Sziasztok!
Látom, hogy ezen a fórumon sok hozzáértő kolléga van, így én is leírnám a problémámat, hátha tud valaki segíteni.
Szóval van egy Maxtor 20gigás winyóm egy P2-es gépben, amin Windows fut. Ezt a winyót ideiglenesen átpakoltam egy másik gépbe (legyen a neve 'A' gép) slave-ként helyhiány miatt. A winyóról letöröltem mindent, de nem formáztam!!! Pár héttel később megoldódott a helyhiány, ezért úgy voltam leformázom a winyót, de a Windows (az 'A' gépé) nem tudta. Ezek után visszatettem a winyót az eredeti P2-es gépbe és próbáltam a Windows telepítővel formázni. NTFS-re formáztam (gyors), el is indult a telepítés, már majdnem az újraindulásnál tartott a telepítő, amikor kiírta, hogy nem tudja a winyó hibája miatt folytatni a telepítést. Újból próbálkoztam teljes formázással, de akkor már a formázásnál megakadt. Ezek után a P2-es gépbe betettem egy porosodó 1,6Gigás Quantum winyót és felraktam rá egy Windows (erről a winyóról tudom, hogy valami baja van, de érdekes, hogyha FAT32-vel formázom nem NTFS-el, akkor semmi baja). A windows látta a salve-ként betett Maxtor winyót, de megnyitni nem engedte, mert nincs formázva. Megint megpróbáltam leformázni, de nem ment.
Felraktam a gépre egy Norton Partition Magic 8.0-át, ami csak annyit írt a Maxtorra, hogy "BAD". Kijelöltem, hogy formázza a winyót, újraindul a gép és a program próbálja formázni a winyót, de azt írja, hogy van négy 4hiba és ezért nem tudja formázni.
Elsőre bad sectorra gondoltam, de nem írta a Norton, hogy az a hiba. Szóval feltettem a HDD Regenerator programot, amely nem látta a Maxtor winyót csak a Quantum winyót. Pedig a HDD Regenerator azt állítja magáról, hogy a formázott és a nem formázott winyókat is kezeli és a Windows látta a meghajtót. (Azért ha már itt voltam leellenőriztem a Quantum winyót is, de a HDD Regenerator nem talált semmi, se bad sectort se semmit.)
Ezek után a Maxtor cég PowerMax programját próbáltam ki. Ő már látta a winyót és próbáltam egy low level formázást. Sajnos nem ültem ott végig a gép előtt a folyamat során, ezért csak azt láttam, hogy a művelet végén (ami nem tudom hogy lement-e teljesen) kiírt egy referencia számot, amivel a Maxtor oldalán tájékozódhatok, hogy mi a baj, de ott olyat olvastam, hogy ezzel a számmal kell visszaküldeni a winyót javításra. Ezt nem fogom megtenni az biztos.

Lefutattam egy gyorstesztet, ami nem írt hibát, de a részletes már igen, de nem írat ki, hogy mi a baj csak továbbra is a referencia számot közölte.
Ismét megnéztem a meghajtót Norton Partition Magic 8.0-val. Most már nem azt írta ki, hogy "BAD", hanem minden rendbe volt, azaz partícionálatlan területként tüntette fel a winyót. Remek, gondoltam! A Norton azt ajánlotta, hogy első lépésben hozzuk létre a partíciót, másodikban formázzuk. A Norton Windows alatt csinálta a műveletet, csak hamarabb befejezte a formázást, mint a partíció létrehozását, ezért aztán hiba lépett fel és bezárult. Itt már azért gondoltam, hogy valami nagyobb baj van, mert ez után a trükk után a Windows se látta már a winyót.
Végső elkeseredésemben Kipróbáltam a IBM-Hitachi Drive Fitness Test programot is. Ő látta a Maxtor winyót, de nem tudott vele csinálni semmit.
Szóval eddig jutottam el. Korábban már sejtettem, hogy valami baj lehet a winyóval, mert minden indításkor (a Windows betöltése előtt) a gép azt írta, hogy "F1 boot", de az F1 gomb lenyomása után minden remekül ment. Más winyó esetén az "F1 boot" kiírás nem szerepelt. (Compaq gépem van.)
A segítséget előre is köszönöm.
Szerkesztette: bvince 2008. 08. 13. 12:57 -kor