Debian Linux
Elküldve: 2007. 10. 05. 07:57
van nekem egy szep kis regebbi notebookom (p3-as), aminek a notebook funkcioival nem boldogulok. konkretan az akku toltottsegi szintje es a sleep mode a problema. ha jol ertem a problema gyokere az, hogy az apm-et tamogatja, az acpi-t meg nem. (de tevedhetek is ebben.)
amikor 2.4-es kernel volt rajta, akkor minden mukodott poccre. amikor attertem a 2.6-os kernelre, akkor semmi sem ment, de valahogy sikerult beallitanom jol. (emlekeim szerint off-oltam az acpi-t, es on-oltam az apm-et kernel parameterrel.) sajnos nyaron elszallt a winchesterem, igy ujra kellett telepitenem. viszont a fenti emlekeim nem mukodnek. (azota persze lehet ujabb kernel verzio is a ludas..)
az acpi most (de valahogy csak masodszorra..) mar mutatja az akku szintjet, de sleep mode-ba nem birja vinni a gepet. ha kikapcsolom, es bekapcsolom az apm-et, akkor az apm parancsra meg meg mindig azt mondja, hogy nincs apm engedelyezve..
van valakinek otlete, hogy mit kene ezzel csinalnom?
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 10. 05. 08:45
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 8:57
van nekem egy szep kis regebbi notebookom (p3-as), aminek a notebook funkcioival nem boldogulok. konkretan az akku toltottsegi szintje es a sleep mode a problema. ha jol ertem a problema gyokere az, hogy az apm-et tamogatja, az acpi-t meg nem. (de tevedhetek is ebben.)
amikor 2.4-es kernel volt rajta, akkor minden mukodott poccre. amikor attertem a 2.6-os kernelre, akkor semmi sem ment, de valahogy sikerult beallitanom jol. (emlekeim szerint off-oltam az acpi-t, es on-oltam az apm-et kernel parameterrel.) sajnos nyaron elszallt a winchesterem, igy ujra kellett telepitenem. viszont a fenti emlekeim nem mukodnek. (azota persze lehet ujabb kernel verzio is a ludas..)
az acpi most (de valahogy csak masodszorra..) mar mutatja az akku szintjet, de sleep mode-ba nem birja vinni a gepet. ha kikapcsolom, es bekapcsolom az apm-et, akkor az apm parancsra meg meg mindig azt mondja, hogy nincs apm engedelyezve..
van valakinek otlete, hogy mit kene ezzel csinalnom?
Hu, valami ilyesmivel en is kuzdottem mar. Emlekeim szerint en csak siman mondtam egy acpi=off ot a kernelnek (ekkor mar rendesen felbootolt, addig azt sem
Sajnos sok tippem igy hirtelen nincs (ha nem te lennel, talan meg mondogatnam, de lathatolag vegigprobalgattad mar az otleteim
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 10. 05. 08:46
Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 3., szerda - 20:19

Azert ez a made in usa szoveg kicsit vicces
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2007. 10. 05. 08:50
Idézet: kroozo - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:45
Idézet
Elküldve: 2007. 10. 05. 08:53
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:50
megkoszonom!
Total nem vagyok benne biztos, csak mintha lett volna egy kernelmodulja neki, de nagyon homaly mar, tobb mint egy eve volt
Elküldve: 2007. 10. 05. 08:55
ismetelten kisse regebbi gep. bootolaskor rengeteg dma es hasonlo hibat ir ki a winchesterre. amikor meg 2.4-es volt rajta akkor nem csinalta.
a hibakeresesemben odaig jutottam, hogy valoszinuleg tul gyorsra veszi a winchestert. ha hdparm-al finomhangolom, akkor el tudok erni olyan allapotot, amikor meg nem hibazik. most a borzalmasan lassu bootolas utan allitom be a sebesseget, es utana jo is.
itt is kernel parameterekkel probaltam jatszani (nodma, noautotune), de semmi eredmeny. ugy tunik nem veszi figyelembe... hol es hogyan kene beallitanom, hogy ne csinaljon semmit a winchesterekkel, majd en beallitom, amit szeretnek? (ugye a regebbi kernel pont ezt tette, ott nem is volt gond ebbol.)
Elküldve: 2007. 10. 05. 10:09
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:55
ismetelten kisse regebbi gep. bootolaskor rengeteg dma es hasonlo hibat ir ki a winchesterre. amikor meg 2.4-es volt rajta akkor nem csinalta.
a hibakeresesemben odaig jutottam, hogy valoszinuleg tul gyorsra veszi a winchestert. ha hdparm-al finomhangolom, akkor el tudok erni olyan allapotot, amikor meg nem hibazik. most a borzalmasan lassu bootolas utan allitom be a sebesseget, es utana jo is.
itt is kernel parameterekkel probaltam jatszani (nodma, noautotune), de semmi eredmeny. ugy tunik nem veszi figyelembe... hol es hogyan kene beallitanom, hogy ne csinaljon semmit a winchesterekkel, majd en beallitom, amit szeretnek? (ugye a regebbi kernel pont ezt tette, ott nem is volt gond ebbol.)
bogdan az autotune lekeri a disktol a capabilityket es ennek megfeleloen konfigolja a hdd parametereket. ha sok a DMA hiba akkor ott nem megfelelo IDE kabelre kell gyanakodni. azis lehet hogy nem megfeloen vannak az IDE kabelre csatlakoztatva a lemezegysegek - mester a kabelvegen, slave a kozepen. az IDE kabel hossza max 46cm , egeszen pontosan 18". vannak a piacon 24" es 36" hosszu kabelek, haszna;atuk kerulendo.
Szerkesztette: SFIJ 2007. 10. 05. 10:17 -kor
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2007. 10. 05. 10:39
jelen esetben nagyjabol mindegy, hogy mi miatt nem megy az autotune ertekei szerint, mert en tudok olyan ertekeket adni a hdparm-nak, hogy az jo legyen. ergo szeretnem, ha nem az autotune, hanem en adhatnam meg ezeket az ertekeket. mivel ez linux, es nem windows, igy elvarasom, hogy egy ilyen egyszeru dolgot megtehessek..
(es mivel raszoktam a distrokra, igy nem fogok kernelt sem forditani magamnak -- ott bizonyara beallithatnam jol.)
tehat a kerdes: mivel birom ra a kernelt, hogy ne alkalmazzon autotune-t?
(melleselg ujra atolvasva: abban a gepben biztos, hogy szabvanyos kabelezessel mennek a dolgok, ott nem nagyon lehet hiba! egyebkent a hdparm-al is csak egy picit kell visszavenni a -X ertekeibol, szoval inkabb a gep illetve a winchester kepessegei nem egeszen azok, amit autotuningolna a kernel.)
Elküldve: 2007. 10. 05. 12:27
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 11:39
faragni mindig lehet, de nem biztos hogy ez a celravezeto. mint irtam az autotune lekeri a HDD-tol a tamogatott mukodesi modokat es ebbol az autotune a leg optimalisabbat valasztja. en a helyedben megvizsgalnam az "biztosan jo" kabelezest, plane csak ha egy "picit" kell visszavenni az X paramter segitsegevel. a p'n'p-nek sajnos vannak arnyoldalai. igen ritka az, hogy az autotune a ludas, meg BX, TX, SIS,ALi,nForce es VIA chipsetek eseten sem szokott gond lenni eteren a 2.6.x kernelekkel.
Elküldve: 2007. 10. 05. 14:54
Idézet: kroozo - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:46
nem én raktam rá
Elküldve: 2007. 10. 05. 22:05
Idézet: kroozo - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:46
nem értelek. az eredetmegjelölés a tangabugyira vonatkozik
Elküldve: 2007. 10. 06. 10:29
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 8:50
megkoszonom!
kernelkonfiguráció:
config_APM = m
modprobe apm-el lehet betölteni, ha modulban van. De ez csak akkor működik ha az ACPI ki vagyon kapcsolva. Mert különben az apm-et az acpi felülbírálja.
De biztos hogy nem megy az acpi? régebbi gépeken azért kapcsolja ki, mert a BIOS túl régi. acpi=force-vel ki lehet kényszeríteni...
Pontosan milyen dma errorokat ír?
set_multmode: status ????
mert ilyenkor a kernelben a use multi-mode by defaultot kell engedélyezni.
Illetve mit jelent a "picit" visszavenni?
Tehát miről mire veszed vissza?
Egyébként jó dolog kasznira szabott kernelt forgatni. Pláne régebbi gépeken. Mert az "alapértelmezett" beállításokat nem igazán régebbi kasznikra hegyezik ki.
Elküldve: 2007. 10. 08. 08:50
Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 5., péntek - 9:50
Nem felejtettem el, de nem volt ott a gep
Elküldve: 2007. 10. 08. 13:59
Idézet: gekmage - Dátum: 2007. okt. 6., szombat - 11:29
config_APM = m
Idézet
szoval lehet, hogy csak a sleep mode-ot kene megtalalnom valahogy, vegulis nem ragaszkodom en az apm-hez, csak hat azzal poccre ment anno, ez itten meg kinszenvedes..
Idézet
Pontosan milyen dma errorokat ír?
hda: dma_timer_expiry: dma status == 0x20
hda: DMA timeout retry
hda: timeout waiting for DMA
hda: status timeout: status=0xd0 { Busy }
ide: failed opcode was: unknown
hda: drive not ready for command
ide0: reset: success
Idézet
Tehát miről mire veszed vissza?
miutan ilyen sok hibaval bebootol, kozben eldob minden ertelmes beallitast, tehat a vegen semmi dma, multicount, i/o, unmaskirq nincs bekapcsolva, es udma4 mode-ben van a winchester (amit a dma hianyaban nem hasznal), a maximuma amugy az udma5 lenne.
ha bekapcsolok mindent, es hagyom udma4-ben, akkor jonak tunik, ha udma5-re rakom elkezd csunyan hibazni:
EXT3-fs error (device md0): ext3_add_entry: bad entry in directory #97371: rec_l
en % 4 != 0 - offset=120, inode=97380, rec_len=31845, name_len=2
Remounting filesystem read-only
EXT3-fs error (device md0) in start_transaction: Readonly filesystem
hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
ide: failed opcode was: unknown
hda: drive not ready for command
hda: CHECK for good STATUS
szoval gondolom (es a regi tapasztalat is hasonlo volt), hogy udma5-el kezd, mint maximum, azt dobja el. illetve az is lehet, hogy udma4-ben hibazik, es ekkor udma3-ra allitva mar jo.
tehat a konkret kerdesedre valaszolva: az udma mode-ot veszem vissza egy picit, akkor jo.
Idézet
de lehet, hogy visszaterek ebbe a pozicioba, ha ezekre nem talalok ertelmes megoldast. csak az ember azt hiszi, hogy azert ilyeneknek illene menni a linuxba. csak mindig radobben, hogy egyre windows-osabb ez itten.
Elküldve: 2007. 10. 10. 08:51
Ha a debian alapértelmezett kernelbe az APM-et beforgatták (melyik kernel image-t használod ? /boot/config-(kernelimage) -ben vannak a beállítások), akkor acpi=off boot paraméter, és modprobe apm. modinfo apm kiírja hogy van e apm modulod. de ez kb. 10 éve is így volt.
szoval lehet, hogy csak a sleep mode-ot kene megtalalnom valahogy
MIvel régi gépről van szó. Én aszondanám a kernel configban látatlanban első körben hogy Legacy Power Management API (*) + ACPI (*) + Sleep states (*) + ACPI_BUTTON (m), és acpi=force boot paraméter... (?).
Userland szinten a "régi" apmd acpid daemonokat powersaved + hald (?) módusra cserélték debian etchben. Elképzelhető hogy ez (?) lehet a probléma. Ez syslogból kiderül, ha ott felismeri bootolásnál a SLEEP Buttont, és mégsem megy, akkor a powersave beállításoknál lesz a gond.
szoval gondolom (es a regi tapasztalat is hasonlo volt), hogy udma5-el kezd, mint maximum, azt dobja el. illetve az is lehet, hogy udma4-ben hibazik, es ekkor udma3-ra allitva mar jo.
szintén látatlanban. ATA-2Disk Support (*), Use multi mode by default, IDE Taskfile Acces (*)
generic + PCI IDE Chipset support + Sharing PCI IDE interrupts support, Generic PCI bus master DMA support, Use DMA by default, when available, (*), Ignore word93validation bits (*) + csipszet támogatás (*).
Enable DMA only for disks (N).
Használt kernel ( http://oscon.freeweb.hu / , éppen 5 napos uptime ja van desktopon, de bírja a strapát (3d appletek, játékok+torrent / emiatt megy 5 napja /+csomag upgrade-k, böngészgetés, tv nézés, tv felvétel, vagyis ami úgy desktop használat során adódik
(ha esetleg megpróbálod vele, a PaX/grsecurity opció választható, ha nem akarod, nem lesz) ha nem fordul le, akkor ha a hibaüzit beírod, megnézem mi gond vele. kicsit önző elvek szerint rakogattam össze
Debian etch alapú kernelre "építettem" a "patch"-elést. Így hosszú távon is műxik a dolog, mert debian nem piszkálja annyira a kernelt ,mint a többi disztró, de a biztonsági javítások benne vannak.
SZERKEZTVE
Debian etchben az ext2/ext3-fs kapott néhány extra opciót, így célszerű a fájlrendszer attributumokat módosítani: (tune2fs - dir_index). Bár ennek a DMA állítástól nem kellene függenie.
Ez a módosítás nálad szerintem nincs meg, de csak ebből gondolom:
ext3_add_entry: bad entry in directory
Itt a hivatalos info (deb.etch release notes)
Users upgrading from sarge could consider adding the dir_index flag manually using tune2fs[4]; the resize_inode flag cannot be added to an existing file system. It is possible to check which flags are set for a file system using dumpe2fs -h.
Módosítás után egy kényszerített e2fsck azért ajánlott.
egy gyari, jol beforgatott kernel, ha mar a legstabilabb distro-rol beszelunk, ami raadasul security frissiteseken is atesik
A disztrók általában sajátosan patchelt linux kernelforrással érkeznek. Tehát érdemes a normál vanilla www.kernel.org féle forrás helyett a disztró kernel forrását használni (etchben linux-source vagy mi a csomag neve), és azt a kernelt lefordítani az adott disztróra (make-kpkg), főleg régebbi gépnél. vannak bizonyos opciók, melyek újabb gépeken mennek, régieken problémások, és fordítva.
windows
Lehet windowst is használni persze, de érdemes megnézni driver ügyben ott mi a nagy helyezet, mert a sok service pack+hotfix miatt elképzelhető, hogy egy-egy driver nem fog megfelelően működni, és mivel régi a cucc, nem adtak ki belőle újabbat. (?).
Tehát nem biztos hogy ez megoldás lesz. (?)
Szerkesztette: gekmage 2007. 10. 10. 09:02 -kor
Elküldve: 2007. 10. 10. 16:32
Kijött a 2.6.23-os verzsönszámú kernel. Volt már akinek frissítette? Vagy debian alá majd még később? Nekem még mindig 2.6.18 van.
Más: compiz belekever a gyorsbillentyűkbe? BE voltak szépen bindelve a gombok, F12-re a terminál, de most nem működik, hiába bindelem be akár másik gombra is. Más, pl a böngásző megy, igaz az a billentyűzet erre kialakított gombjáról üzemel.
Elküldve: 2007. 10. 10. 17:50
Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 16:32
Kijött a 2.6.23-os verzsönszámú kernel. Volt már akinek frissítette? Vagy debian alá majd még később? Nekem még mindig 2.6.18 van.
Más: compiz belekever a gyorsbillentyűkbe? BE voltak szépen bindelve a gombok, F12-re a terminál, de most nem működik, hiába bindelem be akár másik gombra is. Más, pl a böngásző megy, igaz az a billentyűzet erre kialakított gombjáról üzemel.
Az is marad.
Debian etch 2.6.18-x kernellel jelent meg. Az alap 2.6.18-hoz képest "csak" biztonsági javításokat, és a debian saját "patch"-eit tartalmazza. A csak azért van idézőjelben, mert így is annyi a patch mint a rosseb az eredeti 2.6.18ashoz képest.
De új "ficsőrők" (pl. tickless kernel, deprecated sysfs, stb.) már nem kerülnek bele az etch féle kernelbe.
Elküldve: 2007. 10. 10. 18:17
Idézet: gekmage - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 18:50
Debian etch 2.6.18-x kernellel jelent meg. Az alap 2.6.18-hoz képest "csak" biztonsági javításokat, és a debian saját "patch"-eit tartalmazza. A csak azért van idézőjelben, mert így is annyi a patch mint a rosseb az eredeti 2.6.18ashoz képest.
De új "ficsőrők" (pl. tickless kernel, deprecated sysfs, stb.) már nem kerülnek bele az etch féle kernelbe.
Unstable-be sem?
Elküldve: 2007. 10. 10. 20:02
Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 19:17
Hülye vagyok, ha etch-be nem kerül bele, akkor testingbe és unstable-be biztos bekerül. Ha már ittvagyunk, érdemes legalább egy Lennyre upgradelni? nincsenek benne olyan bugok általában, amik nagy gátat alkothatnak? Tudom, mindig vannak bugok, de men mindegy, hogy mekkorák és mire hatnak ki. Azért szeretnék upgradelni, mert legalább frissebb szoftvereket használhatnék.
Elküldve: 2007. 10. 11. 08:33
Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 21:02
Ez itt a distrib war helye
Ha frissebb de stabil rendszert akarsz használni, akkor akár Ubuntura is átállhatsz. Kevesebb szívás van vele, mint az állandó testing használattal, és félévenként van egy egész friss rendszered. Használni meg akár Debian-szerűen is lehet.

Súgó
A téma zárva.