HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 01. 11:23

Azért az a "486 on steroids" benyögés a K5-nél, az durva... nulla köze a 486-hoz, valójában jóval előremutatóbb design, mint a pentium volt - más kérdés, hogy jól elkésett, meg annyira nem is lett penge gyakorlatban...
Van egy valahol, még a K6-2 helyett be is próbáltam az akkori alaplapomba, pusztán kedvtelésből. Ahhoz képest persze igazi hajlobogtató csiga-élményt biztosított, de legalább láttam működni :)

Szerkesztette: alvaro 2008. 03. 01. 11:25 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#582 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 01. 14:01

Az én első PC-m '93-94 telén született, illetve vettem részben használt, részben új elemekből.
Roppant bután, bizalomból igen drágán.
20 MHz-s 286-os, 1 MB SIP, egy 40 MB-os 3,5" -os IDE Winchesterrel, ami az MFM nagy winyók zsugorított változata (még megvan valahol.
10.000-ért került bele egy koopproci, 10-ért egy RTVGA kártya, 30-ba került a monitor. össz egérrel együtt, 106.000 pénz.
Akkor végeztem egy számtek iskolát. ACAD 2.6-tal készítettünk dolgokat. A gép egy éjszakát dolgozott egy pár épületből fából és bokorból álló "falu" képében levő láthatatlan vonalaknak az eltüntetésén (hide).

#583 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 01. 14:28

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 1., szombat - 14:01

Az én első PC-m '93-94 telén született, illetve vettem részben használt, részben új elemekből.

Azt hiszem anno nagyon sokan jártak így. Én fel sem tudnám sorolni, h hány ismerősöm.

#584 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 01. 15:34

Idézet: TyuTyu-2 - Dátum: 2008. márc. 1., szombat - 8:21

Mit ertunk hatter alatt ?

TyuTyu

A fényképeimen levő szőrös textilíát. :) Az igazából egy "csináld magad!" Teddy-macinak a "bőre". :D
... a trip back in time is all I need ...

#585 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 01. 15:36

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 1., szombat - 15:01

20 MHz-s 286-os, 1 MB SIP, egy 40 MB-os 3,5" -os IDE Winchesterrel, ami az MFM nagy winyók zsugorított változata (még megvan valahol.
10.000-ért került bele egy koopproci, 10-ért egy RTVGA kártya, 30-ba került a monitor. össz egérrel együtt, 106.000 pénz.
Akkor végeztem egy számtek iskolát. ACAD 2.6-tal készítettünk dolgokat. A gép egy éjszakát dolgozott egy pár épületből fából és bokorból álló "falu" képében levő láthatatlan vonalaknak az eltüntetésén (hide).

1991-ben még nem lett volna sok az a 106 eFt, de '93 - '94-ben már iszonyat drága volt.

#586 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 01. 15:41

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 1., szombat - 15:36

1991-ben még nem lett volna sok az a 106 eFt, de '93 - '94-ben már iszonyat drága volt.

No meg akkor a 106.000 az kb annyi mintha most 290.000ért vennék gépet...

#587 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 01. 17:33

Hm, én akkortájt 10k-ért legóztam össze egy xt-t, amit aztán következő évben 2.5k-ért 286-osítottam :lollypop:
Ja, csóró diák voltam, erre telt. Pászkáloztam rajta, meg mandelbrotoztam a 125 forintos 8087-essel :cool:

szerk. de a legdurvább, hogy nem mertem még magamnak összerakni :fear:

Szerkesztette: alvaro 2008. 03. 01. 17:34 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#588 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 01. 17:40

Hja, én is nagyon paráztam, amikor az első alaplapcserémet csináltam meg. :) A 9 bites SIMM memóriákat nem is mertem elsőre rendesen a helyükre pattintani, nehogy eltörjenek. :D Aztán persze nem indult a gép,  csak csipogott. :D :D

Szerkesztette: Telcontar 2008. 03. 01. 17:41 -kor

#589 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 02. 00:12

Mindennapi processzorunk rovat:

OKI M80C86A-2

Kép

Nem annyira látványos, mint inkább érdekes darab, mert PQFP tokozású 8086-ossal eddig nem találkoztam. Először észre sem vettem az alaplapon, amiről leforrasztottam. Csak miután nem leltem DIP tokozású CPU-t, kezdtem el jobban végignézegetni a felületszerelt chipeket. :)

#590 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 02. 22:15

OKI M80C88

Kép

#591 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 02. 22:23

A képen látható két chip vihető, csereberélhető.

Kép

#592 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 22:26

Sharp LZ0080 (Z80)

Kép

A Z80-asról nagyon sokat lehetne mesélni, de most néhány napig nem lesz időm hosszú cikkeket írni, fordítani, mert költöztetem a gyűjteményem a szép új, tágas helyére. Be kell hát érjétek egy-egy képpel naponta. Kárpótlásul ha elrendeztem a gyűjteményt az új helyén, készítek róla sok-sok képet. :) Aztán majd bepótlódik a Z80-asról szóló ismertetés is.

#593 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 03. 22:37

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 22:26

költöztetem a gyűjteményem a szép új, tágas helyére

Esetleg a procik szép új helyéről egy kép? Még mielőtt végleg átköltözne a gyűjtemény. :Đ

Kell menni segíteni cipekedni? :up:
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#594 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 01:13

Idézet: TMexy - Dátum: 2008. márc. 3., hétfő - 23:37

Esetleg a procik szép új helyéről egy kép? Még mielőtt végleg átköltözne a gyűjtemény. :Đ

Kell menni segíteni cipekedni? :up:

Képet majd akkor kaptok, ha kész lesz. Különben meg kívülről ugyanúgy néz ki üresen, mint teli, mert rejtett fiókos a szekrénykéjük. Így nem fognak annyira porosodni.

Cipekedés: félek, ha eljönnétek, soha nem végeznénk. :D Minden darabot egyenként és egyénenként kézbe fognánk, megcsodálnánk, körbeadogatnánk...elsörözgetnénk fölöttük, megbámulnánk a szomszéd csajszikat, oszt megintcsak reágyönyörködnénk a procikra (meg a leánypocikra)...  :Đ

De nyugi, ma haladtam. Egy polcnyit már átköltöztettem, holnap-holnapután jön a második polc, aztán kábé kész is, mert ami most tálcán van, az ott is marad.

#595 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 01:41

Idézet: Zoz - Dátum: 2008. febr. 28., csütörtök - 15:33

...Mert egyébként mondjuk egy Amiga sokkal látványosabb dolgokra volt akkoriban képes mint egy PC :) )...

Tény, de PC-n is voltak látványos dolgok. Pl. a Future Crew Unreal demója, amit, ha jól emlékszem, az Assembly '92 alkalmával mutattak be. Csak amit az Amiga célprocesszorokkal oldott meg, azt a PC izomból intézte el.

Az Amiga sajnos messze megelőzte a korát. Fantasztikusan jó hardver volt, de túl korán lépett piacra, legalábbis a később 1000-esként ismert modell. És a PC modularitásával szemben nem volt versenyképes. Nem lehetett lépésről lépésre, mindig az éppen a legszűkebb keresztmetszetet adó alkatrészt cserélgetve fejleszteni.

A 8 bites gépek korszakának pont az volt a bája, hogy mindegyik hardver más volt, olykor gyökeresen más. Mindegyik egy zárt közösséget hozott létre maga körül. A Commodore 64-re írott programok nemhogy a Spectrumokon vagy az MSX-gépeken, de még a Commodore 16-on, 116-on, Plus/4-esen sem futottak portolás nélkül. Az Amiga ebbe a vonalba illeszkedett be. A PC ezzel szemben uniformizált és globalizált volt. Valamint szigorúan és monoton felülről kompatibilis. És az egyre nyilvánvalóbban globalizálódó világnak ez kellett. Meggyőződésem, hogy ha az Amigát mindjárt a kezdetekben ilyennek tervezik meg, vagyis teljes mértékben modulárisnak, a Commodore laposra verte volna vele az IBM-et. Annyival jobb volt, és annyira jó volt az előd C64 is, ami a Commodore piaci hírnevét alapozta meg. Csak éppen az Amigát olcsón és egyszerűen fejleszteni, azt nem lehetett, mert zárt hardvernek készült. Mint az előd C64.

#596 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 03:04

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 1:41

Amigát olcsón és egyszerűen fejleszteni, azt nem lehetett, mert zárt hardvernek készült. Mint az előd C64.

Hagy szólaljon meg egy Spectrumos.
Ez is egy eléggé kötött hardware volt, de csak a billentyűzet és képernyőkezelés részén. A csatlakorófelülete teljesen nyitottá és fejleszthetővé tette.
Számtalan egyedi vezérlést oldottak meg vele, és talán van amit máig használnak.
Érdekességként mondom (sajna nem láthattam), még léptetőmotoros (fa) profilesztergának az agyaként is működött.

#597 Felhasználó inaktív   ReeChee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 08:15

Idézet: amstel - Dátum: 2008. márc. 1., szombat - 0:59

AMIGA meg csak álombeli gép volt.

Nekünk volt 500-as Amiga és imádtam.
Sokáig hülyéztem a PC-seket, minek kell a moncsi előtt görbülni a billentyűzettel ha lehet joy-al a TV előtt :think: (sok hülye PC-s :nevet:)

Ami a vicces hogy úgy gondoltam ez jobb lesz hosszú távon, mármint az amiga, mert nem kell parancsokkal szarakodni, lemez be mikor kijön a kéz azt játszunk. Igazam is lett, ezt ma konzolnak hívják, s direkt játékra sok szempontból jobb  :smoker:

De aztán ha jól emlékszem sosem jött el (legalábbis számunkra biztos nem) a hőn áhított 1200-as Amiga.

PC-re viszont kijött a Doom... Mondjam tovább?  :Đ

OFFtopic: Tmexy elvitte a lapokat, minden érdeklődőnek köszönöm a kitartást de elkeltek a "kacatok"

És mindennapi processzorunk rovat csonka változata by Me:
Amiga 1200
Az 1200-as a 4000-es egy kompaktabb modeljeként készült el. A Commodore 1992 Decemberében mutatta be a gépet, amely a mai napig a legelterjetebb, leginkább ismert és használt model. 1994 áprilisától 1995 Májusáig az Amiga az Escom szárnyai alá került és ekkor újra gyártani kezdték. Az újabb gépekbe 3.1-es Kickstart Rom és egy HD-s floppy meghajtó került. Továbbá az eddigi 8bit helyett 16bites chippek kerültek Chip Ram-nak.
A gép kompakt méretére és árára való tekintettel kevesebb bõvítési lehetõséget kínál, mint a drágább 4000-es modell. Talán pont egy házi, személyi számítógép megteremtése volt a Commodore célja, mert rájöttek, hogy a felhasználóknak egy mindennapi társra, egy aranyos kis "barátnõre" van szükségük.

A gép már csak használtan kapható, Motorola 68020-as processzorral (érdemes azonnal processzor bõvítést is vásárolnunk). Az ára állapottól függõen 15-25.000 Ft körül mozog.
-----------------------------------------

Na ez nekem új volt hogy Motorola procis...

Forrás: http://www.amiga.hu/Amigak/
<b>OO = [||] [||] = OO </b>   Kereklámpás BMW M3 Forever!
Mielőtt bármit kérdezel >> <a href='http://www.google.com' target='_blank'>Google</a>      Ha bármi baj van >> Cserélj tápot!
Konfig: X2 5600+, 4096 MB GEIL DDR-II 800, OCZ Vertex 30GB, Asus 8800GT 512MB, Samsung 913N 19" TFT - 8ms
<i><b>Failure is a "Postponed Success"</b></i>

#598 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 18:59

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 1:41

Az Amiga sajnos messze megelőzte a korát. Fantasztikusan jó hardver volt, de túl korán lépett piacra, legalábbis a később 1000-esként ismert modell. És a PC modularitásával szemben nem volt versenyképes. Nem lehetett lépésről lépésre, mindig az éppen a legszűkebb keresztmetszetet adó alkatrészt cserélgetve fejleszteni.

En nemigy latom. a SUN/SGI/Apple es tarsai ugyanezen a platformon indultak. Az Amiga halala Traimel Commodore-ja lett, aki ugyan felvasarolta a designt egy gyartotta is, de a marketinngel/platformmal tul keveset torodott. ne feledjuk a commodore elso irodai programcsomagjai valamikor 1986-87-ben jelennek meg a plus4 ROMjaba integralva. Az elso 68k alapu DTP rendszer a ventura atari ST-re jelenik meg mert nem tud a gyarto Traimel-el megegyezni.
Hiaba a wokbench ha nem irtak ra egyetlen komoly, uzletileg jelentos alkalmazast se, mikor a konkurencianak lotusa, wordstar-ja van meg word/excel parosa.

Masreszt sajnalatos modon az A500/600 modellek olcsosaguk, kvazi konzolszeru kiviteluk mellet a nagyobb gepek, A2000, A3000, A4000 - amik az uzleti igenyeket kielegitettek volna, borzasztoan tul voltak arazva a PCkhez kepest.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#599 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 21:30

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 19:59

En nemigy latom. a SUN/SGI/Apple es tarsai ugyanezen a platformon indultak. Az Amiga halala Traimel Commodore-ja lett, aki ugyan felvasarolta a designt egy gyartotta is, de a marketinngel/platformmal tul keveset torodott. ne feledjuk a commodore elso irodai programcsomagjai valamikor 1986-87-ben jelennek meg a plus4 ROMjaba integralva. Az elso 68k alapu DTP rendszer a ventura atari ST-re jelenik meg mert nem tud a gyarto Traimel-el megegyezni.
Hiaba a wokbench ha nem irtak ra egyetlen komoly, uzletileg jelentos alkalmazast se, mikor a konkurencianak lotusa, wordstar-ja van meg word/excel parosa.

Masreszt sajnalatos modon az A500/600 modellek olcsosaguk, kvazi konzolszeru kiviteluk mellet a nagyobb gepek, A2000, A3000, A4000 - amik az uzleti igenyeket kielegitettek volna, borzasztoan tul voltak arazva a PCkhez kepest.

Nem a Motorola 680x0 platform volt a gond az Amigával. A zárt, nehezen bővíthető rendszer. És igazad van, drága is volt az A2000, A3000 és A4000.

#600 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 21:45

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 4:04

Hagy szólaljon meg egy Spectrumos.
Ez is egy eléggé kötött hardware volt, de csak a billentyűzet és képernyőkezelés részén. A csatlakorófelülete teljesen nyitottá és fejleszthetővé tette.
Számtalan egyedi vezérlést oldottak meg vele, és talán van amit máig használnak.
Érdekességként mondom (sajna nem láthattam), még léptetőmotoros (fa) profilesztergának az agyaként is működött.

Egyetlenegy expansion port nem pótolhatta a PC modularitásból fakadó rugalmasságát. Elképesztő változatosságban lehetett már az IBM PC/XT-khez is mindenféle bővítményt kapni. És ezek a bővítőegységek fölfelé teljes mértékben, lefelé korlátozottan ugyan, de kompatibilisek voltak. Azok is maradtak, amíg az ISA-busz ki nem halt a PC-kből, márpedig az valami 20 évet szolgált. Én pl. ugyanazt a Tseng ET4000-es VGA-t használtam három PC-mben is, összesen 9 évig, miután az első VGA-m háromévesen behalt. Ugyanígy sokat szolgált a SoundBlaster 16 Vibra-m is. De vinyók, floppyk, ház, táp, SIMM memóriamodulok (egy ideig) mind továbbszolgáltak az első, sőt, a memóriák kivételével a második alaplapcsere után is.

A programok úgyszintén. A Norton Commander (csak egy példa) egyaránt futott az eredeti PC-n, a PC/XT-n, a PC/AT-n meg a többi, utánuk jövő gépen - módosítás nélkül.

Az egy dolog, hogy Spectrumra, C64-re is készültek egyedi vezérlési alkalmazások. De a bővíthetőségük elmaradt a PC-től, és csak önmagukkal voltak kompatibilisek, a későbbi márkatársakkal nem. És ennek megvolt az a következménye is, hogy a bővítőegységek jóval kisebb választéka állt rendelkezésre, és jóval drágábban, mint a PC esetében.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.