HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2561 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:12

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 17:24

Az előbb én nem egy fejszerelvényt terveztem, hanem csak az elvre akartam rámutatni. Ha külső erőhatás ér egy tengelyen mozgó valamit, akkor a tengely az erőkarok arányában megosztja ezt az erőt. (tehát a fejre soha nem a teljes erőhatás, hanem csak az eredő jut!) Az eredő temészetesen soha nem lesz zérus, hiszen ehhez abszolut pontos kiegyensúlyozás volna szükséges. Viszont ez már kezelhető, a vezérlés ezt gyönyörűen kompenzálja - ha nem így volna, nem működnének a merevlemezek - főleg laptopban.

Csak az inercia tételben leírtakat nem vetted figyelembe a gondolatkísérletednél.
Nem csupán a tengelypontra hat erő, hanem a tömegerők hatnak a kar minden pontjára (és a forgáspontra számított összegződésük eredője hat a karra forgató erőként).
A fejpozicionáló ad egy folyamatos pozíció fixáló erőt (a forgató erőhatás ellenében), de ez is csak hatáscsökkentő (fej kimozdulást csökkentő) erő.
- A kiinduló (gyakorlati) kérdés pedig az volt, h keletkezhet-e hardver meghibásodás nélkül (mágneses elcsesződéssel) hiba és ha igen, az hogyan javítható.
Az általad linkelt cikkből az derült ki számomra, h a pozicionáló jelek is sérülhetnek írás közbeni durva fejkimozdulás hatására (miután, ezek fizikailag az adatsávok között helyezkednek el).
Emellett már az is kiderült, h a HDD letiltja magát bizonyos olvasási hibák esetében.

#2562 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:19

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 19:05

Én ezt nem is vitattam, csak rámutattam hogy a fejszerelvény tervezése is besegít a vezérlésnek. A csavart irányú összetevő egyébként az itt fellépő erők mellett elhanyagolható (nem tudod olyan gyorsan forgatni a disket, legfeljebb ha centrifugába teszed!)

Ha leveszed egy merevlemez tetejét és elindítod, ki fog mozdulni a parkhelyzetből a fej (ezt mondjuk csak egy eleve hibással szabad megcsinálni!!!). Ha megállt, próbáld meg kézzel odébb mozdítani - meg fogsz lepődni.

Mert hozzáér a tányérhoz, talán hozzá is tapad.
Sőt, eleve úgy áll meg, hogy ha nem forognak a tányérok, akkor egy zármechanizmus lezárja az egyik szélső helyzetben, hogy a fej ne tudjon lötyögni ide-oda.

Most mondtam, hogy egy laza csuklómozdulattól szépen pattogott ide-oda a két végállás között. (Persze a tányérok meg a végállásnál lévő zár nélkül)

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 19:05

Üzem közben a fej alatt lévő lépárna is a stabilitást növeli (emiatt nem tud a fej egy vetikális erő hatására a tányérnak ütközni - kivéve ha igen erős ütést kapott).

Igen, a tányértól eltartja a légpárna.
De a tányér fölött, a légpárnán járva könnyen csúszhat egyik sávról a másikra, mert a légpárnának nagyon kicsi a súrlódása.

#2563 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 07. 27. 18:19

Mert hozzáér a tányérhoz, talán hozzá is tapad.
Sőt, eleve úgy áll meg, hogy ha nem forognak a tányérok, akkor egy zármechanizmus lezárja az egyik szélső helyzetben, hogy a fej ne tudjon lötyögni ide-oda.

Bocs, elértetted - nem azt mondtam hogy kapcsold le, hanem hogy várd meg amíg a fej a parkhelyzetből kimozdulva pozícióba áll. Ekkor próbáld oldalirányban elmozdítani!
(azt én is tudom hogy lekapcsoláskor parolóhelyzetbe áll vissza)
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2564 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 27. 19:12

Csak az inercia tételben leírtakat nem vetted figyelembe a gondolatkísérletednél.
Nem csupán a tengelypontra hat erő, hanem a tömegerők hatnak a kar minden pontjára (és a forgáspontra számított összegződésük eredője hat a karra forgató erőként).
A fejpozicionáló ad egy folyamatos pozíció fixáló erőt (a forgató erőhatás ellenében), de ez is csak hatáscsökkentő (fej kimozdulást csökkentő) erő.

Igen, valamennyit biztosan mozog a fej külső erőbehatás hatására.

- A kiinduló (gyakorlati) kérdés pedig az volt, h keletkezhet-e hardver meghibásodás nélkül (mágneses elcsesződéssel) hiba és ha igen, az hogyan javítható.
Az általad linkelt cikkből az derült ki számomra, h a pozicionáló jelek is sérülhetnek írás közbeni durva fejkimozdulás hatására (miután, ezek fizikailag az adatsávok között helyezkednek el).
Emellett már az is kiderült, h a HDD letiltja magát bizonyos olvasási hibák esetében.

Azt azért ki kellene számolni, hogy mekkora erőbehatás kell ahhoz, hogy átmenjen másik (legalább egy szomszédos) sávra a fej.
Csak egy 5400-as fordulatú diszknél is, ha csak 10 szektort számolunk egy sávra, az mp-enként 50.000 korrekciót jelent a fej pályáján.
Azaz az erőhatásnak 1/50.000 mp alatt kell akkorát mozdítania a fejen, hogy másik sáv fölé menjen át.

És úgy tűnik, hogy Pittinek igaza van abban, hogy az egyenes irányba gyorsító erő nem számít, csak ami forgató mozgást vált ki.

Ha meg van gyorsulásérzékelő is a diszkben, akkor meg végképp nem fordulhat elő hasonló hiba.

#2565 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:33

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 27. 19:26

Bocs, elértetted - nem azt mondtam hogy kapcsold le, hanem hogy várd meg amíg a fej a parkhelyzetből kimozdulva pozícióba áll. Ekkor próbáld oldalirányban elmozdítani!
(azt én is tudom hogy lekapcsoláskor parolóhelyzetbe áll vissza)

Aha!
Hát, gondolom a vezérlés dolgozik az elmozdítás ellen. És mivel a fejet akár többszáz g-s gyorsulással is bírja mozgatni, ezért akár több kg-s erőt (vagy nagyobbat is?) is ki bír fejteni.

#2566 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:39

Egyébként, bár nem fej kimozdulás okán, de keletkezhetnek szoft-hibás blokkok.
Írás közbeni áramkimaradáskor, a félbemaradt blokk hibás lesz, mert az ellenőrző összeg a régi tartalmához tartozik.
Vagy akár szofveresen is lehet olyan blokkot gyártani, aminek az ellenőrző összege nem egyezik az blokk tartalmával.

Javítása egyszerű: következő átíráskor a blokk automatikusan megjavul.

#2567 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 07. 27. 18:12

„Csak az inercia tételben leírtakat nem vetted figyelembe a gondolatkísérletednél.”
Sokmindent nem vettem figyelembe, a cél az volt hogy minél egyszerűbb legyen a példa.
Egy fejszerelvény tervezése messze túlmutat ezen a fórumon.

„A fejpozicionáló ad egy folyamatos pozíció fixáló erőt (a forgató erőhatás ellenében), de ez is csak hatáscsökkentő (fej kimozdulást csökkentő) erő.”
Mivel visszacsatolásos vezérlésről van szó, ezért az erő messze nem folyamatos.

„- A kiinduló (gyakorlati) kérdés pedig az volt, h keletkezhet-e hardver meghibásodás nélkül (mágneses elcsesződéssel) hiba és ha igen, az hogyan javítható.”
Végülis ha mindent összeadunk akkor igen, elvileg keletkezhet - de ez olyan mértékű vezérlési, mechanikai pontatlanságot tételez fel ami a gyakorlatban szinte sohasem fordulhat elő. Ha valahogy véletlenül felülíródik például a szervo, az semmiképpen nem javítható. De ez csak annak a track-nek az olvashatatlanságát jelenti!
Az hogy az egész lemezen sérüljön, annak a valószínűségét szinte ki sem lehet fejezni.

#2568 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:45

Lehet találgatni és ehhez még számolgatásokat is végezni.
A gyakorlatban pedig azt tapasztaljuk, h vannak adott fejpozíciónál (sáv felett) fejcsattogtatást produkáló vinyók.
Ezt a jelenséget a mágneses felület fizikai megsérülésével szokták magyarázni.
Én úgy gondolom, ennek a hibajelenségnek nemcsak ez lehet az oka.

#2569 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 27. 18:52

Általában meg lehet nézni a SMART-ból, hogy mi a baja.

#2570 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 30. 12:38

Sziasztok!
Adott egy Samsung 400 GB vinyó, aminek az elektronikája elfüstölt táphiba miatt.
Hónapok óta hozzá se nyúltam, de most sikerült szereznem egy teljesen egyező, működő vinyót.
Tettem egy próbát és kicseréltem az elektronikát.

A motor szépen felpörög, a fejek pozicionálnak (vagy próbálnak, hang alapján jónak tűnik)
de sem a bios sem a win7 nem látja.

Persze új táppal megy a gép, a kábeleket már cserélgettem, de semmi.
Eddig 3 alkalommal pörgettem fel, de csak úgy próbálkozni nem szeretnék többet.

Valakinek ötlete?

Előre is köszi.

#2571 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 18:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 30. 12:38

Sziasztok!
Adott egy Samsung 400 GB vinyó, aminek az elektronikája elfüstölt táphiba miatt.
Hónapok óta hozzá se nyúltam, de most sikerült szereznem egy teljesen egyező, működő vinyót.
Tettem egy próbát és kicseréltem az elektronikát.

A motor szépen felpörög, a fejek pozicionálnak (vagy próbálnak, hang alapján jónak tűnik)
de sem a bios sem a win7 nem látja.

Persze új táppal megy a gép, a kábeleket már cserélgettem, de semmi.
Eddig 3 alkalommal pörgettem fel, de csak úgy próbálkozni nem szeretnék többet.

Valakinek ötlete?

Előre is köszi.

Van. Ha tovább próbálkozol a nem rávaló elektronikával, megsérülhet a Firmware és akkor egy helyett lesz két garantáltan tönkrement winyód.

Inkább tegyél fel egy éles fotót a tönkrement panelről.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 30. 18:28 -kor

#2572 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 19:12

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 30. 18:25

Van. Ha tovább próbálkozol a nem rávaló elektronikával, megsérülhet a Firmware és akkor egy helyett lesz két garantáltan tönkrement winyód.

Inkább tegyél fel egy éles fotót a tönkrement panelről.

Mint említettem, teljesen egyezik a két HDD:
Mind a két vinyó:
HD403LJ; T166S; REV.A

Mind a két vinyó elektronikája is egyezik:
BF41-001 133A
TRIDENT 11-RE; Rev06
és persze a chipek is egyeznek.
A motorokon is egyformán T166 felirat szerepel.

A régi elektronikában az R2S30002 chip füstölt el.
Ezt az elektronikát cseréltem ki egy teljesen egyezővel.

#2573 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 19:32

Itt egy kép a két elektronikáról:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

#2574 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 19:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 30. 19:12

Mint említettem, teljesen egyezik a két HDD:
Mind a két vinyó:
HD403LJ; T166S; REV.A

Mind a két vinyó elektronikája is egyezik:

Igen, egyezik - legalábbis formailag (hiszen azonos szériából van a két panel).

Viszont ezeken van egy memóriachip (Eeprom) ami a merevlemez firm-jét (Firmware) tartalmazza.
Na most a Samsungnál ezt olyan okosan oldották meg, hogy az Eepromban csak az önteszt, és a firm indítórésze van - a többi pedig a merevlemezen. Ha a kettő nem egyezik, az istennek nem fog elindulni - sőt mint mondtam kárt is okozhatsz vele. A működő merevlemez firm-jét könnyű lekérdezni, a halottét viszont vonalkódolvasó nélkül még én sem tudnám megnézni - a Samsung a legritkább esetben tünteti fel ezt a cimkén. Viszont annál gyakrabban változtatja, nem egy típus 10 - 15 féle firm-el is készült.

Szó ami szó, csak azt akarom leszögezni, hogy a modellszám, panel azonossága még távolról sem garancia arra, hogy működni fog. Pláne ha a túlfesz esetleg átment az elektronikán és a mechanikában is okozott kárt (abban is van, méghozzá igen kényes elektronika - lásd Preamp).

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 30. 20:22 -kor

#2575 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 20:06

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 30. 19:57

Viszont annál gyakrabban változtatja, nem egy típus 10 - 15 féle firm-el is készült.

Most néztem meg az elektronikákon lévő azonosítócimkét, ordit róla hogy a két merevlemez nem egy gyártási szériából való.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 30. 20:08 -kor

#2576 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 22:14

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 30. 20:06

Most néztem meg az elektronikákon lévő azonosítócimkét, ordit róla hogy a két merevlemez nem egy gyártási szériából való.

Értem, köszönöm az infót!
Mit lehet ekkor tenni?

Van esetleg egy support oldal, ahol az azonosítócímke alapján le lehet kérni a megfelelő firmware-t?

vagy

A megfelelő Eeprom-ot ki kell szedni a sérült lapból és berakni a működőbe?

vagy?

#2577 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 30. 23:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 30. 22:14

Értem, köszönöm az infót!
Mit lehet ekkor tenni?

„Van esetleg egy support oldal, ahol az azonosítócímke alapján le lehet kérni a megfelelő firmware-t?”
Nincs

„A megfelelő Eeprom-ot ki kell szedni a sérült lapból és berakni a működőbe?”
Igen

„vagy?”
Legyártatod az elektronikát a Samsungnál (az adatmentő cégek ezt csinálják)
3 winyó ára + a postaköltségből megvan

„vagy?”
Veszel még pár darab 400-ast, hátha valamelyik passzol rá.

Ezek a módszerek csak sértetlen mechanika esetén járnak eredménnyel!!!

„vagy?”
Elviszed valahová, ahol le tudják róla menteni az adataidat.

#2578 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 08:53

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 30. 23:35

„A megfelelő Eeprom-ot ki kell szedni a sérült lapból és berakni a működőbe?"
Igen

„vagy?"
Elviszed valahová, ahol le tudják róla menteni az adataidat.

Feltöltenél egy megjelölt képet, hogy mit kellene cserélni?
Nem tűnik vészesnek a csere egy "hot gun"-nal:

Van néhány ember itt Pécsen aki tán vállalná is.

Ha nem, akkor marad majd az adatmentés. Ezt szeretném a végére hagyni.

#2579 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 09:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 31. 08:53

Feltöltenél egy megjelölt képet, hogy mit kellene cserélni?
Nem tűnik vészesnek a csere egy "hot gun"-nal:

Van néhány ember itt Pécsen aki tán vállalná is.

Ha nem, akkor marad majd az adatmentés. Ezt szeretném a végére hagyni.

Az Atmel chipet kell cserélni (bár első körben lehet hogy érdemesebb volna a lefüstölt motorvezérlő cseréjével próbálkozni, ez ugyanis beszerezhető - nem kell egy másik elektronikát tönkretenni)

Azért egy picit más feladat ám egy 8 lábú IC cseréje mint egy 136 lábúé!
(ez utóbbit mikroszkóp és kamra nélkül lehetetlen kicserélni)

Másodszor - írd meg annak aki a bemutatóvideót készítette, hogy ilyen javításnál illik hővisszaverő fóliát ragasztani az IC-re! (több mint 500 fokos levegővel dolgozol!) - bár demónak a film nem rossz...

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 31. 09:39 -kor

#2580 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 10:20

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 09:30

Az Atmel chipet kell cserélni (bár első körben lehet hogy érdemesebb volna a lefüstölt motorvezérlő cseréjével próbálkozni, ez ugyanis beszerezhető - nem kell egy másik elektronikát tönkretenni)

Tudnál linket adni a "R2S30002" motorvezérlőhöz, vagy tippet, hogy merre lehet ilyesmi?
Előre is köszi.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.