HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2581 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 31. 11:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 31. 10:20

Tudnál linket adni a "R2S30002" motorvezérlőhöz, vagy tippet, hogy merre lehet ilyesmi?
Előre is köszi.

Sajnos csak külföldön tudod beszerezni - a Hitachi gyártja, próbáld meg velük a kapcsolatot felvenni. (Esetleg a Lomex-nél meg tudják rendelni)
Ennél sokkal egyszerűbb (és főleg olcsóbb!) ha pl. az apróneten, vagy a bolhán veszel egy hibás vinchestert amin ugyanez az IC van - csak ne legyen leégve.

Viszont szerény véleményem szerint legelőször mérd ki, vagy méresd ki a mechanikát hogy hibátlan-e. Minden más esetben bármit is veszel, csak kidobott pénz.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 31. 11:55 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#2582 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 17:24

Ez a bizonyos firmware chip (atmel) hol tanyázik? Egy eprom chipet azért felismerek, de a vinyókon sehol se találom. Van a főchip, memória (ez is elég egyértelmű) és a motorvezérlő kisebb-nagyobb ic. Illetve szoktak még lenni amolyan végfok szerű (motorhoz, fejmotorhoz) 8 lábúak is. Nekem is vannak "ugyanolyan" vinyóim, és tényleg nem mennek elektronika cserével. - Egy ilyen panel leégett vinyós esetem nekem is volt, valami majdnem négyszázezerért mentette le a kürt, pedig ugyanolyan működő donor vinyót/elektronikát is vittem. Annyi lett volna a dolguk, hogy átforrasztják egyikről másikra ami kell oszt használható - gondoltam én -, ehelyett harmincezerért is csak "bevizsgálják". Na jó, nem bántani akarom őket, elvégre profin dolgoznak, csak ha nem érti az ember a hátterét, akkor rosszhiszemű. A sérült elektronikás esetekre jó volna olcsó megoldás.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2583 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 19:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 31. 17:24

A sérült elektronikás esetekre jó volna olcsó megoldás.

Olcsó nemigen van, ha csak nem kapsz egészen véletlenül egy ugyanolyan hibásat aminek jó az elektronikája (de ez igen nagy ritkaság!).

„valami majdnem négyszázezerért mentette le a kürt, pedig ugyanolyan működő donor vinyót/elektronikát is vittem”
Vagy lógatsz, vagy nagy marha vagy - már bocsáss meg, de nálam ez kb. a tizedébe került volna, és még a donorra sem szoktam igényt tartani.

„pedig ugyanolyan működő donor vinyót/elektronikát is vittem.”
Gondolom az volt a baj, hogy csak ugyanolyat vittél, nem pedig azonosat!

Apropó - mi lett a Seagate winyóddal?

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 07. 31. 19:29 -kor

#2584 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 07. 31. 21:41

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 10:30

Azért egy picit más feladat ám egy 8 lábú IC cseréje mint egy 136 lábúé!
(ez utóbbit mikroszkóp és kamra nélkül lehetetlen kicserélni)

Másodszor - írd meg annak aki a bemutatóvideót készítette, hogy ilyen javításnál illik hővisszaverő fóliát ragasztani az IC-re! (több mint 500 fokos levegővel dolgozol!) - bár demónak a film nem rossz...

Mámeg megint a hülyeség. Ennél sűrűbb lábazatú tokokat is cserélünk napi rutin szinten, csipesz/vákumpipetta segedelmével és SMD rework állomással. Fóliát sem ragasztunk, többszöri leszedést-felrakást túlél az IC meg a panel is, csak BGA esetén fóliázunk, ott kell. SO8 jellegű és ritkább SO tokokhoz meg a Welleren kívül elő sem veszek mást.
Kamra meg mikroszkóp, jaj. Pitti, olyan jókat írsz a szakmádon belül, ne rontsd el ilyen faszságokkal :-) .
Ettől függetlenül én lebeszélném az illetőt erről a manőverről, mert azért így elég esetleges a kimenetele...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2585 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 21:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 31. 09:53

Feltöltenél egy megjelölt képet, hogy mit kellene cserélni?
Nem tűnik vészesnek a csere egy "hot gun"-nal:

Van néhány ember itt Pécsen aki tán vállalná is.

Ha nem, akkor marad majd az adatmentés. Ezt szeretném a végére hagyni.

Pécsről szerintem hozzánk fut be a komolyabb SMD meló, ha így van, akkor az 7k nettó, gondold meg, hogy ennyit megér-e, ráadásul nem garantált eredménnyel (mechanikán belüli sérülés?). Ha ennél jelentősen olcsóbb, akkor jól nézd meg, mivel csinálják, nem megfelelő eszközzel könnyen több kárt tudnak okozni, de GSM szervizekben szokott akadni megfelelő eszköz, oda érdemes bekérdezni, biztos van Pécsett is jópár.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2586 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:08

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 07. 31. 21:41

Mámeg megint a hülyeség. Ennél sűrűbb lábazatú tokokat is cserélünk napi rutin szinten, csipesz/vákumpipetta segedelmével és SMD rework állomással. Fóliát sem ragasztunk, többszöri leszedést-felrakást túlél az IC meg a panel is, csak BGA esetén fóliázunk, ott kell. SO8 jellegű és ritkább SO tokokhoz meg a Welleren kívül elő sem veszek mást.
Kamra meg mikroszkóp, jaj. Pitti, olyan jókat írsz a szakmádon belül, ne rontsd el ilyen faszságokkal :-) .

Annakidején az IBM-nél láttam hogy így csinálják. Persze ha fejlődött a technika, meg ti ügyesebbek vagytok akkor Sorry - nem akartam hülyeségeket írni. De ott bizony mikroszkópot használtak, pozícionáló ragasztóval dolgoztak, hővédő fóliáztak, és kamráztak mert ez volt a technológiai előírás...

#2587 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:14

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 07. 31. 21:48

Pécsről szerintem hozzánk fut be a komolyabb SMD meló, ha így van, akkor az 7k nettó, gondold meg, hogy ennyit megér-e, ráadásul nem garantált eredménnyel (mechanikán belüli sérülés?). Ha ennél jelentősen olcsóbb, akkor jól nézd meg, mivel csinálják, nem megfelelő eszközzel könnyen több kárt tudnak okozni, de GSM szervizekben szokott akadni megfelelő eszköz, oda érdemes bekérdezni, biztos van Pécsett is jópár.

Hát persze, hogy megérne 7K-t.
Az azonosnak tűnő vinyót is igazából azért vettem, hogy legyen egyező panelem.
Tehát van egy 400GB vinyó, aminek beáldoznám az elektronikáját, hogy a régit működésre bírjam.

Mechanikán belüli sérülés hallásra nem érzékelhető.
3 alkalommal csatlakoztattam az új elektronikával és szépen felpörög a motor, majd konstans módon, halkan pörög.
Semmi zaj, zörej.

Esetleg tudnál mondani pécsi szervizt ahova érdemes mennem?
Talán voltak olyan kérdéseik felétek, ami alapján megítélhető, milyen munkát végezhetnek.

Ha én beviszem egy GSM szervizbe akkor gondolom mindent megígérnek, tisztelet a kivételnek.
Csak attól félek, hogy pont nem a tisztelt kivételt találom meg a feladattal.

Előre is köszi a választ.

#2588 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:24

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 07. 31. 21:48

Ha ennél jelentősen olcsóbb, akkor jól nézd meg, mivel csinálják, nem megfelelő eszközzel könnyen több kárt tudnak okozni, de GSM szervizekben szokott akadni megfelelő eszköz, oda érdemes bekérdezni, biztos van Pécsett is jópár.

Még annyi, jó lenne tudnom konkrétan, hogy melyik chip tartalmazza a firmwaret, mi az amit cserélnem kell.
Ide is belinkelem a két PCB-ről készített fotót:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

#2589 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:39

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 23:08

Annakidején az IBM-nél láttam hogy így csinálják. Persze ha fejlődött a technika, meg ti ügyesebbek vagytok akkor Sorry - nem akartam hülyeségeket írni. De ott bizony mikroszkópot használtak, pozícionáló ragasztóval dolgoztak, hővédő fóliáztak, és kamráztak mert ez volt a technológiai előírás...

Van erre technológiai előírás, tűrés és miegyéb, nyilván nem egyszerű az egész témakör ipariban, volumenben. De ez szerviz, gyakorlott kézzel, az más némileg, mint egy gyár üzemegysége, ahol a kezet száműzni kell minden szinten, és ki kell zárni mindennemű emberi tényezőt, hibát, mert megköveteli az ISO, vagy a technológia, a berendezés. Szervizben meg kis pénz, kis foci van, marad az ügyesség, tapasztalás, azzal kell pótolni a technológiát-de ez nem jár együtt azzal, hogy az elért eredmény gyengébb lesz. Eleve nincs ROHS ón, csak hagyományos, meg nem anyagtakarékosan forraszt az ember (nem is lehetne versenyezni a káddal), hanem biztosan. Amúgy a Videotonban sem láttam mikroszkópot, de a célzáshoz használt kamera azért durva dolgokat tudott, ennek ellenére mégis jobban félre tudja rakni, mint mi. Csak a volumen más, ott másodpercenként mittomén' 20-30 alkatrészt le lehet pakolni, az nem mindegy egy többszázas listánál, aztán ragasztás kell, mert a kemencében máshogy lepotyogna, nálunk kemence nincs, és van idő kézzel igazítani. A BGA-nál persze szorul a hurok, az ICH még csak-csak igazítható kézzel, de az MCP-t nem merném vállalni mechanikai segedelem nélkül.

#2590 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 07. 31. 17:24

Ez a bizonyos firmware chip (atmel) hol tanyázik?

A képen bekeretezve látható. Sajnos, hogy egyszerűbb legyen az élet, egyes (főleg az újabb) típusoknál már nincs Eeprom, a firm-et a vezérlőchipbe (main chip) integrálták.

Csatolt fájl:

#2591 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 22:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 31. 22:24

Még annyi, jó lenne tudnom konkrétan, hogy melyik chip tartalmazza a firmwaret, mi az amit cserélnem kell.
Ide is belinkelem a két PCB-ről készített fotót:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Ezekben már sajnos a vezérlő chip tartalmazza a firmware-t. (nagy M betű van rajta!)

#2592 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 23:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Abloka - Dátum: 2012. 07. 31. 22:14

Mechanikán belüli sérülés hallásra nem érzékelhető.
3 alkalommal csatlakoztattam az új elektronikával és szépen felpörög a motor, majd konstans módon, halkan pörög.
Semmi zaj, zörej.

Mikor csatlakoztattad a géphez és detektálni próbálta, hányat villant az IDE led?

#2593 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 31. 23:53

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 23:08

De ott bizony mikroszkópot használtak, pozícionáló ragasztóval dolgoztak, hővédő fóliáztak, és kamráztak mert ez volt a technológiai előírás...

Nem mindegy, hogy mit, milyen egyenletes minőségben, naponta hányszor kell legyártani. Itt meg most tákolós dologról beszélünk, occsón működjön egy darabig, vagy adatmentés idejére.
Make love not Wor.

#2594 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 06:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 08. 01. 00:53

Nem mindegy, hogy mit, milyen egyenletes minőségben, naponta hányszor kell legyártani. Itt meg most tákolós dologról beszélünk, occsón működjön egy darabig, vagy adatmentés idejére.

Tákolásnál azért komolyabban toljuk :-) .
Ja, megvan az IC is végre, kell még töltő? http://www.ti.com/li...link/lm2825.pdf

#2595 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 06:05

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 23:47

Ezekben már sajnos a vezérlő chip tartalmazza a firmware-t. (nagy M betű van rajta!)

Annak cseréjével is lehet operálni, vagy vagy lehet benne olyan megfejtés, ami a Mediatek vezérlőjében eltérést jelenthet revíziónként a firmön kívül is?

#2596 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 07:34

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2012. 08. 01. 06:05

Annak cseréjével is lehet operálni, vagy vagy lehet benne olyan megfejtés, ami a Mediatek vezérlőjében eltérést jelenthet revíziónként a firmön kívül is?

Ezt megpróbálom máma kideríteni, az biztos hogy a main chip felel a merevlemez teljes működéséért - ez a lelke. Viszont a logika azt diktálja - mivel egy identikus panel cseréjével működni szokott a dolog, ezért a chip is cserélhető kell legyen.
De hangsúlyozom, jelen pillanatban ez szigorúan magánvélemény!

#2597 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 08:00

A tegnapi kép egy kicsit gyengébbre sikeredett, pont a lényeg nem látszott rajta (nem volt jobb a gyűjteményemben). Most fotóztam egy másik panelt, ezen minden tisztán kivehető.

Csatolt fájl:

#2598 Felhasználó inaktív   Abloka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 09:06

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 23:15

Mikor csatlakoztattad a géphez és detektálni próbálta, hányat villant az IDE led?

Ezt sajnos nem tudom megmondani.

Viszont bios-ból próbáltam egyszer rákeresni.
Az feltűnt, hogy az összes üres helyen 1 másodperc alatt végzett.
Ahova csatlakoztattam, ott 10 másodperc kellett mire kiírta, hogy nincs ott semmi.

#2599 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 17:42

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 19:17

nagy marha vagy...

AZ! De te is írtad, kürtéknél ennyi a tarifa. Akkoriban kérdezgettem másfele is, lett volna olcsóbb. Csakhogy nekem 100%-os megbízhatóság kellett és az adatok diszkréciója sem piskóta! (pl ugye a sok home-jellegű videó és miegymás) Nem akartam kockáztatni, hogy valaki lemásolja magának és aztán szellőzteti. Így is rágott az ideg és égett a pofám miatta.

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 19:17

Gondolom az volt a baj, hogy csak ugyanolyat vittél, nem pedig azonosat!

Nekem a kettő fogalom összemosódik, mondhatnám egy és ugyanaz. Mint kolléga is mutatta a képen. Ugyanolyan (u-az) típus, elektronika szemre, chipek, stb. Nyílván más széria, nem egymás után gördültek le a szalagról. Aztán előfordul "ugyanolyanoknál", hogy a ramja már eltérő márka: egyik samsung, másik mt, de nekem ettől még ugyanolyan. Persze minél több apró különbség van, egyre kevésbé lesznek "ugyanolyanok" :-)

A seagate vinyó folyamatban, alacsony szinten szektoronkénti leolvasással fogom (próbálni) átmásolni. Előbb kellett egy szintén legalább 500-as vinyó (akármilyen típus), amire átférhet - szinte tele van. Amolyan image raw-copy szerűség lesz, még az sem biztos, hogy OS látni (és kezelni) fogja a másolatot, de bízom benne. A leglényegesebb a fat lánc és katalógus, ráadásul (vagy szerencsére) ezek nem is egybefüggően vannak tárolva - nyílván FS függő, mindegyiknél máshogy. 1 héten belül már lesz (valamilyen) eredmény, mindenképp közzéteszem. Mint írtam, a legutolsó indításkor szinte a nagyja szektor simán olvasható volt, itt-ott akadt csak meg (sector not found vagy nem olvasható jellegű hibával). Úgyhogy bizakodok, nyílván a kínzásokkal ezek a szektorok csak szaparodnának, ezért is szeretném 1-2 menetben letudni.
De lehet megkereslek priviben, hogy ebben a témában tudnál-e segíteni.

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 07. 31. 22:47

Ezekben már sajnos a vezérlő chip tartalmazza a firmware-t.

szinte sejtettem a turpisságot. Na azt cserélgesse a hóhér (illetve didyman-ék)

Szerkesztette: Samuraj 2012. 08. 01. 17:45 -kor

A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2600 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 08. 01. 18:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2012. 08. 01. 17:42

...és az adatok diszkréciója sem piskóta! (pl ugye a sok home-jellegű videó és miegymás)

Gondolod hogy húszéves adatmentői pályafutásom során nem láttam még eleget? A mentett anyagokat amúgy sem szoktam nézegetni, legfeljebb ellenőrzöm hogy használhatók-e. Orvosok, ügyvédek, könyvelők, rendőrség stb. volt már az ügyfeleim között - szerinted náluk mellékes volt a diszkréció?

„Nem akartam kockáztatni, hogy valaki lemásolja magának és aztán szellőzteti. Így is rágott az ideg és égett a pofám ”

Ezt olyan pozícióban mint ahol én vagyok, maximum egyszer lehetne megcsinálni. Kiderülése esetén egy biztosan elveszített perre számíthatok csak - szerinted megérné a kockázatot? Mert nekem semmi ilyenre nincs szükségem - és a tevékenységemet is folytatni szeretném még egy kis ideig.

Tehát elviszi az ügyfél a mentést, három napja van hogy visszaszóljon hogy minden rendben van-e. Ha visszajelez azonnal törlöm a dolgait, ha nem akkor pedig három nap után. Arról nem is beszélve hogy manapság a Terás merevlemezek korszakában minden deka szabad helyre szükségem van, tehát senkinek az adatait nem tudnám őrizgetni.
,

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.