HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux II. Értékeld a témát: -----

#321 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 13. 17:53

Idézet: Cilinder - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 11:34

Sziasztok!

Van egy Intel 875P alaplapom (Bonanza) és erre akartam rátelepíteni a rendszert, de nem ment úgy, ahogy azt én akartam (alaplapi Raid-ben szerettem volna, tükrözve), de a gép nem láttam a Raid vezérlőmet...
Mit kellett volna tennem, hogy lássa?
A válaszokat előre is köszönöm!

Cilinder

Ui.: Most tanulom a Linuxot, legyetek velem kíméletesek...

A vinyókat sem látta, vagy az elvileg BIOS-ban összeszervezett tömböt nem látta a telepítő :confused:
Az utóbbinál nyert ügyed van, a partícionálásnál kell megadnod a diszkekre, hogy "linux raid autodetect" fájlrendszere legyen (ne ext2, ext3, lapozó, stb), majd ezt köevtően meg fog jelenni egy "szoftveres RAID konfigurálása" lehetőség, ott szerintem már adja magát (milyen RAID, melyik lemezek, stb), majd ezt követően alakítasz ki partíciókat, állítasz be fájl rendszereket.

Ha a lemezeket sem ismerte fel, akkor passz...
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#322 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 13. 18:02

Adott egy Debian Sarge rendszer ami tűzfal funkciót lát el. Spam, vírus szűrés, proxy.
Szerintetek menne a Lenny-e való upgrade egyből? Vagy először Etch-re majd Lenny-re?

Bár mivel lehetőség lesz rá, jobban járnék egy szűz teljes Lenny installal?
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#323 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 13. 19:32

Idézet: Mono - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 17:53

A vinyókat sem látta, vagy az elvileg BIOS-ban összeszervezett tömböt nem látta a telepítő :confused:
Az utóbbinál nyert ügyed van, a partícionálásnál kell megadnod a diszkekre, hogy "linux raid autodetect" fájlrendszere legyen (ne ext2, ext3, lapozó, stb), majd ezt köevtően meg fog jelenni egy "szoftveres RAID konfigurálása" lehetőség, ott szerintem már adja magát (milyen RAID, melyik lemezek, stb), majd ezt követően alakítasz ki partíciókat, állítasz be fájl rendszereket.

Pont az vot a gondom, hogy a merevlemezeket látta, de az Intel Raid vezérlőjét nem és mindenáron az egyik merevlemezre akarta magát tenni...

Megyek megnézem azt, amit írtál nekem!

#324 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 13. 20:16

Idézet: Mono - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 17:53

Nene.

Nem linux soft raidet akar, hanem alaplapon összerakott raidet látni linux alatt.

dmraid-el utóbbi esetben, ha támogatja a vezérlőjét(márpedig illene), akkor egy eszközként kell lássa a winyókat particionálásnál, linux soft raidtől függetlenül. Mindössze olyan debian installer kell, amiben van működő dmraid, erre mondtam a daily snapshot testing-et.

Idézet: Lenny

Adott egy Debian Sarge rendszer ami tűzfal funkciót lát el. Spam, vírus szűrés, proxy.
Szerintetek menne a Lenny-e való upgrade egyből? Vagy először Etch-re majd Lenny-re?

Bár mivel lehetőség lesz rá, jobban járnék egy szűz teljes Lenny installal?

Én lehet két lépésben dobnám az upgrade-et, illetve nem árt ha az apt-listchanges nevű csomag telepítve van. Ez eldobja mail-ben a fontos változásokat, így tudod olvasgatni hogy mely csomagnál mire kell figyelj. Enélkül pl elég sokat kellett volna agyaljak a legutóbbi postgrey frissítésnél, hogy miért nem megy a levelezés, pedig mindössze annyi volt, hogy átrakták a daemont egy másik portra, de a postfix configot nem állítja át magától, csak figyelmeztet.

Szerkesztette: Yv@n 2009. 03. 13. 20:23 -kor

#325 Felhasználó inaktív   gecko03 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 18. 19:06

Sziasztok!

A problémám: van egy gép, debian, fix ip. Van egy nagy hálózat, ahonnan minden használaton kívüli (aktuálisan nem kiosztott) ip címre érkező csomagok erre a gépre vannak routolva. A címek változnak és randomok (az alhálón belül persze).
Lefordítva pl én vagyok 192.168.1.1, és egy nagy rakás 192.168.0.0/16 ip-re jövő csomagot megkapok.

Amivel nem boldogulok: hogy tudom rávenni a gépet, hogy annak ellenére feldolgozza a csomagokat, hogy azok dest ip-je nem 192.168.1.1, hanem bármi más a /16-os subnetből. Jelenleg tcpdumpolva a saját csomagjaimat megkapom, minden más "dropped by kernel", de én szeretném ha nem droppolná.
Csak megkapni kell, válaszolni nem kell a csomagokra. Csak a gépen tudok bármit állítani, a központi routolás adott.
Légyszi ne csak mivel-t, hanem a hogyan-t (paraméterek kapcsolók) is írjátok le.

Köszi a válaszokat!

#326 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 12:32

Idézet: gecko03 - Dátum: 2009. ápr. 18., szombat - 19:06

Sziasztok!

A problémám: van egy gép, debian, fix ip. Van egy nagy hálózat, ahonnan minden használaton kívüli (aktuálisan nem kiosztott) ip címre érkező csomagok erre a gépre vannak routolva. A címek változnak és randomok (az alhálón belül persze).
Lefordítva pl én vagyok 192.168.1.1, és egy nagy rakás 192.168.0.0/16 ip-re jövő csomagot megkapok.

Amivel nem boldogulok: hogy tudom rávenni a gépet, hogy annak ellenére feldolgozza a csomagokat, hogy azok dest ip-je nem 192.168.1.1, hanem bármi más a /16-os subnetből. Jelenleg tcpdumpolva a saját csomagjaimat megkapom, minden más "dropped by kernel", de én szeretném ha nem droppolná.
Csak megkapni kell, válaszolni nem kell a csomagokra. Csak a gépen tudok bármit állítani, a központi routolás adott.
Légyszi ne csak mivel-t, hanem a hogyan-t (paraméterek kapcsolók) is írjátok le.

Köszi a válaszokat!

IPTABLES

A hogyant majd leírják mások, mert én most indulok itthonról. Forward lesz a megoldás.

#327 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 18:04

Idézet: gecko03 - Dátum: 2009. ápr. 18., szombat - 20:06

Sziasztok!

Köszi a válaszokat!

Nem világos, mit vársz el tőle. Mondjuk beérkezik a csomag és eléred, hogy a kernel ne dobja el. Mi lenne a további sorsa, ha már egyszer a gépen semmilyen program nem dolgozza fel?
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#328 Felhasználó inaktív   gecko03 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 19. 18:41

Idézet: Friczy - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 18:04

Nem világos, mit vársz el tőle. Mondjuk beérkezik a csomag és eléred, hogy a kernel ne dobja el. Mi lenne a további sorsa, ha már egyszer a gépen semmilyen program nem dolgozza fel?

Nyílván fel fogja dolgozni egy program, az egész épp ahhoz kell, hogy egyátalán eljusson a programig (ami egy honeypot jelen esetben). Eddig csak a saját ip-re érkező csomagokat vizsgálta, de most sikerült elérnem, hogy minden csomag dest ip-je az én ip-m legyen, mindezt debianforever impulzusára iptables-szel (PREROUTING DNAT-tal).
Ezzel viszont elveszik az hogy eredetileg melyik címre érkezett, uh muszáj lesz valahogy megoldani, hogy tényleg az enyémek legyenek az ip-k.. (arpd-vel már próbálkoztam, de mivel én /24-es subnetben vagyok, ezért csak a 192.168.1.1-254 címeket tudom magamra bindelni)

#329 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 06:50

Idézet: gecko03 - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 19:41

Nyílván fel fogja dolgozni egy program, az egész épp ahhoz kell, hogy egyátalán eljusson a programig (ami egy honeypot jelen esetben). Eddig csak a saját ip-re érkező csomagokat vizsgálta, de most sikerült elérnem, hogy minden csomag dest ip-je az én ip-m legyen, mindezt debianforever impulzusára iptables-szel (PREROUTING DNAT-tal).
Ezzel viszont elveszik az hogy eredetileg melyik címre érkezett, uh muszáj lesz valahogy megoldani, hogy tényleg az enyémek legyenek az ip-k.. (arpd-vel már próbálkoztam, de mivel én /24-es subnetben vagyok, ezért csak a 192.168.1.1-254 címeket tudom magamra bindelni)

hat ha honyepot, akkor pl a honeyd mar evekkel ezelott is megcsinalta, hogy arp whoisekre ha nem jott valasz, akkor kuldott o, igy "nyulva le" a cimet...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#330 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 07:58

Idézet: gecko03 - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 19:41

Utoljára a 2.2-es kernelben volt olyan, hogy a kernel képes volt transzparensen feldolgozni csomagokat, azaz valamilyen szinten kezelni a nem a gépnek szóló csomagot.

Jól látod, a PREROUTINGban használt DNAT (vagy REDIRECT, ami majdnem ugyanaz) elveszti az eredeti destination address információt.

Feltehetőleg ez esetben hasznos lehet neked a Balabit által kifejlesztett transzparens proxy lehetőség (ezt a kernelpatchet pont amiatt hozták létre, mert a 2.4-es kernelből ezt a funkciót kivették. Patchelni kell a kernelt és az iptables (userspace) programot is hozzá.

http://www.balabit.h...roducts/tproxy/
Friczy

#331 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 17:31

Sziasztok!

A héten telepítettem két 64 bites Lenny-t, ma az apt-get update, majd apt-get upgrade után ezt kapom:
apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
  clamav clamav-base clamav-daemon clamav-freshclam
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 4 nem frissített.

A sources.list-em így néz ki:
#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 5.0.1 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 20090413-03:25]/ lenny contrib main

deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb-src http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib

deb http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main contrib
deb-src http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main contrib

Miért vannak visszatartva a clamav-os dolgok (egyelőre legalábbis csak ezek) :think:
Voltak más dolgok, azokat szépen frissítette is, ezek bent maradtak...

Előre is köszi! :respect:

#332 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 02. 11:01

Idézet: Mono - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 18:31

Sziasztok!

A héten telepítettem két 64 bites Lenny-t, ma az apt-get update, majd apt-get upgrade után ezt kapom:
apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
  clamav clamav-base clamav-daemon clamav-freshclam
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 4 nem frissített.

A sources.list-em így néz ki:
#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 5.0.1 _Lenny_ - Official amd64 DVD Binary-1 20090413-03:25]/ lenny contrib main

deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free
deb-src http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib

deb http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main contrib
deb-src http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main contrib

Miért vannak visszatartva a clamav-os dolgok (egyelőre legalábbis csak ezek) :think:
Voltak más dolgok, azokat szépen frissítette is, ezek bent maradtak...

Előre is köszi! :respect:

Adj ki apt-get dist-upgrade parancsot, és nem lesznek visszatartva. Clamavnál gyakori, hogy frissül a lib, és a libclamav csomag már nevet kap. Ilyenkor le kell szedni a régi libclamav csomagot, feltenni az újat, de ezt csak a dist-upgrade csinálja meg.
Friczy

#333 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 05. 02. 11:55

Idézet: Friczy - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 11:01

Adj ki apt-get dist-upgrade parancsot, és nem lesznek visszatartva. Clamavnál gyakori, hogy frissül a lib, és a libclamav csomag már nevet kap. Ilyenkor le kell szedni a régi libclamav csomagot, feltenni az újat, de ezt csak a dist-upgrade csinálja meg.

Köszönöm, ez megoldotta a problémát! :up: :cool: :respect:

#334 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 11. 10:40

Lenny-ben hogy tudom kikapcsolni, hogy a iptables-ben beállított log-okat ne dobálja a képernyőre ki?

Az előző verziónál a KLOGD-ben volt egy KLOGD="-c4" beállítási lehetőség. Itt már nincs KLOG...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#335 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 12. 08:10

Idézet: Lenny - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 11:40

Lenny-ben hogy tudom kikapcsolni, hogy a iptables-ben beállított log-okat ne dobálja a képernyőre ki?

Az előző verziónál a KLOGD-ben volt egy KLOGD="-c4" beállítási lehetőség. Itt már nincs KLOG...

Csak a kérdéses lognra: dmesg -n
Véglegesen: /etc/sysctl.conf-ba: kernel.printk = 4 4 1 7

A sor feltehetőleg benne van, csak ki kell szedni a kommentet. A következő újraindítás (vagy /sbin/sysctl -p /etc/sysctl.conf) után nem lesz log a képernyőn.
Friczy

#336 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 15. 17:41

Sziasztok!

Megint itt, van kérdésem :)

Adott egy Lenny szerver, rajta MySQL adatbázisok tömkelege. Ezek alapból a /var/lib/mysql-ben kaptak helyet. Nemrég kapott a gép új, nagy, gyors hdd-t, ez fel lett mountolva a /var/www alá, mert az eredeti helyén kevés volt a kapacitás.
Most az a gond, hogy a MySQL adatbázist is szeretnénk átmozgatni a több hellyel, gyorsabb eléréssel rendelkező új hdd-re. Mit lehet tenni :think:

- ha leállítom a MySQL-t, a /var/lib/mysql tartalmát átmásolom az új diszken egy erre kialakított könyvtárba, majd a /etc/mysql/my.cnf fájlban kicserélem az adatbázisok helyének meghatározását, akkor ez így működhet-e :confused:
- hasonlóan az előzőhöz átmásolom új könyvtárba, de a konfig fájlhoz nem nyúlok, hanem symlinket készítek a régi helyére :confused:
- külön partíciót kellene neki csinálnom és a /etc/fstab-ba felmountolni :confused: (ezt nagyon nem hiszem, de opcióként ez is eszemben van).

Ti mit csináltatok ilyen helyzetben, vagy mit csinálnátok hasonlóban :confused:

#337 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 15. 18:18

a unixban az a szep, hogy mindegyik megoldas, amit felsoroltal ugyanannyira jo!

en a magam reszerol keszitenek egy konyvtarat az uj winchesteren (feltetelezve, hogy okkal van a /var/www alatt), abba masolnek be minden adatbazist a /var/lib/mysql alol, es ezek utan a /var/lib/mysql neven symlinkelnem. ekkor nem is kell semmit atalitani.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#338 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 16. 20:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 15., péntek - 18:18

a unixban az a szep, hogy mindegyik megoldas, amit felsoroltal ugyanannyira jo!

en a magam reszerol keszitenek egy konyvtarat az uj winchesteren (feltetelezve, hogy okkal van a /var/www alatt), abba masolnek be minden adatbazist a /var/lib/mysql alol, es ezek utan a /var/lib/mysql neven symlinkelnem. ekkor nem is kell semmit atalitani.

Igen, én is így láttam, gondoltam, gyakorlati tapasztalatok végett kérdeztelek titeket. Jó volt, hogy megerősítést kaptam, symlinkeltem végül, tökéletesen működik a dolog :up: :cool:

#339 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 11:05

Temetik a debian-t:

http://omfg.buzz.hu/.../05/08/Legalja/
--
WeRe

Sürgősen keresek Budapesten könyvek tárolására alkalmas helyet.
Minden ajánlat érdekel, emilen, privátban várom.

#340 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 11:58

Idézet: We3Re3 - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 12:05

Nevetséges, az ilyet fel se kell venni... egy nagyPista majd megmondja mi a tuti. "Nincs hozzá support". A cég ahol dolgozok global szinten van MS támogatás. Mikor kérdezni akartunk telefonon, hogy ez és az a bajunk a 2007 office-al, akkor mondták, hogy vegyük fel egy ticket-be.. Megtörtént. 2008. novemberében. 2009 februárban kaptunk egy választ, ami nem működött...Megírtuk az eredményt... "hamarosan kapjuk majd a választ". Május van és semmi...

De most nem is ez a lényeg, nehogy flame legyen. Mint ahogy valaki ott írta, azért mert valaki nem tudja kezelni a rendszert, attól még nem a disztró a hibás...

Téma megosztása:

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.