HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 28. 21:21

Mindennapi processzorunk rovat:

Cyrix 5x86-100GP

A Cyrix 5x86 (M1sc) egy 32-bites, Intel 80486 kompatibilis processzor. Bevezetésének dátuma: 1995. okt.  30. Gyártották 168 tűs PGA tokozásban és 208 érintkezős PQFP tokozásban egyaránt. Számos tulajdonságot "örökölt" meg az M1-től (Cyrix 6x86)  - a 64-bites belső architektúrát, az elágazás-előrejelzést, az adattovábbítást és a 16 kbyte-os, 4-utas, asszociatív, write-back, egyesített adat/utasítás cache-t. Az ötödik generációs x86 processzorokkal ellentétben a Cyrix 5x86 nem volt szuperskalár, de képes volt integer és lebegőpontos utasítások párhuzamos végrehajtására. Lehetséges volt engedélyezni vagy letiltani ezeket a továbbfejlesztett képességeket. A CPU órajelszorzóját meg lehetett változtatni, így alkalmas volt 33 MHz-es és 50 MHz-es buszsebességre egyaránt. Amennyiben a képességeit engedélyezték (és ki is használták), a Cyrix 5x86 processzor teljesítményben maga mögött hagyta az AMD 5x86-os és az Intel 80486-os processzorait. A Cyrix 5x86-ot legfeljebb 133 MHz-es sebességgel gyártották (és így gyorsabb volt, mint a 166 MHz-re turbózott AMD-k).

Kép

Nem tudom megítélni, mennyire gyakoriak kishazánkban ezek a CPU-k, mindenesetre három év alatt ez volt az egyetlen példány, amire rábukkantam, és erre is csak most decemberben. AMD Am5x86-tal bezzeg tele a padlás...  :reklamacio: Van egy Am5x86-os DOS-os gépem (játszok vele néha :D ), majd kiprószilom, mit tud menni benne ez a procc. Az alaplap támogatná...
... a trip back in time is all I need ...

#162 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 21:34

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 21:21

Cyrix 5x86-100GP

nekem is van egy Compaq Presario valahol a garázsba a maga media gx procijával együttha jól emlékszem 233mhz es:)

Szerkesztette: djculture 2008. 01. 28. 21:35 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#163 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 28. 21:37

Idézet: djculture - Dátum: 2008. jan. 28., hétfő - 22:34

nekem is van egy Compaq Presario valahol a garázsba a maga media gx procijával együttha jól emlékszem 233mhz es:)

A MediaGX már egy másik állatfaj. :) Van nekem is kettő, a hozzájuk való alaplappal együtt, csak Win98SE drivereket nem bírtam vadászni hozzájuk. XP-t meg már mégse... :D :D

#164 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 29. 18:43

Cyrix MediaGX GXm-233GP

Kép

Bevezetési év: 1997. A MediaGX CPU az x86-os processzorok nagy családjának tagja. A Cyrix Corp. tervezte, és kezdetben az IBM gyártósorain gyártatta is, majd később a National Semiconductor készítette. A mag a Cyrix Cx5x86 CPU, továbbá video- valamint audio hardver elemek integrációján alapul (XpressRAM, XpressGRAPHICS, XpressAUDIO). A Cyrix National Semiconductor általi felvásárlását követően, majd a Cyrix márkanévnek a VIA Technologies részére történt továbbértékesítése után a magot  a National Semiconductor továbbfejlesztette a Geode processzorcsaláddá, amelyet aztán eladtak az Advanced Micro Devices-nek.

Az, hogy ez a proci az x86-osok negyedik vagy ötödik generációjához tartozik-e, vita tárgyát képezheti, mivel 5x86 alapú. Bár az 5x86 a Cyrix Pentium-osztályú processzorán, az ötödik generációs 6x86-on alapult, de a 486-os korszak alaplapjaiba illeszkedett, és azonos órajel mellett egyértelműen lemaradt a 6x86-os mögött.

A MediaGX CPU-t leginkább szubnoteszekben és flipperjátékokban használták. Szintén használták a következők gépekben: CTX EzBook, Compaq Presario 1230, 2100 és 2200 desktop gépek, Casio Cassiopeia Fiva tablet PC, Pinball 2000 stb. A Sun Microsystems a MediaGXm-et használta a Dover JavaStation-ben.

A processzorba épített hardverelemek működése a Virtual Subsystem Architecture-ön (VSA) keresztül valósult meg. A VSA emulálta a valós hardverek (VGA - XpressGRAPHICS és Sound Blaster - XpressAUDIO) jelenlétét. A hozzáférés ezekhez a hardver erőforrásokhoz a BIOS-on keresztül történt a System Management Mode (SMM) használatával, és gyakorlatilag teljesen átlátszó volt az operációs rendszer, a driverek és az alkalmazások számára.

Media GX variánsok

Media GX

* Gyártási eljárás: 0.4μ
    * Cache: L1 16 kB egyesített
    * Magfrekvencia: 120, 133, 150 MHz
    * FSB: 33 MHz

Media GXi

A MediaGX továbbfejlesztett változata.

* Gyártási eljárás: 0.35μ
    * Cache: L1 16 kB egyesített
    * Magfrekvencia: 120, 133, 150, 166, 180 MHz

Media GXm

A MediaGXm a MediaGX továbbfejlesztése az MMX utasításkészlettel.

* Gyártási eljárás: 0.35μ-os, 4 rétegű, fémalapú CMOS
    * Magfrekvencia: 180-300 MHz
    * FSB: 33 MHz
    * Cache:
          o L1 cache: 16 kB, write-back, 4-utas, asszociatív, egyesített utasítás/adatcache,
          o vagy 12 Kbyte egyesített L1 cache és 4 kB az SMM és a grafika számára.
    * Integrált perifériák:
          o PCI controller
          o Display controller és 2D grafikus gyorsító
          o Hardveres MPEG 1 teljes képernyős videolejátszás támogatással
          o 16-bites audio alrendszer, Sound Blaster 16/PRO kompatibilis
          o 64-bites SDRAM controller
    * V core: 2.9V
    * V I/O: 3.3V
    * Tokozás: 320 tűs kerámia PGA; 352 érintkezős BGA
    * Rendszer chipset: Cx5520 352 érintkezős BGA

A National Semiconductor ezt a processzort Geode GXM néven kínálta.

#165 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 09:40

Üdv mindenkinek!

Jó ez a topic. A Mindennapi proceszorunk rovat simán illeszkedne a főlodal Hardver katkegóriájának cikkei közé. Ráadásul, már így is egy cikksorozatot képez. De, az egész topic nagyon impozáns. Mivel, a múlkor kértétek, teszek még be ide kettőt.

Olyan részletes leírást nem tudok írni melléjük, mint Telcontar, de a képeket beteszem, és a hozzászólásokban lehet még emlékezni rájuk :).

Elsőként egy 10MHz-es 286-os procc (N80L286-10/S). AMD gyártmány, mint a képen is látszik. Ez volt a második PC-m lelke.
A gép többi része már nincs meg, de ezt eltettem, mert tetszett, hogy ilyen benyomós tokozása van. Ja, igen. Anno, mikor szédszedtem a gépet, működött.
Ez még szabad préda, szóval, akit érdekel PÜ-zzön!

(Muszáj ideírnom, hogy nem eladom azokat, amiket ideteszek, hanem odaadom! Mégpedig azért, mert én nem gyűjtöm őket, de jóleső érzés, hogy valaki örül nekik. Remélem, ettől még nem fulladok bele a PÜ-kbe! Szóval, nem arra használom ezt a topicot, hogy nyerészkedjek. Egyszerűen színesítem a képekkel, és kevéske saját infómmal, és egyúttal felajánlom a példányokat a gyűjtőknek.)

Kép

A másik egy 266 MHz-es Intel Pentium II Slot1-es szerverproci (SL2HE). Klamath magos, 66 MHz-es FSB-vel, és 512 KB cache-sel bír! Érdekessége, hogy gyári, passzív hűtés van rajta, amit - pl. fúrógép nélkül - el sem lehetne távolítani. De, persze nem is kell. Nekem így kifejezetten tetszik. Gondolom, egy gyűjteményt is színesít ebben a formában. Ez is működött a kiszerelés előtt. Egy Digital Server 1200-ban volt. Ami így néz ki...
Ezt már Dizájnfiksön-nek ajánlottam. Ő volt a második, aki érdeklődött a múltkori IDT WinChip után, de az akkorra már foglalt volt. Érdekes, hogy előbb írtam neki a PÜ-t, és csak utána néztem meg az új hozzászólásokat. Szerintem, nagyon betalált a cucc. Jól fog mutatni a Slot A-s Athlonja mellett :).

Íme:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ezek kéznél voltak, de még mindeig nem voltam a garázsban  :Đ. Ott vannak P1-ek, meg 486-ok. De, nem is akarok mindent egyszerre betenni ide.
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#166 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 11:27

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 10:40

A másik egy 266 MHz-es Intel Pentium II Slot1-es szerverproci (SL2HE). Klamath magos, 66 MHz-es FSB-vel, és 512 KB cache-sel bír! Érdekessége, hogy gyári, passzív hűtés van rajta, amit - pl. fúrógép nélkül - el sem lehetne távolítani.

hehe, na pont egy ilyet szedtem szét régebben. Mondanom sem kell nem volt könnyű de azért ment fúrógép nélkül is  :D , a kartyán magán van 4 ilyen kis chip 133mhz-es felirattal azok miért 133asok mikor 66 mhz ez a busza talán  :confused:

#167 Felhasználó inaktív   Dizájnfiksön 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 14:32

Idézet: Bull Boss - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 12:27

a kartyán magán van 4 ilyen kis chip 133mhz-es felirattal azok miért 133asok mikor 66 mhz ez a busza talán  :confused:

Mert az L2 cache 133MHz-en, felezett órajelen jár azon a procin.
'Beliefs are what divide people. Doubt unites them.'' Peter Ustinov - a small mind is a tidy mind - an empty mind is a loyal mind - blessed is the mind too small for doubt

#168 Felhasználó inaktív   Dizájnfiksön 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 14:53

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 10:40

Elsőként egy 10MHz-es 286-os procc (N80L286-10/S). AMD gyártmány, mint a képen is látszik. Ez volt a második PC-m lelke.
A gép többi része már nincs meg, de ezt eltettem, mert tetszett, hogy ilyen benyomós tokozása van. Ja, igen. Anno, mikor szédszedtem a gépet, működött.
Ez még szabad préda, szóval, akit érdekel PÜ-zzön!

A 286-os kapcsán vajon lehetne egy érdekes komplett gépről képet kitenni, vagy ez processzor only téma? Jelszó: Carry 1 :)
'Beliefs are what divide people. Doubt unites them.'' Peter Ustinov - a small mind is a tidy mind - an empty mind is a loyal mind - blessed is the mind too small for doubt

#169 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 16:09

Dizájnfiksön inkább a 286-ost kérte, így a 266-os PII lett a szabad préda. PÜ!
"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#170 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 18:40

Idézet: Dizájnfiksön - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 15:53

A 286-os kapcsán vajon lehetne egy érdekes komplett gépről képet kitenni, vagy ez processzor only téma? Jelszó: Carry 1 :)

Szerintem tedd csak ki bátran!  :cool:

#171 Felhasználó inaktív   Gopher 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 19:20

Idézet: Dizájnfiksön - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 13:53

Hi!

Ilyen volt a Carry 1-ben  :eek:  ?

Nekem az volt az első PC-m, és akkor még nem mertem szétszedni.
Viszont egy ugyanilyen van nekem is (bár az Intel gyártmány), egy Procomp márkájú gépből bányásztam, amin a DOS is helyett is valami PropOS futott.

#172 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 21:07

Akkor folytassuk a megkezdett időutazást!

Intel 8085A

Kép

Az Intel 8085 mikroprocesszor az Intel 8080 CPU-család következő generációja. 1976. január 3-án mutatták be. Azon túl, hogy gyorsabb, mint a 8080-as, a 8085-ösben az alábbi fejlesztések valósultak meg:

* Az Intel 8085 szimpla 5 voltos tápellátást igényelt.
    * Órajelgenerátort és rendszerkontrollert integráltak a chipre.
    * Soros I/O port.
    * Két új, a megszakítások kezelésével kapcsolatos utasítást adtak a 8085 készlethez. A CPU tartalmaz további dokumentálatlan utasításokat. Ez a néhány utasítás a tervek szerint a CPU hivatalos utasításkészletének része lett volna, de végül mégis kimaradtak a dokumentációból, mert összeférhetetlenek voltak az akkor már úton levő Intel 8086-tal.
    * Három maszkolható és egy nem maszkolható megszakítás.
    * Multiplexelt adat- és címbusz. (A 8080-as adat- és címbusza külön került megvalósításra.)

A 8085-ösök sokféle változatban készültek. Az eredeti, "A" utótag nélküli 8085-öst csak az Intel gyártotta, és nagyon hamar leváltotta a 8085A, ami hibajavításokat tartalmazott. Néhány évvel később, 1980. körül az Intel bemutatta a 8085AH-t - a 8085A HMOS változatát. Volt 80C85A is - a CMOS változat. Nem egyértelmű, hogy a 80C85-t gyártotta-e valaha is az Intel, de legalább két másik gyártó, az OKI és Tundra Semiconductor igen. A Tundra Semiconductor gyártotta a leggyorsabb 8085-ös processzort, 8 MHz-es sebességgel.

Klóngyártók: AMD, Mitsubishi, NEC, OKI, Siemens, Toshiba. A Szovjetunióban szintén készültek klónjai az Intel 8085 CPU-nak.

Számítógépek, amelyeknek központi egysége volt:    Radio Shack TRS-80 Model 100 és 200; CompuPro 8/16.

Technikai adatok:

Gyártási eljárás: N-csatornás MOS technológia
Adatbusz: 8 bit
Tokozás: 40-tűs műanyag DIP
Sebsség (MHz): 3
Beépített periférák: órajelgenerátor, rendszerkontroller, soros I/O
Max. memóriaméret (kB): 64
V core (V): 5 ± 5%
Min./max működési hőméséklet (°C): 0 - 70
Max. hődisszipáció (W):    0.89

Megjegyzések:

* Objektumkód szintjén kompatibilis a 8080A-val.
    * A minimális órajel 0,5 MHz.

Szerk.: és egy gyönyörű kép az NEC 8085A magjáról:

Kép

Szerkesztette: Telcontar 2008. 01. 30. 21:09 -kor

#173 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 21:38

Mint irtam van egy működőképes 8086 osom,lehet beröffentem már valamelyik nap a hozzávaló monocrome monitorral együtt:)

Szerkesztette: djculture 2008. 01. 30. 21:47 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#174 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 22:13

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 21:07

Akkor folytassuk a megkezdett időutazást!

Intel 8085A

Kép

Annak idején nekünk ezt kellett volna papíron programozni. :up: (Meg ha szerencsém van, akkor pár héten belül nekem is kell programoznom. :o )
Az alkalmazási segédletben elég sok minden van róla:
lábkiosztása, felépítése, blokkvázlata, utasítások...

Nincs valakinek egy felesleges működő példánya kiegészítőkkel együtt? :think: Csak hogy ne csak papíron tudjak gyakorolni. ;)
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#175 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 22:23

Idézet: TMexy - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 23:13

Nincs valakinek egy felesleges működő példánya kiegészítőkkel együtt? :think: Csak hogy ne csak papíron tudjak gyakorolni. ;)

ITTEN válogathatsz kedved szerint. :D

#176 Felhasználó inaktív   Grg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 31. 10:02

Sziasztok!

Szép gyűjtemény, Telcontar!  :respect:

Nem tudom volt-e már, de én saját gyűjtemény hijján itten szoktam nosztalgiázni: http://www.cpu-world.com    :)

#177 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 11:53

Idézet: Gopher - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 20:20

Hi!

Ilyen volt a Carry 1-ben  :eek:  ?

Nekem az volt az első PC-m, és akkor még nem mertem szétszedni.
Viszont egy ugyanilyen van nekem is (bár az Intel gyártmány), egy Procomp márkájú gépből bányásztam, amin a DOS is helyett is valami PropOS futott.

Erről eszembe jut, hogy amikor az első PC-met (XT of course) vettem, akkor 1000-rel reklámoztak egy, úgynevezett Proper 16 nevű cuccot, ami állítólag teljesen kompatibilis volt az IBM XT-vel. De, a hölgy a boltban lebeszélt róla. Azt mondta, hogy az a kompatibilitás, azért nem teljesen igaz.

Szerkesztés:
Szerintem, te is arra gondoltál. Ebben a PDF-ben van egy ilyen. Érdekes, hogy 286-osnak írják.

Más:
A PII is TMexy-é lett.

Szerkesztette: WaqWarYou 2008. 01. 31. 12:03 -kor

#178 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 12:41

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 31., csütörtök - 12:53

Erről eszembe jut, hogy amikor az első PC-met (XT of course) vettem, akkor 1000-rel reklámoztak egy, úgynevezett Proper 16 nevű cuccot, ami állítólag teljesen kompatibilis volt az IBM XT-vel. De, a hölgy a boltban lebeszélt róla. Azt mondta, hogy az a kompatibilitás, azért nem teljesen igaz.

Szerkesztés:
Szerintem, te is arra gondoltál. Ebben a PDF-ben van egy ilyen. Érdekes, hogy 286-osnak írják.

Más:
A PII is TMexy-é lett.

Én dolgoztam egy Proper 16-oson vagy másfél évig. Nem tapasztaltam kompatibilitási gondokat. DOS 3.1., ÉkSzer meg a munkaadóm fejlesztette programok (Fortran, C++ és leginkább Prolog nyelven megírva) futottak rajta. Meg a Tetris. :D

Nem volt egy sebességbajnok gép, de elzörgött.

#179 Felhasználó inaktív   Dizájnfiksön 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 22:27

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 30., szerda - 19:40

Szerintem tedd csak ki bátran!  :cool:

A képes és kopipésztes foglaló kicsit csúszik, egyrészt hiába halmoztam fel tonnányi átalakítót, CGA->VGA kimaradt a szórásból(meg az eredeti 9 colos vagy nemeredeti akárhányas CGA monitor is hiánycikk :( ), a gépet meg hirtelen nem tudtam úgy szétszedni hogy a proci is látszódjon. Egyébként közelebbről elnézve jobban elámultam mint először, a magyar leírása szerint, 240x185x45 mm-be és 3 kg-ba belefért egy 3,5 colos vinyó és egy kisfloppy, maga a lap procival kemény 20x15xfél centi helyet foglal el. :up:

#180 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 31. 23:46

A tegnap esti rovatban éberségteszt is volt, amin a topiktársak kissé leszerepeltek. :D A berakott kép ugyanis nem egy i8085A, hanem egy i8080A. Vannak 8085-ösök is, szóval most kárpótlásul gyüjjenek ők, majd utánuk a ma este csillaga.

Kép

És a sztár:

MOS 6502

Kép

A MOS Technology 6502 típusú processzora szintén 8-bites. A tervezője Chuck Peddle volt 1975-ben. Bevezetésekor a legolcsóbb teljes értékű CPU volt a piacon, jelentős árelőnnyel, mert a versenytárs Motorola és Intel CPU-k árának csak mintegy hatodába került. A versenytársak legtöbbjénél gyorsabb is volt, és a Zilog Z80-assal együtt egy sor számítógéptípus megvalósulását indították el, ami aztán a '80-as évek otthoni számítógépeinek forradalmában nyilvánult meg. A 6502 terveit eredetileg a Rockwell és a Synertek licenszelték, később még számos gyártó megvásárolhatta a gyártás jogát. Még ma is használják beágyazott rendszerekben.

A történet

A 6502-est elsődlegesen az a mérnökcsapat tervezte, amelyik a Motorola 6800-est is. Miután tömegesen léptek ki a Motorolától, hamar megtervezték a 6501-est, egy új processzort, ami azonban lábkompatibilis volt a 6800-assal, bár az utasításkészlete különbözött azétól. Mivel a 6800-as számára tervezett alaplapokba minden további nélkül illeszkedett, a Motorola természetesen azonnal perelt, és a MOS beleegyezett a 6501-es gyártásának leállításába.

A mérnökök visszatértek a tervezőasztalhoz, és elkészítették a 6502-est, ami nem volt használható a 6800-asra tervezett alaplapokban, és így már megfelelt a Motorolának is. Viszont a MOS így szembetalálta magát azzal a problémával, hogy fejlesztőket kellett találniuk a processzorukhoz. Chuck Peddle ezért megcsinálta a KIM-1 egykártyás számítógépet. Legnagyobb meglepetésükre a hobbisták és barkácsolók, akárcsak a mérnökök, sokat vásároltak belőle. A Rockwell AIM 65 ellenőrző/oktató/fejlesztő rendszere is szépen fogyott. Nagyjából hasonló rendszer volt a Synertek SYM-1.

A 6502-est nevetséges, 25 dolláros áron dobták piacra 1975 szeptemberében, amikor a 6800-ast és az Intel 8080-at 179 dollárért adták. Eleinte sokan azt hitték, hogy az ár kacsa, vagy tévedés, de nem sokkal később a Motorola is és az Intel is csökkentette az árait $79-ra. Ezek az árcsökkentések legitimálták a 6502-est, amelyet százasával kezdtek el eladni.

A legelső "nyilvános" felhasználók egyike az Apple I számítógép volt, amit 1976-ban mutatott be Steve Jobs. A 6502-est aztán használták még az Apple II-ben és a Commodore PET-ben. Még később az Atari gépeiben, a BBC Micro családban, a Commodore VIC 20-asban és még sok más alkalmazásban találkozhattunk vele, akár otthoni, akár üzleti felhasználásban.

További fontos felhasználási terület volt a videojátékok piaca. Az első fecske az Atari 2600-as konzol volt. Ez a gép igazából a 6507-esre épült, ami egy lebutított változat volt, kevesebb címkivezetéssel, aminek eredményeképpen csak 8 kbyte memóriát tudott megcímezni. De milliós mennyiséget adtak el belőle, és mindben MOS processzor csücsült. Egy másik fontos felhasználási terület a Nintendo Famicom lett, majd a NES, amelynek processzorát korábban már bemutattam.

Még 2006-ban is számos egyetemen és főiskolán oktatták a 6502-es assembly nyelvű programozását, valamint használták a számítógép architektúra és a digitális integrált rendszerek bemutatására. Csak példák: Eindhoven University of Technology, Hollandia; University of Tasmania; University of Applied Sciences, Köln, Németország, University of Exeter, Devon, Egyesült Királyság; Carleton College; Hull University; Matthew Boulton College; University of Brescia, Olaszország, és Universidad APEC, Santo Domingo, Dominikai Köztársaság.

A 6510-es, a 6502-es közvetlen utódja digitális I/O porttal és háromállapotú buszrendszerrel, lett a legendássá vált Commodore 64 CPU-ja. (A Commodore 1541-es disk drive saját processzorral bírt, ami szintén a 6502-es volt. A bemutatott példány is egy működésképtelenné vált 1541-esből származik.)

Technikai leírás

A 6502-es  8-bites processzor 16-bites címbusszal. A belső logika a külső órajel sebességén fut, de a lassú, tipikusan 1 vagy 2 MHz-es sebességek ellenére a teljesítménye ténylegesen versenyképes volt a magasabb belső órajelet használó processzorokéval. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyobb arányban tartalmazott kombinatoriális (órajel nélküli) logikát. A kétfázisú órajel (ami órajelenként két szinkronizálást tett lehetővé) ezenkívül az egész gépciklust felügyelhette - mégpedig közvetlenül. Mint korának legtöbb egyszerű CPU-ja, a MOS 6502 sem tartalmazott mikrokód ROM-ot, hanem PLA-t használt az utasítások dekódolására és sorbaállítására. A PLA a chip területének mintegy 15%-át foglalta el. Mint a legtöbb tipikus 8-bites proci, a 6502-es is képes volt korlátozott átfedésre az utasításlehívás és a végrehajtás között.

Az alacsony órajel meghatározta a CPU-hoz kapcsolható memória és perifériák sebességkövetelményeit, mivel az órajelnek csak körülbelül 50%-a volt hasznosítható memóriahozzáférésre (az aszinkron design miatt ez az arány erősen változik az egyes chipváltozatok között). Ez kritikus volt akkor, amikor a használható memórák válaszideje 450-250 ns volt. Az eredeti NMOS 6502-t minimalista módon tervezték és hatékonyan gyártották, ennélfogva olcsó volt. Ez fontos tényező volt az árérzékeny játékkonzol és házi számítógép piacon.

Akárcsak elődje, a Motorola 6800, a 6502-es is csak néhány regisztert tartalmaz, ellentétben az Intel 8080 -assal és más hasonló processzorokkal. Amikor tervezték, a kis bipoláris memóriák relatíve gyorsak voltak, így volt értelme inkább az olcsó RAM-ra hagyatkozni, mintsem a drága NMOS területet elvesztegetni a regiszterek kialakítására.

A regiszterkészlet állt egy 8-bites akkumulátorból (A), két 8-bites indexregiszterből (X és Y), egy 8-bites processzor státuszregiszterből (P), egy 8-bites stack pointer-ből (SP), és egy 16-bites programszámlálóból (PC). A szubrutinhívások veremterülete a memória $01-es lapja, vagyis a $0100–$01FF (256–511) közötti memóriaterület. Szoftveresen a veremhez négy darab, beépített címzést használó utasításon keresztül lehetett hozzáférni, amelyekkel az akkumulátort és a státuszregisztert lehetett a veremre menteni, vagy onnan feltölteni.  Ugyanazt a vermet használták a szubrutin utasítások (JSR és RTS), mint a megszakítások.

A chip az indexregiszterekkel számos hatékony címzési módot volt képes megvalósítani, beleértve a gyors nulláslap módot, amellyel a memória első 256 byte-ját gyors, 8-bites címzéssel érte el, így ciklusidőt takarítva meg, mivel a cím magasabb byte-ját nem kellett lehívni/kiszámítani.  A hatékony 6502-es kódok sokkal intenzívebben használták a nulláslapot, mint más processzorok a regisztereiket. Néhány 6502-es alapú gép operációs rendszere szinte teljesen kisajátította a nulláslapot, alig egy maréknyi byte-ot hagyva meg rajta a felhasználói programok számára.

A címzési módok közt megtaláljuk az implicit (1 byte hosszú); az abszolút (3 byte); az indexelt abszolút (3 byte); az indexelt nulláslap (2 byte); a relatív (2 byte); az akkumulátor (1 byte); az indirekt,X és az indirekt,Y (2 byte); és az azonnal (immediate, 2 byte) módokat. Az abszolút mód általános célú volt. Az ugróutasítások 8-bites offszetet használtak; a -128..127 számtartomány így 128 byte-ot jelent visszafelé és 127 byte-ot előre az ugróutasítást követő utasítás elejétől számítva. Az akkumulátor mód az akkut effektív címként használta és nem volt szüksége operandusra. Az azonnali mód 8-bites operandust használt.

Az indirekt módok nagyon hasznosak voltak tömbkezelésben. Az 5/6 ciklus hosszú "(indirekt),Y" módban a 8-bites Y regisztert hozzáadták egy, a nulláslapon található 16-bites címhez, amit az utasítást követő egyetlen byte címzett meg. Mivel az eredményként kapott cím bárhová mutathatott a 16-bites címtartományon belül, az Y regiszter valódi indexregiszter volt, ellentétben a 6800-assal, amelynek csak egy 16-bites címregisztere volt. Az indexregiszter növelésével a tömbön byte-onként végig lehetett "sétálni", és ehhez lépésenként mindössze két ciklusnyi idő kellett.

A kevésbé használt "(indirekt,X)" módban a művelet tényleges címe a nulláslapon volt megtalálható oly módon, hogy az utasítás második byte-ját az X regiszter tartalmához adták. Ily módon a nulláslap úgy viselkedett, mint egy 128 darabból álló, kiegészítő (noha nagyon lassú) címregiszterkészlet.

A Byte magazin egyik cikke a 6502-est az "eredeti RISC processzor" titulussal illette, köszönhetően a hatékony, egyszerű és közel ortogonális utasításkészletének (a legtöbb utasítás használható volt minden címzési módban), valamint a 256 db nulláslap "regiszternek". Természetesen technikailag a 6502 nem RISC CPU, mivel az aritmetikai műveletek bármelyik memóriarekeszt olvashatják (nemcsak a nulláslapot), és néhány utasítás (INC, ROL stb.) a RISC alapvető load/store filozófiájával ellentétes módon közvetlenül is módosíthatja a memória tartalmát. Ezen túl az ortogonalitást is gyakran társítják a "CISC" CPU-khoz. Akárhogy is, de a 6502-es figyelemre méltóan teljesített a kortársaival (pl. Z80) összevetve, amelyek sokkal magasabb órajelet használtak, és a 6502 minden bizonnyal inspirálólag hatott az olyan RISC processzorokra, mint az ARM.

Interrupt-kezelés

A processzor nem maszkolható megszakítási vonala "él-szenzitív", ami azt jelenti, hogy ha az NMI-forrás a vonalat alacsonyan tartja, az NMI gyakorlatilag letiltódik.

NMI és IRQ egyidejű fellépése esetén az IRQ-t figyelmen kívül hagyta a CPU. Ám ha az IRQ-kérelem fennmaradt mindaddig, amíg az NMI lekezelése véget ért, a processzor azonnal IRQ-módba ugrott, mivel az IRQ "szint-szenzitív" volt. Így egyfajta beépített interrupt prioritáskezelés valósult meg a CPU-ban.

Rejtett tulajdonságok

Az eredeti 6502-es és NMOS leszármazottai számos dokumentálatlan utasítással bírtak, amik gyártóról-gyártóra változtak. A 6502-es utasításdekódere bele volt "drótozva" a chipbe (hasonlóan egy programmable logic array-hez), és csak 151-et definiált a lehetséges 256 opkódból. A maradék 105 különös és nehezen megjósolható akciókat indított el (pl. a processzor azonnali lefagyását, számos érvényes utasítás egyszerre történő végrehajtását, vagy csak egyszerűen semmit sem csinált). Az Eastern House Software kifejlesztette a "Trap65"-öt, ami egy, a CPU és foglalata közé csatlakoztatható eszköz volt, és "csapdába ejtette" a nem implementált opkódokat, szoftveres megszakítássá (BRK) alakítva át azokat. Néhány programozó arra használta fel ezt, hogy kiterjessze a 6502-es utasításkészletét, új funkciókat nyújtva speciális alkalmazások számára, a BRK utasítás vektorának ($FFFE) átirányításával. Később, a CMOS alapú 65C02-ben mindegyik definiálatlan opkódot NOP utasításokkal helyettesítették, bár változó végrehajtási idővel.

A JMP (ugróutasítás) részlegesen hibás. Ha a <cím alsó-szó> $xxFF volt (vagyis bármilyen szó, ami FF-re végződik), a processzor nem a $xxFF és $xxFF+1-ben tárolt címre ugrott, hanem a $xxFF és $xx00-ben tároltra. Ez a hiba az egész NMOS vonalat végigkísérte, de a CMOS vonalban kijavították.

Az N (negatív), V (overflow) és Z (zero) flag-ek nem érvényesek, ha a processzor BCD-módban aritmetikai utasítást hajt végre, mivel ezek a flag-ek a bináris, nem pedig a BCD eredményre reflektálnak. Ezt a korlátot a CMOS utódokban megszüntették. Ez a tulajdonság lehetővé teszi az NMOS és a CMOS vonal tiszta és egyértelmű megkülönböztetését bármiféle illegális opkód használata nélkül is.

Ha a CPU-t történetesen BCD módban kapta el egy interrupt, nem váltott vissza bináris módba. Ez nehezen visszafejthető hibákhoz vezetett az interrupt-rutinban, ha az nem törölte a BCD-módot, mielőtt aritmetikai utasításokat hajtott volna végre. Például a Commodore 64 kernal nem kezeli le helyesen ezt a tulajdonságot, ami azt követeli meg a programozótól, hogy a BCD műveletek idejére tiltsa le, vagy irányítsa át a maszkolható megszakításokat (IRQ). Ez a CMOS változatokban is így volt.

A 6502-es utasításkészletében van egy szoftveres interrupt (BRK, opkódja $00). A BRK-t leggyakrabban a programfejlesztés során használták gépi kódú monitorprogram vagy debugger indítására. Egy egyszerű ugrótáblázattal úgy is használható, ahogy a 8088-asok számozott szoftveres megszakításai működnek. Sajnos, ha egy hardveres interrupt jelent meg a BRK utasítás lehívása alatt, az NMOS változat nem hajtotta végre a BRK-t, csak a hardver megszakítást. Ezt a CMOS változatokban javították.

A JSR (szubrutinhívás) utasítás a hívó utasítás (vagyis saját maga) utolsó byte-jának címét tolja a verembe a következő utasítás első byte-jának címe helyett. Az RTS (return) utasítás ezt automatikusan kompenzálja azzal, hogy a verem tetejéről kivett címet eggyel megnöveli, és úgy helyezi a programszámlálóba. Ez észrevétlen marad mindaddig, amíg nem sajátkezűleg vesszük ki a visszatérési címet, ami egyébként széleskörű gyakorlat volt a 6502-es programozói között. Ez mind a mai napig jellemzője maradt a 6502-esnek és utódainak.

16-bites utódok

A Western Design Center tervezte és gyártotta a 65C816 processzort, ami a 65C02 16-bites utódja, akárcsak a hibrid 65C802-est, ami egy 65C816 mag volt 64 kB-os címterülettel egy 65©02 lábkompatibilis tokban. Be lehet tenni a 6502 alaplapjába, és úgy működik, mint egy 65C02, vagy szoftveresen rá lehet venni arra, hogy használja ki a 16-bites akkumulátorát és az indexregisztereit. Csak kevés 65C802-t adtak el, és a chipet sajnos már nem gyártják. A 65C816-t még széleskörűen használják, mind processzorként, mind mikrokontrollerek magjaként.

A Mitsubishi (Renesas Technology) készített egy 16-bites mikrokontroller sorozatot a 65816-éhoz nagyon hasonló szerkezettel, de nem volt 100%-osan kompatibilis.

A Synertek publikálta a SY6516 adatlapját, ami egy 16-bites 6502-utód lett volna, de ezt sohasem gyártották.

32-bites utódok

A Western Design Center 2006-ban még fejlesztette Terbium kódnéven a W65T32-t, ami egy kompatibilis, 32-bites utódja lett volna a W65C816-nak. A Terbiumot a periódusos rendszer 65-ik eleme után nevezték el, mivel a 65-ös szám a prefix valamennyi WDC mikroprocesszor azonosítójában. A chipnek 32-bites címbusza, 16-bites adatbusza és változó hosszúságú utasításkészlete lett volna.

Gyorsítás

Az 1 MHz-es 6502-alapú rendszerek sok felhasználója szerette volna, ha gépe gyorsabb lehetett volna. Számos társaság adott el kiegészítő/helyettesítő hardvereket, hogy felgyorsítsák ezeket a rendszereket. Általánosságban a 6502-es rendszergyorsítók az alábbiakon alapultak:

* 6502 vagy 65C02 chipek magasabb órajellel
    * 65C816 chipek 6502 emulációs módban, lényegesen magasabb órajelen (egészen 20 MHz-ig)
    * 4 MHz-es és 8 MHz-es Zip Chip processzorok a Zip Chip Technologies-től, és 10 MHz-es Rocket Chip-ek, amelyeket a Bits and Pieces készített. Mindegyik onboard cache RAM-ot használt és szabadalmazott logikát, amivel a feldolgozást gyorsították meg, miközben kompatibilis maradt az 1 MHz-es alaplappal. A Zip Technology #4,794,523 számú szabadalma végül arra kényszerítette a Bits and Pieces-t, hogy szüntesse be a Rocket Chip gyártását.

Kulturális hatások

A Terminátorban (1984) egy ponton a nézők látják a T-800 Model-101 robot szem/kamera kijelzőjét, amelyen 6502 assembly/gépi kódú programtöredékek scrolloznak lefelé. A Nibble magazinban közölt Apple II-es KEY PERFECT 4.0 program egyik futásának ellenőrző összege is megjelenik.

A Futurama TV-sorozat egyik főhőse, a 2998-ban gyártott ipari android, Bender, szintén 6502 alapú "aggyal" bírt a "Fry and the Slurm Factory" c. epizódban.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.