HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#471 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 19. 19:23

Sziasztok! Nagyon szeretnék egy kis segítséget kérni. Elég csavaros a dolog, megpróbálok érthető lenni..
5 hónapja vettünk egy gépet, azt mondták 300GB a merevlemez kapacitás benne. Windows XP Pro telepítésénél (amit én végeztem), azt írta hogy 127GB a rendelkezésre álló tárhely. Hát azt hittem beteg. LEformáztam ugye, telepítettem WXP-t, de Sajátgépben is 127 GB volt kijelezve. Elképzelni nem tudtam hol lehet a maradék, azt tudtam hogy valamennyit nem ismer fel na de ennyit...??
Mindegy is, 2 hónap után telepítettem a WXP SP2-t, majd ezek után a Vezérlőpult -> Felügyeleti Eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés menüpont alatt rátaláltam 170.10 GB formázatlan (WXP telepítés során továbbra sem látszódó) "tárhelyre". Hát megörültem gyorsan, új particiót hoztam létre, leformáztam és máris volt egy vinyón 2particiom 127 és 170 GB. Telt az idő, és ráfért volna a gépre egy Windows frissítés mert már minden baja volt. Gondoltam átpakolom a 127-ról a lényeget a 170re, és mivel a telepítő úgyse érzékeli, hát majd leformázom a 127-est, a többi meg magmarad a 170-n.
Hát nem..lehet hülye vagyok de azt hittem. Telepítés után (persze a 170-t nem látta a telepítsében) ugyanúgy nem volt ott a 170GB a sajátgépben,, Wxp sp2 telepítés után ott volt, de ugyanugy formázatlan állapotban. Kérdem én HOL VANNAK AZ ADATAIM? Ennyi lett volna?Miután végre formázva lett azt hittem legalább már nem veszi úgy hogy nem is létezik az a 170GB! Most már volt is rajta adat, hát hová tűnt?  :(  tudtok segíteni, hogy mit tegyek, vagy ássam ki a síromat..?fájlok visszahozására lehetőség van-e vagy valami particio-mentés??? Nagyon köszönöm a segítséget!!!!!  :respect:

Szerkesztette: segasonic 2008. 08. 19. 19:27 -kor

#472 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 19. 19:47

Idézet: segasonic - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 19:23

Windows XP Pro telepítésénél (amit én végeztem), azt írta hogy 127GB a rendelkezésre álló tárhely. Hát azt hittem beteg. LEformáztam ugye, telepítettem WXP-t, de Sajátgépben is 127 GB volt kijelezve. Elképzelni nem tudtam hol lehet a maradék, azt tudtam hogy valamennyit nem ismer fel na de ennyit...??
Mindegy is, 2 hónap után telepítettem a WXP SP2-t, majd ezek után a Vezérlőpult -> Felügyeleti Eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés menüpont alatt rátaláltam 170.10 GB formázatlan (WXP telepítés során továbbra sem látszódó) "tárhelyre". Hát megörültem gyorsan, új particiót hoztam létre, leformáztam és máris volt egy vinyón 2particiom 127 és 170 GB. Telt az idő, és ráfért volna a gépre egy Windows frissítés mert már minden baja volt. Gondoltam átpakolom a 127-ról a lényeget a 170re, és mivel a telepítő úgyse érzékeli, hát majd leformázom a 127-est, a többi meg magmarad a 170-n.

A hibának bár meglehetősen furcsa, egyetlen oka lehet. Régebbi típusú az alaplapod, nem ismeri a 48 bites LBA-t. Ez biztosítja a 127 Gigabyte feletti terület megfelelő címzését.

Namost - az XP SP2 helyből támogatja a nagy merevlemezek kezelését - DE CSAK HA MÁR FUT AZ OP-RENDSZER!!! Telepítésnél ezért látsz csak 127 Gigát belőle - ekkor ugyanis a telepítő a BIOS információra támaszkodik. Ha már fut az XP, akkor természetesen lehet partícionálni és formázni a felső lemezterületet.
Megmondom azt is miért hibás ez az okoskodás. A módszer gyönyörűen működik egészen addig (mint Nálad is), amíg hozzá nem nyúlsz a rendszerhez. Bizony drága barátom, azt a felső partíciót Te tetted tönkre azzal, hogy a rendszerpartíciót formáztad. A telepítő futtatása után ugyanis a felső lemezterületet újra kell inicializálni, majd formázni = totális adatvesztés.

Az egyetlen lehetséges megoldás, ha abban a gépben nem nyúlsz többet hozzá, átteszed egy olyanba másodlagosnak ami tudja a 48 bites LBA-t (a pontos mérete látszik a BIOS-ban), itt először helyre lehet állítani a partíciót - és megfelelő szoftverekkel el kell végezni az adatmentést.

Egyszerű nem? Más megoldás ugyanis nincs!
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#473 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 20:17

Ilyen is csak velem történhet. de köszönöm szépen tényleg a segítséget!
Azt hiszem ugrok valahonnét.

#474 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 20:35

Idézet: segasonic - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 20:17

Azt hiszem ugrok valahonnét.

Minek ugrani? Nem vagy kisnyúl! Azt kell végigcsinálni amit leírtam.

+ Esetleg körülnézhetsz az alaplapod gyártójának a honlapján, még az is lehet hogy van a lapodhoz Bios frissítés - ha van, akkor a gépeden is megoldható a probléma. Mikori, és milyen alaplapod van? (pontos típust kérek!)

#475 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 22:18

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 20:47

A hibának bár meglehetősen furcsa, egyetlen oka lehet. Régebbi típusú az alaplapod, nem ismeri a 48 bites LBA-t. Ez biztosítja a 127 Gigabyte feletti terület megfelelő címzését.

Igen, ez nagyon valószínű egy 5 hónapos gépnél. :omg: Szerintem ezt a feltételezést felejtsük el gyorsan.

Idézet

Namost - az XP SP2 helyből támogatja a nagy merevlemezek kezelését - DE CSAK HA MÁR FUT AZ OP-RENDSZER!!!

Az XP telepítője is látja a 127 GB feletti területet, ha eleve SP2-vel integrált telepítőről van szó. (Hozzáteszem, hogy ez a futó XP-re is igaz, SP2 előtt csak egy registry hackkel tudja a 48 bit LBA kezelést). Valószínűleg nem azzal próbálkozott a kolléga. De jelen esetben legjobban akkor jár -- adatmentés után -- ha csinál (vagy beszerez) egy SP2-es telepítőlemezt és azzal telepít.

Idézet

Telepítésnél ezért látsz csak 127 Gigát belőle - ekkor ugyanis a telepítő a BIOS információra támaszkodik.
Az XP soha nem támaszkodik BIOS információra e téren, még a telepítője sem. Ha így lenne, akkor a SATA natív módú meghajtókkal nem lenne gubanc telepítéskor. Az XP telepítő sima "legacy" IDE driverrel rendelkezik, amivel direktben keresi fel az IDE vezérlőt, és marhára nem érdekli mit akar a BIOS. Így még akkor is láthatja a teljes méretet, ha a BIOS nem. Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat, akkor is látni fogja a telepítő (kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Idézet

Ha már fut az XP, akkor természetesen lehet partícionálni és formázni a felső lemezterületet.
Megmondom azt is miért hibás ez az okoskodás. A módszer gyönyörűen működik egészen addig (mint Nálad is), amíg hozzá nem nyúlsz a rendszerhez. Bizony drága barátom, azt a felső partíciót Te tetted tönkre azzal, hogy a rendszerpartíciót formáztad. A telepítő futtatása után ugyanis a felső lemezterületet újra kell inicializálni, majd formázni = totális adatvesztés.
Bár itt most valószínűleg egyre gondolunk, azért a teljesség kedvéért írjuk ki, hogy a 48-bit LBA-t nem ismerő telepítővel történő újraformázás miatt veszett el a második partíció. Nem lett volna gond, ha modern telepítőt használ.

Idézet

Az egyetlen lehetséges megoldás, ha abban a gépben nem nyúlsz többet hozzá, átteszed egy olyanba másodlagosnak ami tudja a 48 bites LBA-t (a pontos mérete látszik a BIOS-ban), itt először helyre lehet állítani a partíciót - és megfelelő szoftverekkel el kell végezni az adatmentést.

Egyszerű nem? Más megoldás ugyanis nincs!

Na ja, mentésnél a legcélszerűbb az idegen gép. De mivel ott már úgyis élő Windowsból történik a mentés, a 48-bit LBA nem értem miért szempont.

No, akkor kössek inkább a betonba? :Đ
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#476 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:17

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 22:18

Az XP soha nem támaszkodik BIOS információra e téren, még a telepítője sem. Ha így lenne, akkor a SATA natív módú meghajtókkal nem lenne gubanc telepítéskor. Az XP telepítő sima "legacy" IDE driverrel rendelkezik, amivel direktben keresi fel az IDE vezérlőt, és marhára nem érdekli mit akar a BIOS. Így még akkor is láthatja a teljes méretet, ha a BIOS nem. Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat...

Érdekes, még sohasem hallottam arról, hogy úgy is lehet XP-t telepíteni, hogy BIOS-ban le van tiltva az elsődleges merevlemez. Szeretném ha valaki megmutatná hogyan kell!

Az ugyanis teljesen más tészta - pl. PII-gépeknél szoktam így megcsinálni - BIOS-ban az első merevlemez engedélyezett (EZ CSAK 127 G-NÉL KISEBB LEHET!!!), a többi merevlemez felismerése pedig le van tiltva (itt már lehet 127 G-nél nagyobb is!). A telepítés természetesen csak integrált SP2-vel lehetséges (pont a fenti problémák elkerülése végett). Tehát a rendszer a kisebbik merevlemezen van (ezt pedig igenis látnia kell a BIOS-nak), az XP pedig elindulása után a saját belső driverével kezeli a nagyobb merevlemezt.

A NATIV SATA meghajtókkal pedig a támogatás hiánya miatt nem boldogul (mondjuk ICH7-től felfelé a BIOS minden SATA lemezt képes IDE módban mutatni!).
Bizonyíték rá az általam készített integrált SATA vezérlőket is tartalmazó SP2-es telepítőlemez, gyakorlatilag az összes forgalomban lévő alaplapra AHCI módban, F6 és driverfloppy nélkül telepítem az XP-t!

Meglocsolnád egy kicsit azt a gyorsankötő betont?

#477 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:53

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 20., szerda - 0:17

Érdekes, még sohasem hallottam arról, hogy úgy is lehet XP-t telepíteni, hogy BIOS-ban le van tiltva az elsődleges merevlemez. Szeretném ha valaki megmutatná hogyan kell!

Khm, mintha ezt írtam volna: "Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat, akkor is látni fogja a telepítő (kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)"

A többinél meg most egy picit elvesztél a részletekben, de végeredményben egyetértünk.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!

#478 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:59

(kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Sorry!!!  :up:

#479 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 00:25

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 20., szerda - 0:59

(kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Sorry!!!  :up:

Macht nichts, szerintem már elértem, hogy szegény segasonic kiugorjon valahonnan. :Đ

#480 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 08:41

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 22:18

Na ja, mentésnél a legcélszerűbb az idegen gép. De mivel ott már úgyis élő Windowsból történik a mentés, a 48-bit LBA nem értem miért szempont.

Mert én a legritkább esetben mentek XP-alól (rengeteg a hibalehetőség) általában hardverközeli DOS-os programokat használok (szakmai ártalom - de eredményes!)
Itt pedig alapfeltétel az, hogy a BIOS megfelelően kezelje a merevlemezt!

#481 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 11:16

segasonic killed himself

#482 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 11:42

Képzeljétek.
Van ez a GetDataBack cumó.. azt tudom hogy azon a vinyón ahol a rendszer is van nem hoz vissza semmit. De kicsit megbütyköltem, és már full verzió..szóval két vinyót látott - egy 128 gigásat meg egy 298 gigásat (??????!!!!???) Hát átvizsgáltattam a 298-as jelzésűt és ott voltak a cuccok..vissza is hozta őket..és nagyrészt működnek is. Szóval köszi mindent a lényeg megvan (sok kép, pár zene) ez a lényeg.
(6 perc után szerkesztve)
Sőt, visszahoz ez mindent. hihetetlen
(megint szerkesztve)
és ahogy átnéztem, mind működik is. Van Isten! Így már életkedvvel megyek el itthonról

Szerkesztette: segasonic 2008. 08. 20. 11:56 -kor

#483 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 11:58

Visszahozza hát ,egy a lényeg ne arra a vinyóta mentsünk vele amiröl épp az adatokat akarjuk visszaállitani.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#484 Felhasználó inaktív   kids 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 23. 11:08

Sziasztok!
Ma reggel kortyolgatom a teámat, nézem a freemalem, ami szokás szerint rendszerhibára hivatkzva leáll, és egyszercsak kabooooom és kékhalál. Újraindítom a gépet, mondom ez csak egy egyszerű kékhalál, máskor is volt már ilyen. Erre kiírja hogy a windows xp nem indítható, hiányzik a hall.dll a sys32-ből tegyem újra a kérdéses dll-t.

Beüzemeltem a másik vinyómat, felküldtem az xp-t (most is az alól vagyok)
A telepítő előtt a chkdsk rengeteg hibát kijavított azon a partíción amin a rendszer összeomlott. (Amikor arra próbáltam telepíteni az xp-t, elutasított, mondván hogy formázni kell előtte mindenképp.)
A chkdsk után az új rendszer már felismeri a sérült partíciót, de a régi rendszer még mindig nem működik, annak ellenére se, hogy innen áthúztam a hall.dll-t.. Ugyanaz a hiba.
Most fut a nod32, jelenleg 5 vírusnál tart, de nem hiszem hogy ez majd megoldja a problémát.

Kérdésem az lenne tisztelettel, hogy hogy lehetne újraéleszteni a régi rendszert. Beállítások miatt lenne nagyon fontos, könyvjelzők, programok, stb.. Ezért nem folyamodnék a format c: -hez.
A válaszokat előre is köszönöm

Üdvözlettel:
Nagy Levente

#485 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 23. 14:07

Ha már olvasható a partíció, meg lehetne próbálni ismét a javítótelepítést, hátha így már az is látja. De a kritikus adatokról célszerű másolatot készíteni, ha tovább romlana a helyzet, legalább az maradjon meg.

Van egy olyan lehetőség is, hogy egy rendszermeghajtóról átmásolok mindent valahová, egy külön mappába, majd formázom, visszamásolom. Tehát végeredményben frissen formázott partíciót teszek a Windows alá. Úgy is mondhatnám, leformázom "alatta" a meghajtót. Másik merevlemezen is lehet próbálkozni, elindítani a másolt oprendszert.

Célszerű a frissen formázott partícióra először az ntldr, boot.ini, ntdetect.com fájlokat felmásolni, utána pedig a Windows könyvtárait, a biztosabb boot érdekében.

Szerkesztette: Signal 2008. 08. 23. 14:29 -kor

#486 Felhasználó inaktív   kids 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 23. 14:25

Üdv
A javítótelepítést az xp telepítő particióválasztó részénél érem el? (Utánna következő ablak talán)

#487 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 23. 14:31

http://www.msw.hu/ci..._telepites.html 

#488 Felhasználó inaktív   kids 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 23. 17:14

sajnos nem működik ez a javító telepítés mert a kérdéses partición nem találja még a win xp-t sem.. valami vírus lehetett ami direkt erre utazott.

#489 Felhasználó inaktív   oszy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 25. 11:37

Sziasztok!

Egy Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB-os ATA 133-as winchesterhez keresek elektronikát. Pénteken meghalt a vinyó, azóta fel sem pörög, egy próbát megérne. Egy adatlementés idejére kellene a board, max 1 napra, vagy meg is vásárolnám.
A főbb paraméterek, amiknek egyezniük kellene:

Vinyó típus: 6Y120P0
Code: YAR41BW0
A boardon található legnagyobb IC száma: 040111300
Az IDE csatlakozó feletti kódszám: F8FYA

Nagy segítség lenne,
köszi, szilárd

#490 Felhasználó inaktív   Atyagatya 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 28. 07:20

Sziasztok!
Van egy 160Gb-s Samsung Sata2-es vinyóm  ami kb 9 hónapos. Azóta már találtam rajta egy rossz szektort és már előtte is csinált olyat, hogy amikor bekapcsolom, akor nem látja a gép, de ha nyomok neki reset-et akkor meg bejön a windows.Ezt mindig eljátsza. A régi alaplapom: Asrock P4v88.

Tegnap vettem pár dolgot a géphez: intel core2 duo E8400 3ghz, asrock p45 turbo twins2000, 320 Gb-s Samsung sata2-es vinyó.  gigabyte 9600Gt

A 320Gb-s vinyóra mikor xp-t akarok telepíteni (sp2) akkor folyton kiírja, hogy nem lát merevlemezt. Ez elég ismerős mivel a másiknál is ez volt eleinte a baj. F6, és megpróbáltam a régi illesztőröl. Azzal nem működött, mert ugyanúgy nem látta. Úgyhogy az új alaplapnak a lemezéről másoltam át flopira ás az meg azt írja ki, hogy valamilyen fájl sérült a D:/xpsetup/ már a jó ég tudja milyen fájlban. valahányszor megpróbáltam mindig ezt  írja ki. Felraktam a vinyót vmilyen külsős csatlakoztató eszközre és rácsatlakoztattam a laptopra. Itt felpörög meg minden, másolni is lehet rá, szóval tökéletes. Vagyis egyenlőre van egy 320Gb-s pendrive-om. Hogy tudnám rá felrakni az op. rendszert? Mert mint említettem sérült a fájl amiről kéne a samsung honlapon meg csak DOS-hoz van. A régi vinyóról meg bebootolna, de mégse, mert kiírja hogy normál módú indítás, legutsó helyen konfig, csökkentett mód. Elindítom valamelyiket és újraindul. Most mentettem le róla az adatokat. assem kezdem formázni, de mit kezdjek a 320Gb-sel? :confused:

Szerkesztette: Atyagatya 2008. 08. 28. 07:23 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.