HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#451 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 13. 23:27

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 20:24

Na, akkor megyek és körbenézek a neten valami olcsó és hasonló kapacitású  winyót keresni. Melyik márkát ajánljátok?

Hát elég érdekes lenne ha 20 gigásból fiatalabbat találnál - ugyanis minimum 6 éve nem gyártják. Az állapota azon is múlik hogy milyen körülmények között működött (rendszerwinyó egy szerverben, vagy egy szekrényben pihent tele biztonsági másolattal), mennyit ment (ez szoftveresen kideríthető), mennyire gondosan csinálták meg annakidején - szóval sokmindenen.
Egyáltalán megéri egy ilyen régi vacakkal foglalkozni? Hiszen látva a használt árakat (!) , 7000 Ft-ért pedig vadi új 80 gigásat lehet venni 3 év garral.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#452 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 06:41

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 23:25

(az a cél ugyanis hogy a hibás eszközt minél kevesebbet kínozzuk)

Igen ez bennem is felmerült hogy nem biztos hogy jót tesz a hibás eszköznek (meg a hibátlannak is) ha napokon keresztül nonstop nyüstöljük.
Node akkor plz mondj nekem 1 olyan progit (a gyárin kívül mert az mint említettem nem látja a külső USB driveot) ami letiltja (nem javítja, bár az sem lenne rossz természetesen, már ha nem fizikai sérülésről van szó) úgy a rossz sectorokat, hogy ahhoz többet se a win, sem pedig a HDD nem nyúl.

#453 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 07:16

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 6:41

Igen ez bennem is felmerült hogy nem biztos hogy jót tesz a hibás eszköznek (meg a hibátlannak is) ha napokon keresztül nonstop nyüstöljük.

Nem állítottam hogy a HDDregenerátor rossz program. Megfelelően használva szinte tényleg csodákra képes. A logikailag meghibásodott szektorokat képes adatvesztés nélkül javítani. Csak az a nem mindegy, hogy hogyan futtatod.
Nem tudom észrevetted-e, hogy az indulási pontja beállitható - akár szektorszinten is! Tehát ha teszem azt mindig egy órát futtatod (pontosan felírva meddig jutott) el lehet falatozni akármekkora dögöt is.
Az sem árt, ha közben gondosan hűtöd - ugyanis a forszírozott üzemmód miatt sokkal jobban melegszik a normálisnál. Ha aránylag nem nagy számú a hiba (és nem fizikai a sérülés), akkor általában boldogulni szokott vele - az eszköz továbbra is használható marad.

Természetesen a fenti esetben eszembe sem jutott megpróbálni - a sikeres mentés itt egészen más eljárással oldható meg. Arról nem is beszélve hogy egy adatmentésre átadott winyón az ember nem szokott kísérletezni azzal hogy - vagy megjavul, vagy tönkremegy!

#454 Felhasználó inaktív   bvince 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 14. 07:19

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 23:27

Hát elég érdekes lenne ha 20 gigásból fiatalabbat találnál - ugyanis minimum 6 éve nem gyártják. Az állapota azon is múlik hogy milyen körülmények között működött (rendszerwinyó egy szerverben, vagy egy szekrényben pihent tele biztonsági másolattal), mennyit ment (ez szoftveresen kideríthető), mennyire gondosan csinálták meg annakidején - szóval sokmindenen.
Egyáltalán megéri egy ilyen régi vacakkal foglalkozni? Hiszen látva a használt árakat (!) , 7000 Ft-ért pedig vadi új 80 gigásat lehet venni 3 év garral.

Az a helyzet, hogy azt a p2-es gépet el akarom adni és e miatt már nem sokat akarok rákölteni, de csak találok majd valami fiatal darabot jó árban.

Másik kérdés: a leírt hibák alapján a Maxtorom elektronikája még jó lehet? Mert arra gondoltam, hogy meghirdetem, hátha valakinek pont ilyen kell, mert ez egy ilyen vékony kiadású winyó (nem tudom mennyire ritka) és legalább nem nálam porosodik a polcon, hanem lesz valami haszna.

Melyik programmal lehet kideríteni, hogy mennyit ment?

Szerkesztette: bvince 2008. 08. 14. 07:20 -kor

#455 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 07:47

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 7:19

Melyik programmal lehet kideríteni, hogy mennyit ment?

Le kell kérdezni a S.M.A.R.T. infót, a HDtune megteszi.
Ha az a lapos fajta Diamond Max8 vagy Fireball3, akkor nyugodtan kidobhatod - nem ér semmit mert ezek a winyók 99,9%-ban mechanikai hibával mentek tönkre (ahogy a tiéd is!).

#456 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 08. 14. 07:50

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 14:52

Nem, én végigolvastam és pontosan megértettem amit leírtál. Kezdve azzal hogy a winyód néha kattogott, nem működött megbízhatóan.
Erre vonatkozik a mondanivalóm (Te is olvasd el végig hogy mit írtam), azzal a winyóval nem kísérletezünk (ugyanis 100% hogy felülethibás), otthoni módszerekkel nem valószínű hogy menteni tudod, maximum olyan szinten elrontod hogy már szakember sem segíthet rajta. A Kürt-nek a hatszámjegyű árát meg gondolom nem akarod kifizetni.

Az hogy az XP indulásnál nem kap az eszköztől választ és ezért leragad, szintén a fentieket igazolja. USB -fiókba téve ez elkerülhető, de olvasni továbbra sem fogsz róla semmit. Maximum betűjele lesz, rákattintva viszont a rendszer vagy lefagy, vagy nem megnyitható, nem létező eszköz - hibaüzenetet kapsz.

A módszer amit az előző hozzászólásomban leírtam bizonyos esetekben (ha nem túl nagymértékű a hiba) segíthet, de az is biztos hogy én nem így állnék neki. Viszont Te is meg tudod csinálni, ellenben egy teljes fizikai tükrözés, ami garantálja hogy az összes sértetlen adat menthető legyen nem amatőrnek való feladat.
Minden más módszer pedig csak az esélyt rontja (ugyanis a fordulat 7200/perc, és előfordulhat hogy a winyóban egy lepattant szilánk kering. Részletezzem tovább?)
Tehát a kínzással egyenes arányban fog tovább romlani az állapota. (Tapasztalat!)

A különböző csodaszoftverekről pedig: - álljon már elő az az ember aki egy fizikailag hibás eszközt szoftveresen megjavított!

Nah számomra így kerek a történet, köszönöm. :respect:
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#457 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 08:10

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 8:16

Nem állítottam hogy a HDDregenerátor rossz program. Megfelelően használva szinte tényleg csodákra képes. A logikailag meghibásodott szektorokat képes adatvesztés nélkül javítani. Csak az a nem mindegy, hogy hogyan futtatod.
Nem tudom észrevetted-e, hogy az indulási pontja beállitható - akár szektorszinten is! Tehát ha teszem azt mindig egy órát futtatod (pontosan felírva meddig jutott) el lehet falatozni akármekkora dögöt is.
Az sem árt, ha közben gondosan hűtöd - ugyanis a forszírozott üzemmód miatt sokkal jobban melegszik a normálisnál. Ha aránylag nem nagy számú a hiba (és nem fizikai a sérülés), akkor általában boldogulni szokott vele - az eszköz továbbra is használható marad.

Természetesen a fenti esetben eszembe sem jutott megpróbálni - a sikeres mentés itt egészen más eljárással oldható meg. Arról nem is beszélve hogy egy adatmentésre átadott winyón az ember nem szokott kísérletezni azzal hogy - vagy megjavul, vagy tönkremegy!

:up:
Akkor felírogatom hol találhatóak a hibás szektorok, és úgy küldöm rá a HDD regeneratort  :up:

Hűtés:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

:Đ  (2 oldalas ragasztóval rögzítve. Jobb nem jutott az eszembe)

Szerkesztette: M@Xtreme 2008. 08. 14. 08:11 -kor

#458 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 08:17

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 8:10

(2 oldalas ragasztóval rögzítve. Jobb nem jutott az eszembe)

Nem néz ki rosszul, valszeg hatásos is lesz. Bár én ilyen esetben általában közvetlenül PC-re teszem a javítandó cuccost (megfelelő adapterrel) - nem szeretem az USB átalakítókat.
Minden egyes +elektronikai elem egyúttal újabb hibaforrás is.

#459 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 08:22

Értem én, csak nekem nincs megfelelő átalakítóm :D

#460 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 08:59

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 22:25

A szóbanforgó beteg egy 160 gigás Maxtor, a hibás szektorok száma meghaladja a félmilliót! Tudod mit - ha lementettem (mert már mentem) elküldöm neked, javítsd meg a HDDregenerátorral!

Küld el nyugodtan legföljebb lesz egy vinyóm. ;)  Egy Maxtor 6Y160P0 (Y48GH6BE) dettó ugyanigy kezdte behoztak javitani a szervizbe egy gépet televolt baddal kásőbb rájöttem hogy a szériahiba miatt/hűtés nélkül a panelon lévő érintkezők amik a mechanikával kötik össze a panelon eloxidálódnak/ volt ez az egész.Érintkező átforraszt venti ráaplikál kattogás megszünt,badek persze megvoltak.Hddregenerator átfuttat majd egy napig ment,lőn csoda mind eltünt.A vinyó azóta is itthon muzsikál probléma nélkül.
Akinek nem ér meg 2 nap kínlódás ennyit az vegyen ujat a régit meg dobja el mert biztos pénzfát nevel otthon. :D

Szerkesztette: djculture 2008. 08. 14. 09:02 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#461 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 09:06

Idézet: djculture - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 8:59

Akinek nem ér meg 2 nap kínlódás ennyit az vegyen ujat a régit meg dobja el mert biztos pénzfát nevel otthon. :D

Ezt esetleg magyarázd el annak a cégvezetőnek, akinek a KFT-je 3 év könyvelése, számlázása, üzleti levelezése van azon a winyón. Biztosan nagyra fogja értékelni a pozitív hozzáállásodat!

Egyébként pedig pontosan olyan helyeken mint ahol Te is dolgozol, adták neki vissza azzal a winyót hogy menthetetlen. Pedig elég sok helyen próbálkozott mire hozzám eljutott.
Biztosan Nálad sokkal butább emberek dolgoztak ott, hogy még egy ilyen egyszerű problémát sem tudtak megoldani.

Szerkesztette: pittti 2008. 08. 14. 09:25 -kor

#462 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 10:00

No nekiestem még1x ezzel a HDD TUne-al, és megkerestettem a hibákat, amiket ki is nyomtattam magamnak jól.

Scanned data   : 76321 MB
Damaged Blocks : 0.4 %
Elapsed Time   : 52:59
1  Error at 8161 MB (LBA 16713745)
2  Error at 57662 MB (LBA 118091808)
3  Error at 58328 MB (LBA 119456367)
4  Error at 58332 MB (LBA 119465410)
5  Error at 59191 MB (LBA 121223254)
6  Error at 60008 MB (LBA 122896708)
7  Error at 60012 MB (LBA 122906007)
8  Error at 63453 MB (LBA 129952103)
9  Error at 64078 MB (LBA 131231798)

A Probléma csak ott kezdődik, hogy a HDD regenerator ezeknél a szektoroknál nem talál hibát :lol: (természetesen nem pont ezen értékeket adtam meg, hanem a 2 utolsó tizedesnek 0-t írtam)
Na most akkor ilyenkor?  :think: 

Szerkesztette: M@Xtreme 2008. 08. 14. 10:01 -kor

#463 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 11:27

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 9:06

Ezt esetleg magyarázd el annak a cégvezetőnek, akinek a KFT-je 3 év könyvelése, számlázása, üzleti levelezése van azon a winyón. Biztosan nagyra fogja értékelni a pozitív hozzáállásodat!

Egyébként pedig pontosan olyan helyeken mint ahol Te is dolgozol, adták neki vissza azzal a winyót hogy menthetetlen. Pedig elég sok helyen próbálkozott mire hozzám eljutott.
Biztosan Nálad sokkal butább emberek dolgoztak ott, hogy még egy ilyen egyszerű problémát sem tudtak megoldani.

Mert a szervizbe nem fognak neked ilyen szinten nekiesni adatmentést szakosodott cégek végzik tudod jól te is.Egyébbként én magam is dolgoztam ilyen cégnél 2 évet elektrotechnikusként ugyhogy van fogalmam a dolgokról.De itt a fórumon is van xc-biker nevű forumtársunk, őt lehet meginterjúvolni vinyó mentés ügybe ha valakinek feltétlen fontos hogy meglegyenek az adatai.
Ja és:"A megvásárolt hardvereelemek esetleges hibájából eredő adatvesztésért semmiféle felelősséget nem vállalunk!Saját érdekébe gondoskodjon folyamatos adatmentésröl." Ez mindenhol alapszabály.

Szerkesztette: djculture 2008. 08. 14. 11:34 -kor

Hádédész..

#464 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 13:12

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 10:00

A Probléma csak ott kezdődik, hogy a HDD regenerator ezeknél a szektoroknál nem talál hibát :lol: (természetesen nem pont ezen értékeket adtam meg, hanem a 2 utolsó tizedesnek 0-t írtam)
Na most akkor ilyenkor?  :think: 

Hát akkor megint csak az van drága barátom, hogy visszakanyarodtunk az elejéhez. (bocsáss meg, csak elolvastam az ezutáni kolléga válaszát és egy kicsit felment bennem a pumpa)
Probléma van, megoldás - kölcsönkérsz egy 2,5 collos adaptert, és rendes IDE portra dugva lefuttatod a Hutilt. Ha ezt megtetted, írjál!

#465 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 14:04

Oks, akkor ez lesz :)
Már csak szerezni kéne valahonnan  :think:  :)

#466 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 20:05

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 23:25

Legyen ez a mese mindenki számára tanulság. ...

Igen, én is találkoztam már olyan userrel, aki talált valami geb@szt a hdd-n, fogta, okosan ráeresztett pár "tesztprogramot", majd jött írni, hogy ez meg az, közben fogalma sem volt, csak mintha a filmekben megszokott hatalmas pirosan villogó "hiba, hiba, hiba!" feliratot ismételte volna...

A hdd nem egyszerű eszköz. Kifelé, tokon kívülre egyszerűbb persze, de az adathibáknak sajnos sokszor mélyebb oka van (mint más adathordozónál, ott is megvannak a szakma "szépséges dolgai"). Minél inkább "alacsonyabb" szintű programot használ valaki, annál inkább magasabb szintű ismeretekkel és információkkal kell, hogy bírjon, hogy a lehető leghatékonyabban megoldja a helyzetet. Ráadásul meglehet, hogy sosem derül ki, hogy épp az a módszer volt-e sikeres, amit bevetett, vagy csak "szerencséje volt". Nagyon sok téves következtetés kering amatőr körökben, pl.: itt ez a program, megoldotta az én problémámat, biztos neked is jó lesz címszóval...

Valóban tény, hogy egy haldokló hdd nehéz ügy, minél többet megy, annál nagyobb a halál rizikója, még akkor is, ha esetleg nem romlik az állapota - senki sem mondja meg biztosa, mi lesz holnap.

Menteni pedig tényleg saját érdekünk. Sokan utólag döbbennek rá ennek a gyakorlatilag kis költség- és időigényű műveletnek a jelentőségére. :smoker:

:offtopic: A csúcs az volt, amikor valaki olyan programról beszélt nekem (mármint hallott róla), ami a belső mechanikai hibákat is képes javítani...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#467 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 15. 19:40

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 21:05

:offtopic: A csúcs az volt, amikor valaki olyan programról beszélt nekem (mármint hallott róla), ami a belső mechanikai hibákat is képes javítani...

Ilyet történtettek meg nekem is. :eek:

Multi cég, német kolléga, szerverben DLT egységet (szalagos) kellet vóna cserélni. Német kolléga utolsó bejegyzése "Server reboot solved the problem."  :omg:
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#468 Felhasználó inaktív   bvince 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 16. 08:32

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 7:47

Le kell kérdezni a S.M.A.R.T. infót, a HDtune megteszi.
Ha az a lapos fajta Diamond Max8 vagy Fireball3, akkor nyugodtan kidobhatod - nem ér semmit mert ezek a winyók 99,9%-ban mechanikai hibával mentek tönkre (ahogy a tiéd is!).

A winyón ez szerepel: "MODEL:2B020H1"
Rákerestem és ezek szerint a winyóm: "Maxtor DX541 family: Models 2B020H1 (20GB)"
Ez a típus mennyire ritka? Meghirdessem vagy ebből is Dunát lehet rekeszteni?

#469 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 16. 19:54

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 16., szombat - 8:32

Rákerestem és ezek szerint a winyóm: "Maxtor DX541 family: Models 2B020H1 (20GB)"

Ha nem fontos adatok voltak rajta hajísd el használtan kapsz 2k körül már 30-40 est is.
Hádédész..

#470 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 18. 20:21

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 16., szombat - 9:32

Hello!

Nekem ketto is van belole. :D Ugy emlekszem, mukodokepesen tettem el oket a fiok melyere.

Szerkesztette: bazse 2008. 08. 18. 20:22 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.