HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2721 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 15. 18:21

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 18:06

Hát DMA nélkül baromi lassú lesz sz'tem...de te tudod.

Ha a ide=nodma paramétert az etch féle kernel nem eszi meg (tehát akkor is bekapcsolja), akkor egy generic pci bus master dma support -ra mondjatok nemet, de sz'tem rohadt lassú lesz a vinyó...

A seek errorokra elvben megoldásnak kellene lennie a "use multi-mode by default" opciónak.
csak leforgatok egy ilyen preemptív kernelt hogy mijafenét csinál itt nálam. mondjuk nem egészen a gyári configot használom (http://oscon.freeweb.hu), de majd finomítok rajta, hogy olyan legyen a config (driverek, processzor, stb. mindenképpen más lesz) mint amit a nemtomleírni hosszúneve van jómunkásembör.

A sarge-ban nagyon megreparált 2.6.8 van egyébként. de mondjuk nekem azzal se voltak ide gondjaim. mindegy megnézem ezt a preempítv configot, de már előre borsódzik tőle a hátam.

ASUS BIOSban pl. le lehet tiltani a DMA-t egyébként...

#2722 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 18:35

hat a pci-ra nem szeretnem kikapcsolni a dma-t, van egy csomo pci kartya, miert kene naluk is kiloni?

a winyonal azert szeretnem kiloni, mert akkor utana kezzel be tudom allitani (hdparm) azt a sebesseget, ahol mar nem okoz dma hibat. nekem az is jo, ha arra adsz otletet, hogy hogyan mondjam meg a kernelnek azt, hogy a winchestert -X67-ben hasznalja, es ne gyorsabban?

(ja, es en FifiTheReal ortogonalis ellentete vagyok: nem szeretnek elterni a debian szabvanyaitol, azaz nem fogok masik kernelt forgatni. szeretnem ezzel megoldani a problemat!)

szoval szumma szummarum: nem azert akarom kiloni a dma-t kernelparameterkent, mert nem szeretnem hasznalni, hanem azert, hogy bootolaskor ne hasznalja, ne okozzon hibat, utana meg majd en jol beallitom.

Szerkesztette: bogdan 2007. 05. 15. 18:37 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2723 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 18:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 18:35

hat a pci-ra nem szeretnem kikapcsolni a dma-t, van egy csomo pci kartya, miert kene naluk is kiloni?

a winyonal azert szeretnem kiloni, mert akkor utana kezzel be tudom allitani (hdparm) azt a sebesseget, ahol mar nem okoz dma hibat. nekem az is jo, ha arra adsz otletet, hogy hogyan mondjam meg a kernelnek azt, hogy a winchestert -X67-ben hasznalja, es ne gyorsabban?

(ja, es en FifiTheReal ortogonalis ellentete vagyok: nem szeretnek elterni a debian szabvanyaitol, azaz nem fogok masik kernelt forgatni. szeretnem ezzel megoldani a problemat!)

szoval szumma szummarum: nem azert akarom kiloni a dma-t kernelparameterkent, mert nem szeretnem hasznalni, hanem azert, hogy bootolaskor ne hasznalja, ne okozzon hibat, utana meg majd en jol beallitom.

Hát általában elég jól eltalálja a linux hogy melyik dma módot kell használja. Lehet hogy a BIOSban van félreállítva az egyik-másik vezérlő. érdemes lenne megnézni a beállításokat.
Én mondjuk úgy tudom ha a use PCI DMA by default nincs beállítva a kernelben , akkor alapból nem kezd el totózni a DMA módok után, lehet ezt az opciót nem forgattad bele, és ezért nem ismeri fel alapból. de csak találgatok :)

:think:

Ilyen részletesen nem ismerem a kernelparaméterket, de a /usr/src/linux/Documentation/ide.txt és /usr/src/linux/Documentation/kernel-parameters.txt-ben bent van az összes amit az adott linux kernel megeszik, érdemes keresgélni... :think:

Fifi beállíásait megnéztem én bármilyen furcsa de itt se tlaáltam dma error hibákat. persze intel mellett AMD/nvidia drivereket is betöltöttem a kernelbe. meg memória max 4 kilobáljt, meg processzor Pentium Pro optimalizálva (core 2 itt nehezen menne :o

Itt a dmesg:

http://oscon.freeweb.hu/hwsw.log

Itt meg a config:

http://oscon.freeweb...ig-2.6.18-nyomi

#2724 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 19:08

"lehet ezt az opciót nem forgattad bele"
hat en biztos, hogy nem, hiszen gyari kernelt hasznalok! ;)
a forum ma:

#2725 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 21:12

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 18:57

meg memória max 4 kilobáljt

Izé... sz'al azt akartam írni, hogy max 1 gigabájt, nemtom ez a 4 kbyte honnan gyütt... :D

#2726 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 21:33

Na ideértem, család alszik mehet a móka  :Đ

Hát egyre rosszabb  :mad:

Először BIOS defaultra lementve, reboot BIOS kézzel beállít.
Kétszer simán betöltödik a rendszer örülök, de a 3. próbálokzásnál megint megállt  :(

Akkor jöjjön a debian kernel: aptitude install linux-image-2.6.18-4-686
Reboot ... Grub sikít, nem találja a kerneleket melyeket a hd1-en keres.
Reboot ... BIOS-ban diskekre ránézek, minden megvan
Grub indul, újfent nem találja a kerneleket. Kézzel megadom, hogy akkor nézze meg a hd0-t.
Megtalálja és elindítja az imént telepített kernelt, ám a raid tömbjeimből az md1  (és a SATA-s md7)  kivételével mind degraded.
Syslogban úgyanúgy a DriveReady SeekComplete Error hiba ....  :rolleyes:

Újrabootolok, a debian kernelt lerugtam és most újra hozzáadtam a hiányzó raid lábakat. Most szinkronizálunk egy darabig ...

Engem nem nagyon zavar a syslogban a bejegyzés, csak álljon fel mindig a rendszer. Így viszont, hogy valahol "megakad" rettentően idegesít.  :reklamacio:

#2727 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 23:09

hat nalam sem megy az otlet..
append="ide=nodma ide0=noautotune ide1=noautotune"
de tovabbra is dma problemaja van a hda-nak. nonszensz.. :(

FifiTheReal: egyebkent a megakad az egeszen pontosan orokre, vagy csak nagyon-nagyon? mert az elozo gepen (p2-es) percekre (1-2?) leallt, de utana feljott megis. nem lehet, hogy csak nem varsz eleget?

Szerkesztette: bogdan 2007. 05. 15. 23:10 -kor

a forum ma:

#2728 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 06:23

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 16., szerda - 0:09

FifiTheReal: egyebkent a megakad az egeszen pontosan orokre, vagy csak nagyon-nagyon? mert az elozo gepen (p2-es) percekre (1-2?) leallt, de utana feljott megis. nem lehet, hogy csak nem varsz eleget?

"Örökre." Legalábbis úgy emlékszem, hogy már hagytam így 10 percig is, hátha timeoutol majd és továbblép, de ebben most nem vagyok 100% biztos. Ha megint jön egy "peches boot" megnézem.

#2729 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 08:48

es kozben jonnek a dma hibak, vagy semmi? (nekem jottek a hibak, azaz nem fagyott le, dolgozott, mint a guzu, mire elert egy bebootolt allapotba..)

megprobalhatod amugy valahogy meg nagyon koran (inittab? rc.startup?) kiadni egy hdparm-ot, ahol minel alacsonyabb udma-ba rakod. hatha attol feljon..
a forum ma:

#2730 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 16. 09:30

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 16., szerda - 9:48

es kozben jonnek a dma hibak, vagy semmi?

Amint fenti syslog részletben is látszik nincs folyamatosan hiba, csak egy-kettő a boot során és több semmi.

Reggel még gyorsan otthon újrabootltam és ez történt:
7:28 megállt a boot folyamat:
    A képernyőn ez az utolsó üzenet: intel8x0: clocking to 48000
7:31 továbbfutott, de újra megállt:
    A képernyőn ez az utolsó üzenet: Setting parameters of disc:hdb : CHECK for good STATUS
7:40 Elfogyott a türelmem: Ctrl+C többször, hátha csak valami folymatot kellene megszakítani
    Nem jött be, maradt a Ctrl+Alt+SysRq Ctrl+Alt+o
A gép kikapcsolt.

Szerintem 9 perc elég kellett volna egy timeout-nak is.

Most elhatároztam, hogy hazaviszek 2 db új IDE kábelt és azokkal is kipróbálom.
Ha ez nem vezet eredményre, akkor 2 db új disk és kipróbálom az etch nulláról történő installját.

Az új rendszert majd megnézem a saját és a disztrib kernelével is.
Ha akkor jó, akkor az upgrade sikerült félre, ha nem, akkor már csak az alaplapra tudok gondolni.

Ha a többi gépen is (volt közte szerver is) lett volna ilyen, akkor tökönszúrom magam. Igaz ott nincs napi boot, de ha elmegy a delej és a szünetmentes kapcsolja vissza a gépet és megáll, akkor nekem levágták volna féltetebb testrészeim. Igaz a többi upgradelt gépen csak kevés saját csomag, illetve forrásból történő telepítés volt, ez meg otthoni desktop sok saját dologgal fűszerezve.

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 16. 09:32 -kor

#2731 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 11:11

Amikor kernelt fordítasz azért a use dma by default when available opciót multi-mode-t mindenképp válaszd ki, meg az ide taskfile accest, meg esetleg a ignore word93bitet. :think:

És nézz meg egy SMP+preemptív mentes kernelt is. hogy tényleg minden kernel problémát/macerát ki lehessen zárni. biztos ami biztos alapon, mielött végleg pálcát törsz az alaplap felett alatt egyéb. egy alaplap azért nem 2 Ft. :up:

Vinyók jumperelése megfelelő legyen (master/slave), BIOS beállításoknál vinyóra minden AUTO-n legyen, manuálisat lehetőség szerint inkább mellőzni.

#2732 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 13:56

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 12:11

Amikor kernelt fordítasz azért a use dma by default when available opciót multi-mode-t mindenképp válaszd ki, meg az ide taskfile accest, meg esetleg a ignore word93bitet. :think:

Én most a 2.6.21.1-es konfigot néztem:
use dma by default when available: ezt nem lelem  :rolleyes:
multi-mode: CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y tehát ez eddig is megvolt
ide taskfile acces: ez valóban nincs beállítva, teljesen nem értem mire jó. Amit megértettem, hogy közvetlen hozzáférés és gyorsabb adatvisszaállítás. Majd megpróbálom.
ignore word93bit: ha jól értettem ez egy udma kompatibilitási dolog, tehát jól jöhet, ezután beleforgatom

Idézet

És nézz meg egy SMP+preemptív mentes kernelt is. hogy tényleg minden kernel problémát/macerát ki lehessen zárni. biztos ami biztos alapon, mielött végleg pálcát törsz az alaplap felett alatt egyéb. egy alaplap azért nem 2 Ft. :up:

Az alaplap fél éves, tehát még most kell kiderítenem, hogy hibás-e mert garanciában cseréltetem.

Amit el fogok követni:
1. Új kernel az általad javasolt dolgokkal (bár ezt az alapértelmezett dma használat, ha elérhető opciót nem lelem  :( )
2. Ha ez nem segít kábelek cseréje (már itt van a táskámban)
3. Ha ez sem segít, akkor kiveszem a két ide disket és beteszek a helyükre két újat (ezek is megvannak már) és feltelepítek egy teljesen új etch-t és ott megnézem a telepítőmédia kernelével, majd a saját kernelemmel. (az eddig használttal és az általad javasolt módosításokkal forgatva is)
4. Ha ez sem segít, akkor marad az alaplap.

Idézet

Vinyók jumperelése megfelelő legyen (master/slave), BIOS beállításoknál vinyóra minden AUTO-n legyen, manuálisat lehetőség szerint inkább mellőzni.

A hdd-k jumperelve vannak, BIOS-ban semmi tuning, minden auto-n, csak eszközök engedélyezése, tiltása van (pl. firewire, párhuzamos port, infra stb. nem kell, ezek már BIOS-ban disabled). Bár szerintem ha a hdd-k cabel select-tel lenne beállítva, akkor sem lehetne gond.

Köszönöm a tippeket, majd jelentkezem, hogy mire jutottam.

Bye, Fifi

#2733 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 14:57

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 13:56

Én most a 2.6.21.1-es konfigot néztem:
use dma by default when available: ezt nem lelem  :rolleyes:

Itten van ni

Szerkesztette: gekmage 2007. 05. 17. 14:57 -kor

#2734 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 17:53

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 15:57

Ez kérem egy nyomi 2.6.18 kernel  :Đ
Én meg már a 2.6.21.1 hypersuper, jajdefrankó kernelnél tartok és abban bizony nincs.

Ime az én screenshotom.

#2735 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:04

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 11:11

Számít a bios ? ...mert szerintem a boot rekord betöltése után már semmit.

#2736 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:37

Ha már ennyire a kernel fordításnál tartunk.

Nem tud valaki esetleg egy olyan oldalt, ahol leírják, hogy melyik modul mire való?
Természetesen nem a file rendszer, illetve a közvetlen HW opciók érdekelnek, hanem pl. a hálózat, kernel opciók, fontosabb modulok amiket célszerű belefordítani stb.

Régebben talán a hup.hu-n volt valaki aki rászánta magát és leírta a 2.6.5 (vagy 2.6.9)-s kernel opcióit.

Érthető amit írok? :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2737 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 19:56

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 19:37

Nem tud valaki esetleg egy olyan oldalt, ahol leírják, hogy melyik modul mire való?
Természetesen nem a file rendszer, illetve a közvetlen HW opciók érdekelnek, hanem pl. a hálózat, kernel opciók, fontosabb modulok amiket célszerű belefordítani stb.

Régebben talán a hup.hu-n volt valaki aki rászánta magát és leírta a 2.6.5 (vagy 2.6.9)-s kernel opcióit.

Érthető amit írok? :)

Ilyesmi ?

#2738 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:13

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 20:37

Hát szerintem a legjobb, ha elindítasz egy make menu/xconfigot és elolvasod az adott modul helpjét, igaz ha végig szretnéd olvasni, akkor szánj rá 4-5 órát min.  :Đ

Ha az a gond, hogy angol, akkor van egy-két leírás, amely a főbb dolgokat leírja:
például ez vagy talán ez

És ha a kernelt magyarul szeretnéd konfigurálni, ehhez találtam egy ilyet: http://tlktp.sourcef...et/download.php
Nem tudom, hogy mennyire kész, hogy mit fordítottak le -  mert sohasem próbáltam csak google súgta - és ez még a 2.6.17-es kernelhez van.

Bye, Fifi

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 17. 20:25 -kor

#2739 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:22

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 14:56

Amit el fogok követni:
1. Új kernel az általad javasolt dolgokkal (bár ezt az alapértelmezett dma használat, ha elérhető opciót nem lelem  :( )
2. Ha ez nem segít kábelek cseréje (már itt van a táskámban)

Na ezeken már túl vagyok. Az új kernel és a szép új 90cm-es ATA133 kerek kábelek sem segítettek, pedig darabja 1900,-Ft volt.

Már itt van mellettem 2db Seagate Barracuda 7200.10 200GB-os hdd, de ma már nem állok neki hdd-t kiszedni és telepíteni. Majd holnap, de előtte meg kell szabadítanom a gépet a benne lévő porállománytól, amitől a kábelek cseréjekor megborzadtam.

#2740 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 20:43

Idézet: debianforever - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 19:04

Számít a bios ? ...mert szerintem a boot rekord betöltése után már semmit.

számít bizonyos mértékig.

Pl. ha a vinyó nem auto-n van, vagy valamelyik DMA van disabled-en / pl. Primary MAster IDE UDMA mode asus biosban /, akkor a linux sem fogja megfelelően kezelni, de ha minden AUTO-n van akkor ez kiesik.

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.