Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 15:24
A fej mozgatása, pozícionálása legjobban egy egy pontos csapágyazású, két karú emelőként képzelhető el legkönnyebben (szintén óvodás hasonlat). Az olvasófej beolvassa a servo jelet, sávközépre (maximumra) áll, majd megtörténik az adat kiírása az ellenőrző cheksummal együtt (ha ez lemarad, a következményei már ismertek).
A lényeg, hogy a fejmozgató motor (lapmotor) az emelő ellentétes oldalán van, nagyobb tömegű, + az itt lévő tekercsben elég nagy áram folyik - ami biztosítja a sávon tartás pontosságát (a lapos tekercs alatt és felett erős állandómágnesek vannak, próbáld meg két ilyen kiszedett mágnes közé betenni az ujjadat!)
A lényeg - a fej pozíciójából történő kimozdításához akkora gyorsulás szükséges, hogy az ezt előidéző hatás (ütés, leejtés) sokkal nagyobb károkat okoz.
Ehhez marhára nem elég, hogy a vonaton utazva mozgatod a laptopot az öledben!
Egy merevlemez tervezésénél pontosan kiszámítják a lapmotor teljesítményét, a pozícionálás kívánt pontosságát, a fejszerelvény tömegét, és egy összehangolt rendszert készítenek ami az átlagos használati körülmények között elvárható pontossággal működik. Különleges célokra (űrkutatás) készítenek olyan kisméretű merevlemezeket is, amik extrém körülmények között is működőképesek maradnak.
Igen, a fejmozgatás mikéntjével tisztában voltam, én küldtem a fenti fotót is.
És a mágnesek is erősek, csavarhúzval kell szétfeszíteni. A fej is nagy gyorsulással tud mozogni a sávok között, modern diszkekben akár többszáz g-s gyorsulást is elérhet.
Viszont: ha a fej már beállt a megfelelő sáv fölé, akkor a rá hatók erők eredője zérus (különben nem állna nyugalomban, egy helyben az adott sáv fölött).
Ekkor egy kis erőhatás is kimozdítja a nyugalmi állapotából, hiszen az erők eredője nem zérus lesz.
Talán azt bírom még elképzelni, hogy nagy erő kell ahhoz, hogy a fej elmozdujon egy sávnyit*, amíg odaér a következő szektor, és történik a korrigálás. Igaz, hogy kicsi elmozdulás már baj, de irtó kicsi idő is lehet rá:
1 / diszk fordulatszáma / szektorok az adott sávon mp.
* valójában talán nem is kell egy egész sávnyit mozdulnia, hiszen ha csak --most mondok valamit-- 50% szélességben írta felül a szomszédos sávot, az már nem lesz olvasható. Ez attól függ, hogy milyen széles egy sáv, és milyen széles szabad hely van két sáv között.