HWSW Informatikai Kerekasztal: Kétkeréken VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kétkeréken VII. a bringás különítmény Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#2401 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2017. 05. 22. 09:44

Kiderült, hogy tudok tekerni egy tókört egy nap alatt. :)
9,5 óra nettó, 10,5 óra bruttó, 210 km...

#2402 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 11:01

22 km/h átlag? Gratula!

Hogy ment a vége?

Szólóban vagy csapatban?
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#2403 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 12:09

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2017. 05. 22. 12:01

22 km/h átlag? Gratula!

Hogy ment a vége?

Szólóban vagy csapatban?

Összeverődtünk a végére öten. Simán ment, 60 km után elengedtem a tempót, mert használhatatlan a bringaút normális tempóra. A 210 km-ből kb. 30-40 volt olyan, hogy azt mondjam rá, hogy fasza, és legalább 50-60 km kritikán aluli volt.

Jahno körbe tudna tekerni, mert fizikailag lehetséges, de ha valaki tempót akarna menni, akkor marad a 71-es út. Viszont amíg ott nincsen elkerülő, addig bizony az az autósok basztatása is, mert keskeny és már most, májusban is jelentős a forgalom... :(

A maximális pulzusom 161 volt, az átlag 128, szóval ez erősen poroszkálós tempó volt...

#2404 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 13:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2017. 05. 22. 13:09

Összeverődtünk a végére öten. Simán ment, 60 km után elengedtem a tempót, mert használhatatlan a bringaút normális tempóra. A 210 km-ből kb. 30-40 volt olyan, hogy azt mondjam rá, hogy fasza, és legalább 50-60 km kritikán aluli volt.

Jahno körbe tudna tekerni, mert fizikailag lehetséges, de ha valaki tempót akarna menni, akkor marad a 71-es út. Viszont amíg ott nincsen elkerülő, addig bizony az az autósok basztatása is, mert keskeny és már most, májusban is jelentős a forgalom... :(

A maximális pulzusom 161 volt, az átlag 128, szóval ez erősen poroszkálós tempó volt...

Ja, hogy ez bringaúton? Az úgy még jobb. Én bringaúton hülyét kapok az egyenetlenségtől, a sok kavicstól és mindenféle lassító tényezőtől (mondjuk 200 méter bringaút, aztán sorompó vagy csak simán vége és ugrathatsz le a padkán). Én megyek országúton, aztán kerüljenek ki. Amikor kevesebb, mint 20 cm oldaltávot tart a kocsi, akkor üdvözlöm a középső ujjammal :up:

Nálam a nagy ugrás az lesz, ha egyszer sikerül fegyelmezetten lassan menni. Mert ha leereszkedik a vörös köd, akkor utána a fegyelemnek vége. És amint megcsapja az arcomat a menetszél akkor kábé le is ereszkedik a vörös köd normálisan Kép

#2405 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 14:26

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2017. 05. 22. 14:48

Ja, hogy ez bringaúton? Az úgy még jobb. Én bringaúton hülyét kapok az egyenetlenségtől, a sok kavicstól és mindenféle lassító tényezőtől (mondjuk 200 méter bringaút, aztán sorompó vagy csak simán vége és ugrathatsz le a padkán). Én megyek országúton, aztán kerüljenek ki. Amikor kevesebb, mint 20 cm oldaltávot tart a kocsi, akkor üdvözlöm a középső ujjammal :up:

Nálam a nagy ugrás az lesz, ha egyszer sikerül fegyelmezetten lassan menni. Mert ha leereszkedik a vörös köd, akkor utána a fegyelemnek vége. És amint megcsapja az arcomat a menetszél akkor kábé le is ereszkedik a vörös köd normálisan Kép

Attól kevésbé leszel edzettebb, ha leereszkedik a vörös köd. Nekem olyan 137-140 közötti pulzustartományban kellene mennem, de most láthattad, hogy kevesebb lett. Mert nem engedte a terep.
Meg ez egy UltraBalaton volt, azaz egy ultrafutó verseny, aminek egy betét rendezvénye volt a bringás kör. Ezért sem akartam nagyon hajtani, az első 60-80 km-ben a futókat kerülgettem. Akikről szólt ez az egész. Szóval esélytelen volt veretni. Majd most szombaton a kenesei középtávú triatlon versenyen! :up:

#2406 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 21:34

Ha van maximális pulzus érték, akkor abból lehet pulzus tartományokat becsülni?

#2407 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 21:36

Urban Arrow teherbringa milyen a saját kategóriájában? 2 kereke van, dönthetőnek tűnik. A 3-kerekűek nem dönthetőek, az zavarna.

Nova? Vagy Iguana?

#2408 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 22. 22:14

Több futár ismerősnek volt hasonló geometriájú cargo bike, vegyesen munkaeszköznek, meg gyerekszállításra. Ha itt a kül/belvárosban jók voltak, feléd is megteszi.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#2409 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 05:29

Üzenet megtekintéseIdézet: -NoVa- - Dátum: 2017. 05. 22. 23:14

Több futár ismerősnek volt hasonló geometriájú cargo bike, vegyesen munkaeszköznek, meg gyerekszállításra. Ha itt a kül/belvárosban jók voltak, feléd is megteszi.

Köszi! Nézek sok rivjút :up:

#2410 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 08:49

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2017. 05. 22. 22:34

Ha van maximális pulzus érték, akkor abból lehet pulzus tartományokat becsülni?

Van egy ökölszabály, ami nem pontos, de nagyságrendileg jó.
Két komment a "Készülj velünk az Ironman-re csoportból"

Idézet

A max. pulzusból és a nyugalmi pulzusból nem lehet pontosan belőni. Egyrészt nem tudni pontosan, mennyi a max. pulzus - mint ahogy a nyugalmi pulzus sem állandó, fix érték... Másrészt a zónák százalékos meghatározása sem pontos: kinek ennyi, kinek annyi százaléknál van. A pulzusszámból történő zónameghatározás egyetlen paraméterből, a szívfrekvenciából számol, és nem veszi figyelembe az anyagcserét, az energiaszolgáltató folyamatokat. Teljesítménydiagnosztikai vizsgálat nélkül csak becsülni tudod, ami még mindig jobb, mint a semmi, de hogy nem pontos, az egészen biztos. A pontos meghatározáshoz mérni kell.

Idézet

Nekem volt két lány tanítványom még anno, és nagyon tanulságos volt az esetük. Mindkettő egyidős volt, mindkettő kezdő volt, mindkettőnek mértünk max pulzust kerékpáron. Számoltunk, edzettünk, az egyik gyönyörűen fejlődött, a másik egy helyben toporgott. Aztán elküldtem őket TD vízsgálatra, laktátmérésre, és ott kiderült, hogy az egyik lány kalkulált pulzusa teljesen jó volt, míg a másik lányé nem, 192-es pulzussal ő még aerob tartományban volt! Tudom, ritka eset, de én azóta mindenkit elküldök TD-re, az a biztos.

Egy hasznos cikk az ökölszabályhoz.

#2411 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 11:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2017. 05. 23. 09:49

Van egy ökölszabály, ami nem pontos, de nagyságrendileg jó.
Két komment a "Készülj velünk az Ironman-re csoportból"

Egy hasznos cikk az ökölszabályhoz.

Köszi a linket!

Ezt szerintem többször át kell olvasnom, mert kábé nulla orvosi hátterem van. Amire reagáltam egyből az a max 85%-a. Ez nálam akkor csak közelítve 197 bpm 85%-a, tehát 167 bpm. Ha e fölött hajtok tartósan, akkor az már túltelíti a tejsavat. De ha alatta vagyok, akkor "jó".

A Polar szerint az aerob küszöb 148 bpm. Ez alatt tényleg csak tötyögök, ilyenkor lazán gurulok kábé és nézem a tájat és meditálok.
A Polar által számolt anaerob küszöb 177 bpm, ami 10-el több, mint a fentiek szerinti 85%-os. Hajlok rá, hogy a 85%-os érték jóval konzervatívabb és közelebb kell legyen a valósághoz, mint a Polar száma.

Akkor ha 148-167 között vagyok, akkor tudok menni "akármennyit". Ez kábé egybe is vág a tapasztalatommal. Ha kábé 160-as átlagom van, akkor az kényelmes. Ha 170 felett vagyok pár percnél tovább, akkor kezdek fáradni. Ha 180-at tartok "huzamosan", akkor jóval durvábban fáradok és kell utána tartani pihenős szakaszt.

#2412 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 11:28

Tetszik, hogy moduláris a cucc. Lehet vele vinni a gyerekeket, vagy nagybevásárolni. Ha a gyerekek kinőtték, akkor akár rövidebb tengelytávra is lehet cserélni vagy egy 300-literes heavy-duty ládát tenni rá.

Egy ilyennel kábé ki is tudom váltani az autót, az mehet a levesbe. Ha nagy ritkán kell kocsi, akkor poolcar és kész. Ez király lesz :up:

Most kezdik beverni a göteborgi autós közlekedés koporsójába az utolsó pár szeget, a nyáron eladjuk a kocsit. Eddig sem volt sok értelme autóval közlekedni itt, de 2018-tól komolyan megzsanettoznak mindenkit kábé. Mellette bónuszként pedig beindul egy legalább 10 éves projekt, az egész várost széttúrják. Erre kár kocsit fenntartani. Tegnap kiszámoltuk a költségeket asszonnyal, nagyon szép szám jött ki.

#2413 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 12:00

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2017. 05. 23. 12:24

Köszi a linket!

Ezt szerintem többször át kell olvasnom, mert kábé nulla orvosi hátterem van. Amire reagáltam egyből az a max 85%-a. Ez nálam akkor csak közelítve 197 bpm 85%-a, tehát 167 bpm. Ha e fölött hajtok tartósan, akkor az már túltelíti a tejsavat. De ha alatta vagyok, akkor "jó".

A Polar szerint az aerob küszöb 148 bpm. Ez alatt tényleg csak tötyögök, ilyenkor lazán gurulok kábé és nézem a tájat és meditálok.
A Polar által számolt anaerob küszöb 177 bpm, ami 10-el több, mint a fentiek szerinti 85%-os. Hajlok rá, hogy a 85%-os érték jóval konzervatívabb és közelebb kell legyen a valósághoz, mint a Polar száma.

Akkor ha 148-167 között vagyok, akkor tudok menni "akármennyit". Ez kábé egybe is vág a tapasztalatommal. Ha kábé 160-as átlagom van, akkor az kényelmes. Ha 170 felett vagyok pár percnél tovább, akkor kezdek fáradni. Ha 180-at tartok "huzamosan", akkor jóval durvábban fáradok és kell utána tartani pihenős szakaszt.

Ezen számok alapján nekem az jön le, hogy 148 a zsíranyagcsere teteje, az alatt mész akármennyit. 148->167 között tolódik el a szénhidrát felé a felhasználás.
Azt mondják, hogy szinte tisztán szénhidrátból kb. 45 percet tud menni egy ember. Ha valaki edzettebb, többet (ismerős pl. 1:45-ös félmaratont pont le tud futni szénhidrátból), de nem örökre tudsz úgy menni már...

167 felett menni tartósan nem egészséges és a kondíciót sem emeli nagyon. Az a keményen sportolóknak való. Neked szerintem elég alatta. Persze, ha fel kell menni egy hegyre, akkor kis időre fölé mehet, de pár óra múlva érezni fogod a böjtjét...

#2414 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 14:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2017. 05. 23. 13:00

Ezen számok alapján nekem az jön le, hogy 148 a zsíranyagcsere teteje, az alatt mész akármennyit. 148->167 között tolódik el a szénhidrát felé a felhasználás.
Azt mondják, hogy szinte tisztán szénhidrátból kb. 45 percet tud menni egy ember. Ha valaki edzettebb, többet (ismerős pl. 1:45-ös félmaratont pont le tud futni szénhidrátból), de nem örökre tudsz úgy menni már...

167 felett menni tartósan nem egészséges és a kondíciót sem emeli nagyon. Az a keményen sportolóknak való. Neked szerintem elég alatta. Persze, ha fel kell menni egy hegyre, akkor kis időre fölé mehet, de pár óra múlva érezni fogod a böjtjét...

Aha, akkor megint eltájoltam magam. Köszönöm a magyarázatot.

Eddig 3 óránál sokkal többet nem mentem egyhuzamban, szóval még kevés a tapasztalat hosszabb menetekről. Ki kellene próbálni most nyáron, hogy mi megy kényelmesen, ha tényleg messzebb megyek. Próbálok nem teljesen idióta módon hozzálátni. Addig veszek nyeregtáskát és akkor a hátizsák is marad otthon.

Ha 148 alatt megyek, akkor szerintem az nem lesz gyors, de tényleg érdemes lesz hosszabb túrát kipróbálni.

#2415 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 14:28

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2017. 05. 23. 15:10

Aha, akkor megint eltájoltam magam. Köszönöm a magyarázatot.

Eddig 3 óránál sokkal többet nem mentem egyhuzamban, szóval még kevés a tapasztalat hosszabb menetekről. Ki kellene próbálni most nyáron, hogy mi megy kényelmesen, ha tényleg messzebb megyek. Próbálok nem teljesen idióta módon hozzálátni. Addig veszek nyeregtáskát és akkor a hátizsák is marad otthon.

Ha 148 alatt megyek, akkor szerintem az nem lesz gyors, de tényleg érdemes lesz hosszabb túrát kipróbálni.

:nevet: :nevet2:

Minek a nyeregtáska?

Folyadék elfér 3-4 kulacs a bringán, utánpótlás pedig a bringásmez hátsó zsebeiben. Gumileszedő és pótbelső szigszalaggal a vázra, patron és fej pedig a kulacstartó alá! ;)

#2416 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 23. 18:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2017. 05. 23. 15:28

:nevet: :nevet2:

Minek a nyeregtáska?

Folyadék elfér 3-4 kulacs a bringán, utánpótlás pedig a bringásmez hátsó zsebeiben. Gumileszedő és pótbelső szigszalaggal a vázra, patron és fej pedig a kulacstartó alá! ;)

A hátizsákról a nyeregtáskára ugrást még meg tudom lépni, a nyeregtáska elhagyása már túl nagy váltás lenne. Nem vagyok olyan rugalmas Kép

Igen, jön a nyár. Most már 15 fok van pluszban. Celsius. Közeleg a tavasz. Aztán nyár Kép

#2417 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 26. 19:53

Néztem sok rivjút, ma pedig élőben is megnéztem. Hááát, nem pici a jószág. Nagy. De közelről sem riasztó. Sok kép.

Egy kép:

Kép

#2418 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 27. 19:42

Ma volt a Hisingen Runt 2017 futam. Én a makettkodós 50 km-re mentem, mivel még nem merek a 140-esre menni. Ez is jó móka volt.

A már sajnos félig lebontott STCC pályáról indultunk, volt sok néznivaló. Kint volt egy csomó bringás cég, többek között az Ecoride is. Ők forgalmazzák a saját bringáikon kívül az Urban Arrow típust. Ki is lehetett próbálni. Érdekes. Az első kerék érzésre olyan messze van, mint egy konténerszállító teherhajó orra. Éles kanyarban óvatosan kell dönteni, mert nagyon máshogy viselkedik. Az elektromos hajtás valami ultrafinoman kapcsol rá. Ha jól olvastam, akkor fokozatmentes a váltó, az elektromos rendszer pedig a pedálnál hajt. A lánc teljesen rejtett, nem éri kosz. 55 mm-es (!!!) abroncsa van, brutál széles. Én a 28 mm-hez vagyok szokva. A 2017-es modell komolyabb övcsatokat kapott, a bunkók jobban vannak rögzítve benne.

A futam igen jó volt, tűzött a Nap és picit fújt a szél. Egy szakaszon rákapcsolódtam három srácra, akik durva tempót nyomtak a hátszeles szakaszon. Mindenkit leelőztünk, aztán jött egy körforgalom és utána már oldalról és szemből fújt a szél. Itt én mentem előre. Elég sokáig lehetett haladni, aztán jött az erdős-mezős-emelkedős rész. Itt mentem, ahogy tudtam. Igyekeztem nem sokat a 180+ tartományban lenni.

Egy helyen eltévedtem, mivel alighanem leszedték a táblákat és egy kereszteződésben elkezdtem követni két srácot, akik csak úgy privát mentek. Egy idő után rájöttem, hogy elk*rtam, így akkor mehettem vissza. Ott nem láttam a pipától. Aztán nyomtam tovább.

Csináltam képet a bringáról, mivel annyira szép Kép

Kép

A régi STCC versenypálya kanyarjában.....

Kép

Meg az adatok:

Kép

400 méter magasság volt az 50 km-en, néha voltak dombok. Kicsit megszúrt a Nap, de majd holnapra jobban leszek.

#2419 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 27. 22:08

Ma volt Balatonman Kenese. Megint középtávon mentem, a tavalyi 8:24 helyett 7:56 lett. A bringapálya változott, sokkal durvább lett. Szerencsére az időjárás segített, így ahol nem emelkedett, ott fúlt a szembeszél. 147-es átlagpulzussal mentem, de az emelekdőkön belenyaltam a 160 fölöttibe is. Eredmény: utána a félmaraton botrányos lett, 3:06...

#2420 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2017. 05. 28. 08:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2017. 05. 27. 23:08

Ma volt Balatonman Kenese. Megint középtávon mentem, a tavalyi 8:24 helyett 7:56 lett. A bringapálya változott, sokkal durvább lett. Szerencsére az időjárás segített, így ahol nem emelkedett, ott fúlt a szembeszél. 147-es átlagpulzussal mentem, de az emelekdőkön belenyaltam a 160 fölöttibe is. Eredmény: utána a félmaraton botrányos lett, 3:06...

Fél órát hoztál időben? Az durva, gratulálok!
A legutóbbi beszélgetés alapján próbáltam a pulzust is kezelni, de a szél irányának figyelembevételével néha felülbíráltam a józan eszet. Amikor jól fújt a szél és lehetett haladni, akkor tartósan 170 körül nyomtam, pedig elvileg 168 körül már jön a túl sok tejsav. Úgy nézem, hogy ha 150-160 között vagyok, akkor az teljesen patent és nem is lassulok le túlságosan.

Most kész vagyok a betervezett versenyekkel idén, lehet csak úgy tekerni. Hétvégén újra menni akarok majd, most akkor kitolom a távot vidéken egy nagyobb körre. Meglátjuk, néznem kell a térképet és tervezni. Nem forgalmas utakon lenne jó menni, ahol maximum a legelő tehenek hangja zökkent ki a zen nyugalomból :)

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.