulom a Linuxot, legyetek velem kíméletesek...
Nem tudom lenny-vel bekerült-e a debian installer okosított változata a stabil kiadásba, de korábban az volt a megoldás, hogy testing release-ből daily snapshot-ot töltött le az ember, amiben volt olyan debian installer amiben működött a dmraid.
Más kérdés, hogy ez azthiszem erősen experimental dolog volt, nem tudom mennyire a hosszú élet titka.

Súgó
A téma zárva.