HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 27. 12:57

Sziasztok!

Erőt vettem magamon és elkészítettem az első képet ebben az évben, amelyen szilikon származékok láthatóak :) Az említett alaplap és pár proci a gyűjteményből: egy mobil 266-os MMX, egy 166-os Pentium Pro 512 kB L2-vel megáldva, egy DX4ODP75 Over Drive és egy Athlon XP 3200+ Barton.
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#142 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 13:14

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 11:12

:offtopic: Hmmm, Metal zene? Érdekelne a dolog :) Megosztod a címet velem is?

De az enyém még tényleg vicc kategória :)

vtb.uw.hu

(közben kiegézítettem és el is rontottam a meglévőt, úgyhogy mostmár csak a toplista látható :D)

Szerkesztette: vtb 2008. 01. 27. 13:18 -kor

#143 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 13:29

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 13:14

vtb.uw.hu

(közben kiegézítettem és el is rontottam a meglévőt, úgyhogy mostmár csak a toplista látható :D)

SEGA Master System I és II  :respect: SEGA Mega Drive  :respect:  :respect:
Komolyan mondom könnybe lábadt a szemem amikor megláttam! Még nekem is megvan a MS II és néha, nagyon néha még játszom Alex Kid and the Miracle World és Mickey Mouse ... Castle játékokkal. Van még egy repülős és egy Forma-1 játékom is, de azok nagyon gagyik, pedig akkoriban le sem szálltam róluk :)
Mennyit álmodoztam annak idején egy SEGA MegaDrive gépről. Apám véletlenül a G-Lock játékot vette meg a MS II konzolhoz, pedig azt MD-ra írták. Nézegettem a dobozát és rettentően sajnáltam, hogy nem kompatibilis a konzolommal :(
Ezekbe a gépekbe vajon milyen processzorok lehetnek.

#144 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 13:33

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 13:14

vtb.uw.hu

Egyébként az én weblapom is hasonlóan kezdte. Mennyit szórakoztam vele, hogy normálisan nézzen ki. Mert persze nekem nem volt jó holmi weboldal szerkesztő, nekem jegyzettömbben kellet szerkeszteni, mert az egyedi. Hát az is lett, meg a szívás is vele :) De legalább megtanultam a html kódot.

#145 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 13:52

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 12:29

...

Látod annyi eszem nem volt, hogy lefényképezzem, pedig mindegyik szét volt már szedve. Tisztogatás és persze kíváncsiságcsillapítás végett is :) Lehet ráveszem magam nemsokára és körbefényképezem a belsejét.

A Sega MD majdnemhogy brutális volt proci szinten. Most néztem meg. Azt tudtam, hogy egy Zilog Z80 volt benne, de volt mellette egy Motorola 68000 is. 7,61 MHz-es "motor" egy konzolban és még csak 88-at írtunk amikor megjelent.

Szerencsére ez a gyűjtemény is folyamatosan bővül

Szerkesztette: vtb 2008. 01. 27. 13:53 -kor

#146 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 27. 15:04

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 14:29

Nos, a SEGA-k esetében nem tudok képet mutatni, de a NES CPU-jából van egy példányom. Tehát következzék a

Mindennapi processzorunk rovat:

Kép

A NES CPU mag a 6502-es processzoron alapul, és megközelítőleg 1.79 MHz-en fut (1.66 MHz a PAL NES-ben). A CPU órajelét a 21.477272 MHz-es órajelgenerátor jelének 12-vel való osztásával nyerték (26.601712 MHz osztva 16-tal a PAL rendszerekben).  A Ricoh gyártotta, és hiányzik belőle a MOS 6502-es decimális aritmetikája.

Az NTSC NES-ekben az RP2A03 chip tartalmazza a CPU-t és az APU-t; a PAL NES-ekben a CPU és az APU a RP2A07 chipben találhatóak.

Lábkiosztás

D1 - 01 40 - +5V
AD2 - 02 39 - STR
/RST - 03 38 - E44
A00 - 04 37 - E45
A01 - 05 36 - /OE1
A02 - 06 35 - /OE2
A03 - 07 34 - R/W
A04 - 08 33 - NMI
A05 - 09 32 - /IRQ
A06 - 10 31 - M2
A07 - 11 30 - GND
A08 - 12 29 - CLK
A09 - 13 28 - D0
A10 - 14 27 - D1
A11 - 15 26 - D2
A12 - 16 25 - D3
A13 - 17 24 - D4
A14 - 18 23 - D5
A15 - 19 22 - D6
GND - 20 21 - D7

Az alacsony státuszban aktív jeleket "/" jelzi.

* -- CLK: a 21.47727 MHz-es (26.601712 MHz-es) órajel input. A 12-vel (16-tal) történő leosztás a chipben történik.
    * -- AD1 és AD2: az Audio Out lábak.
    * -- Axx a címbusz vezetékek és Dx az adatbusz vezetékei.
    * -- STR: a "strobe" és a kontroller portokhoz csatlakozik.
    * -- /OE1 and /OE2 szintén a kontroller portokhoz tartanak, és engedélyezik a megfelelő kontroller számára az output-ot, ha jelen van.
    * -- E44 és E45 az expansion port 44. és 45. csatlakozójára vannak rákötve.
    * -- R/W az olvasás/írás jel, amit a megfelelő műveletek jelzésére használ a CPU. Az írás az alacsony jelszintnek felel meg.
    * -- /NMI és /IRQ a két interrupt láb.
    * -- M2 úgy jellemezhető, mint a "signals ready" láb. Valójában a CLK késleltetett alakja.

A státuszregiszterben a 4. és az 5. bit nem implementált. Az egyetlen módja ezen bitek lekérdezésének az lenne, hogy a státuszt a verembe kell tolni, de valahányszor ez történik, a 4. és 5. bitek fix értékre állnak be az alábbiak szerint.
Amikor egy IRQ vagy NMI jelenik meg, az aktuális státusz 4. bitje törlődik és az 5. bit beállítódik, így kerül a státusz a veremre, majd az I flag beállítódik.
A PHP és BRK utasítások mindkét bitet beállítják, majd a verembe tolják a státuszt és beállítják az I flag-et.
Az RTI és PLP utasítások a státuszt beállítják a verem legtetejéről kivett byte szerint.

Valamennyi illegális 6502 utasítás ugyanúgy hajtódik végre a 2A03/2A07-n. Kevtris ezzel odáig ment, hogy integrálta ezeket a CopyNES BIOS-ba.
... a trip back in time is all I need ...

#147 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 15:20

Idézet: vtb - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 14:52

Látod annyi eszem nem volt, hogy lefényképezzem, pedig mindegyik szét volt már szedve. Tisztogatás és persze kíváncsiságcsillapítás végett is :) Lehet ráveszem magam nemsokára és körbefényképezem a belsejét.

Rajta! Rajta! :D

Idézet

A Sega MD majdnemhogy brutális volt proci szinten. Most néztem meg. Azt tudtam, hogy egy Zilog Z80 volt benne, de volt mellette egy Motorola 68000 is. 7,61 MHz-es "motor" egy konzolban és még csak 88-at írtunk amikor megjelent.

Az Amiga 1985-ben jelent meg, szintén 68000-es mocival a belsejében. 1988-ban már nem volt akkora was ist das az a CPU. Az Amiga tervezését 1982-ben kezdték Jay Miner vezetésével, és eredetileg konzol lett volna, csak később tervezték át általános célú számítógéppé. A neve a spanyol "barátnő" szóból ered, és azért (is) választották, mert az ábécében megelőzi az Apple-t és az Atarit.

Ja, és nem a Commodore tervezte: ők csak felvásárolták a tervező céget. :)

Idézet

Szerencsére ez a gyűjtemény is folyamatosan bővül

:up:  :smoker:

#148 Felhasználó inaktív   TyuTyu-2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 16:03

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 20., vasárnap - 20:12

Ha már tegnap szó volt egy kétchipes processzorról, ma szerepeljen itt a maga teljes valójában is egy ilyen csoda.

DEC PDP11 J11 CPU

Kép

Kép

Magfrekvencia: 4.5 MHz
Alaplapi frekvencia: 4.5 MHz
Külső adatbusz: 32 Bit
Címbusz: 32 Bit
Tranzisztorok száma: 120.000
Csíkszélesség: 4,00 µm
Bevezetés időpontja: 1983
A képen szereplő CPU gyártási ideje: 1990. 11. hét
Tokozás típusa: kerámia DIP-60

A J-11 egy multi-chip modul, ami két chipből áll, mindkettőt a Harris Semiconductor gyártotta:

A Control Chip (DC335) felel a mikrokód eléréséért és az utasítások sorba állításáért. Fontosabb tulajdonságai:

* ROM/PLA ellenőrző tár  (512 x 25 bit PLA kifejezés, 768 ROM kifejezés)
    * Chipset microsequencer
          o Következő cím logika
          o Mikroalprogram verem
          o Megszakítás logika
          o Utasítás eldobó logika
          o Kezdeti dekódoló PLA (Q logika)
    * Külső interface sequencer
    * Utasítás előlehívó logika

A Data Chip (DC334) felel az utasításvégrehajtásért és a memóriamenedzselő adatutakért. Megosztja a felelősséget a külső interface-ért és az utasítás előlehívásért a Control Chip-pel. A Data Chip a Control Chip által lehívott mikrokódok ellenőrzése alatt dolgozik. Fontosabb tulajdonságai:

* Végrehajtó egység
          o PDP-11 architekturális általános regiszterek (16 bit): dual regiszterkészlet, három veremutató
          o Processzor státusszó (PSW - Processor Status Word)
          o Mikrokód átmeneti regiszterek (32 bit)
          o Teljes funkcionalitású aritmetikai/logikai egység (32 bit)
          o Biteltoló - Single bit shifter
          o Byte cserélő - Byte swapper
          o Feltételes elágazás logika
    * Memóriavezérlő egység
          o PDP-11 memóriavezérlő regiszterek: kernel, supervisor, user; utasítás és adathelyek
          o Címfordító logika (22 bit)
          o Védelmi logika
    * Külső interface sequencer
    * Utasításlehívó logika

Szerk.: a komplett kézikönyv leírással, utasításkészlettel, tokkal-vonóval elérhető PDF formátumban ITT.

T. proci-gyujtogeto emberkek,

Ha tudtam volna korabban vannak eme nemes "beutessel" rendelkezo egyedek, akkor nem dobaltam volna ki egy csomo regi mutargyat (procit...)

A hivatkozott "DEC PDP11 J11 CPU" CPU-bol meg lehet hogy megmenekult egy-ket szokeveny amelyek a garazs zugaiban rejtve eldegelik sanyaru rejtozkodo eletuket.

Ha komoly igeny merulne fel eme egyedek birtoklasaert, akkor hajtovadaszatot rendelek el es felkutatom oket.

(maga a proci egy egyedi kulonleges kartyan csucsul, ami egy sima ISA PC-be valo kartya egy egy teljes PDP 11 van raintegralva. OS/2 oprendszer alatt volt egy interface progi ami megteremtette a kapcsolatot a kartya es az OS/2 oprendszer kozott. Igy PC-s kornyezetben lehetett PDP progikat futtatni. mivel a PC-k fejlodese lehetove tette a teljes sw emulaciot a katya ertelmetlenne valt...)

Erdeklodni inkabb emailban, mert nem olvasom ezen forumot (teljesen veletlenul keveredtem ide)
k a n t o r k u k a c a x e l e r o p o n t h u

TyuTyu

#149 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 18:12

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 14:20

Az Amiga 1985-ben jelent meg, szintén 68000-es mocival a belsejében. 1988-ban már nem volt akkora was ist das az a CPU.

Jó-jó, de azért az Amiga egy komoly home Computer lett a Sega Megadrive meg mint gyerekjáték volt kezelve. (két évvel ezelőtt még én is így néztem rá :)). A hangsúly itt a konzolon volt. A Master System ami két évvel korábban került a boltokba még csak egy Z80-assal büszkélkedett. Lehet hogy a brutális kicsit tulzó jelző volt de azért elég meglepő, vagy nem? Vagy de? :)

#150 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 18:44

Hát...az tény, hogy a számítógépes világ mindig is lenézte a konzolosokat. Pedig ha azt nézem, hogy mik az ár/érték arányok, a konzoloknak igenis van helyük. Az átlag egybites júzer mire használja leginkább a számítógépét? Netezésre, emilezésre, papíralapú levelet is ír vele néha, filmet is néz rajta, meg játszik. Namármost netezésre, emilezésre, filmnézésre, irodai feladatokra bőven megteszi egy 400 MHz-es Celeron vagy afölötti gép is, vagy bármilyen K7 vagy afölötti gép. Ha a filmnézést kiváltjuk egy olcsó DVD-játékossal, vagy hardveres DVD-dekóderkártyát teszünk a gépbe, akkor meg még lejjebb lehet vinni a minimálkonfigot valahova a péegyesek szintjére.

Tehát egy olcsó használt PC kb. 10-20 eFt-ért meg egy konzol kb. 70-80 eFt-ért kielégíthetne minden igényt 5, usque akár 10 évre is. Ezzel szemben 200-250 eFt-okért veszünk izomgépeket, tejelünk a M$-nak (mert ugye tiszteletben tartjuk a szerzői és szomszédos jogokat ;) :) ), szorgalmasan szopunk a driverekkel és két-három évente mindent lecserélünk, mert mindig új platformok jönnek ki, amelyek nem kompatibilisek a régiekkel. Hát normálisak vagyunk? :D

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 27. 18:50 -kor

#151 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 27. 19:10

Rendkívüli kiadás

Szépen kezd beindulni a topik, ezért, no meg azért, hogy kiéljem szexuális perverzióimat, levetkőztettem három procit. Jöjjenek hát a rendkívüli képek! :D

Három generáció: AMD Am486DX4-120 SV8B, AMD K5-PR100 ABQ, AMD K6/233 ANR

Kép

És pár közeli kép:

Kép  Kép  Kép

A jobb szélső képen nagyon szépen megfigyelhető, hogy elektromosan miként illeszkednek az FCPGA procik a tokozásra. A K5-ös mag logikai blokkjainak kialakítása is szépen látszik. A 486-os magmérete már a fényképezőgépem optikai határait feszegeti...kéne valami jobb masinger.

#152 Felhasználó inaktív   dekoninck 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 02:47

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 12:33

Egyébként az én weblapom is hasonlóan kezdte. Mennyit szórakoztam vele, hogy normálisan nézzen ki.

Helló,
Az oldaladon a képek sajnos nem jönnek be, még az előképek sem jelennek meg. :(

#153 Felhasználó inaktív   sake 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 28. 04:16

Üdv mindenkinek!

Segítséget kérnék! Keresek AMD Slot A-s Athlon procit valamint K6-III-at. Bármilyen órajelű megteszi, csak az a fontos, hogy működjön!

A segítséget előre is köszi!

#154 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 08:25

Idézet: sake - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 4:16

Üdv mindenkinek!

Segítséget kérnék! Keresek AMD Slot A-s Athlon procit valamint K6-III-at. Bármilyen órajelű megteszi, csak az a fontos, hogy működjön!

A segítséget előre is köszi!

slot a-s ból ph-n van kettő is eladó lappal együtt

Szerkesztette: djculture 2008. 01. 28. 08:26 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#155 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 01. 28. 14:06

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 27., vasárnap - 18:44

Namármost netezésre, emilezésre, filmnézésre, irodai feladatokra bőven megteszi egy 400 MHz-es Celeron vagy afölötti gép is

Ezzel vitatkoznék kicsit, szüleimnél egy 500-as celeron, 128 mega ram, win xp konfig van, nemrég feltettem rá az AVG víruskergetőt, ettől a betöltési idő kb 1 percet nőtt ( :Đ ), és ha fut az msn akkor már a legrosszabb minőségben sem lehet szaggatás nélkül youtube-os videót nézni. :D Bár lehet, hogy ennek a kevés memória és/vagy az Ati 3D Rage az oka, nem tudom :p

#156 Felhasználó inaktív   sake 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 17:28

Idézet: djculture - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 9:25

slot a-s ból ph-n van kettő is eladó lappal együtt

Köszi! Bár nézegettem a ph-t de nem nagyon hittem benne, hogy fél éves hirdetés lehet még aktuális...

#157 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 17:35

Idézet: sake - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 17:28

Köszi! Bár nézegettem a ph-t de nem nagyon hittem benne, hogy fél éves hirdetés lehet még aktuális...

Én egy 500 as slot A+asus lapon gondolkodtam multhéten az ottani kínálatból ,de ha minden jól megy lesz egy 900as athlon..

Szerkesztette: djculture 2008. 01. 28. 17:35 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#158 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 17:56

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 15:06

Bár lehet, hogy ennek a kevés memória és/vagy az Ati 3D Rage az oka, nem tudom :p

Ugye! :)

#159 Felhasználó inaktív   auster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 18:40

Azt olvastam, hogy az Intel Pentium M, Centrino  proci kétszer gyorsabb a sima pentium 4-nél. Ez igaz?
Köszi

#160 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 20:24

Idézet: auster - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 19:40

Azt olvastam, hogy az Intel Pentium M, Centrino  proci kétszer gyorsabb a sima pentium 4-nél. Ez igaz?
Köszi

Ilyen formában nem. Nem mindegy, hogy milyen órajelűek, milyen mag van abban a "sima" P4 prociban, milyen memória van mellé, milyen alaplapban csücsül...

Azt nagyonis valószínűnek tartom, hogy egy Willamette P4/SDRAM párosítást csúnyán helybenhagyjon egy P4-M/DDR páros. De egy Northwood/DDR már nehezebb falat lenne, a Pentium D-kről nem is beszélve

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.