Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2012. 08. 01. 20:31
Amúgy az akkori esetkor lehet nem futottunk össze, pedig régóta fórumon vagyok. Az egy 16 gigás vinyó volt sok éve már, ez meg most egy 500-as. Mostaninál szeretném elkerülni, hogy talicskával toljam a pénzt a kürthöz, egyébként se vagyok vastag (annak idején jobban ment, meg tudtam engedni magamnak). Csak visszaemlékezésként technikai vonatkozásban: a 16-os "ugyanolyan" vinyónál is elsőre elektronika cserével próbálkoztam hasonló sikerrel, mint most Abloka.
Továbbá rogyadoznak nálam a döglött 20G-től 300G-ig vinyók (kisebbek is voltak, csak ki lettek hajítva). Van két "egyforma" 60G-s maxtor is eltérő hibával (persze messze nem ugyanolyanok, a memória is más). Úgyhogy ha másért nem, játszásiból prütykölöm őket, de jó volna némelyiket feltámasztani.
Csak érdekességképp: jellemzően Samsung és Maxtor márkák vannak a döglöttek sorában és többnyire "nem olvasható" jellegű bajokkal. Ez persze sokfelé ágazik: van amit lát a bios, de fdisk szerint nincsenek merevlemezek, sokak formázás közben esnek ki indokolatlanul (a vindóztól meg hiába vár az ember értelmes magyarázatra), vagy a már említett integritással particionálni sem tudja - persze ezt ki lehet kerülni, de a folyamatos adatátvitel, olvasás akkor is hibádzik. A maxtorokon meg a Smooth motorvezérlő szeret elfüstölni, bár ennek legalább könnyű a javítása, viszont találni kell működőt bagóért - ez nehezebb feladat.
Nyugodalmas jócakát!
Elküldve: 2012. 08. 02. 15:04
Három napja vettem egy Hitachi 1TB 32MB SATA3 HDS721010DLE630 merevlemezt, amit egy szintén három napos Fsp Hexa 500w-os táppal hajtok.
Ma már így néznek ki a smart adatok:
Screenshot
Mi lehet a probléma? Gyári hibás lenne a merevlemez?
Szerkesztette: 2rda 2012. 08. 02. 15:06 -kor
Elküldve: 2012. 08. 02. 15:31
Kritikus hiba egyelőre nem látszik rajta, mindenesetre próbáld meg egy másik sata tápcsatlakozóval. Nincsen túl szorosan beépítve? (mintha túlmelegedne egy kicsit)
Figyeld a fenti programmal az állapotát, ha tovább romlik akkor sajnos garanciális csere.
Elküldve: 2012. 08. 02. 19:33
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 08. 01. 06:05
Mondanom sem kell, hogy erről szinte lehetetlen hiteles információt találni.
Ezen az oldalon azt írják, lehet. De felhívják a figyelmet rá, hogy a művelet után végezzünk egy minden területre kiterjedő ellenőrzést.
Elküldve: 2012. 08. 02. 21:35
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 08. 02. 15:31
Kritikus hiba egyelőre nem látszik rajta, mindenesetre próbáld meg egy másik sata tápcsatlakozóval. Nincsen túl szorosan beépítve? (mintha túlmelegedne egy kicsit)
Figyeld a fenti programmal az állapotát, ha tovább romlik akkor sajnos garanciális csere.
Fizikálisan egyelőre nem férek hozzá a merevlemezhez(barátnőm gépe) így a tápcsatlakozás cseréje marad utoljára.
Nem hiszem hogy a túlmelegedés gond lenne, szerencsére ebben a kánikulában is 34-41C° között stagnál terheléstől függően.
Megnéztem a Hd Tune-al:
-health
-random acces
-extra
Összehasonlítva a Samsung F1 1Tb 32Mb/7200 merevlemezemmel a tesztek szerintem siralmasra sikerültek.
Ez is a hibát igazolná?
Elküldve: 2012. 08. 02. 23:17
Ilyenkor az újraindítás+F8+Legutolsó helyes konfiguráció kombináció segít.
Elküldve: 2012. 08. 03. 09:57
Idézet: 2rda - Dátum: 2012. 08. 03. 00:17
Ilyenkor az újraindítás+F8+Legutolsó helyes konfiguráció kombináció segít.
Ugyan szeretem/nem szeretem témakör, de én évek óta csak WD-t veszek. Hita, samu nálam nem játszik. Régebben még a Seagate-ben is bíztam, de a felvásárlásos fúziós történések után egy darabig kritikus szemmel nézem őket. Egyenlőre csak nézem.
Gyanús az a Hita vinyó. Stabil a tápellátása?
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?
Elküldve: 2012. 08. 03. 11:03
Szerkesztette: Macikák 2012. 08. 03. 11:04 -kor
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.
KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))
Elküldve: 2012. 08. 08. 06:25
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2012. 08. 08. 16:18
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 08. 08. 06:25
Üdv! Mit értesz azon hogy „fej próbál sávra állni”?
Kattog benne a fej, vagy szép símán pörög, de a bios már nem tud eszközt detektálni (most a win nem érdekes).
Elküldve: 2012. 08. 09. 07:06
Segítségre lenne szükségem! Az történt, hogy az egyik vinyóm, egy reboot után, úgy rakoncátlankodik. Konkrétan a Win7 nem lát rajta partíciót (betűjel sincs hozzá, formázni kéne, hogy legyen). Felraktam a Partition Table Doctor nevű progit. Az kapásból azt mondja rá, hogy a Boot sector valamely paraméterével gáz van (nem rendszervinyó amúgy). Tanácsolta, hogy futtassam le a FIXboot-ot. Elindítom ezt a fixboot-ot, de azt írja: CAnnot write sector, meg hogy Cannot fix boot sector of the partition. Van egy "browse root" nevű gomb, arra kattintva látni, hogy mi volt a vinyón. Vissza lehet ezt még valahogy állítani? Win7 64Bit, WD 640-es Sata HDD. Köszi!
Lugi
Elküldve: 2012. 08. 09. 07:29
Idézet: Lugi - Dátum: 2012. 08. 09. 07:06
Segítségre lenne szükségem! Az történt, hogy az egyik vinyóm, egy reboot után, úgy rakoncátlankodik. Konkrétan a Win7 nem lát rajta partíciót (betűjel sincs hozzá, formázni kéne, hogy legyen). Felraktam a Partition Table Doctor nevű progit. Az kapásból azt mondja rá, hogy a Boot sector valamely paraméterével gáz van (nem rendszervinyó amúgy). Tanácsolta, hogy futtassam le a FIXboot-ot. Elindítom ezt a fixboot-ot, de azt írja: CAnnot write sector, meg hogy Cannot fix boot sector of the partition. Van egy "browse root" nevű gomb, arra kattintva látni, hogy mi volt a vinyón. Vissza lehet ezt még valahogy állítani? Win7 64Bit, WD 640-es Sata HDD. Köszi!
Lugi
Több lehetőség is van. Ha betűjelet nem enged hozzárendelni (unallocated), akkor megfelelő programokkal (HandyRecovery, Recuva) lemented egy másik winyóra az adataidat, és megpróbálod újraformázni. Eléggé időigényes és legalább annyi szabad tárhely szükséges mint a mentendő adatmennyiség.
Hexaeditorral a bootszektor szerkeszthető (bár ezt hozzáértés nélkül semmiképpen sem javaslom!!!), ha nem fizikai hiba van a merevlemezen akkor ez a legelegánsabb megoldás.
Ha viszont a merevlemez meghibásodott (bad szektoros), akkor a mentés utáni újraformázás sem fog sikerülni - ergo elgondolkozhatsz egy másik winyó beszerzésén...
Elküldve: 2012. 08. 09. 10:32
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 08. 09. 08:29
Hexaeditorral a bootszektor szerkeszthető (bár ezt hozzáértés nélkül semmiképpen sem javaslom!!!), ha nem fizikai hiba van a merevlemezen akkor ez a legelegánsabb megoldás.
Ha viszont a merevlemez meghibásodott (bad szektoros), akkor a mentés utáni újraformázás sem fog sikerülni - ergo elgondolkozhatsz egy másik winyó beszerzésén...
Köszi a tipped! A Handyrecoveryből nem találtam megfelelőt, de időközben a GDB-t lefuttattam, úgy néz ki, meg is találta az adatokat. Megírom, hogy mi lett a vége, thx!
Lugi
Elküldve: 2012. 08. 09. 15:45
Idézet: Lugi - Dátum: 2012. 08. 09. 11:32
Lugi
Szia!
Nos, a GDB lefutott, megtalált mindent, viszont nem tudom visszaállítani. Azt írja, válasszam ki a kívánt fileokat majd nyomjon a másolásra. Csakhogy a másolásra nyomva nem történik semmi

Azóta leszedtem a Recuva-t is. Az meg nem is látja ezt a vinyót, szóval nincs is mit visszaállítani.
Elküldve: 2012. 08. 09. 16:05
Idézet: Lugi - Dátum: 2012. 08. 09. 15:45
...Csakhogy a másolásra nyomva nem történik semmi

Gondolom nem jogtiszta a GDB (hibás törés)
Ezért nem is javasoltam...
„Azóta leszedtem a Recuva-t is. Az meg nem is látja ezt a vinyót, szóval nincs is mit visszaállítani.”
Akkor azon a winyón nem csak bootszektor hiba van - sérült ott más is (vagy hibás az adatkábel).
Elküldve: 2012. 08. 09. 19:03
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 08. 09. 17:05
Ezért nem is javasoltam...
„Azóta leszedtem a Recuva-t is. Az meg nem is látja ezt a vinyót, szóval nincs is mit visszaállítani.”
Akkor azon a winyón nem csak bootszektor hiba van - sérült ott más is (vagy hibás az adatkábel).
Lehetséges, hogy ez a gond. Így felraktam egy jóval újabb verziót, azzal jónak tűnik, vissza tudom hozni az adatokat.
Elküldve: 2012. 08. 10. 09:53
Az ominózus vinyó kb másfél éve került hozzám használtan, papírok nélkül. A WD honlapján beütve a sorozatszámát azonban kiderül, hogy 2013.01.25-ig garanciális. Kérdésem ,hogy ezt lehet valahogy érvényesíteni?
Lugi
Elküldve: 2012. 08. 10. 11:22
Idézet: Lugi - Dátum: 2012. 08. 10. 09:53
Az ominózus vinyó kb másfél éve került hozzám használtan, papírok nélkül. A WD honlapján beütve a sorozatszámát azonban kiderül, hogy 2013.01.25-ig garanciális. Kérdésem ,hogy ezt lehet valahogy érvényesíteni?
Lugi
Igen lehet, az RMA alapján neked kell az előírt csomagolásban eljuttatni a gyártó képviseletéhez.
Mellékelned kell a WD DlgDiag által adott hibakódot is - ennek hiányában nem foglalkoznak vele.
A cseredarab címedre történő visszapostázása ingyenes (a gyártó állja).
Elküldve: 2012. 08. 10. 12:56
Idézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2012. 08. 10. 11:22
Ez a Seagate-nél is igy megy? Saját pénzemből postázzam nekik? Esetleg egy Magyaro-i/Bp-i képviseletük hátha van. Az emlitett vinyóm egyébként 2013 jun-ig garis a honlapjuk szerint (tipus, sorozatszám alapján lekérdezve). Másik problémám, hogy gondolom nincs beleszólásom mit kapok vissza? Ugyanilyet adnak valami újrahasznositott készletből, hadd megyen az is tönkre pár év alatt. Mert jó volna esetleg egy újabb tipus ami mentes az áldott előző széria hibáitól.
Elküldve: 2012. 08. 10. 14:14
Idézet: Samuraj - Dátum: 2012. 08. 10. 12:56
Igen, neked kell kipostázni. Ez a távolságtól függően 15 - 30 Euro. Évekkel ezelőtt én is így csináltam mert a belföldi forgalmazó nem foglalkozott vele, a 120 Gigás Maxtor helyett 200 Gigásat küldtek. Lehet hogy csak szerencsém volt...
Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2012. 08. 10. 14:16 -kor