HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#3001 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 29. 09:14

Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 19:44

Hi !

Na most van tele a tök..m ! 26 x telepítem a debian 4.r01-et. Nem hajlandó elindulni. csak anyit a gépröl, hogy kb 1 millás volt, a proc p4 quad. Gondolhatod, hogy a legtöbbet tudja. Ezt nevezetiek Ti operációs rendszernek ?? Ez egy kalap szar nem opr. Ha nem tudják lekezelni a legmodernembb hardvert minek adnak ki új verziókata. Elvárják, hogy mindenki ezt használja ? Nem tudnak egy épkézláb oprendszert összehozni ? Akkor ne próbálkozzanak !! Én nem vagyok M$ hívő, de ez már túlzás amit a Linux csinál
Na hirtelen felindulásból enyit
Balin

Egy millás gép mellé nyugodtan megveheted a Windows XP-t (belefér a költségkeretbe), valamint a gépbe egy floppyt, mert a sata drivrt nem tudod anélkül benyomni az XP alá. Persze ez természetes, és senki nem anyázza ezért a Windowst, elvégre valahol le van írva, hogy így kell.

Én nem várom el, hogy mindenki ezt használja, pl. marhára nem szeretném ha te (vagy a hozzád hasonló hozzáállásúak) linuxot használjanak. Van, akinek nem jön be, miért használja? Van, aki hülye hozzá, annak meg vétek a kezébe adni.

És egy oprendszer feltelepítését elsősorban olyan emberre kell(ene) bízni, aki ért hozzá.

További hozzászólásokat nem ebbe a topicba kellene írni ezen témában.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#3002 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 09:15

A kérdésnak sajátos aktualitást ad, hogy ma reggel egyszerűen nem volt hajlandó felállni a GNOME.

Nem volt meglepő, mert tegnap, szokásomhoz hűen, fel akartam tenni (forrásból) a Conduit nevű proggit, ami egy rakás csomagot kért, nem is értem a végére. Leszedtem a törött csomagokat, és ezzel együtt a synaptic leszedett egy rakás mást is, többek között a GNOME-t. Ma reggel ezeket nagy nehezen felizzadtam, nincs is semmi baj, a konfigok megmaradtak, ez meg egy hobbi-számgép, amibe ez a kis randalírozás belefér, csak azt nem értem, hogy mért szedetett le velem egy rakás, nagyobb verziószámú csomagot.

Főleg GTK2-környéki dolgok voltak, amiket a stabil rendszerre a sid-ből telepítettem,  és a rájuk épülő, kisebb verziójú csomagok mentek velük, de most, amikor frissítettem  pár csomagot a fordításhoz, nem tudtam visszatelepíteni a régieket. (Pontosabban: le kellett szednem a nagyobb verziójú csomagokat a függőségekkel, visszatennem a kisebb verziót, a függőségekkel).

Ilyet hogyan csinálnak mások? Hogy managelik egyszerre a kétféle (Lenny-s és sid-es) függőség-rendszert, teljesen manuálisan, vagy a csomagkezelőt be lehet vhogy idomítani erre, esetleg ilyenkor az egész függőségi fát fordítjátok, és akkor nem is látja ezt a csomagkezelő?

#3003 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 09:26

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 0:13

Üdv, van ez a Debian rendszerem, ami Lenny. Szeretnék sid-es csomagokat is telepíteni, mert nem bírom kivárni, hogy a Conduit megjelenjen már stabilan, stb. Tudok-e olyat csinálni, hogy a synapticnak megadom a sid-es csomagok helyét, és amikor ilyet telepítek, akkor majd a függőségeket okosan kezeli?

Mert a dpkg-vel sikerült sid- es csomagot telepítenem, csak néhány függő csomagból is nagyobb verziószámút kellett feltolnom.  Csak szeretném, ha nem nekem kellene egyenként dpkg -i -ni őket, hanem a synaptic megoldaná nekem ezeket a frissítéseket is.

Lehet ilyet?

Thx

Lehet. Természetesen figyelembe kell venni, hogy ezzel az amúgy sem stabil Lenny stabilitása tovább romlik, emiatti anyázásokat a kiadóba tessék küldeni, nem pedig ezt a topicot szennyezni vele, elég egy ember egyszerre, aki fikázós kedvében van :)

A megoldás menete az alábbi: A sources.listbe fel kell venni a sid-es sorokat is, aztán beállítani, hogy a csomagokat default a testingből (Lenny) vegye. Ehhez létre kell hozni egy
/etc/apt/preferences
file-t, amelynek első körben legyen ennyi a tartalma:
Package: *
Pin: release a=testing
Pin-priority: 990

Ezután győződj meg róla, hogy egy apt-get update, apt-get upgrade utasítás-páros nem akarja upgrade-elni a teljes rendszeredet (ha igen, akkor sürgősen szakítsd meg az upgrade-et, és csináld vissza a dolgokat). Ha nem, akkor hurrá, célnál vagy. Innentől kezdve a sidből fel tudsz telepíteni csomagokat
apt-get install csomagnév/unstable

formában. Illetve, ha tudod, hogy bizonyos csomagokat mindenképpen a sidből akarsz telepíteni, akkor kibővítheted a preferences file-t értelemszerűen (más release megadásával), sajnos minden csomagot fel kell sorolni, wildcard nem használható :(

Ez elinduláshoz elegendő. Bővebb információ:
man apt_preferences
és
man apt-get

Friczy

#3004 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 09:38

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 10:15

Ilyet hogyan csinálnak mások? Hogy managelik egyszerre a kétféle (Lenny-s és sid-es) függőség-rendszert, teljesen manuálisan, vagy a csomagkezelőt be lehet vhogy idomítani erre, esetleg ilyenkor az egész függőségi fát fordítjátok, és akkor nem is látja ezt a csomagkezelő?

Vegyes. Amikor a két verzió még nem tér el túlzottan egymástól, akkor többféle megoldást lehet alkalmazni. Az egyik a kevert disztribúció használata, bináris csomagokkal, amelynek használatát korábbi hozzászólásomban vázoltam. Ez persze azzal szokott járni, hogy amikor a két ág kicsit jobban elválik, akkor már egyes libeket is a frissből kell venni, ami nem mindig egészséges (főleg testing/sid párosítás esetében), de kis odafigyeléssel azért használható.

A másik (tisztább, szárazabb, biztonságosabb) megoldás, ha felveszed a sources.listbe a deb-src repokat az unstable-ből (a bináris továbbra is csak a testingre/stable-re mutat), és az új csomagokat forrásból szeded le.

Tehát létrehozol egy számodra kedves területet (én erre az /usr/src alatt hoztam létre könyvtárakat), ahol fordítasz, ott apt-get source csomagnév, apt-get build-dep csomagnév és a csomag könyvtárába belépve debuild. Persze ilyenkor meg egy rakás dev csomagnak fenn kell lenni, és nem mindig garantált az eredmény, de ez adja a legstabilabb megoldást.

Van egy apt-build nevű csomag, amely ha minden igaz, ezen folyamat automatizálására való (ha minden igaz, a gentoo "mindent forrásból" filozófiája ihlette meg a csomagkészítőket), de ezzel sose szereztem közvetlen tapasztalatot. Ha az embernek van ideje és türelme, akkor érdemes tenni egy próbát, legfeljebb zsákutca, és lehet visszafordulni, de erről is szól a rendszerismeret. Mindenesetre nem éles rendszereken célszerű ilyennel játszadozni :)
Friczy

#3005 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 09:51

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 10:14

valamint a gépbe egy floppyt, mert a sata drivrt nem tudod anélkül benyomni az XP alá

OFF: Igen, így is lehet (most írjam hogy linuxos észjárással ;) ), de véletlenül sem az egyetlen megoldás. Persze egy ilyen hangvételű postban jól hangzik. :)
Teccik-nemteccik az ilyen "hozzáállásúaknak", esetleg "hülyéknek" is ugyanannyi joguk van a linuxot választani és anyázni, sajnos lehet eljön az idő amikor ők lesznek a nem is oly csendes többség...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#3006 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 10:48

Friczy:

Köszi, egyelőre a Lennyvel nincsen stabilitás-beli gondom, azt leszámítva, hogy ma reggel a GNOME indítására kicsit sokat vártam, és közben az ablak nélküli X felületet néztem (mivel a GNOME el lett távolítva), egyébként ez egy hobbi-gép, nem egy kórházi lélegeztetőgép-szerver; ha már teljesen problémamentes lesz, majd én csinálok neki bajt, hogy tanuljam a Linuxot.

Thx

#3007 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 13:19

amugy miert is nem jo source-bol forditani egz adott programot?

vagy manapsag ez mar nem divatos?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#3008 Felhasználó inaktív   Nagyika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 13:49

Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 21:42

- /init: 1 cannont open /dev/root: no medium found
- Resume libqrcypt ver 1.2.3
- Resume:  Could not stat the resume demie file
  please type in the file name to try again

Nem valami titkosítot particóra való telepítéset választottál az installnál? Mintha új telepítőben lenne rá lehetőség.

#3009 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 17:05

Nya, ezt mondtam volna reggel en is, amit Friczy most :)

(Kene megint linuxozni kicsit rendszeresebben, felejtek :( )
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#3010 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 17:13

bogdan:
Az a bajom, hogy forrásból akarok egy proggit feltenni, aminek kell egy másik csomag. annak kell kb. 11 másik, stb. Egy-két csomagot lefordítok én is, de huszat nem.

Szerkesztette: Hülyesamu 2007. 10. 29. 17:14 -kor

#3011 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 18:10

igen, de a forrasbol FORDITOTT (nem feltett!) programnak nincsenek olyan eros dependency kovetelmenyei, hogy csak bizonyos sorozatszamu lib-eket meg hasonlot kovetel. szoval azokbol jo lesz akar a stabil verzioju debian is!

tehat nem, azokat ne forrasbol forditsd, hanem tedd fel a stabil distrobol.

(tenyleg, jol ertettel engem, es valoban program forditast ertesz, ahogy en, distribuciotol teljesen fuggetlenul?? tudod, kitarol, ./configure, make, make install -- ilyesmik..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#3012 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 29. 19:31

bogdan: tegyuk hozza, hogy altalaban. foleg stabil debianra jellemzo, hogy a vege fele mar major verziot ugrott valami lib, ami persze API change, es mar nem jo.

Meg sokszor elojon, foleg ha az embernek valami kis barkacsize hianyzik, hogy mindenfele lehetetlen alighasznalt kis librarykra dependel, ami szinten nincs a disztroban.

De ezzel egyutt az jogos, hogy a legtobb dolog -dev jet ha az ember felteszi az eleg szokott lenni, szoval csak a pontositas vegett

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#3013 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 30. 19:15

Gyerekek, van egy kis problémám.

Van otthon két Wifi routerem, NETGEAR és MyPlace. Netgear a gépem mellett két méterre, MyPlace két betonfalon túl, 10 méterre kb. A jelerőssége ennek megfelelően kisebb. NETGEAR a default.

1. Bootolásnál a DHCLIENT nem akar sehova kapcsolódni. Net nélkül áll fel, nyitok egy terminált, beírom:  dhclient, és azonnal fellép valamelyik routerre. (azaz valójában valamikor a bootolásnál mégiscsak rákapcsol valamelyik routerre, de nem kap róla IP-t)

2. NETGEAR jele az erősebb, (jellemzően 90/100 feletti), de mégis mindig ledobja a gépet, ami a falakon túli MyPlace-re lép fel, aztán ha futtatok egy dhclientet, akkor vagy lesz net, vagy nem.

Itt a /etc/network/interfaces:

auto lo
iface lo inet loopback

allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

iface eth1 inet dhcp

wireless-essid NETGEAR
pre-up wpa_supplicant -Bw -Dwext -ieth1 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
post-down killall -q wpa_supplicant

auto eth1
auto eth0

Amikor nincs rajtuk a hiszti, nem csinálják, WPA rendben megy. A Wifi most is nagyon akad, de nem látok mást csak ezt a két routert. (Néha, a nehéz napokon, négy-öt is van)

Thx

Szerkesztette: Hülyesamu 2007. 10. 30. 19:16 -kor

#3014 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 01. 09:55

Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 28., vasárnap - 20:42

Hi Linux Guruk !Í

Hogy pontossítsak a hibákról...  (és a 30. telepítés nem kamu !!!!!!! ha hiszetek, ha nem ! Du 2 től próbálok Debiánt létrhozni !!! most 20.44 van !)

30. telepítés után és tetszőleges hdd-re  és particióra installálva a következőket írja ki, újraindítás után

(remélem pontosan írtam le, ha nem elnézést !)
na erre varjatok gombot ???

Balin

Idézet

User error !!! Azonnal kaccsojja ki ! Nem a gépet ! Azt ne, az egymillás kékventis neoncsővel szerelt.

Szóval miért is a debiannak futottál neki ? Az pont az, ami nem kell neked, ez nem az aerora hasonlító kezelőfelülettel jön, ezzel szemben atomstabil, tehát szerver célra alkalmatos. Önneked a vista íródott, az hetente frissíti önmaga hibáit és a legújabb cool ventik fényerőszabályozó drivereit. Csókolom.

Legközelebb ha indignálódsz, akkor azt vagy tedd ilyenformán a tesco-ban vagy ha itt teszed, írd már le, a telepítési kísérleteid menetét, a kapott hibaüzeneteket és a géped lényeges jellemzőit. Mondom lényeges !!! Nem, nem az árát és hogy az ágy mellett van a bólogató kutya alatt, hanem a többit.

#3015 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 01. 20:39

Két kérdésem van. Az első: alaplapcsere miatt Windows Xp-t frissítek. Ezen a lemezen van egy Debian Etch is.  A rendszertöltő Grub-ban van egy bejegyzés, ami indítja az Xp boot menedzsert, amiben az egyik bejegyzés XP-t indítja, a másik pediga második winchesteren levő Windows 2000-et. Tapasztalataitok alapján lecseréli-e a Grubot az Xp frissítő telepítője.? A másiok lemezen ezt már kipróbáltam, és a Windows 2000 javító telepítése nem írta át a Suse Grubját.

Második kérdésem. Az alaplapcsere után úgy néz ki, hogy konzolon elindult a Debian, csa az X nem. Geforce helyett Ati Radeon 9500 került bele. Hogyan kell hozzá drivert telepítenem? Az új lapon az alaplapi hálókártyát használom, úgyhogy még azt is be kellene konfigurálni.
"Légy szerény mint én..."

#3016 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 01. 22:39

Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. nov. 1., csütörtök - 20:39

Két kérdésem van. Az első: alaplapcsere miatt Windows Xp-t frissítek. Ezen a lemezen van egy Debian Etch is.  A rendszertöltő Grub-ban van egy bejegyzés, ami indítja az Xp boot menedzsert, amiben az egyik bejegyzés XP-t indítja, a másik pediga második winchesteren levő Windows 2000-et. Tapasztalataitok alapján lecseréli-e a Grubot az Xp frissítő telepítője.? A másiok lemezen ezt már kipróbáltam, és a Windows 2000 javító telepítése nem írta át a Suse Grubját.
Figy, lemented az MBR-t aztán kész.

dd if=/dev/device of=mbr.bin bs=512 count=1

device=hda vagy sda
        hdb vagy sdb stb. Attól függ melyik lemez & milyen vinyód van.
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#3017 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 03. 12:42

A suspend-to-ram meg nem igazán működik, és mire egy-egy vinyó onnan is magához tér, meg a daemonokat ua. visszalövöldözöd, itt is majdnem kb. ugyanott vagy mintha simán bebootolnál...

Hát kicsit alaposabban megnéztem ezt a ficsőrt, és bizonyos gányolással ugyan de igencsak használhatónak tűnik. A helyreállítás kb. 10 msp-n belüli. És desktopon sikerült belőnöm, amit nem igazán "ilyesmire" terveztek ugye.

A gányolás mértéke hw függő.

A hupon összedobtam a gyorsan szerzett tapasztalatokat a témában.

#3018 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 04. 21:40

Ez nekem egyébként nem teljesen világos, létezik az, hogy valami a Windowson jó 10 éve pöccre megy, a Linuxon meg valami extrémitásnak számít? Én azt gondoltam, hogy vannak ugye, a winmodememek, az egy speciális eset, de a többi hardver az megy.

#3019 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 04. 21:45

Akadnak dolgok, amik nem nagyon mennek. Tipikusan azok, amikhez nincsen semmi doksi, vagy gagyivacak, es senki kompetens nem vasarolt belole, hogy drivert irjon. Jellemzo meg, hogy az uj cuccok supportja lasabban jon (mivel ugye nem a gyarto irja meg a tamogatast), de speciel ezt a powermanagement dolgot en se nagyon ertem, hogy miert szar :think:

(mondjuk ezt a sleep dolog a windowson poccre megy dolgot jelezhetned a HPs kollegaknak, jo lenne, ha elmeselnek valahogy an nw8440emnek is, mert 10bol egyszer nem nagyon akarodzik neki magahoz terni)

#3020 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 04. 22:44

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. nov. 4., vasárnap - 22:45

(mondjuk ezt a sleep dolog a windowson poccre megy dolgot jelezhetned a HPs kollegaknak, jo lenne, ha elmeselnek valahogy an nw8440emnek is, mert 10bol egyszer nem nagyon akarodzik neki magahoz terni)

OFF Egy kolléga használ itt HP hordozható erőművet  (n800w, nw8440, 8710w vonalon) és csak akkor támadt zavar az energiatakarékos módokkal win alatt ha valami driverrel/szoftverrel sikerült elbénáznia. Érdekes módon a 8710w-vel van a legkevesebb ilyen baja, pedig ezen Vista van meg hybridsleep meg trükkös santa rosa power saving. (eddig csak egy USB patch kellett)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó