HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#241 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:52

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 14:44

Van 3 Geode-m, sajnos nem könnyű hozzájuk jutni.

Pontos típus szerint:

AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3F
AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3M
AMD Geode NX 1750 - ANXS1750FXC3M

Képek sajnos ezekről sincsenek, de akkor majd ezekkel kezdem.  :up:

geodékra én is kiváncsi lennék  LX 800 asom van valahol a sufniba...

Szerkesztette: djculture 2008. 02. 07. 14:54 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#242 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 18:54

Idézet: TiWiNE - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 15:46

Ezen meg nincs femkupak?
Csak mert ra van irva, hogy pro installalja.

Nem tudok róla, hogy lett vón' fémkupak nélküli P4 S423...szerintem a profi szakemberre vonatkozó figyelmeztetés gyári sztenderd szöveg, mint a gyógyszeres tájékoztatókban a fejfájásra, mint lehetséges mellékhatásra vonatkozó utalás. Így el lehet hárítani mindennemű felelősséget, ha az egyszeri user maga szerelte össze a gépét... :rolleyes:
... a trip back in time is all I need ...

#243 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 22:24

Mindennapi processzorunk rovat:

IBM Kékvillám

Kép

Szintén friss, meleg, ropogós szerzemény ez az IBM 26 486-V466GA típusjelű proci. Tegnapelőtt jutottam hozzá.

Ez a CPU 33 MHz-es buszfrekvenciával, 66 MHz-es belső órajellel, 3,45V ± 0,15V magfeszültséggel üzemelt a 0°C – +85°C hőmérsékleti tartományban.

A 80486-os processzorokról pár szót

A 80386 processzor utódjaként az Intel 80486 (i486) számos változtatást és továbbfejlesztést tartalmazott, ami jelentős teljesítménynövekedést hozott:

* 8 kB egyesített elsőszintű gyorsítótárat építettek a CPU magjába a kód és az adatok számára. Későbbi változataiban a cache méretét 16 kB-ra növelték.
    * Az utasításvégrehajtási időt jelentősen csökkentették. Számos betöltő, tároló és aritmetikai utasítást egyetlen órajelciklus alatt végrehajtott a CPU, feltéve, hogy az adatok már a cache-ben voltak.
    * Az Intel 80486 sokkal gyorsabb buszátvitelre volt képes - 1 CPU ciklus, szemben a 80386-os 2 vagy több CPU-ciklusával.
    * Integrált lebegőpontos egységet kapott. Talán ez volt a legjelentősebb változás a korábbi generációkhoz képest. Az egybeintegrálás eliminálta a CPU és az FPU közötti kommunikációból a késleltetéseket. Ezen túlmenően az összes lebegőpontos utasítást optimalizálták, így kevesebb CPU ciklus alatt kerültek végrehajtásra.
    * A fejlettebb változatokba órajelduplázó és órajeltriplázó technológiát építettek be. Ezek a 486-osok működtek a már meglevő 20-33 MHz-es alaplapokban a 20 - 33 MHz-es buszfrekvencián, míg a mag az órajeltöbbszörözésnek köszönhetően annak két-háromszorosán működött. A 80486SX2 és a 80486DX2 órajelduplázó, a 80486DX4 órajeltriplázó változat volt. Az AMD gyártott 80486DX5 vagy X5 jelzésű, órajel-négyszerező 80486-osokat is.
    * Az energiatakarékos funkciók és a System Management Mode (SMM) sztenderd tulajdonsággá váltak.

Volt néhány változata a 80486-os mikroprocesszoroknak. A két legmindennapibb a 80486DX, amelynek működött az integrált FPU-ja, és a 80486SX, amelyben letiltották az FPU-t (rendszerint annak hibás működése miatt). De voltak low power és beágyazott változatai is a 80486-os mikroprocesszoroknak. Egy érdekes (és ritka!) változat a 80487SX, ami tulajdonképpen 80486DX CPU. A megfelelő alaplapba behelyezve a 80487SX kikapcsolta a 80486SX processzort, és átvette annak minden feladatát, ily módon lehetett a 486SX-ben letiltott FPU-t pótolni.

Az Intel 80486 mikroprocesszorok legnagyobb sebessége 100 MHz volt. Más gyártók (AMD, Cyrix) készítettek gyorsabb (és továbbfejlesztett, ld. a Cyrix 5x86-nál írottakat) változatokat is, 120 és 133 MHz-es sebességgel. Az AMD kis mennyiségben 150 MHz-es és talán 166 MHz-es példányokat is készített.

#244 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:26

Erről jut eszembe!
Kép

a "gyűjteményem" egy része. Ott figyel középen a Blue Lightning. Van kettő is. Működnek. Szinte mindegyik proci műxik, kivéve az Athlonokat, azok szépen le vannak sarkazva...
Az AMD sztem max 160as procit adott ki (4x40), de erről is csak legendák keringtek, legalábbis nálunk. Meg az én tuningolt 5x86om ment annyin :Đ  P75nél jobb volt. 5szöröző 486ra nem emlékszem. Az 5x86 név a pentium ellen felvett név volt. Mert ugye akkor volt h az a per, amiben kimondták h számsort (286.386.486 és 586=pentium) nem lehet levédeni, s kénytelen volt az intel vmi más nevet adni a gyereknek. S nagy fantáziáról tett tanúbizonyságot, h a Pentium4-ig ki is tartott mellette:)
80186os proci esetleg valakinek? Azt mondják h a forgalomirányító lámpák egy részében még mindig az van.

#245 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:30

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 23:24

Az AMD kis mennyiségben 150 MHz-es és talán 166 MHz-es példányokat is készített.

Van 166-os? Marcin-nak láttuk a 160-asát (klikk), bár még azt is el tudom képzelni, hogy kínai jómunkásemberek gyártották otthon.  :rolleyes:

Lowpower verzió: Intel A80486SX-20

Remélem nem gond, hogy beledumálok. :)
Mindenesetre várjuk a többi "cikket", nagyon élvezetesek!  :respect:
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#246 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:33

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 0:26

80186os proci esetleg valakinek? Azt mondják h a forgalomirányító lámpák egy részében még mindig az van.

1 Siemens, 2 intel, 7 AMD. :)

A képen a bal felső sarok elég durva.  :D
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#247 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:51

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 0:30

Van 166-os? Marcin-nak láttuk a 160-asát (klikk), bár még azt is el tudom képzelni, hogy kínai jómunkásemberek gyártották otthon.  :rolleyes:

Lowpower verzió: Intel A80486SX-20

Remélem nem gond, hogy beledumálok. :)
Mindenesetre várjuk a többi "cikket", nagyon élvezetesek!  :respect:

Nem tudom, hogy volt-e 166 MHz-es AMD 5x86-os: ott is van az a "talán" szócska.

Nemcsak, hogy nem gond, hanem külön kérlek is, hogy amennyire csak időd engedi, gyere, és kapcsolódj be a topik életébe. AMD-fronton szerintem tied a legnagyobb magyarországi gyűjtemény.

#248 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:53

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 0:26

6 db Intel és 2 db AMD.

Szerk.: én meg azt hallottam gyűjtői pályafutásom elején valakitől, hogy a híres Pershing rakéták agya a 68000-es CPU (pl. a Signetics-től). De hogy ez igaz-e, vagy sem...mindenesetre a 68000-es elég megbízható és könnyen hozzáférhető design lett, akár katonai célokra is használhatták.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 02. 08. 00:00 -kor

#249 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 23:59

Idézet: WaqWarYou - Dátum: 2008. jan. 31., csütörtök - 11:53

Más:
A PII is TMexy-é lett.

:respect:  :respect:  :respect:
Ma volt időm elmenni a két prociért, amit WaqWarYou fórumtárs ingyen és bérmentve a gyűjteményembe adományozott.
Ezúton is köszönöm neki! :respect:  :respect:  :respect:
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#250 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:01

Idézet: TMexy - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 0:59

:respect:  :respect:  :respect:
Ma volt időm elmenni a két prociért, amit WaqWarYou fórumtárs ingyen és bérmentve a gyűjteményembe adományozott.
Ezúton is köszönöm neki! :respect:  :respect:  :respect:

Te is szépen gyarapodtál a héten.  :cool:  :smoker:

#251 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:07

Idézet: Picur - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 14:44

Van 3 Geode-m, sajnos nem könnyű hozzájuk jutni.

Pontos típus szerint:

AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3F
AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3M
AMD Geode NX 1750 - ANXS1750FXC3M

Képek sajnos ezekről sincsenek, de akkor majd ezekkel kezdem.  :up:

Érdekelne, hogy ezek teljesítményben mennyire voltak erősek / gyengék. :confused:
És mivel látom mostanában nagyon elfoglalt vagy, ezért szívesen letesztelem ezek közül akármelyiket. :Đ

Idézet: djculture - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 14:52

geodékra én is kiváncsi lennék  LX 800 asom van valahol a sufniba...

Szégyen és gyalázat sufniban tartani. :reklamacio:
Esetleg nem válsz meg tőle? :Đ

Viszont egy kép jöhetne róla. ;) És a sufniról, vagyis a gyűjteményedről is.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#252 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:12

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 0:01

Te is szépen gyarapodtál a héten.  :cool:  :smoker:

Igen. :cool:  :respect:  :up:

Kb. már láttam, hogy ki hol (pl: szekrény, polc, szekrény alja, sufni...) tárolja a procikat, de az is érdekelne, hogy ki hogy rendszerezi a gyűjteményét. Pl:
- kis kockás füzetben vezeti a gyűjtemény gyarapodását, vagy
- excel táblázatot csinál, amiben lehet szűrni több szempont szerint is
- ...

#253 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 00:19

Idézet: TMexy - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 1:12

Igen. :cool:  :respect:  :up:

Kb. már láttam, hogy ki hol (pl: szekrény, polc, szekrény alja, sufni...) tárolja a procikat, de az is érdekelne, hogy ki hogy rendszerezi a gyűjteményét. Pl:
- kis kockás füzetben vezeti a gyűjtemény gyarapodását, vagy
- excel táblázatot csinál, amiben lehet szűrni több szempont szerint is
- ...

A magam részéről OpenOffice.org Writer szöveges táblázatban vezetgetem a listát, gyártónként, azon belül pedig processzorcsaládonként rendszerezve.

#254 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 02. 08. 02:43

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 23:53

mindenesetre a 68000-es elég megbízható és könnyen hozzáférhető design lett, akár katonai célokra is használhatták.

Sosem tudni, még flipperekben meg egyéb cuccokban is előfordulnak, mint az manapság megtapasztalhattam, így valami kisebb célhardver bele nyugodtan lehet, amire nem is gondolnánk.
Make love not Wor.

#255 Felhasználó inaktív   WaqWarYou 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 11:02

Idézet

Ezúton is köszönöm neki!

Nagyon szívesen!

Örülök, hogy olyanhoz került, aki komolyan foglalkozik a gyűjtésével. :cool2:

Megnézegettem Telcontar képeit, ahol látni, hogy hogyan tárolja a gyűjteményt. Hát, ez bődületes mennyiség :OOO
Egyébként megint a kezembe akadt egy - szerintem - gyűjteménybe való darabka. Ez egy Intel gyármányú 12MHz-es 286-os. Tuti, hogy ez is az egyik gépemben volt, de, egyáltalán nem emlékszem rá. Mindegy is. Ami biztos, hogy ennyi maradt belőle:

Kép

Első körben Dizájnfiksön-nek ajánlanám, mert az előző,  10MHz-es AMD 286-ost, is azért kérte, hogy "felturbózzon" vele egy 8MHz-es szerkezetet. Szerintem, ezzel is menne, és akkor még brutáliasbb lenne a sebességnövekedés.  :cool:  (33%! Olyan, mintha egy 3GHz-es P4-et felhúznánk 4GHz-re  :Đ  :Đ )

Már felmértem a helyzetet a garázsban. Van pár P1-es, meg egy VESA local buszos 486-os SCSI belsőségekkel. Van benne valami nagyon fura mágnesszalagos egység is. Elvileg hiánytalan konfig, és működőképes. Nem tudom, hogy szétszedjem-e. Szerintem csak a proci miatt kár lenne bontani. a 486 nem olyan ritka. Emellett jönnek vissza az ismerősöknek a pár éve összerakott P3-ak. Ezek között is leszkevésbé kommersz procc. Pl. az 1 GHz-es SLOT1-es P3 passzív hűtéssel.

Ha belegondolok, nekem is volt gyűjteményem. De, továbbra sem szándékozom direkt gyűjetni, ezért nem sajálom elajándékozni őket.

Szerkesztette: WaqWarYou 2008. 02. 08. 11:05 -kor

"A bolondok háza. Nem hülyék háza. Nem véletlenül nem építenek hülyék házát. Felemésztené az építőanyag készletet"

#256 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 12:28

Anno volt vmi NEAT (talán jól írom, majd megkersem a 1X éves újságjaimat pontosításért) technológiás (?) 286os, amiről azt írták h a párhuzamos dolgokban gyorsabb mint a sima. Erről anno nem találtam semmit. Rémlik valakinek?
Én sehogy sem rendszerezem a procikat.
Anno a motorola procik nagyon sokáig COCOM listásak voltak, talán pont a rakéták miatt. Milyen emlékeket elő nem hoz ez a topic...

#257 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 21:45

Mindennapi processzorunk rovat:

MOS Technology 8501R1

Kép

A 8-bites 8500-as CPU család a 6510 (és elődje, a 6502) továbbfejlesztéseként jött létre. Maga a 8500 a 6510-es HMOS változata, amelyet 1984-ben készített el a MOS Technology. A gyártási technológiától eltekintve a felhasználó számára azonos a 6510-essel. Eredetileg a modernizált C64C (C64-II) számára tervezték. De 1985-ben limitált mennyiségben néhány régebbi, NMOS alapú C64-es alaplapján is feltűnt. A hivatalos bemutatója végülis 1987-ben volt, egy olyan alaplapban, amely már teljesen a HMOS alapú 85xx-as chipekre épült.

A 7501/8501 variánsokat a Commodore C16, C116 és Plus/4 számítógépekben, a 2 MHz-re képes 8502-est a Commodore C128-ban használták. Ezek a CPU-k operációs kód szintjén kompatibilisek a 6510-essel, beleértve a nem dokumentált, illegális opkódokat is. Ezalól csak a  8502 képez kivételt, amelynek esetében néhány illegális opkód nem, vagy nem pont ugyanúgy működik.

A képen levő példány az időbélyegzője alapján 1984 novembere elején készült, a 46. héten, Hong Kongban. Egy bedöglött Plus/4-esből való (nem az amstelnek szánt példányból :) ).

És eladó, elcserélhető!

#258 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 08. 22:06

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 8., péntek - 13:28

Anno volt vmi NEAT (talán jól írom, majd megkersem a 1X éves újságjaimat pontosításért) technológiás (?) 286os, amiről azt írták h a párhuzamos dolgokban gyorsabb mint a sima. Erről anno nem találtam semmit. Rémlik valakinek?
Én sehogy sem rendszerezem a procikat.
Anno a motorola procik nagyon sokáig COCOM listásak voltak, talán pont a rakéták miatt. Milyen emlékeket elő nem hoz ez a topic...

A NEAT a New Enhanced AT kifejezés rövidítése. Kis formátumú (ma azt mondanánk, baby AT) alaplapok közkeletű elnevezése lett, bár eredetileg egy chipsetet (típusjelzése: CS8221) takart a Chips & Technologies prezentálásában. Utóda a 82C836 Single Chip AT (SCAT) chipset volt, ami egyetlen chipben egyesítette az előd három morzsáját. Mivel ezek az alaplapok már a 286-osok utóvédharcosai voltak, a leggyorsabb, 16 – 25 MHz-es CPU-kkal szerelték őket, így, természetesen, jó alaposan elpáholták a korábbi 6 - 12 MHz-es AT gépeket. A NEAT alaplapok tipikus processzorát a Harris vagy az AMD gyártotta. A NEAT chipset 80286-osokhoz és 80386SX-ekhez volt társítható. 80286-osok számára volt néhány előnye, pl. EMS-bővítőkártya nélkül is képessé tette a processzort az EMS memóriabővítéshez való hozzáférésre, köszönhetően a továbbfejlesztett MMU-jának.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 02. 08. 22:07 -kor

#259 Felhasználó inaktív   wigyori 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 09. 11:42

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 23:53

Szerk.: én meg azt hallottam gyűjtői pályafutásom elején valakitől, hogy a híres Pershing rakéták agya a 68000-es CPU (pl. a Signetics-től). De hogy ez igaz-e, vagy sem...mindenesetre a 68000-es elég megbízható és könnyen hozzáférhető design lett, akár katonai célokra is használhatták.

Volt is a '80-as evek vegen ebbol vicc, avagy: "Mikor erkeznek meg az elso Motorola-procik Magyarorszagra? ... Amikor becsapodnak az elso Pershingek" :)

-w-
23:54 < _andrej_> meddig huzhato? a szemetesig edesfiam
Virtualis szerver Xen-nel
UNIX manpage gyujtemeny

#260 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 10. 01:04

Köszönöm a NEAT ismertetését!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)