Idézet: csapdani - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 8:12
Biztos hatvaszor felmerült már, de: felháborító, hogy fizetek egy szolgáltatásért, és nem használhatom ki a lehetőségeket maximálisan. Ha akarom, folyamatosan égetem az összes villanyt a lakásban, folyatom a vizet a csapból, felcsavarom a fűtést, meggyújtom a gázt és úgy hagyom - megtehetem, mert fizetek érte. Értem én a koncepciót... de akkor is. Tessék befektetni hardware-be, hogy ne legyen szükség ezekre a nyomorék intézkedésekre.
A közüzemi szolgáltatók nem átalánydíjban számolnak, hanem fogyasztás alapján. Ha az is átalány alapú lenne ugyanolyan túlhasználathoz és pazarláshoz vezetni mint net fronton. Gondolj bele ha átalányba lenne a gáz akkor lehetne a garázst, sőt akár az utcát is fűteni, a fogyasztónak oly mindegy ő ugyis ugyannyit fizet. A szolgáltatónak viszont nem lenne mindegy mert az ő költségei már fogyasztás alapúak, ugyanígy nem mindegy az ISP-nek sem.
Nem véletlen hogy a 10 évvel ezelőtt elstartot átalánydíjas modellt egyre kevésbé tartják életképesnek a szolgáltatók évek óta és egyre inkább a fogyasztás alapú elszámolás felé próbálnak lépni világszerte. Pl. a mobil adatkommunikációnál szándékosan nem futottak bele ebbe a hibába a szolgáltatók, ott alapban forgalom alapú modellben gondolkodtak, de a vezetékesnél az egy évtizedni hagyományokat nehezebb a feje tetejére állítani a nélkül hogy nagy felháborodást váltana ki. Hisz a jóhoz könnyű hozzászokni hogy bármennyit fogyaszta ugyannyit fizet mintha ingyen volna. Viszont nincs ingyen a korlátos előforrásokat nem lehet korlátlanul elosztani mert ez lehetetlenség, a régi átalánydíjas modell addig működött jól amíg az egy főre vetített forgalom nem volt olyan magas. Viszont évek óta ez a forgalom egyre inkább, egyre nagyobb mértékben növekszik így ez az üzleti modell egyre kevésbé válik tarthatóvá.
Egy adatforgalom elszámolású netet modellnél nyugodtan tölthetsz akármennyit, ha hajlandó is leszel kifizetni a vele járó költségeket, ugyanúgy ahogy a villanyt és gázt és vizet is használhatod egész nap ha hóvégén az érkező számla forgalom alapon kalkulált végösszegét is befizeted. Lehet akár több terabyteos forgalmat is, de ne számíts arra hogy a mostani 5-10 ezres árkegóriába esik majd a számla végösszege, hanem a valós költségeket jobb fedező több tízezres számla érkezik majd. És után ugyanúgy ahogy víz, gáz, áram de akár benzin vagy bármely áru és sozlgáltatás esetén elgondolkozhatsz hogy annyiért megéri-e neked. Ha igen, fizeted a magasabb díjat, ha nem akkor spórolni fogsz a fogyasztással, racionalizálod a használatot, ugyanúgy ahogy most is teszed bármely más termék esetén.