HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2691 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:43

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 11:32

Ezt írtad: "Ezek szerint mégsem a gyári kernel konfiggal forgattok..." Én pedig azt mondtam: a gyárival. Akkor most miért is beszélünk ugyanarról??

Bocs.

Kicsit figylemesen olvasd el. Ezt NEM én írtam!!!
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2692 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:47

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 11:43

Bocs.

Kicsit figylemesen olvasd el. Ezt NEM én írtam!!!

Atyavilág! Hogy én mekkora hülye vagyok! :confused:  Bocs!!!!!
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#2693 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 09:18

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 11., péntek - 12:06

valoban segitett, a dvd-ken nincs ott a "Release.gpg" file! (sot, semmilyen .gpg file..) ezekszerint ez a hiba.

Idézet

nem ART, ha ez is meg van adva. de nem KELL. miert kene? dvd-rol is lehet frissiteni!
Hát ez érdekes. Nem is tudtam a biztonsági frissítéseket azonnal dvd-n is kiadják. :eek: Úgy tudtam csak a nagyobb release kiadások esetén r1 r2 van új dvd image.
ja. de hat pont errol beszeltunk! sarge-rol etch-re frissitettem, es ehhez letoltottem a dvd-ket. es magahoz a frissiteshez nem volt szuksegem internetre. talan a frissites helyett "upgrade"-et kellett volna irnom, akkor vilagosabb. es igen, a koztes r1, r2 frissiteseket is lehet dvd-rol csinalni. nincs ezzel semmi gond. tovabbra is igaz, hogy nem szukseges internet. (mondjuk ha valakinek modemes kapcsolata van, mint ahogy nekem az volt bo egy eve meg, az nem fog internetrol frissiteni!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2694 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 12:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 14., hétfő - 9:18

es igen, a koztes r1, r2 frissiteseket is lehet dvd-rol csinalni. nincs ezzel semmi gond. tovabbra is igaz, hogy nem szukseges internet. (mondjuk ha valakinek modemes kapcsolata van, mint ahogy nekem az volt bo egy eve meg, az nem fog internetrol frissiteni!)

Csakhogy etchr1-ig azért jónéhány hónap még valszeg hátravan. Addig viszont az esetleges sec. lukakkal szemben teljesen védtelen vagy. :down:

Tehát ha mondjuk megjelenik egy apache buffer overflow / konqueror buff. overflow / iceweasel buffer overflow bugra a javítás, egészen r1 megjelenéséig védtelen vagy az általuk okozott problémákkal szemben, míg mi "többiek". tehát mondjuk 7 hónapig befoltozatlan lukak tátonganak a rendszereden... :think:

#2695 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 14:55

a kerdes a rendszer upgrade volt. akkor elfogadtad, hogy ehhez nem kell feltetlenul internet?

a kerdesedre ket valasz is van: a) az embert mondjuk nem erdekli. otthoni gep, legfeljebb majd ujrahuzza, ha van valami. (nem nagyon szokott..) b) az upgrade-et dvd-rol intezi, megiscsak gigas meretben kene letolteni hozza, de a security update-eket majd netrol. (ez van most nalam.) igy ami valtozott az jon netrol, ami megegyezik az eredeti distribbel, az megy a dvd image-rol.
a forum ma:

#2696 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 15:36

Valamint létezik upgrade dvd is, nem tudom, ki próbálta már élesben.
"Légy szerény mint én..."

#2697 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 07:39

Sziasztok!

Erőt vettem magamon és a sok személyes, számomra fontos adatot tartalmazó itthoni desktop gépemen is végrehajtottam a sarge -> etch dist-upgradet.

Viszonylag zökkenőmentesen történt a sok változás ellenére (xfree->xorg, udev, latin2 -> utf8), bár néhány kompromisszumot kellett kötnöm :(

A lényeg, hogy a dist-upgrade óta csak kb. minden 3-4. boot sikeres, mert a kernel betöltődésekor egyszercsak megáll - nem mindig úgyanott, hibaüzenet nincs, csak vár - és nem reagál semmire csak a magic sysrq segít :(

Teszi ezt a 2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel és a frissen fordított 2.6.21.1-es vanilla kernellel is.
Sikeres bootnál látok "DriveReady SeekComplete DataRequest/Error" üzeneteket, de csak boot közben, a rendszer működése közben soha. Ez látszik is a kitett grep_DriveReady_syslog.txt és reboots.txt file-ok összevetéséből. Másoltam sok file-t, néztem filmet, hallgattam zenét, próbáltam terhelni a diskeket, de üzem közben nincs hibaüzenet.

Igen már látom lelki szemeim előtt, hogy sokan bólogatnak, hogy most kell új hdd-ket venni, de ilyen üzeneteket kapok a hda és hdd IDE diskeim mellett a hdb és hdc dvd-rom és dvd-rw eszközeimre is. Azt, hogy melyik eszközre jön ilyen üzenet, abban nem sikerült rendszerességet felfedezni. A SATA diskjeimmel nincs semmi gond.

Az alaplapom kb. fél éves, a tápegység egy 4 éves enermax, a kábelek nem mozdultak el. Az egész gép az alaplap kivételével 2003. júliusa óta szolgál, tehát a diskek sem fiatalok, ezt a smartctl is alátámasztja.

Mégis azért írtam ide, mert olyan nagy véletlennek érzem, hogy csak distupgrade óta csinálja ezt és csak bootkor. Ha feláll a rendszer nincs semmi ilyesmi a syslogban.

Logok itt találhatók.

Mit tegyek? Induljak hdd-ket venni?

Minden véleményt, tanácsot előre is köszönök!

Bye, Fifi

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 15. 07:43 -kor

#2698 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:21

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 8:39

Sziasztok!

Erőt vettem magamon és a sok személyes, számomra fontos adatot tartalmazó itthoni desktop gépemen is végrehajtottam a sarge -> etch dist-upgradet.

Viszonylag zökkenőmentesen történt a sok változás ellenére (xfree->xorg, udev, latin2 -> utf8), bár néhány kompromisszumot kellett kötnöm :(

A lényeg, hogy a dist-upgrade óta csak kb. minden 3-4. boot sikeres, mert a kernel betöltődésekor egyszercsak megáll - nem mindig úgyanott, hibaüzenet nincs, csak vár - és nem reagál semmire csak a magic sysrq segít :(

Teszi ezt a 2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel és a frissen fordított 2.6.21.1-es vanilla kernellel is.
Sikeres bootnál látok "DriveReady SeekComplete DataRequest/Error" üzeneteket, de csak boot közben, a rendszer működése közben soha. Ez látszik is a kitett grep_DriveReady_syslog.txt és reboots.txt file-ok összevetéséből. Másoltam sok file-t, néztem filmet, hallgattam zenét, próbáltam terhelni a diskeket, de üzem közben nincs hibaüzenet.

Igen már látom lelki szemeim előtt, hogy sokan bólogatnak, hogy most kell új hdd-ket venni, de ilyen üzeneteket kapok a hda és hdd IDE diskeim mellett a hdb és hdc dvd-rom és dvd-rw eszközeimre is. Azt, hogy melyik eszközre jön ilyen üzenet, abban nem sikerült rendszerességet felfedezni. A SATA diskjeimmel nincs semmi gond.

Az alaplapom kb. fél éves, a tápegység egy 4 éves enermax, a kábelek nem mozdultak el. Az egész gép az alaplap kivételével 2003. júliusa óta szolgál, tehát a diskek sem fiatalok, ezt a smartctl is alátámasztja.

Mégis azért írtam ide, mert olyan nagy véletlennek érzem, hogy csak distupgrade óta csinálja ezt és csak bootkor. Ha feláll a rendszer nincs semmi ilyesmi a syslogban.

Logok itt találhatók.

Bye, Fifi

Én első sorban megpróbálnék egy BIOS resetet. És ismét beállítani kedved szerint.

Találkoztam már olyannal, hogy futott a gépen egy Debian linux, majd a felhasználó kérésére lecseréltem egy Fedora-ra. A Fedora betöltődésekor teledobott irq problémákkal és nem volt hajlandó felismerni a disk-eket. Gondoltam arra a gépre nem lehet feltelepíteni. Hirtelen ötletből csináltam egy default beállítást (lehet CMOS reset volt) és után már szépen felkúszott..

Nem állítom, hogy ettől van, de egy próbát megér.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2699 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:24

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 8:39

Sziasztok!

Logok itt találhatók.

Bye, Fifi

Szerintem elso korben probald ki egy stock kernellel, ha lehet.

Szerk: es backupolj is :D

Szerkesztette: kroozo 2007. 05. 15. 08:24 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2700 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:45

igen, erdemes lenne a gyari kernelt kiprobalni.

a disk hibak egyebkent engem is idegesitenek.. igaz az egy regebbi gep (p2-p3), de a 2.6-os kernelek ota (sarge es eth egyarant, mikozben a teljes gep ki lett alatta cserelve es ujratelepitve, szoval gyakorlatilag 0 az atfedes) bootolaskor jonnek a dma hibak. (utana nem volt baj, illetve disk ellenorzo programok mindig tokeletesnek mutattak a gepet.) (es ettol nagyon lassu is a boot, folyamatos hibakkal.)

ha jol ertettem, akkor a gond az, hogy a kernel gyorsabb dma-t akar a winchesterekre eroltetni, mint amit birnak. egyenlore hdparm-al beallitom bootolas utan, hogy mit akarok (valoban nem lehetett a maxot beallitani!), de meg keresem azt a megoldast, amit kernelparameterkent atadhatnek a lilo-ban, es amitol normalisabban bootol.

(mivel ez a router gep, amit fel evente inditok el nem annyira nagy a kesztetes a munkara..)
a forum ma:

#2701 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:02

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 9:21

Nem állítom, hogy ettől van, de egy próbát megér.

Hát ezzel nem vesztek semmit majd este kipróbálom

#2702 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:19

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 9:24

Szerintem elso korben probald ki egy stock kernellel, ha lehet.

Annak ismeretében, hogy "2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel" egészen május 13-ig nem volt gond - ekkor követtem el az upgrade-t - nem érzem úgy, hogy pont a dist kernelével ne lenne meg ez a hiba. :think:

Persze veszíteni ezzel sem tudok, este ezt is megejtem.

Idézet: kroozo

A home az a SATA diskeken van, ha elszáll a rendszer az IDE diskeken, azt tudom pótolni max. a konfigokat kell újra elkészíteni.

Ami ebben bosszant, hogy nem tudom, hogy mikor akad meg a rendszerbetöltés folyamata és amikor távolról élesztem fel a gépet, akkor vajon elindult-e vagy megint megállt. Feleségem is használná olykor, de  ő csak felhasználói szinten ért a számítógépekhez.
Az nem megoldás, hogy egész nap menjen, mert hangos, sok energiát zabál és nincs is rá szükség, arra van külön egy kis fogyasztású gépem, ami 24 órában teszi a dolgát.

#2703 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:24

akkor a /etc-t mentsd le azert.. artani az sem arthat! ;)
a forum ma:

#2704 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:27

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:19

Annak ismeretében, hogy "2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel" egészen május 13-ig nem volt gond - ekkor követtem el az upgrade-t - nem érzem úgy, hogy pont a dist kernelével ne lenne meg ez a hiba. :think:

Persze veszíteni ezzel sem tudok, este ezt is megejtem.

Idézet: kroozo

A home az a SATA diskeken van, ha elszáll a rendszer az IDE diskeken, azt tudom pótolni max. a konfigokat kell újra elkészíteni.

Ami ebben bosszant, hogy nem tudom, hogy mikor akad meg a rendszerbetöltés folyamata és amikor távolról élesztem fel a gépet, akkor vajon elindult-e vagy megint megállt. Feleségem is használná olykor, de  ő csak felhasználói szinten ért a számítógépekhez.
Az nem megoldás, hogy egész nap menjen, mert hangos, sok energiát zabál és nincs is rá szükség, arra van külön egy kis fogyasztású gépem, ami 24 órában teszi a dolgát.

Na jo, de azota csereltel egy disztrot, ami lehet, hogy mar mas kernel featureok megletere, nem megletere, valamilyere alapoz, amire a sarge meg nem tette. Ezert mondom.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2705 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:24

akkor a /etc-t mentsd le azert.. artani az sem arthat! ;)

Természetesen mentésem a conf file-okról azért van ;)

Nem vagyok már az az ifjú titán, aki mindig mindent nulláról kezd a kihívás kedvéért. Öregszem no és ezzel együtt kényelmesedem.  :Đ

#2706 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:48

nos abban igaza van, hogy egyfelol ettol meg csak valami hibajelzes lenne, es max 1-2 dolog nem mukodne, tovabba hogy a hiba helye egyertelmu lenne.

de az is biztos, hogy illene kizarni a hibat egy gyari kernel probajaval..
a forum ma:

#2707 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:53

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:27

Na jo, de azota csereltel egy disztrot, ami lehet, hogy mar mas kernel featureok megletere, nem megletere, valamilyere alapoz, amire a sarge meg nem tette. Ezert mondom.

Én sem vettetem el az ötletet. Azt a 15 percet megéri 3-4 újraindítással együtt és még közben fekete kakast is áldozok.  :cool:

A gond az, hogy nem tudom a hibát behatárolni és hajlamos vagyok a disztribre kenni, mert upgrade alatt is tapasztaltam bohóságokat az oprendszer részéről, amit nem lett volna szabad elkövetnie.

#2708 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 11:10

Sziasztok!

Egy régi mail szerverről kellene átvinnem a rendszer szintű felhasználókat, illetve azok jelszavait a /etc/shadow fájlból egy új mail szerver leendő MySQL táblájába oly módon, hogy ott már SQL authentikáció lenne, működnie kellene minden felhasználónév/jelszó párosnak.

Van-e tippetek, tapasztalatotok ilyen téren :think: Lehet-e egyáltalán :confused:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2709 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 11:12

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:48

nos abban igaza van, hogy egyfelol ettol meg csak valami hibajelzes lenne, es max 1-2 dolog nem mukodne, tovabba hogy a hiba helye egyertelmu lenne.

de az is biztos, hogy illene kizarni a hibat egy gyari kernel probajaval..

Igen, en is inkabb ilyen alapon mondtam :) Sajnalatos modon mostanaban melo urugyen nem tudok ilyenekkel jatszani, szoval nem lattam meg se etchet se festyt se a sokatvaltoztunk .21es v melyik kernelt kozelrol, igy erosen csak vaktaban pufogtatok :(

#2710 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 12:03

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 12:12

Sajnalatos modon mostanaban melo urugyen nem tudok ilyenekkel jatszani, szoval nem lattam meg se etchet se festyt se a sokatvaltoztunk .21es v melyik kernelt kozelrol, igy erosen csak vaktaban pufogtatok :(

Nekem sem munka. Sajnos pályát tévesztettem, a számítástechnika (linux) nálam csak hobbi és az ember a hobbijára mindig szívesen szakít időt, valamint desktopnak használom a debian-t, így elkelt már a frissítés.

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.