HWSW Informatikai Kerekasztal: HD adások a UPC kínálatában - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HD adások a UPC kínálatában Mit, hol, mennyiért? Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 12. 14. 13:10

A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
http://www.hazi-mozi...?cid=1216&aid=2

#22 Felhasználó inaktív   Papesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 15. 15:38

>>> Interjú <<< a NHH elnökével és az NHH tanácsának alelnökével a digitális tévézés elindításáról.
Papesz

#23 Felhasználó inaktív   Takeshi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 16. 14:39

Hát, én kíváncsi leszek, hogy ezek a HD műsorok milyen minőségben foghatók majd. Azt nézvén, hogy jelen pillanatban az SD adások minősége milyen siralmas, személy szerint a HD-től én nem sokat várok hazánkban. Talán arra jó lesz, hogy egy hagyományos tévékészülékre lekonvertálva már elfogadható képhez juthat a néző...

#24 Felhasználó inaktív   petne 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 18. 23:44

Idézet: Takeshi - Dátum: 2007. dec. 16., vasárnap - 14:39

Hát, én kíváncsi leszek, hogy ezek a HD műsorok milyen minőségben foghatók majd. Azt nézvén, hogy jelen pillanatban az SD adások minősége milyen siralmas, személy szerint a HD-től én nem sokat várok hazánkban. Talán arra jó lesz, hogy egy hagyományos tévékészülékre lekonvertálva már elfogadható képhez juthat a néző...

Én se számítok külföldi minőségű HD adásra, de ne legyen igazam...  :(

#25 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 18:48

és miért nem csinalnak a tévékre (meg videok, stb.) valami univerzalis _szabvnyos_ foglalatot, ahova be lehet tolni egy karytat, ami gyak. a digitális jelet dekodolja.
ha ez tok szabvanyos lenne, akkor a csere eseten se kene kidobni a tévét, csak a régi kártyát ki, ujat be.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#26 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 18:57

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 23., vasárnap - 18:48

és miért nem csinalnak a tévékre (meg videok, stb.) valami univerzalis _szabvnyos_ foglalatot, ahova be lehet tolni egy karytat, ami gyak. a digitális jelet dekodolja.
ha ez tok szabvanyos lenne, akkor a csere eseten se kene kidobni a tévét, csak a régi kártyát ki, ujat be.

Egyes asztali DVD felvevők már rendelkeznek CI slottal és DVB-T tunerrel így DVB-T esetén kihagyható az STB. Viszont a kábelTV esetén ahány szolgáltató annyiféle szabvány ezért ott csak akkor lehet ilyet ha egységesítenek.

#27 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 19:12

a szabványt (mármint ahogy az adás jon) nem is kéne egységesiteni, ha a tévékbe egy egységes bovitoporton keresztul be lehetne tolni a megfelelo dekodert (amit akar a szolgaltato adna)
tehát gyak egy set-top-box, csak nem kulon, hanem a tévébe.

#28 Felhasználó inaktív   -=ZiCHiE=- 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 20:34

Idézet: petne - Dátum: 2007. dec. 18., kedd - 23:44

Én se számítok külföldi minőségű HD adásra, de ne legyen igazam...  :(

Ha beindul a dolog, akkor végre talán magyar nyelven is nézhető lesz a Discovery HD. Kérdés, hogy a képminőség olyan lesz-e mint a németé? (lásd a lenti kép teljes méretét)

Kattints a képre a teljes mérethez!
Kép

#29 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 21:19

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 23., vasárnap - 19:12

a szabványt (mármint ahogy az adás jon) nem is kéne egységesiteni, ha a tévékbe egy egységes bovitoporton keresztul be lehetne tolni a megfelelo dekodert (amit akar a szolgaltato adna)
tehát gyak egy set-top-box, csak nem kulon, hanem a tévébe.

Üdv!

Tulajdonképpen már wpepi válszolt! Sajnos mivel ahány szolgáltató, annyi adásforma lehetséges. Erre nem lehet felkészíteni egy TV-t. Ill. a szolgáltatónak jogában áll megválasztani a formátumot saját hálózatán. Bár már léteznek olyan STB-ok, TV-k, amik CI modullal bővíthetők. Pl. van beépített MPEG-2 DVB-T tuner, de egy modullal fogja tudni az MPEG-4-es adásokat is fogni. Viszont a kódólt MPEG-4-gyel nem tudom, hogy tud-e kezdeni valamit?!  :D  Apropó, a szolgáltatók használhatnak dedikált kódolást is, amit csak saját eszközükre dedikálnak. Na olyankor hiába van szabvány cuccod, hajadra kenheted! (Lásd: PowerVU+ suxx! :mad:  Máig nem voltak képesek felnyomni az Amos-os HBO csomagot, pedig pár éve már megy!  :( )

Üdv: Klown
<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#30 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 21:42

akkor nem értitek amit mondok.

ezért ha lenne a tévéken (videokon) egy szabvanyos bovitokartya, akkor oda be lehetne dugni a szolgáltato által adot kártyát, ami dekodolna a szolgaltato jelfolyamat.
aztan arra a kartyara azt pakol a szolgaltato amit akar, olyan hardverrel meg szoftverre, ami neki kell, de mivel a tévéhez egy szabvanyos porton csatlakozik, ezért a tévén lesz kép.

#31 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 23. 22:23

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 23., vasárnap - 21:42

akkor nem értitek amit mondok.

ezért ha lenne a tévéken (videokon) egy szabvanyos bovitokartya, akkor oda be lehetne dugni a szolgáltato által adot kártyát, ami dekodolna a szolgaltato jelfolyamat.
aztan arra a kartyara azt pakol a szolgaltato amit akar, olyan hardverrel meg szoftverre, ami neki kell, de mivel a tévéhez egy szabvanyos porton csatlakozik, ezért a tévén lesz kép.

Üdv!

Értem én!  :idea:  :Đ  Sajnos ez csak papíron ilyen egyszerű! (Ld.: Bluray vs. HDDVD) Valamiért nem érdeke az ilyesféle összefogás a gyártóknak. Hogy miért, azt ne tőlem kérdezzétek! Sose volt az én műfajom az eco@tech. Biztos majd elemzi a Gartner, hogy mostanában nem fogy elég 98.6 utas 9 magos paravirtualizált környezet és hát emiatt nincs közös platform!  :D  A gondolat amúgy nemes, de szvsz, ha nincs egy mamut, ami mögé beáll a sok "birka", akkor felejtős! Ugye annó az NTSC/PAL adott volt, de akkor még szó sem volt DVB-ről!

#32 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 24. 11:24

Az ilyen univerzálisan bővíthető cuccok nem érdekük a gyártóknak. Tessék szépen megvenni évente az új technológiát. Szerinted azért fejlesztenek ki új dolgokat, hogy az neked jó legyen? Dehogyis. Csak azért, hogy a gyártók megéljenek. A másik, hogy miért legyen x tévéjében egy olyan foglalat, ami az y által kitalált szabvány szerinti bővítőt is elfogadja? Lásd egyszerűen HD vs. Blue-Ray...
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#33 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 24. 12:05

akkor rakjanak bele usb-t, aztán kész :)

lenne egy egységes api amin keresztul el lehet érni mindenfele funkciokat és minden meg van oldva.

szép, szabványos vilag :) milyen jo is volna, ha minden szabvanyok szerint lenne.. ehh...

#34 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 25. 19:19

Idézet: charlie - Dátum: 2007. dec. 23., vasárnap - 19:48

Azért, mert

Idézet

processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#35 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 26. 03:16

profi eszközökön szokott lenni bővítőhely, igaz jó eséllyel csak gyártón belül szabványos.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#36 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 09:06

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy a UPC melyik rendszerű jelet fogja a kábelére tolni?
DVB-T jelet, vagy DVB-C jelet?
Mert ugye előbbi a földfelszíni sugárzásra lett kitalálva, utóbbik meg a kábelTV-re, szal elvileg az utóbbik lenne logikus. Ugyanakkor DVB-C az úgy látom nemigazán terjed, és gondolom DVB-T jel ugyanúgy mehet a kábelTV-n is...
Azért lenne fontos, hogy milyen TVtuner kártyát vegyek a gépembe. Amúgy DVB-C TVtuner kártyát még nem is láttam sehol, mintha csak DVB-T létezne.
Részemről ezaz egész STB-s baromkodás nem is érdekel egyáltalán, én majd csak egy megfelelő TVTuner kártyát akarok a gépembe - eddig is géppel néztem a TVt - és szépen géppel nézem az egészet, és akkor aztán tőlem mind1, milyen jelek jönnek, MPEG-2 vagy H.264, Mpeg Layer X vagy AC3, ugyanis mindegyik codec van/lesz a gépemen, szal ennyi az egész, oszt csókolom.

Tehát DVB-T vagy DVB-C lesz?

És amúgy így végre úgy vehetek majd fel gépre, hogy az egész folyamat csak egy MPEG-X adatfolyam vinyóra írásáról fog szólni, nem kell digitalizálnia a tunerkártyának, nem kell a procinak megizzadva betömörgetnie a sok adatot HUFFYUV, vagy DIVX/XVID, vagy egyéb codeccel, hanem az egész olyan lesz, mint egy 1x-ü file-copy, másodpercenként néhány kilobyte, esetleg megabyte.
Én főleg ezért várom már nagyon a digitális kábelTV-t.

Jameg azt tudja valaki, hogy majd a jövő adatfolyam továbbra is aza tetves interlace-es lesz, vagy végre progressive (SD) jelet adnak majd?

#37 Felhasználó inaktív   -=ZiCHiE=- 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 09:46

Idézet: Fenyő - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 9:06

Részemről ezaz egész STB-s baromkodás nem is érdekel egyáltalán, én majd csak egy megfelelő TVTuner kártyát akarok a gépembe - eddig is géppel néztem a TVt - és szépen géppel nézem az egészet, és akkor aztán tőlem mind1, milyen jelek jönnek, MPEG-2 vagy H.264, Mpeg Layer X vagy AC3, ugyanis mindegyik codec van/lesz a gépemen, szal ennyi az egész, oszt csókolom.

Szinte biztos, hogy DVB-C lesz. A PC kártyás dolog tényleg előnyös, én kb. 8 éve cseréletem le az analóg TV kártyámat DVB-S-re. Igaz ez "tányéros" megoldás, de ég és föld a különbség. Példaként itt van a német Discovery HD-ről egy néhány másodperces közvetlen digitális felvétel: 12-28_19-06-58_DISCOVERY_HD_Der_Insektenschreck.ts

A fő gond az, hogy a jel kódolt lesz, s a UPC műholdon olyan titkosítást haszál (Cryptoworks) ami PC kártyával nem törhető. Gondolom így lesz ez DVB-C-n is.

Szerkesztette: -=ZiCHiE=- 2007. 12. 30. 09:47 -kor

#38 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 14:34

Fenyő:

Azért azt nem mondanám hogy a DVB-C nincs elterjedve hisz a kábelszolgáltatók mind ezt használják. a T a földfelszíni, az S a műhódas, a H meg mobil földfelszínihez rendelt szabvány. DVB-C kártyatuner létezik, de nincs túl sok. Azért mert a kábelszolgáltatók jellemzően nem kódolás nélkül küldik ki a jeleket, az ilyen tuner meg csak azt tudná venni. Van kódoló kártyával is rendelkező DVB-C tuner, de kérdés tudja-e majd fogadni azt amit majd a UPC használ. Mellesleg csak külön kártyát sehol nem ad a szolgáltató, hanem csak STB-vel adják. Ráadásul a kártya és az STB jellemzően egymáshoz van rendelve, így hiába raknád a tunerbe nagy valószínűséggel nem menne, mert a tuner a szolgáltató szemszögéből idegen eszköz lenne. Maximum ha van valami olyan tört firmware amivel el lehet hitetni hogy a kártya ugyanaz az STB mint amit a szolgáltató adott.

De szerintem ez még önmagában talán mindig kevés lenne. Az STB nem csak egy hardware hanem megfelelő softwaret is tartalmazó eszköz, ami a szolgáltató server eszközeinek softwarével kommunikál. Ilyen softwaret meg aligha fogsz tudni futtatni a PC-den, mert nem hiszem hogy akárhonnan hozzá tudsz majd jutni. Márpedig a software rendelkezik azon "intelligenciával" ami a szolgáltatások megfelelő elérését lehetővé teszi.

Szóval én egyáltalán nem vagyok benne biztos hogy az általad leírt elképzelés a gyakorlatban is kivitelezhető lesz. Pl. mi van akkor ha a UPC rendszere pl. SDV-s lesz, ami a switched digital video technológiát jelöli. Ennél a megoldásnál nincs az összes csatorna egyidőben broadcastolva, csak azok amiket épp néznek, így spórolva a frekvencia sávszéllel. Mondjuk az SDV ott igazán hatékony ahol nagyon sok csatorna van, mert abból egyidőben egy nodeon belül ritkán néznek 25-33%-nál többet, így SDV-vel sok frekvenciát lehet megspórolni. Az SDV viszont kétirányú kapcsolatot követel meg, hisz amikor a néző kiválaszt egy adót, azt a kérést STB elküldni  az SDV szervernek, az megnézi hogy már broadcastolva van-e, ha igen elküldi a freki adatait, ha nem kirakja broadcastra. Hogy ez tunerkártyával is működjön a megfelelő SDV software környzetre szükség van, ami jelenleg egységes szabvány híján még erősen gyártó specifikus.

DVB-S és T-n az FTA adók ami szabadon fogható, egy alap megfelelő szabvány ismerő tuner kártyával is nézhetők. De a kódolt adókhoz már megfelelő kártyát fogadó eszköz kell és lehet az sem elég mert ilyen megoldásnál a szolgáltató a kártyát jellemzően az STB-hez rendeli. Persze megfelelő firmware hackekkel, további illegális software támogatással minden védelem kikerülhető, de azt kétlem hogy csak úgy alapállapotban minden kivitelezhető lesz amit te elgondoltál.

Szerkesztette: shabba 2007. 12. 30. 14:39 -kor

#39 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 17:41

Idézet: Fenyő - Dátum: 2007. dec. 30., vasárnap - 9:06

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy a UPC melyik rendszerű jelet fogja a kábelére tolni?
DVB-T jelet, vagy DVB-C jelet?
Mert ugye előbbi a földfelszíni sugárzásra lett kitalálva, utóbbik meg a kábelTV-re, szal elvileg az utóbbik lenne logikus. Ugyanakkor DVB-C az úgy látom nemigazán terjed, és gondolom DVB-T jel ugyanúgy mehet a kábelTV-n is...
Azért lenne fontos, hogy milyen TVtuner kártyát vegyek a gépembe. Amúgy DVB-C TVtuner kártyát még nem is láttam sehol, mintha csak DVB-T létezne.

Tehát DVB-T vagy DVB-C lesz?

És amúgy így végre úgy vehetek majd fel gépre, hogy az egész folyamat csak egy MPEG-X adatfolyam vinyóra írásáról fog szólni, nem kell digitalizálnia a tunerkártyának, nem kell a procinak megizzadva betömörgetnie a sok adatot HUFFYUV, vagy DIVX/XVID, vagy egyéb codeccel, hanem az egész olyan lesz, mint egy 1x-ü file-copy, másodpercenként néhány kilobyte, esetleg megabyte.
Én főleg ezért várom már nagyon a digitális kábelTV-t.

Jameg azt tudja valaki, hogy majd a jövő adatfolyam továbbra is aza tetves interlace-es lesz, vagy végre progressive (SD) jelet adnak majd?

ÁLMODOZÓÓ!  :)

Sajna nem ilyen egyszerű! Shabba részletesen le is írta, hogy miért nem! Talán a DVB-T és DVB-S-nél működik a dolog. De ugye ott is belefuthatsz vevőhöz dedikált smart card-ba...  :rolleyes:

Szerkesztette: Klown 2007. 12. 30. 17:43 -kor

#40 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 30. 19:39

??? :o

Ne szórakozzatok már!

Szépen nézünk ki, ha a UPC így kib*** a userekkel....

Egyébként kábelre mi a jó francnak kódolás?
Azt nem tudja akárki nézni, csak akihez be van vezetve a kábel, és azoknak meg jogosan megy, így tök fölösleges kódolni.
Ami a választékot illeti, azt meg már most is frekvenciaszűrőkkel oldják meg(leszűrik azt a csatit annak a usernek amire nem fizetett elő), nem kódolással.

Márpedig én ragaszkodom a gépes TVtunerezéshez, énrám ne akarjon már a UPC rámerőltetni külön nagy vacak dobozt a TV miatt! (különben sincs neki hely a szobámban)
Ha ilyet akarnak, akkor lesz itt nagy lázadás az biztos!
Ha megcsinálják, hogy sehogy nem tudok majd TVtunerrel gépen nézni, akkor esküszöm, hogy bemegyek majd, és jól kiverem a balhét!

De akkor is, ha azt akarják, hogy úgy nézzem, hogy valami STB csinál nekem analóg jelválasztékot, és analóg tunerrel nyomjam a gépen. Mert ha már digitális lesz, akkor nehogymár a gép előtt még egyszer analóggá alakítsuk a jelet. Szépen néznénk ki, az olyan mintha úgy vennék föl rádióból, hogy odatartom a mikrofont a hangszóróhoz....

Vaz, lehet írok is egy levelet a UPC-nek, hogy erre is legyenek tekintettel, különben irgum-burgum...

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó