HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2621 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 09. 23:45

Idézet: Samuraj - Dátum: 2010. jan. 9., szombat - 21:11

Ezzel a problémával sokan - én is - meg kellett küzdenünk. De rájöttem, anélkül nem lehet megtanulni jól összeszerelni, hogy előbb az ember tönkre ne tenné a dolgokat. Persze ez sovány vigasz. Tanuló pénz. Én is ilyen szétszedős-összerakós - főleg inkább az előbbi - gyerek voltam, oszt tolom ugyanezt felnőttként is. fiúk, fiúk...

Lehet már mondtam, de az ismétlés a nagybácsi, törött lábú proccokat ne dobáljatok ki, főleg régi DIL tokosat, aminek csak a vékonykája jött le, de a töve még ép; illetve sarkazott procikat, ami még működik. Elsősorban Telcontar honfitársra utalok.

A sarkazott proci már a Felajánlásoknál van, és köszöni szépen, remekül érzi magát. :)
A törött lábú meg marad, amíg nem lesz helyett ép (és működőképes). Akkor meg cserealap lesz belőle.

Jut eszembe: most már hamarosan rászánom magam a cserealapom fellistázására. Szép hosszú lesz.
... a trip back in time is all I need ...

#2622 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 10. 08:35

Ezzel kapcsolatban sikerélményt tudok mesélni:

kaptam egy számítógépes Kft-s ismerősömtől mindenféle régi holmit: jó alaplapok procikkal (500-800mhz között), meg csak procikat is külön, p1-p2 kategóriában.

De volt köztük egy P4 celeron 2.4GHz-s, 478as tokozású darab is, ami rettenetes állapotban volt... lábai görbén elhajolva, némelyik hurokban. Az egész tele pasztával, fél óra pucolgatás után derült csak ki, hogy milyen proci is valójában :)

Még ott a helyszínen kérdeztem a srácot, hogy "ez ugye rossz?". Amolyan vicc kérdésként. Erre ő persze rávágta, hogy biztosan rossz...

Itthon fogtam, megpucoltam rendesen, lábait vissza egyenesítgettem, aztán félreraktam. Valamelyik nap viszont gondoltam bátor leszek: beraktam a 478as alaplappal szerelt itthoni szerverembe, amit befogtam rendes használatra is. Gondoltam lesz ami lesz... kevésnek bizonyult már a benne lévő 1.7es proci, ezért gondoltam, valamivel csak jobb lenne egy 2.4es proci.

Gépet bekapcsoltam, és azóta remekül dolgozik benne a halálra ítélt proci :D Szóval semmi baja, gép stabilan megy, nonstop...

Pedig a srác a kukába akarta dobni, megjegyzem, én sem gondoltam először még arra sem, hogy egyáltalán a gyűjteménybe van értelme elrakni... annyira szanakész volt minden egyes lába.

Hát, ilyen is van...

#2623 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 10. 12:13

Minden tiszteletem a tiéd, Joci, hogy volt türelmed a proci virgácsaival szöszmötölni. Amilyen aprók azok a microPGA csülkök, talán csak tűheggyel lehetett őket helyrepiszkálni. :D

Ilyen, vagy hasonló élménye szerintem mindegyikünknek volt. Halottnak hitt, vagy akként vásárolt CPU egyszercsak elindul, és megy hibátlanul. Egérrágta Duronok, Athlonok, Athlon XP-k, péhármasok, Celeronok okoztak már kellemes meglepetéseket.

Most már csak nekem is kéne találnom egy ilyen adakozó kedvű számítógépes káeftés ismerőst... ;) :D :cool:

#2624 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 10. 17:37

Idézet: Telcontar - Dátum: 2010. jan. 10., vasárnap - 13:13

Most már csak nekem is kéne találnom egy ilyen adakozó kedvű számítógépes káeftés ismerőst... ;) :D :cool:

Hát ja, ő adott már sok minden régi cuccot. Rajta keresztül voltak egy időben egy elektronikai hulladékgyűjtő-hasznosító cégtől procik (ott dolgozott mint műszaki vezető), de az a projekt nagyon rossz irányba ment el, a nagy nehezen megmentett, félrerakott procik nagy részét vissza kellett adni a tulajnak, mert az meg megbolondult, és leadta gyors kilóra. Pedig volt olyan 286os proci, ami 2-3e Ft-ért ment el vaterán. Engem erre "kértek fel", hogy ha tudom, hasznosítsam jobb áron, mint a kilós ár. Ez egy darabig sikerült is.

Most viszont ő maga foglalkozik régi gépek bontásával, és amit már nem tud eladni használatra (általában P3tól lefele), azokat hozza nekem a gyűjteménybe, de még csak 4-5 alaplap+proci jött, illetve külön procik. Reménykedem benne, hogy belebotlik majd néhány ritkaságba is, amikor cégek/irodák gépparkját bízzák rá szétbontásra, selejtezésre.

Ez a felajánlás dolog él még? Amennyiben nem tudom majd hasznosítani a bejövő dolgokat, akkor szívesen adnék belőle. Vannak egészen használható dolgok is, a most jött használható procik mind 500MHz felett vannak, van PIII 700as is. Sajnos memória nincs, mert azt a srác is feltudja használni (jó pénzért eltudja azt még adni, hiszen látjuk bárhol, hogy az SD ramok is még jó áron mennek viszonylag). Ő meg ebből él...

#2625 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 11. 00:20

Idézet: Joci - Dátum: 2010. jan. 10., vasárnap - 18:37

félrerakott procik nagy részét vissza kellett adni a tulajnak, mert az meg megbolondult, és leadta gyors kilóra

Esetleg le kellett volna tagadni, már eladtad vagy valami. szóval, na...

Viszont ez már kissé durva:
http://cgi.ebay.com/Intel-Pentium-4-Extrem...=item2558104f20
pedig ilyen nekem is kéne.

Felajánlásokba itt is bontakozik néhány p3 celeron cucc. Van rakás reg ecc ramom, amit csak a 440bx-ek kezelnek, néhány 400-500 proci, régi agp triok, savagek. Eladni nem lehet, itt helyet foglal. CD-ből is akad felesleg.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2626 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 11. 19:06

Felajánlások változatlanul működik, de az a kérésem, hogy ott beszéljük meg, ami oda tartozik. Nem minden csapattag olvassa ugyanis ezt a topikot.

#2627 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 11. 19:08

Idézet: Samuraj - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 1:20

Esetleg le kellett volna tagadni, már eladtad vagy valami. szóval, na...

Akkor valszeg el is kellett volna számolnia a bevétellel. Viszont kilóra Joci is megvehette volna... :D

#2628 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 12. 08:18

Idézet: Telcontar - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 20:08

Viszont kilóra Joci is megvehette volna... :D

:offtopic:
Sajnos nem. Mondom, annyira meghülyült a tulaj, hogy fenyegetőzve kérte vissza. Az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy az egész dologban benne volt az is, hogy a műszak(i)vezető srác ismerősöm összebalhézott a tulajjal, és főleg ő ragaszkodott a procikhoz, talán ő akart velük valamit kezdeni kicseszésből a tulaj kárára... :) Aztán el is jött a cégtől azonnal.

Komoly dolog ám ez a procibiznisz :D Én csak röhögtem rajtuk, hogy pár (tíz)ezer Ft miatt maffiahangulat alakult ki. Vicc volt az egész.

Szerkesztette: Joci 2010. 01. 12. 08:19 -kor

#2629 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 12. 20:37

Idézet: Joci - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 9:18

fenyegetőzve kérte vissza

De azt kellett volna mondani, hogy megvették tőled és a kezébe nyomni akkora X összeget, amitől lenyugszik. Elvégre azért volt nálad, hogy hátha el tudod adni. Igaz, már rögtön az elején "el kellett volna adni" azaz megvenni a tulajtól. Na, de nem akarom sokáig rágni e csontot. Lehet, hogy félreértjük, mert nem ismerjük az összes részletet.

Más.
A Pentium III-S mitől "ess"? Az rendben van, hogy tualatin meg minden földi jó. Csak szimplán a tualatinságát jelöli? De a celeronja viszont nem-S.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2630 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 08:25

Idézet: Samuraj - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 21:37

A Pentium III-S mitől "ess"? Az rendben van, hogy tualatin meg minden földi jó. Csak szimplán a tualatinságát jelöli? De a celeronja viszont nem-S.

A szerverbe való processzorokat jelölték S-sel. Ezeket lehet multiprocesszoros üzemben is használni. Az S mentes példányokkal hiába is próbálkozol. ( Én megtettem, valóban csak egy processzor működik ilyenkor az alaplapon. )

szerk.: Az S-es példányok másik jellemzője, hogy 512kB-nyi L2 cache van bennük, míg a többi Tualatin magos Pentium-III-ban csak 256kB. Multiprocesszoros üzemben különösen hasznos a nagy L2 cache. Jóval többet dob a rendszer sebességén mint az egyprocesszoros esetben.

Szerkesztette: akosf 2010. 01. 13. 09:04 -kor

#2631 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 16:33

Tualatin Celeronok: 100 MHz-es FSB, 256 kB L2 cache
Tualatin PIII: 133 MHz-es FSB, 256 kB L2 cache
Tualatin PIII-S: 133 MHz-es FSB, 512 kB L2 cache (és a multiprocessing)

Még egyprocesszoros rendszerben is jól jön az az 512 kB cache. Nem véletlen, hogy a PIII-S-ek alkalmasint elég szépen lealázták a Willamette P4-eseket, főleg a kisebb órajelűeket. Kétprocesszoros Tualatin rendszer meg nyers számítási teljesítményben fel tud érni egy egyprocesszoros Athlon XP-alapú rendszerhez.

#2632 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 10:37

Szerintetek ez az SX968-asom hamisítvány lehet? : A80502-2-133 SX968 ICOMP=1110 L5060906-2771
Mert elvileg az SX968 valahogy így néz ki: A80502-90 SX968 ICOMP=735 C5220794-0653

Szerk.: Érdekes, hogy ha a sebesség és az icomp érték is hamisítva van, akkor az SPEC kód miért nem...  :think:

Szerkesztette: akosf 2010. 01. 14. 11:35 -kor

#2633 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 13:11

Idézet: akosf - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 11:37

Szerintetek ez az SX968-asom hamisítvány lehet? : A80502-2-133 SX968 ICOMP=1110 L5060906-2771
Mert elvileg az SX968 valahogy így néz ki: A80502-90 SX968 ICOMP=735 C5220794-0653

Szerk.: Érdekes, hogy ha a sebesség és az icomp érték is hamisítva van, akkor az SPEC kód miért nem...  :think:

Hát az intel pentium felirat elég érdekes, más fajta betűtípus és festék :) Viszont szerintem sok gyárban készültek ezek a procik...

Nálam az egyik SX968as proci így néz ki (lehet nézelődni nálam is néha :D):

Pentium 90 SX968

Ezen is van különbség a te általad "eredetinek" linkelthez képest: azon a pentiumnál "TM" szerepel, az enyémen Ÿ :) Most vettem ezt csak észre, hogy még ez alapján is érdemes egy típusból látszólag egyformákat gyűjteni? :think:  :think: Ez is egy különbség egyazon típuson belül. Nekem asszem minden P1-es, ilyen tokozású procimnál ® van a penyó felirat után.

Szerkesztette: Joci 2010. 01. 14. 13:17 -kor

#2634 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 14:21

"azon a pentiumnál "TM" szerepel, az enyémen ®"

A lényeg kimaradt.

#2635 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 14:24

Idézet: Joci - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 14:11

Ezen is van különbség a te általad "eredetinek" linkelthez képest: azon a pentiumnál "TM" szerepel, az enyémen Ÿ :) Most vettem ezt csak észre, hogy még ez alapján is érdemes egy típusból látszólag egyformákat gyűjteni? :think:  :think: Ez is egy különbség egyazon típuson belül. Nekem asszem minden P1-es, ilyen tokozású procimnál ® van a penyó felirat után.

Eddig milyen tulajdonságok alapján gyűjtötted a processzorokat?
Hasznos lenne tudni, hogy ki miért találja egyik-másik példányt érdekesebbnek a másiknál.

Nálam a legfontosabb, hogy "más legyen a belseje". Akár CPUID alapján vagy valamiféle benchmark alapján ( utasításvégrehajtási idő, througput, memóriaelérési idő, stb. ). Aztán ez után következik, hogy különféle órajelű példányok és végül a feliratozás. Persze ahhoz, hogy megtudjam nézni mi is van "belül", működőképes példányok kellenek...  :D

Szerkesztette: akosf 2010. 01. 14. 14:28 -kor

#2636 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 14:33

Idézet: akosf - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 15:24

Eddig milyen tulajdonságok alapján gyűjtötted a processzorokat?
Hasznos lenne tudni, hogy ki miért találja egyik-másik példányt érdekesebbnek a másiknál.

Nálam a legfontosabb, hogy "más legyen a belseje". Akár CPUID alapján vagy valamiféle benchmark alapján ( utasításvégrehajtási idő, througput, memóriaelérési idő, stb. ). Aztán ez után következik, hogy különféle órajelű példányok és végül a feliratozás. Persze ahhoz, hogy megtudjam nézni mi is van "belül", működőképes példányok kellenek...  :D

Nos, én eddig 100% "csak úgy" gyűjtöttem a procikat, tesztelni egyáltalán nem teszteltem őket, vagy csak nagyon keveset. Tehát én elsősorban a külső alapján gyűjtöttem eddig, és ez a különbség a P1 prociknál csak most szúrt szemet ("TM" vs "R" jelzés). Úgyhogy kösz a felvetést :D Érdekes különbség. Ahogy átnéztem gyors a P1 procijaimat, még nem találtam "TM" jelzésűt. Nektek van olyan?

Sajnos eddig nem volt lehetőségem/időm a működő példányokat tesztelni. Gépeim sem voltak nagyon hozzá. Most viszont már jópár régi gép összejött, így lassan, ha lesz időm, talán én is elkezdem válogatni őket működésük szerint, szóval nekiállok majd tesztelni. Most már van legalább 3 P1 meg 3 PII-PIII-celeron konfigom.

DOS-os tesztelő progit tudtok? Az lenne talán a legjobb. Valami egyszerű, ami "nyersen" teszteli a procit, úgy, hogy nincs semmi zavaró tényező, ami mondjuk előfordul Win95-XP közötti rendszereken (ami miatt esetleg fals eredmény születik, mert mittudom én, a háttérben dolgozik valamit az OS, ami miatt terhelődik minden). De lehet, hogy hülyeséget írok.

Szerkesztette: Joci 2010. 01. 14. 14:41 -kor

#2637 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 15:15

Idézet: Joci - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 15:33

DOS-os tesztelő progit tudtok? Az lenne talán a legjobb. Valami egyszerű, ami "nyersen" teszteli a procit, úgy, hogy nincs semmi zavaró tényező, ami mondjuk előfordul Win95-XP közötti rendszereken (ami miatt esetleg fals eredmény születik, mert mittudom én, a háttérben dolgozik valamit az OS, ami miatt terhelődik minden). De lehet, hogy hülyeséget írok.

Van egy rakás DOS-os tesztelő program, de általában ezek nem jók az újabb gépeken. Nehéz olyan programot találni ami fut pl. egy 386-oson, de Athlon XP-én is. Pontosan mit szeretnél tesztelni?

#2638 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 18:51

Idézet: akosf - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 16:15

Van egy rakás DOS-os tesztelő program, de általában ezek nem jók az újabb gépeken. Nehéz olyan programot találni ami fut pl. egy 386-oson, de Athlon XP-én is. Pontosan mit szeretnél tesztelni?

286-P2 között csak :)

szóval olyan 500MHz-ig bezárólag, mivel procijaim nagy része az alatt van.

#2639 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 20:00

Idézet: akosf - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 11:37

Hamis. Méghozzá elég megtévesztő a hamisítás pontossága.

#2640 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 23:21

Idézet: Joci - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 15:33

[...]
Érdekes különbség. Ahogy átnéztem gyors a P1 procijaimat, még nem találtam "TM" jelzésűt. Nektek van olyan?
[...]

Kettőt találtam, ami be van szkennelve:
http://cpu.extra.hu/.../P1/cpu0291.JPG
http://cpu.extra.hu/.../P1/cpu0239.JPG

Jut eszembe, valami tipp nagy mélységélességet tudó, olcsó (pl. használtam vehető) szkennerre? Legalább a P1/Celeronokat lehessen szkennelni vele, ahol ugye a lényeg az alján van.
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.