OEM Windows 7 -el kapcsolatban van kérdésem. Azzal tisztában vagyok, hogy mi vonatkozik ezekre az OEM windows verziókra: csak egyszer lehet aktiválni (deaktiválni nem lehet) alaplaphoz kötődik, az alaplap csere új gépnek minősül, ergo új Windows 7-et kell venni erre a cserélt alaplapos gépre. Ez tiszta sor, de mi van abban az esetben ha valami miatt egyszerűen csak újra kéne telepíteni az adott gépen a már aktivált OEM Windows 7-et? Tehát nem cseréltem alaplapot, csak egy sima újratelepítésről volna szó. Újratelepítés után, újra lehet/kell aktiválni a már egyszer aktivált windowst? Vagy ez ilyenkor is új gépnek minősülne és ebben az esetben is új win-t kéne venni? De mondjuk ez azért nem lenne logikus mert az alaplap, amihez kötődik ugyanaz, tehát ugyanazt az azonosítót rendeli hozzá. Ezügyben nem látok tisztán, ezért jó lenne ha valaki felvilágosítana.
Windows 7
Elküldve: 2010. 09. 13. 08:31
OEM Windows 7 -el kapcsolatban van kérdésem. Azzal tisztában vagyok, hogy mi vonatkozik ezekre az OEM windows verziókra: csak egyszer lehet aktiválni (deaktiválni nem lehet) alaplaphoz kötődik, az alaplap csere új gépnek minősül, ergo új Windows 7-et kell venni erre a cserélt alaplapos gépre. Ez tiszta sor, de mi van abban az esetben ha valami miatt egyszerűen csak újra kéne telepíteni az adott gépen a már aktivált OEM Windows 7-et? Tehát nem cseréltem alaplapot, csak egy sima újratelepítésről volna szó. Újratelepítés után, újra lehet/kell aktiválni a már egyszer aktivált windowst? Vagy ez ilyenkor is új gépnek minősülne és ebben az esetben is új win-t kéne venni? De mondjuk ez azért nem lenne logikus mert az alaplap, amihez kötődik ugyanaz, tehát ugyanazt az azonosítót rendeli hozzá. Ezügyben nem látok tisztán, ezért jó lenne ha valaki felvilágosítana.
CPU: Intel Core i5 3570K | Alaplap: Asus P8Z77-V LE | RAM: 2x4 GB Corsair Vengeance 1866 | VGA: Asus HD7870 (DC2-2GD5-V2) | Display: Asus PA238Q | Sound: SB Audigy 2 ZS Platinum Pro | PSU: Corsair HX650 | HDD1: WD Black Caviar 500 Gb, HDD2: WD Black Caviar 1 TB | Case: Xigmatek Midgard II
Elküldve: 2010. 09. 13. 09:16
Elküldve: 2010. 09. 13. 09:18
Idézet: McElroy - Dátum: 2010. 09. 13. 09:31
Mivel a vas ugyanaz, nincs gépcsere, nincs új gép, minden a régi, tehát újraaktiválható, legális marad.
Nehogymár szoftveres hibákért mindig új és új windows-t kelljen venned. Az volna a bombaüzlet...
Az OEM csak azt köti, ki, hogy amelyik vasra felrakod, azzal fog maradni legálisan. Akkor telepíted újra, amikor akarod. Szoftveresen bármi történhet, függetlenül attól, hogy legális vagy nem.
Régebben, amikor még telefonon aktiválgattunk XP-ket, volt, hogy az MS ügyfélszolgálata a 6-7. aktiválás után értetlenül nézett, de kötelességük bármennyiszer végrehajtani az akciót, hisz minden legális, a vas nem változott, max. macera volt. Aztán ma már neten aktiválódik, stb. No problemo.
Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 13. 09:22 -kor
Elküldve: 2010. 09. 13. 09:21
Idézet: McElroy - Dátum: 2010. 09. 13. 09:31
Nyugodtan újra lehet telepíteni, és újra lehet aktiválni, ebből semmi gond nincs. Valóban alaplaphoz kötődik, ha az garanciában bedöglik, akár új matricát is kaphatsz az MS-től (pl. garanciában cserélt laptopoknál, amihez külön vásároltál OEM windows-t).
Régebben XP-nél előfordult, hogy ha sok alkatrészt cserélgettem, akkor egy idő után az internetes aktiválás nem volt elegendő, mindenképpen telefonálni kellett az MS-nek, ilyen tapasztalatom win 7-el még nem volt.
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s
Elküldve: 2010. 09. 13. 10:19
Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 13. 10:18
Nehogymár szoftveres hibákért mindig új és új windows-t kelljen venned. Az volna a bombaüzlet...
Az OEM csak azt köti, ki, hogy amelyik vasra felrakod, azzal fog maradni legálisan. Akkor telepíted újra, amikor akarod. Szoftveresen bármi történhet, függetlenül attól, hogy legális vagy nem.
Régebben, amikor még telefonon aktiválgattunk XP-ket, volt, hogy az MS ügyfélszolgálata a 6-7. aktiválás után értetlenül nézett, de kötelességük bármennyiszer végrehajtani az akciót, hisz minden legális, a vas nem változott, max. macera volt. Aztán ma már neten aktiválódik, stb. No problemo.
Az ilyen-olyan változtatások végeredményben az eredetitől minden elemében eltérő rendszert adnak, ez is ugyanaz a vas marad?
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2010. 09. 13. 10:25
Idézet: StSanya - Dátum: 2010. 09. 13. 10:21
Régebben fő alkatrészek alapján "pontozta" a rendszer a konfigot, és bizonyos pontszámnyi alkatrész változása után kellett telefonálni (talán volt évi négy bónusz lehetőséged, amikor még nagyobb módosítás után is aktiválhattad neten keresztül). Újabban annyival egyszerűbb a rendszer, hogy csak az alaplapot nézi, viszont ez azzal jár, hogy ha megdöglik az alaplap, akkor a Windows is kukázódik. Azt nem tudom, ilyenkor telefonon lehet-e intézni még valamit, elképzelhető, hogy igen, de az is, hogy nem.
Elküldve: 2010. 09. 13. 10:41
CPU: Intel Core i5 3570K | Alaplap: Asus P8Z77-V LE | RAM: 2x4 GB Corsair Vengeance 1866 | VGA: Asus HD7870 (DC2-2GD5-V2) | Display: Asus PA238Q | Sound: SB Audigy 2 ZS Platinum Pro | PSU: Corsair HX650 | HDD1: WD Black Caviar 500 Gb, HDD2: WD Black Caviar 1 TB | Case: Xigmatek Midgard II
Elküldve: 2010. 09. 13. 10:58
Idézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 13. 11:19
Jogos, pongyolán fogalmazok. Az OEM hivatalosan köti ezt ki. Más kérdés, hogy a "pontozás" pontos működését nem kötik az orrunkra, kénytelenek vagyunk tapasztalatból kiindulni: alaplapcsere bukó (akkor is, ha ugyanaz a csipszet, revízió esetleg? nem tudom, más vendor-infókat olvas-e a rendszer, nem kizárt). Kártyacserék nem, de néhány után meglehet. HDD csere sem, hálókari csere sem, de valóban, "néhány" ilyen változtatás és kifújt az OEM licensz. A legcumibb volna az új kártya beszerelése, de szerintem az nem gond, persze kivéve, ha néhány új kari kerül be. Lehet ezen filózni persze. Az meg másik kérdés, hogy boltban anno volt, ahol annyit mondtak az OEM-ről, hogy a szoftverrel azonos számlán kellett lennie bármilyen hardvernek is, aztán hogy mi változhat, mi nem, arról 1 szót sem szóltak...
Elküldve: 2010. 09. 13. 11:02
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 09. 13. 11:25
Na erről lemaradtam. Tényleg, s ha ugyanolyan csipszetesre, ugyanolyan revíziójúra cserélik az alaplapot?
Elküldve: 2010. 09. 13. 11:04
Idézet: McElroy - Dátum: 2010. 09. 13. 11:41
Semmiféleképpen sem kell. A dobozos meg nem attól az, hogy csak egyszer telepíthető... Hanem az tényleg vasfüggetlen, persze "egyszerre" csak egy példányban telepíthető legálisan...
Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 13. 11:04 -kor
Elküldve: 2010. 09. 13. 11:23
Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 13. 12:02
Szerintem én is kavartam kicsit a dolgokat, itt van egy FAQ a Windows 7 aktiválással kapcsolatban: http://windows.micro...asked-questions
Elküldve: 2010. 09. 13. 16:44
Van egy érdekes problémám, mégpedig a Windows Fényképnézegetővel
Történetesen ha diavetítés módra kattintok, a képek színe megváltozik, ill. szürkésebb lesz.
Ez azért is baj, mert így nem tudom melyik profilnak higgyek, és nem akarom elrontani a fényképeim fehéregyensúlyát..
Valakinek ötlet?
Szerk.: Érdekes módon úgy tűnik, csak azoknál a képeknél él a jelenség, ahol RAW-ból konvertáltam JPEG képet..
Szerkesztette: T-lore 2010. 09. 13. 16:59 -kor
Elküldve: 2010. 09. 13. 17:15
Idézet: T-lore - Dátum: 2010. 09. 13. 17:44
Talán a fejlécet, talán az EXIF-et nem tudja helyesen értelmezni.
Ez lehet a nézegető, de akár konverter hibája is.
Én leginkább azzal kezdeném, hogy valami normális képnézegetőt telepítenék a windows sajátja helyett.
Elküldve: 2010. 09. 13. 17:16
Idézet: T-lore - Dátum: 2010. 09. 13. 17:44
Próbáld meg úgy menteni a képet konvertálás után, hogy nem ágyazol bele ICC profilt. Valószínűleg arról van szó, hogy nézegetéskor a beágyazott ICC profilt használja, diavetítéskor viszont a monitorét.
Elküldve: 2010. 09. 13. 17:17
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 09. 13. 12:23
Ne szégyenkezz amiatt, hogy nem voltál ebben naprakész, az MS kb évente változtatja meg az OEM oprendszerek és alkalmazások licenszfeltételeit.
Elküldve: 2010. 09. 13. 19:00
Idézet: debaj - Dátum: 2010. 09. 13. 19:16
Hosszas keresgélés után arra a következtetésre jutottam, hogy a camera raw konvertálásnál adobe RBG színprofilt használ, én a gépben pedig sRBG színprofilt. Úgy néz ki megoldódott a probléma (ami történetesen nem az oprendszer hibája), viszont sajnos csak több száz konverzió után
Most módot keresek az utólagos színtér konverzióra
Elküldve: 2010. 09. 14. 15:57
Adva van egy Win7 Ultimate HUN (jogtiszta).
A probléma a következő:
- a tálcát el akarom rejteni. Tálca tulajdonságok/ a tálca aut. elrejtése - pipa be. Egyszer el is tünik, de töbször nem és a tálca kint marad. Megoldás ??
- az egér gombok felcserélése, mert akié a gép az balkezes. Mindaddig müxik is míg újra nem indítom a gépet, utánna jobbkezessé válik. Megoldás ??
- a command ablak olyan piciben jelenik meg, hogy használhatatlan. Megoldás ?
Minden megoldás érdekel ...
köszönettel
Balin
Szerkesztette: Balin 2010. 09. 14. 16:01 -kor
Elküldve: 2010. 09. 14. 17:38
Egy levelet szúrnék be, amit az acer üfsz-nek küldtem, de beszúrom ide is, hátha itt gyorsabban kapok választ:
"Tisztelt Acer!
Nem tudom, hogy levelemet jó helyre küldöm-e, de hátha.
Valami ötlet?
Elküldve: 2010. 09. 14. 18:29
Idézet: Diopapa - Dátum: 2010. 09. 14. 18:38
Valami ötlet?
Legújabb driverek fent vannak?
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01
Elküldve: 2010. 09. 14. 18:32
Idézet: Balin - Dátum: 2010. 09. 14. 16:57
Minden megoldás érdekel ...
2. Alap windows drivere van az egernek? Korlatozott felhasznalo?
3. Cmd elindit, majd az ablak felso kereten jobb gomb es tulajdonsagok. Ott a harmadik fulon (Layout=Nezet?)van az ablak meretenek allitasa (alap a 80 szeles 25 magas)

Súgó
A téma zárva.