HWSW Informatikai Kerekasztal: TV-out/TV kimenet problémák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TV-out/TV kimenet problémák II. Értékeld a témát: ***-- 1 szavazás

#361 Felhasználó inaktív   Divinity 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 15. 00:25

Idézet: Signal - Dátum: 2010. febr. 14., vasárnap - 11:42

A működés könnyen ellenőrizhető, ha akad otthon bármilyen RCA video-jelforrás. Hangot nem fontos bekötni, viszont hangjel magában nem elég még a teszteléshez sem, mert TV-knél a videojel hiánya gyakran némítja a hangbemenetet is.

a dvd lejátszó hiba nélkül megy mind ezzel az rcas scartal mind a  tv lévő rca-s bemeneten is...
Egy Férfinek Két Dolgot Kell Tövig Nyomni..... A Második a Gázpedál...

#362 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 15. 14:08

Idézet: Divinity - Dátum: 2010. febr. 15., hétfő - 1:25

a dvd lejátszó hiba nélkül megy mind ezzel az rcas scartal mind a  tv lévő rca-s bemeneten is...

Mivel nVIDIA kártyám nem volt még, csak találgatni tudok:

http://pinouts.ru/Vi...ut_pinout.shtml

Lent van egy link (reports):

Idézet

COMPOSITE output is NOT at Pin7 (!= Y)!!! COMPOSITE output is at Pin 5 ( = Pb Output, blue Connector) I have tested both on nVidia 6150go and 6600GT (Adapter is original for 6600GT)

Tehát szerinte is a kék színű komponens-csatlakozón jön le a kompozitjel, szerintem meg ehhez elvileg be kell állítani a drivernél, hogy nem HDTV van csatlakoztatva, hanem hagyományos, PAL szabványú TV. Netán NTSC, bár sok hazai forgalmazású TV azt is fel tudja dolgozni.

De ugyanez érvényes a (4 tűs, vagyis szabványos) S-Videóra is, hogy "hagyományos" PAL/NTSC videojelet továbbít, vagyis amit arról ismerünk már évtizedek óta, hogy 50/60 Hz, interlaced, alacsony felbontás stb. HDTV-hez pedig a komponens-csatlakozás való, mármint analóg jelre vonatkozóan.

Idézet

még az nem tudom mennyire lényeges, (mert a kártyához adták a kábelt), hogy a kábelen 9 tü (3 sor soronként fentről lefelé 2,4,3)van viszont a tv out 7 tü bemenet van (2 sor soronként fentről lefele 4,3), és ahol a kábelen 2 tü van ott az outon csak egy rés és nem "foglalat".

Fenti bekötés pont meg is magyarázza, hogy az Y/C input hiányzik, mivel nem VIVO-s a kártya. De ezek már nem szabványos bekötések, inkább csak egyezményes, gyártófüggő is:

http://en.wikipedia.org/wiki/S-Video 

Szerkesztette: Signal 2010. 02. 15. 14:58 -kor

#363 Felhasználó inaktív   fegaa 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 17. 13:42

Sziasztok!

HTPC-t szeretnék építeni. A videokártya az alaplapra integrált, de nincs rajta s-video kimenet, van viszont HDMI, DVI és D-Sub. TV-t egyenlőre nem tervezek újat vásárolni, ami van azon csak SCART  és S-video csatlakozó van.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy az alaplai kimenetek valamelyikével hogyan tudnám összekötni a TV-t. Ha átalakítót veszek (pár ezer ft), az megbízható, működhet? Vagy vegyek egy külső átalakítót (10000 ft körül vannak, de ha nem muszály máshogy oldanám meg)? Esetleg létezik olyan TV tuner, amin van S-video kimenet?
Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Gábor

#364 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 17. 16:54

Idézet: fegaa - Dátum: 2010. febr. 17., szerda - 14:42

...Ha átalakítót veszek (pár ezer ft), az megbízható, működhet?

Nem tudom, melyik az a párezer forintos átalakító, nem mintha nem ismernék az alábbihoz hasonló megoldásokat, vagyis ami driveres trükközést is igényel:

http://szamitogep.hu...ad.php?id=13738

De analóg TV-hez legkorrektebb minőséget egy használt áron 2 000 Ft körül kapható Matrox dualhead VGA biztosít, csak ahhoz egy AGP-port is kellene, vagy ritkán PCI változat is fellelhető a piacon/bontóban.

Például TV-kimenet szempontjából:

Matrox G400: kompozit és RGB       
Matrox G450: kompozit és S-Video           
Matrox G550: kompozit és S-Video

Viszont ezeknél a TV-kimenet hivatalosan csak XP-ig támogatott. G400-hoz például SCART RGB kábelt is lehet készíteni házilag, rajz van hozzá. Másik kettőhöz is van bekötés. Vagy PCIe típusok is vannak, drágábban.

Szerkesztette: Signal 2010. 02. 17. 17:28 -kor

#365 Felhasználó inaktív   teknoska 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 02. 18. 14:12

Hi!

Lehetséges egyszerre játszani és filmet nézni , egy számítógépen , úgy hogy a játék a gép monitorán futna , a film pedig a tv kimenetre csatlakoztatott tv-n , úgy hogy mindkettőnek legyen hangja , a filmnek a Tv-n a Monitoron meg a játéknak .?

#366 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 18. 15:15

Idézet: teknoska - Dátum: 2010. febr. 18., csütörtök - 14:12

Lehetséges egyszerre játszani és filmet nézni , egy számítógépen , úgy hogy a játék a gép monitorán futna , a film pedig a tv kimenetre csatlakoztatott tv-n , úgy hogy mindkettőnek legyen hangja , a filmnek a Tv-n a Monitoron meg a játéknak .?

Ha van a gépben két egymástól függetlenül vezérelhető video és hangrendszer, akkor elvileg igen.
Ha másképpen nem, akkor virtuálkonzolos megoldással.
XP alatt el tudok indítani két filmlejátszót két külön ablakban.
A két anyagnak a hangja összekeveredik az egy közös hangkártyán.

#367 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 18. 16:17

Idézet: teknoska - Dátum: 2010. febr. 18., csütörtök - 15:12

Hi!

Kellene egy másik hangkártya, kimeneti eszközt a például KMPlayer, SMPlayer, MPC-HC lejátszók beállításainál is lehet változtatni. Ilyen beállítás gondolom a játékoknál is van, amennyire emlékszem, én nem játszom a gépen. De amikor több hangkártya van a gépben, azt próbáltam, megjelenik a választható eszközök között.

Esetenként a videokimenetet is konfigurálható a lejátszónál, de azzal inkább a videokártya beállításainál kellene játszani, vagyis driverfüggő.

#368 Felhasználó inaktív   kutya76 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 10:32

Sziasztok,

sajnos csak ismételni tudom a sok így kezdődő hozzászólást: már végső elkeseredettségemben írok ide...

szeretném rákötni a laptopomat (MSI, VGA:3410Radeon) egy HD-READY LCD TV-re VGA-YPbPr kábellel, és néha csak bevillan a képernyő szélén egy zöld csík.... ennyi  :(  kemény 25ajróért vettem a kábelt, de ha nincs megoldás, akkor viszem is vissza. A laptopon is csak ez az egy kimenet van (VGA)
előre is köszönöm a segítséget!

#369 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 11:05

Idézet: kutya76 - Dátum: 2010. márc. 1., hétfő - 11:32

Sziasztok,

sajnos csak ismételni tudom a sok így kezdődő hozzászólást: már végső elkeseredettségemben írok ide...

szeretném rákötni a laptopomat (MSI, VGA:3410Radeon) egy HD-READY LCD TV-re VGA-YPbPr kábellel, és néha csak bevillan a képernyő szélén egy zöld csík.... ennyi  :(  kemény 25ajróért vettem a kábelt, de ha nincs megoldás, akkor viszem is vissza. A laptopon is csak ez az egy kimenet van (VGA)
előre is köszönöm a segítséget!

A laptop dokumentációjában lehetne megnézni, hogy milyen csatlakozást támogat, azt utána általában a drivernél is engedélyezni kell. Szerintem az egész esetleg úgy lenne elképzelhető, ha a laptop a VGA kimenetre (valamilyen beállítás, átállítás segítségével, illetve magát bedugott csatlakozót érzékelve, gépet újraindítva) ki tudná küldeni a komponens jeleket, a VGA helyett. Ilyenkor viszont a beállításoknál is meg szokott jelenni, hogy a másodlagos kimenet YPbPr módra váltott.

Egyébként a VGA (gyakorlatilag: RGB-komponens) jeleket pusztán egy kábellel, vagyis aktív elektronika nélkül, nem tudod átalakítani Y Pb Pr komponensekből álló jelekké.

ATI kártya leírását hiába is nézem, ez nem a mobilverzió:

http://www.power-color.com/Manual/090106/R..._Series_ENG.pdf

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  110.png (0byte)
    Letöltések:: 0

Szerkesztette: Signal 2010. 03. 01. 11:12 -kor

#370 Felhasználó inaktív   kutya76 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 13:46

Ez lenne a laptop Sajnos azt sem tudom, hogy a drivernél hol kell engedélyezni.
Ha nem lehet a VGA komponens jeleket átalakítani, akkor minek árulnak ilyen kábeleket egyáltalán:O ???

kösz a gyors választ.

#371 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 14:00

Idézet: kutya76 - Dátum: 2010. márc. 1., hétfő - 14:46

Ez lenne a laptop Sajnos azt sem tudom, hogy a drivernél hol kell engedélyezni.
Ha nem lehet a VGA komponens jeleket átalakítani, akkor minek árulnak ilyen kábeleket egyáltalán:O ???

kösz a gyors választ.

Később kerestem egy ilyen kábelt én is:

http://www.ramelectronics.net/audio-video/...od55873RCA.html

Véletlenül(?) pont azt írják, amit magam is, hogy az egyszerű kábel olyan jelforrással működik, ahol a VGA-csatlakozóban az Y-Pr-Pb jelek is rendelkezésre állnak. Jelátalakítást nem végez, az elektronikus átalakítók ennél jóval drágábbak.

A lapos leírását megnézve, ez viszont tisztán VGA-kompatibilis:

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  113.png (0byte)
    Letöltések:: 1

Szerkesztette: Signal 2010. 03. 01. 14:27 -kor

#372 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 14:06

Továbbá ennyit írnak még:

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  112.png (0byte)
    Letöltések:: 0

#373 Felhasználó inaktív   kutya76 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 21:18

MAjdnem repült a laptop a kábellel együtt... valami megoldásnak kell lennie...
Egyszerűen nem ad ki kompozit jelet a gép.

#374 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 21:24

Idézet: kutya76 - Dátum: 2010. márc. 1., hétfő - 21:18

MAjdnem repült a laptop a kábellel együtt... valami megoldásnak kell lennie...

Meg kell mondani a vezérlőnek, h a saját képernyőre, vagy a külső csatira adja ki a jelet.
Ezt vagy a képernyőtulajdonságoknál, vagy egy a gépre installált segédprogrammal lehet megtenni.

#375 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 01. 22:12

Nyilván csak egy DSUB VGA csati van a notin, soha senki nem mondta hogy ki fog adni más jelet.
Csak aktív átalakítóval lehet bármire kötni amin nincs DSUB VGA bemenet.

Kár erőlködni sima kábelekkel. Felesleges itt vergődni meg idegeskedni... már elmondták mit lehet előttem is.
Vagy veszel olyan tévét amin van VGA bemenet, vagy veszel egy aktív átalakítót ennyi lehetőséged van.

Szerkesztette: ThomasS31 2010. 03. 01. 22:14 -kor

#376 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 02. 09:54

Idézet: kutya76 - Dátum: 2010. márc. 1., hétfő - 22:18

Nem tévedésből neveztem komponensnek, TV-szerelőként érdekes is lenne, ha eltévesztenék ilyen alap dolgot.

A kompozitjel egy vezetéken halad, az RGB komponensek összegét tartalmazza (leegyszerűsítve), valamilyen kódolással (PAL, NTSC) és a hagyományos, analóg TV-adáshoz lett kitalálva. Eredetileg fekete-fehérben, később a színsegédvivőt is beletrükközték, megőrizve a régi FF tévékkel való kompatibilitást, hogy azokat se kelljen kidobni. A kompozitjelből a TV-ben található dekóder állítja vissza az RGB jeleket, ami a képcső meghajtásához szükséges.

A kompozitjel velejárója és ismertetőjele az is, hogy a számítógépen szoftveresen, esetleg a kártyán jumper segítségével be kell állítani a PAL/NTSC szabványt is, hiszen valahogyan kódolni kell.

Az Y-Pr-Pb is három komponensből álló jelátvitel, mint az RGB, de más logika mentén, más szabvány, nagyobb felbontás stb.

Van egyébként olyan videokártya, ami a VGA-csatlakozón ad ki kompozitjelet is (pl. az öreg Matrox G450/550), ahhoz egyedi csatlakozó szükséges, Windowsban lehet váltani a PAL/NTSC szabványt és egyéb beállításokat.

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  115.png (0byte)
    Letöltések:: 1

#377 Felhasználó inaktív   kutya76 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 03. 02. 12:03

Igen, ez így van, csak elkeseredettségemben jött ki a "kezemből" ily formában.
Holnap viszem is vissza a boltba a kábelt, csak továbbra sem tudom, hogy mit csináljak, mert más kimenet nincs a laposon...

#378 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 02. 13:14

Idézet: kutya76 - Dátum: 2010. márc. 2., kedd - 12:03

Igen, ez így van, csak elkeseredettségemben jött ki a "kezemből" ily formában.
Holnap viszem is vissza a boltba a kábelt, csak továbbra sem tudom, hogy mit csináljak, mert más kimenet nincs a laposon...

Nézz utána, mire képes a gépedben a videovezérlő és hogyan lehet beállítani a különféle üzemmódjait.
Utána érdemes az összekötés lehetőségeivel foglalkozni.

#379 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 11. 11:22

Sziasztok!

Nemrég vettem egy vidkarit (4890), és mér ne, már nem szeressük az s-video kimenetet, én meg szeressük a lapos tv-ket. A vidkarin van 3 soros VGA kimenet, DVI, HDMI, és DisplayPort. Ezek közül melyiket tudom rávenni arra, hogy az S-Video-s Metzemhez, ugyanmár zavarjon valami analóg jelet?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#380 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 11. 11:38

Kép

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.