HWSW Informatikai Kerekasztal: TV-out/TV kimenet problémák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TV-out/TV kimenet problémák II. Értékeld a témát: ***-- 1 szavazás

#341 Felhasználó inaktív   survino1 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 15. 20:46

Sziasztok

Geforce 7600Gs videokártyám van és tv-re van kapcsolva eddig tökéletesen működött szép volt a szín és nem volt semmi zavaró tényező.
Nemrégiben szét kellet húznom és azóta a kép fekete-fehér a kábelt(RCA) lecseréltem nincs szálszakadás kontakt hiba sincs és mégis ugyan az a hiba. Mit tegyek hogy újra színes legyen a kép ??

#342 Felhasználó inaktív   feca81 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 00:41

Hello!
utalok segitseget kerni,de most megteszem,mert szuksegem van ratok.

van egy 9500GT over clocked kartyam. + egy video in/audio in RCA bemenettel rendelkezo TVm (mono). es windows 7-em.
a gond az,h a TV out-ot nem latja. hiaba kapcsolom AV-ra, a gep nem latja a TV-t.nem is erzekeli.
amit hasznalok: talaltam a fiokban egy 7pin-es S-video/RCA atalakitot. + kb 5 meteres RCA kabel,ami a TVbe csatlakozik.

kabel, TV jo,mert laptoprol megy. gyanitom,h az atalakitommal van gond,mert ez az Svideo elvileg HDMI-s v mi a tokom.a kartyahoz kaptam egy S-video/yprpb(kek,zold,piros) atalakitot. hiaba dugom a kekbe az RCA-t nem mukodik.
tehat mar 2 modszer csodot mondott. nincs kedvem venni 15.000-ert egy ypbpr/RCA konvertert.van ams megoldas,vagy ontsem le benzinnnel,es gyujstam fel? ja,a TVn meg van egy scart is,ahhoz meg nem nyultam.
remelemm ertheto voltam,kicsit nagy az agybaj igy 1 ora korul 1 hetes szenvedes utan :mad:

#343 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 30. 22:20

Idézet: Danecay - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 16:37

Sziasztok!
Egy több éve meglévő problémámra keresném a választ. Tehát az van, hogy ha mondjuk filmet akarok nézni és kirakom a számítógép képét a TV-re majd elkezdem nézni a filmet, kb fél óra után fenemód elkezdek elálmosodni amit sokszor alvás követ. Nagy valószínűséggel a problémát a TV készülék kis frisssítési gyakorisága okozza, mert teszem azt kikapcsolom a filmet, és csak simán a TV-t (tv műsort) nézem, akkor ezt minden gond nélkül még órákig tehetem, bármilyen elálmosodási jelenség nélkül.  Mint írtam ez a probléma már elég rég óta fennáll, pedig közben már a 3. TV-t nyúzom és ki tudja hanadik VGA-t (volt ATI és nVidia is). Jelenleg egy nVidia GForce 7900GT VGA-m van és egy 72cm-es Panasonic 100Hz-es TV-m. Arra számította, hogy a 100Hz-es TV megvásárlása után megszűnik ez a problémám, de sajnos nem így történt. A TV-re kiküldött képfelbontást próbáltam már módosítgatni, elsősorban lefelé véve, de a gondomat nem nagyon oldja meg és rettenetesen unom már, hogy az utóbbi időben végképp nem bírok megnézni egy filmet sem az elejétől a végéig. A haverral csináltattam egy kábelt is (S-Video - Scart), azért, hogy ne simán a gyári kábellel composit jelet küldjön a TV felé a gép, de ez sem hozott eredményt. Ami még érdekes, hogy a TV-met csak úgy simán nem detektálja a számítógépem, csak ha aktiválom a TV-észlelés kényszerítése (TV force detect, vagy valami hasonló) opciót, majd a PC újraindítása után felismeria TV-t, de HDTV ként, bár lehet ez nem probléma. Ez igaz nem zavar, de ha a képfrissítéssel kapcsolatos problémámra tudna esetleg valaki gyógyírt és lenne olyan jó, hogy le is írná, megköszönném.

Keresővel láttam meg véletlenül ezt a kérdést, de hiába 2 éves, kénytelen vagyok megjegyezni, hogy viccnek egész jó. Nem is válaszolt rá senki. Sokan azt képzelik, az egyszerű tévék frissítési frekvenciája változtatható, mint egy monitornál, ez azonban hatalmas tévedés.

A képcsöves TV-k létezésük óta 50 Hz-en dolgoznak, illetve Amerikában 60 Hz-en, a hálózati frekvenciával összhangban (interferenciák elkerülése érdekében). Tehát ebben az esetben számítógépnek kell alkalmazkodni a TV-hez, vagyis szabvány PAL stb. videojelet biztosítania, kvázi a TV-adást utánozva.

Nem kivétel ez alól egy 100 Hz-es TV sem, hiszen az is pont ugyanolyan szabvány 50 Hz-es adás vételére van kitalálva. Itt csak készüléken belül duplázzák meg a frekvenciát, hogy ne vibráljon annyira. Ehhez persze az analóg jelet előbb digitalizálni kell, ami minőségromlással jár.

Tehát az elálmosodási jelenségnek valamilyen pszichológiai háttere lehetett, mert a TV eltérítési frekvenciáját nem tudod befolyásolni. Ismeretlen szavakat sem kellene alkotni, nincs olyan szó, hogy "composit". Kompozit van a magyar nyelvben, vagy lehet angolosan is majomkodni, hogy composite. Vagy-vagy.

#344 Felhasználó inaktív   Divinity 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 13:53

Helló, olvasgattam a fórumot de nem igazán találtam meg az én problémám, segítséget kérnék, van egy videókártyám : EN8800GS és van rajta tv kimenet  :eek: (ezért ide írok) de az isennek sem tudom a tv-n megjeleníteni, nem ismeri fel a tv-m, nem látja. a TV-m Hyunday Sikképcsöves, van rajta 2 euro bemenet, és külön kompozit (RCA) bemenet. de hiába próbálom össze eggyeztetni a kettőt, nem látja, a videókártya csatlakozóján 4 kimenet van 1 s-video, 1 y out, 1 py out, 1 pb comp kiment, próbáltam már mindenféle variációt s-video->compozit, y out->compozitpy out-#compozit, de semmi. tudnátok nekem segíteni, hogy hogy lehetne megoldani? a TV cserén kívül. előre is köszönöm a segítséget. a video kártya legfrissebb drivere van fent, és windows 7-em van.

Szerkesztette: Divinity 2010. 02. 09. 13:54 -kor

Egy Férfinek Két Dolgot Kell Tövig Nyomni..... A Második a Gázpedál...

#345 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 15:03

Ez a másik tévhit, sokan úgy gondolják, egy kompozit, S-video, vagy RGB-SCART  csatlakozással ellátott TV-t "látni", illetve felismerni kellene a Windowsnak, mint egy monitort.

Csakhogy ezek analóg, egyirányú jelkapcsolatok, van kimenet és van bemenet, ennyi. Nincs visszacsatolás a TV-felől. Még akkor sem, amikor a Matrox kártyára rádugom a VGA-TV adapterkábelt és a kártya ezt detektálja, de ennek megvan az oka is, ugyanis a csatlakozóban van egy rövidzár, ezt érzékeli.

NVIDIA kártyám nem volt soha, nem ismerem, csak amit a neten olvastam, hogy egyrészt a drivernél (nVidia Control Panel) be kell álítani, hogy küldjön jelet a TV-re is.

Kompozit és komponens (composite és component) két külön fogalom. Ennél a TV-nél a komponens-csatlakozás elfelejhető:

http://en.wikipedia....Component_video 

A SCART-csatlakozó alkalmas kompozit-jel fogadására, jobb esetben S-video és RGB-hez is, gyártmánytól függően. S-video jelet kétféleképpen lehet rákötni. Ha a TV bemenete úgy van kiképezve, hogy a SCART közvetlenül S-video C/L jelet is tud fogadni, akkor azon keresztül. A TV OSD egyébként ki is szokta jelezni, hogy milyen jelet fogad.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scart

Ha csak a kompozit-bemenet életképes a SCART-aljzatban, akkor az S-video szín és világosságjelet (C/L) közösíteni kell egy kiskapacitású kondenzátorral és a kompozit-bemenetre rákötni, erről tudok esetleg egy rajzot is mutatni, illetve a neten megtalálható.

Egy S-video ---> SCART adapter talán segítene rajtad, bár nem egészen mindegy, hogy az adapteren belül, a kettő közül melyik bekötési módot alkalmazzák (ha szétszedhető, kiderül), illetve a TV SCART-aljzata S-video képes, vagy csak kompozit bemenete van.

Csatolt fájl:

#346 Felhasználó inaktív   FLaszlo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 16:17

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 9., kedd - 12:53

Helló, olvasgattam a fórumot de nem igazán találtam meg az én problémám, segítséget kérnék, van egy videókártyám : EN8800GS és van rajta tv kimenet  :eek: (ezért ide írok) de az isennek sem tudom a tv-n megjeleníteni, nem ismeri fel a tv-m, nem látja. a TV-m Hyunday Sikképcsöves, van rajta 2 euro bemenet, és külön kompozit (RCA) bemenet. de hiába próbálom össze eggyeztetni a kettőt, nem látja, a videókártya csatlakozóján 4 kimenet van 1 s-video, 1 y out, 1 py out, 1 pb comp kiment, próbáltam már mindenféle variációt s-video->compozit, y out->compozitpy out-#compozit, de semmi. tudnátok nekem segíteni, hogy hogy lehetne megoldani? a TV cserén kívül. előre is köszönöm a segítséget. a video kártya legfrissebb drivere van fent, és windows 7-em van.

Többesélyes a játék...

- A VGA-hoz kapott komponens TV átalakító egyik (valószínűleg a kék) kimenetén mehet ki kompozit jel is. Ezt kellene a TV kompozit bemenetére kötni RCA-RCA kábellel. Lehet hogy a NV Control Panelben is be kell állítani, hogy kompozit jelet akarsz.

- Szintén az NV Control Panelben van 2 detektálási opció: "Rigouros display detection" és "Force television detection at startup". Talán ezek segítenek.

- Az is ki lehetne próbálni, hogy mi történik ha úgy kapcsolod be a gépet hogy csak a TV van rákötve. Így már a BIOS POST-nak is a TV-n kellene látszani.

(+ ugye kikapcsolt állapotban dugdostad a kábeleket?)

#347 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 17:08

Idézet: FLaszlo - Dátum: 2010. febr. 9., kedd - 17:17

- A VGA-hoz kapott komponens TV átalakító egyik (valószínűleg a kék) kimenetén mehet ki kompozit jel is. Ezt kellene a TV kompozit bemenetére kötni RCA-RCA kábellel. Lehet hogy a NV Control Panelben is be kell állítani, hogy kompozit jelet akarsz.

Valamit bizonyára át kell állítani, ha már alapból nem arra való.

Közben látom, csak már nem tudom szerkeszteni a hozzászólást, hogy az S-Video és RGB-t is nevezik komponensnek (ha már komponenseket továbbít), csak a köztudatba nem így épült be, illetve szakmai téren is, a komponensen ezt értjük általában:

Csatolt fájl:

#348 Felhasználó inaktív   maszturbalint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 18:50

Sziasztok!
Egyik cimborám vett egy Panasonic P42U10E típusú plazma tv-t de direkt elmondta az eladónak hogy csak az a lényeg hogy hozzá tudja kötni az asztali pc-hez.
Vett is hozzá egy kábelt ami egy DVI->VGA átalakító.
Otthon érte a meglepetés mert az U10E típusokon nincs mert az enyémen sincs.
a kábelt visszavittük és vettünk egy rgb kábelt és mivel neki is ATI kártyája van mint nekem és odaadtam neki az s-video->rgb átalakítómat ami járt az enyémhez össze is tudtuk dugni de a tv-n csak az asztal közepe jelent meg az is kéken és a monitoron akármit csináltam csak a háttérkép közepe látszik teljes képernyőn.
Na ilyenkor mi van?
ATI Radeon 9000 PRO videokártyája van...
Előre is köszi a segítséget...
Most elugrok hozzá és egy sima s-video->s-video kábellel is megpróbálom összedugni hátha....

#349 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 19:00

Idézet: maszturbalint - Dátum: 2010. febr. 12., péntek - 18:50

megpróbálom összedugni hátha....

Boldog Bálint napot!
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#350 Felhasználó inaktív   FLaszlo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 20:12

Idézet: maszturbalint - Dátum: 2010. febr. 12., péntek - 17:50

Sziasztok!
Egyik cimborám vett egy Panasonic P42U10E típusú plazma tv-t de direkt elmondta az eladónak hogy csak az a lényeg hogy hozzá tudja kötni az asztali pc-hez.
Vett is hozzá egy kábelt ami egy DVI->VGA átalakító.
Otthon érte a meglepetés mert az U10E típusokon nincs mert az enyémen sincs.
a kábelt visszavittük és vettünk egy rgb kábelt és mivel neki is ATI kártyája van mint nekem és odaadtam neki az s-video->rgb átalakítómat ami járt az enyémhez össze is tudtuk dugni de a tv-n csak az asztal közepe jelent meg az is kéken és a monitoron akármit csináltam csak a háttérkép közepe látszik teljes képernyőn.
Na ilyenkor mi van?
ATI Radeon 9000 PRO videokártyája van...
Előre is köszi a segítséget...
Most elugrok hozzá és egy sima s-video->s-video kábellel is megpróbálom összedugni hátha....

"Otthon érte a meglepetés mert az U10E típusokon nincs mert az enyémen sincs."

Ezt a mondatot nem értem, de elég piszkos dolognak hangzik... :D

Ha DVI kimenet van a VGA-n akkor DVI-HDMI kábellel kellene próbálkozni. Plazma TV-t ne analóg kapcsoltattal hajtsunk már...

#351 Felhasználó inaktív   maszturbalint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 21:47

köszi a gyors választ.
az s-video->s-video kábeles összekötés eredménye egy nagy semmi lett.
de aztán s-video-s-video  kábel és egy s-video->scart átalakítóval sikerült odáig eljutni hogy látszikl a tv-n is a kép csak ahogy mozgatom az egeret a kép mozog minden irányba egy bizonyos határig, tehát nem rakja ki az asztalt teljes képernyőbe viszont színház módban kirakja tök jól a filmet teljes képre csak az a baj hogy fekete fehér illetve a külön csatolt srt feliratokat a bsplayerrel lejátszva nincs a tv-n felirat csaka monitoron pedig elvileg miliméterre ugyanaz látszik rajtuk...
na ilyenkor mi lehet a gond?
ccc 6.11 van fent

#352 Felhasználó inaktív   maszturbalint 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 21:48

Idézet: FLaszlo - Dátum: 2010. febr. 12., péntek - 20:12

"Otthon érte a meglepetés mert az U10E típusokon nincs mert az enyémen sincs."

Ezt a mondatot nem értem, de elég piszkos dolognak hangzik... :D

Ha DVI kimenet van a VGA-n akkor DVI-HDMI kábellel kellene próbálkozni. Plazma TV-t ne analóg kapcsoltattal hajtsunk már...

egyébként ha lenne nálam ilyen kábel nem kérdeznék ilyen hülyeséget asszem... :)

#353 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 12. 22:19

TV-n egy SCART-aljzat többféle bekötésű lehet ilyen szempontból:

- Kompozit és RGB
vagy
- Kompozit és S-Video

Lehet csak kompozit is, de három az egyben nem lehetséges, mivel a SCART 13. érintjezőjét használják fel az RGB Red, vagy az S-Video Chroma bevitelére (elektronikus bemenetválasztós megoldásoktól eltekintve, de az elég ritka):

http://utopia.knoware.nl/users/eprebel/Sou...ring/SCART.html

Színsegédvivő nélkül nyilván fekete-fehér a kép. Amikor egy TV-n található legalább 2 db SCART-aljzat, az elsődleges gyakran RGB-s, a másik S-Videós szokott lenni.

Itt egy weblap a Radeonokról, bár olvasható benne néhány olyan mondat is, ami szakmai szempontból vállalhatatlan, de azért sokak számára hasznos lehet:

http://vganfo.uw.hu/tvout.html

Szerkesztette: Signal 2010. 02. 12. 22:36 -kor

#354 Felhasználó inaktív   Divinity 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 13:10

Idézet: FLaszlo - Dátum: 2010. febr. 9., kedd - 16:17

Többesélyes a játék...

- Szintén az NV Control Panelben van 2 detektálási opció: "Rigouros display detection" és "Force television detection at startup". Talán ezek segítenek.

- Az is ki lehetne próbálni, hogy mi történik ha úgy kapcsolod be a gépet hogy csak a TV van rákötve. Így már a BIOS POST-nak is a TV-n kellene látszani.

(+ ugye kikapcsolt állapotban dugdostad a kábeleket?)

Köszönöm a választ természetesen kikapcsolt állapotban dugdosok, mert a rövid zárlat nem a barátom :)

a kontroll panelben nem találok semmilyen olyan opciót ahol be lehet állítani kompozit jelet, viszont a Rigouros display detection" és "Force television detection at startup bekapcsolása megtörtént és újraindítás után sem történt semmi, sőt vissza is ált ujrainditás után alap beállításra(se ez sem az nem volt bekapcsolva, holott bekapcsoltam)viszont az sem müködik, hogy csak a tv van rajta, úgy hogy kezdek az felé hajlani, hogy a tv-out nem müködik, még az nem tudom mennyire lényeges, (mert a kártyához adták a kábelt), hogy a kábelen 9 tü (3 sor soronként fentről lefelé 2,4,3)van viszont a tv out 7 tü bemenet van (2 sor soronként fentről lefele 4,3), és ahol a kábelen 2 tü van ott az outon csak egy rés és nem "foglalat".kipróbáltam úgy is hogy van 1 scart-om, amin van 3 RCA 1 video , és a jobb bal oldali hang. azzal sem ment.így még mindig tanácstalan vagyok.azért köszönöm a válaszokat.

#355 Felhasználó inaktív   Divinity 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 13:22

még annyit kérdésem lenne , hogy mi a különbség az euro AV és a AV között, mert ez a két fajta van a tv-n, a sima AV a tv lehetőség scart-tal csatlakoztatni, és atv-n levő RCA bemenetek is ezt használjáj, + van a tvn beállítási mód hogy hogyan kezelje a tv az euro AV-t  Y/C, RGB, video.

#356 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 13:28

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 13:10

a rövid zárlat nem a barátom :)

Igazad van, a hosszú az jobb.  ;)

#357 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 13:42

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 14:22

még annyit kérdésem lenne , hogy mi a különbség az euro AV és a AV között, mert ez a két fajta van a tv-n, a sima AV a tv lehetőség scart-tal csatlakoztatni, és atv-n levő RCA bemenetek is ezt használjáj, + van a tvn beállítási mód hogy hogyan kezelje a tv az euro AV-t  Y/C, RGB, video.

Euro-AV: a SCART-csatlakozó egyik elnevezése.

AV: Audio Visual (vagyis nem Analóg Video, mint páran hiszik, bár ez szinte mindegy, csak a keletkezés idején digitális technika nem volt még kilátásban sem, vagyis inkább történelmi szempontból lehet érdekes).

Y/C: S-Video

#358 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 13:58

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 14:10

...kipróbáltam úgy is hogy van 1 scart-om, amin van 3 RCA 1 video , és a jobb bal oldali hang. azzal sem ment.

Ha a képen látható adapterre gondoltál, sárga a kompozit-video, S-Video egyértelmű, OSD menüben ennek megfelelően kell állítani, kapcsoló Input legyen.

Idézet

a Rigouros display detection" és "Force television detection at startup bekapcsolása megtörtént és újraindítás után sem történt semmi,

Múltkori hozzászólásban nem akartam már tovább nyújtani (illetve nekem ilyen kártyám nem is volt, így csak következtetni tudok), hogy bár az analóg-videójel egyirányú kommunikáció, de van ilyen megoldás is, hogy a kártya képes érzékelni a rádugott TV-készülék szabvány 75 Ω-os terhelését. Legfeljebb ez nem mindig sikerül, vagy valaki állandóra akarja beállítani (mintha mindig be lenne dugva, ne kelljen rebootolni, csupán emiatt), ezért van a drivernél ilyen opció, hogy erőltetni is lehet.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Signal 2010. 02. 13. 14:47 -kor

#359 Felhasználó inaktív   Divinity 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 11:03

Idézet: Signal - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 13:58

Ha a képen látható adapterre gondoltál, sárga a kompozit-video, S-Video egyértelmű, OSD menüben ennek megfelelően kell állítani, kapcsoló Input legyen.

az én scartom ilyen->:Kép

semmi s-video, meg miegymás, hanem egyszerüen, csak RCA-k vannak rajta, és csak bemenet(régem a play stationomhoz kaptam, és ezt megtartottam belőle).

#360 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 14. 11:42

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 14., vasárnap - 12:03

semmi s-video, meg miegymás, hanem egyszerüen, csak RCA-k vannak rajta, és csak bemenet(régem a play stationomhoz kaptam, és ezt megtartottam belőle).

Akkor nyilván kompozit-videóra kell állítani az OSD-ben, vagyis nem Y/C és nem RGB-re. A működés könnyen ellenőrizhető, ha akad otthon bármilyen RCA video-jelforrás. Hangot nem fontos bekötni, viszont hangjel magában nem elég még a teszteléshez sem, mert TV-knél a videojel hiánya gyakran némítja a hangbemenetet is.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.