HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1861 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 31. 08:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 08. 30. 23:34

Biztos, ami ziher, vidd el a winyót egy másik gépre és ott teszteljétek le alaposan.

Hát ugye... az idejének legjavát (több, mint 1000 nap "munkaidőt" - HD Sentinel szerint) másik gépben szolgálta le, mert mint írtam fentebb, nem az én tulajdonomat képezi. A legjobb batárom adta oda (ez volt a régi HDD-je), hogy amíg nem tudok új gépet vásárolni, használjam.

Nála még jó volt, nálam keletkezett rajta egy bad sector (talán éppen amiatt, hogy használat közben "leesett a rendszerről")... nem tudom segít-e rajta, ha másik gépbe kerül!? :-s

A "tesztelés" alatt egyébként pontosan mit, esetleg milyen programokat értesz?

Halkan jegyzem meg - bár ez még nem feltétlenül mérvadó bármilyen szempontból, de - mióta tegnap az IDE kábelt többször ki-be húztam, ma immár második alkalommal úgy indult el a gép, hogy látta a rendszer a vinyót. (Lehet, hogy volt némi oxidáció a HDD csatlakozója és az IDE kábel csatlakozója között? :think: )

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 31. 00:11

Szerintem meg dobja a ki a vérbe.

Azt talán mégsem, mert anno úgy kaptam kölcsön, hogy majd visszaadom, ha már nincsen rá szükségem. Úgy tűnik most mindenképpen visszaadom.

BTW... Minden cinizmus nélkül: egy bad sector-t követően te azonnal kidobsz egy HDD-t, s veszel egy újat?
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1862 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 31. 10:22

Maxtor jó pár szériája ilyen /160po föleg/.Melegszenek mint az őrült és hűtés nélkül a panel és amechanikai érintkező felületei beégnek,na ilyenkor jön ez a felirat bootoláskor.Amugy lehet javítaní mert a badsectorok is csak ezért vannak sokszor hogy bizonytalan a panel érintkezése.20-30 at biztos javitottam már..

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 08. 31. 10:22 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1863 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 31. 12:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 31. 09:36

BTW... Minden cinizmus nélkül: egy bad sector-t követően te azonnal kidobsz egy HDD-t, s veszel egy újat?

Igen. Ha BAD lesz, azt jelenti, hogy rossz. Sőt, nem kevés júzer gépére mondja a sentinel, hogy hú de jó, ellenben a diszk miatt képes 40 percet is bootolni a gép, vagy ha olyan részét olvassa, akkor csak pörögnek a hibajavítós számok az egekbe. Az is kuka, bár ebből nincs túl sok. BAD sectort beszopod, valami úgyis volt rajt, vagy csak simán szaporodni fog, vagy piros.
Make love not Wor.

#1864 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 31. 15:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 31. 09:36

...

Bizony, ha fontos a gép folyamatos üzemeltetése, vagy az adatok fontossága miatt akár azonnal csere...

De csatold már be annak a merevlemeznek a SMART-ját,hátha több infót adna...

Amúgy azt el tudom képzelni, hogy akár alaplap, akár elektromos hálózati hibából veszti el a vezérlő a merevlemezt, amitől a HDD-ben egyéb problémák képződnek...

A merevlemezt meg mielőtt visszaadnád a haverodnak, vagy akár most, engedj rá egy HDD Regenerator-t, a Hiren's boot CD-n is rajta van. Hátha javítható a hiba.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1865 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 31. 21:11

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 08. 31. 11:22

Maxtor jó pár szériája ilyen /160po föleg/.Melegszenek mint az őrült és hűtés nélkül a panel és amechanikai érintkező felületei beégnek,na ilyenkor jön ez a felirat bootoláskor.Amugy lehet javítaní mert a badsectorok is csak ezért vannak sokszor hogy bizonytalan a panel érintkezése.20-30 at biztos javitottam már..

A melegedést tapasztaltam most a nyári melegekben elég gyakran. Külön HDD hűtést nem használok, így a merevlemez hőmérséklete 44°C-ig is felkúszott (a HD Sentinel adatai alapján.)

A "Valaha mért legmagasabb" adatot nem tudom megmondani.

A "javítás" alatt azt érted, hogy az eddigi 1 bad sector kijavítható, s a merevlemez regenerálódhat?

Fizikai javításról beszélsz (a panel és/vagy érintkezők felületének cseréje), vagy a bad sector-ok valamilyen szoftver általi javításáról?

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 31. 13:03

Igen. Ha BAD lesz, azt jelenti, hogy rossz. Sőt, nem kevés júzer gépére mondja a sentinel, hogy hú de jó, ellenben a diszk miatt képes 40 percet is bootolni a gép, vagy ha olyan részét olvassa, akkor csak pörögnek a hibajavítós számok az egekbe. Az is kuka, bár ebből nincs túl sok. BAD sectort beszopod, valami úgyis volt rajt, vagy csak simán szaporodni fog, vagy piros.

Ez világos beszéd. Az előző merevlemezemmel (a fent említett Seagate) éppen így volt. Azon szaporodtak a bad sector-ok, de nem vártam meg, amíg teljesen tönkremegy, hanem átmentettem erre a mostanira a fontos adatokat.

Az általad említett lassulást egyébként az utóbbi időben (még az ominózus "rendszerből eltűnés" és bad sector hibák előtt!) tapasztaltam. Fájlok másolásánál, boot-oláskor, multimédiás alkalmazásokban is.

Ha nem is olyan mértékben, ahogyan te említetted, de érezhetően jelentkezett, hogy lassult a rendszer. (Holott nem másolok, telepítek új dolgokat a gépre - leszámítva az alapvető tűzfal/anti-spyware/vírusirtó programok és hasznos utility-k frissítéseit -, s rendszeresen töredezettségmentesítem a partíciókat.)

Azt egyébként jól értem, hogy te nem nagyon kedveled a HD Sentinel-t? (Azért kérdem, mert ezt anno éppen itt a HWSW-n sokan ajánlották, amikor pár hónapja az ominózus Seagate vinyóm megadta magát.)

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2010. 08. 31. 16:17

Bizony, ha fontos a gép folyamatos üzemeltetése, vagy az adatok fontossága miatt akár azonnal csere...

De csatold már be annak a merevlemeznek a SMART-ját,hátha több infót adna...

Amúgy azt el tudom képzelni, hogy akár alaplap, akár elektromos hálózati hibából veszti el a vezérlő a merevlemezt, amitől a HDD-ben egyéb problémák képződnek...

A merevlemezt meg mielőtt visszaadnád a haverodnak, vagy akár most, engedj rá egy HDD Regenerator-t, a Hiren's boot CD-n is rajta van. Hátha javítható a hiba.

Íme a SMART:

Kép

BTW... a HDD Regenerator-t formázás után kell ráküldeni, vagy mehet úgy is, hogy rajta vannak az adatok? (Tehát nem tesz kárt az adatállományban?)

#1866 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 31. 23:27

Nyugodtan ráengedheted a Regeneratort, minden adat megmarad. Pont az a lényege, hogy tud segíteni olyan esetekben, amikor valamilyen hiba folytán hibásnak ítél meg fizikai szektorokat a merevlemez SMART-ja. Ilyenkor pl. nem indul el a windows, mert ott volt neki valami szükséges adat.

Nagyon fontos, hogy persze csodákra ez sem képes!

Itt egy cikk is róla: http://techline.hu/k...bad_sector.aspx

Jah, én mindig a Hiren's boot CD-ről tolom, merevlemez mérettől függően 8 - 12 óra is lehet míg végez, erre készülj fel. Szomszéd kissrácnak pl. le kellett másolnom a CD-t, mert az öreg Samsung HDD-je rendszeresen megfeküdt, a windows xp tutult, hogy ilyen-olyan fájlt nem tud betölteni, stb. A HDD SMART-ja hasonló hibákkal volt teli. Éjszaka alatt Regenerátor elvégezi dolgát, reggel a gép pöccre indult mindig... Persze csere lett, csak így elhúzta majd egy évig...

Amúgy én annyit látok, hogy 1 szektort helyezett át. De sztem csak függőbe tette, mivel az áthelyezési esemény számláló 0-n áll, s ennek a merevlemeznek még nincs függő szektor számláló a SMART-jában. Úgyhogy jó eséllyel javítja a Regenerator.

Továbbá vannak vezérlő és/vagy kábel hibára, illetve bizonytalan olvasásra utaló értékek. Minden rendben az elektromos hálózattal, elosztókkal, földeléssel, illetve a táppal, s annak csatlakozóival?
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1867 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 01. 08:49

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2010. 09. 01. 00:27

Nyugodtan ráengedheted a Regeneratort, minden adat megmarad. [..]

Köszönöm az információt!

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2010. 09. 01. 00:27

Továbbá vannak vezérlő és/vagy kábel hibára, illetve bizonytalan olvasásra utaló értékek. Minden rendben az elektromos hálózattal, elosztókkal, földeléssel, illetve a táppal, s annak csatlakozóival?

A hálózat "fizikai" szempontból legjobb tudomásom szerint rendben van, az elosztók, a földelés szintén (ezt villanyszerelő kimérte nemrég; földeltek a konnektorok végig, a védőföldelés be van kötve).

(Annyi van a házunkban, hogy a "földpotenciál" nincsen kiegyenlítve tökéletesen, amennyire én tudom. Volt olyan nyár, amikor egy szál gatyában izzadtam a gép előtt, s amikor a gépemtől kb. 20 cm távolsára lévő radiátorcsőhöz és a gépem hátuljához is hozzáértem egyszerre, akkor rázott. Ez okozhat problémát egy számítógép működésében? A merevlemezhez hasonló érzékeny eszközökre gondolok elsősorban. Bár ehhez a témához nem értek annyira, csak tudom, hogy a hálózat földelésén túl a házban található nagy felületű, fém berendezések külön földelésre kerülnek, de a technikai hátterét, s a megvalósítás pontos módját azt nem tudom.)

A táp új, azzal és csatlakozójával nem lehet probléma.

Ami változás történt még a korábbi évekhez képest, hogy az MGE Pulsar Ellipse szünetmentes tápegységem - amelyre a gépem és a monitorom volt kötve - akkuja teljesen kiszáradt; már nem működik, így nem használom.

A számítógépem jelenleg egy hagyományos, kapcsolóval ellátott 6-os elosztóba van dugva.

Érdemes beszereznem egy BELKIN márkájú, feszültségingadozást szűrő, túláramtól védő elosztót? (A TV-m, és az ahhoz kapcsolódo berendezések ilyenre vannak csatlakoztatva.)

#1868 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 01. 12:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 01. 09:49

...
Érdemes beszereznem egy BELKIN márkájú, feszültségingadozást szűrő, túláramtól védő elosztót? (A TV-m, és az ahhoz kapcsolódo berendezések ilyenre vannak csatlakoztatva.)

Ha a "konnektor" védőföld nélküli (azaz 2 pólusú), akkor felesleges, mert a rázás nem "ingadozás" miatt jön létre, hacsak nem a szinusz pillanatértékeit tekintjük "ingadozásnak".
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1869 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 01. 13:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 31. 22:11

A melegedést tapasztaltam most a nyári melegekben elég gyakran. Külön HDD hűtést nem használok, így a merevlemez hőmérséklete 44°C-ig is felkúszott (a HD Sentinel adatai alapján.)

A "Valaha mért legmagasabb" adatot nem tudom megmondani.

A "javítás" alatt azt érted, hogy az eddigi 1 bad sector kijavítható, s a merevlemez regenerálódhat?

Fizikai javításról beszélsz (a panel és/vagy érintkezők felületének cseréje), vagy a bad sector-ok valamilyen szoftver általi javításáról?

Fizikai javításról beszélek persze a panel részen alul van egy ónozott érintkezőcsoport ahoz érintkezik hozzá a mechanikai rész lapérintkezői.Na most ezek a hő hatására szeretnek beégni és vagy egy szigetelő réteg alakul ki rajtuk.Na ezt kell rendbe hozni sokszor átforrasztani se muszáj csak izopropil alkohollal az érintkezőket megtakarítani.Kattogni nem hallottad még a vinyót?Hűtést tegyél mindenképp rá. Mert a vége az lesz mint az egyik legutóbbi ilyen vinyónak ami nállam volt hogy a smart elektronika is megszünt rajta létezni de amugy az is így kezdte.Érdemes amugy a táp csatit is meglesni hogy érintkezik e rendesen,az is gyakori hiba hogy a molex csatiba lévő henger palást érintkezők a sok ki húzogatás miatt kinyúlnak.Na akkor is van ilyen bekapcsolom és nem látja a vinyót móka.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 01. 13:15 -kor

Hádédész..

#1870 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 01. 13:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 01. 09:49

Ilyen hosszabbítók főleg villámlás keltette jelentősebb túlfeszültségekre reagálnak, normál hálózati feszültség szempontjából mintha ott sem lenne.

Feszültségkülönbség lehet a radiátorhoz képest, ennek megítélésében az sem közömbös egyébként, hogy valamilyen úton a központi antennához csatlakozik-e a rendszer (mármint a számítógép és tartozékai), valamint a földeléses konnektor megléte sem mindegy.

De akárhogy is van, minden relatív, a feszültség meg pláne. A madarak is békésen üldögélnek a nagyfeszültségű távvezetéken, semmi bajuk nem lesz, amíg máshoz nem érnek hozzá. A madarakhoz hasonlóan, elektronikus készülékeknél és rendszereknél szintén létezik egy talppont, vagyis kinevezett viszonyítási pont, testpont, testpotenciál, amit általában összeköttetésbe hoznak a fémvázzal is, utána ehhez képest viszonyítjuk a különböző feszültségeket: pl. +12 V, -12 V, +5 V stb.

Így talán érthető, hogy a rendszeren belül akkor sem változik semmi, ha magát a viszonyítási pontot (fémház, madár lába) a földhöz képest akár 120 kV potenciálra emeljük. Csak akkor már a földről ne nagyon nyúlkáljunk hozzá semmivel.

Szerkesztette: Signal 2010. 09. 01. 13:38 -kor

#1871 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 07:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 01. 13:52

Ha a "konnektor" védőföld nélküli (azaz 2 pólusú), akkor felesleges, mert a rázás nem "ingadozás" miatt jön létre, hacsak nem a szinusz pillanatértékeit tekintjük "ingadozásnak".

Mint írtam fentebb, a házban minden konnektorban be van kötve a védőföld, s valóban le is van földelve. (Ezt egy villanyszerelő kimérte, megnézte.)

Amúgy ezek a Belkin elosztók jók. Persze jobban örülnék, ha az MGE szünetmentesem védené a gépet, de mivel annak kiszáradt minden aksija, gondolom újat venni bele nem éri meg, mert kerülne annyiba, mint egy teljesen új szünetmentes. Szóval inkább majd azt veszek, csak most arra nincs pénzem.

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 01. 14:08

Fizikai javításról beszélek persze a panel részen alul van egy ónozott érintkezőcsoport ahoz érintkezik hozzá a mechanikai rész lapérintkezői.Na most ezek a hő hatására szeretnek beégni és vagy egy szigetelő réteg alakul ki rajtuk.Na ezt kell rendbe hozni sokszor átforrasztani se muszáj csak izopropil alkohollal az érintkezőket megtakarítani.Kattogni nem hallottad még a vinyót?Hűtést tegyél mindenképp rá. Mert a vége az lesz mint az egyik legutóbbi ilyen vinyónak ami nállam volt hogy a smart elektronika is megszünt rajta létezni de amugy az is így kezdte.

A helyzet az, hogy nincsen most felesleges költenivaló pénzem.

Soha nem használtam HDD hűtést, most sem kívánok erre beruházni. Köszönöm a tanácsokat, de ez a Maxtor kidobásra kerül, s veszek helyette egy új HDD-t. (Kénytelen leszek, mert nincs pénzem új konfigra, így ez az egyetlen számítógépem, ez viszont intenzív használat alatt van. Amellett az archiválni való cuccokat még ki is kell írnom... nem akarok sokat kockáztatni. Amíg nem jutok el DVD-t venni, s nem tudom kiírni, egy új HDD-re átmásolok mindent.)

Arra egyébként nem emlékszem, hogy ez a HDD kattogott volna valaha is.

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 01. 14:08

Érdemes amugy a táp csatit is meglesni hogy érintkezik e rendesen,az is gyakori hiba hogy a molex csatiba lévő henger palást érintkezők a sok ki húzogatás miatt kinyúlnak.Na akkor is van ilyen bekapcsolom és nem látja a vinyót móka.

Hát ugye... írtam fentebb, hogy amikor pár hónapja a saját HDD-m csúnyán bad sector-os lett, akkor kaptam ezt a kölcsön HDD-t a cimborámtól, egyúttal vettem egy teljesen új FSP tápot is. Akkor összeraktam a gépet, azóta szét nem szedtem, így a MOLEX csatik kilazulásáról jelen esetben szó sem lehet.

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 01. 14:29

Ilyen hosszabbítók főleg villámlás keltette jelentősebb túlfeszültségekre reagálnak, normál hálózati feszültség szempontjából mintha ott sem lenne.

Feszültségkülönbség lehet a radiátorhoz képest, ennek megítélésében az sem közömbös egyébként, hogy valamilyen úton a központi antennához csatlakozik-e a rendszer (mármint a számítógép és tartozékai), valamint a földeléses konnektor megléte sem mindegy.

Ahogyan írtam fentebb, a konnektor földelt, ezzel nincsen probléma. Azt persze nem tudom megmondani, hogy szolgáltatói oldalon minden rendben van-e.

Áramkimaradás az utóbbi időben nem volt, de hogy a feszültség mennyire stabil, azt csak az EON tudná megmondani (vagy egy szakember, megfelelő mérőműszerrel felszerelkezve).

Egyébként ahogyan írtam... én is nyugodtabb lennék, ha UPS-re lenne kötve a gépem, de hát ez van. Ha majd összejön a pénz egy új konfigra, ahhoz biztosan veszek egy új UPS-t; nem fogom anélkül használni.

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 01. 14:29

[..]
Így talán érthető, hogy a rendszeren belül akkor sem változik semmi, ha magát a viszonyítási pontot (fémház, madár lába) a földhöz képest akár 120 kV potenciálra emeljük. Csak akkor már a földről ne nagyon nyúlkáljunk hozzá semmivel.

Ez világos. Ezek szerint önmagában a jelentős földpotenciál különbség nem tehet kárt a gép érzékeny alkatrészeiben.

Abban csak a jelentős mértékű feszültségingadozások, illetve áramkimaradások okozhatnak kárt, ugye? (Itt most főleg a HDD-re célzok.)

#1872 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 02. 07:36

pIFTU, PEDIG A MOLEX PONT ÁLLÁSBAN SZERET MEGLAZULNI, VGY CSAK A FELÜLETEIN MOZGÁSHIÁNY MIATT JÓL OXIDÁLÓDNI. eZT A HÁLÓZATI INGADOZÁST MEG SOKSZOR TÚLBONYOLÍTJÁK. mÁRKÁS, JÓ TÁP ESETÉBEN, HA INGADOZIK A HÁLÓZAT, ÉS KÓROSSÁ VÁLIK, A TÁP LEÁLL, MIELŐTT EBBŐL BÁRMI IS MEGJELENHETNE A KIMENETEIN.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1873 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 07:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 02. 08:16

Ezek szerint önmagában a jelentős földpotenciál különbség nem tehet kárt a gép érzékeny alkatrészeiben.

Abban csak a jelentős mértékű feszültségingadozások, illetve áramkimaradások okozhatnak kárt, ugye? (Itt most főleg a HDD-re célzok.)

Kegyetlenül rossz következtetésekre tudsz jutni... de ez itt most csak megjegyzés. Azért nem ártana kicsit elgondolkodnod rajta. :)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1874 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 12:13

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 02. 08:36

pIFTU, PEDIG A MOLEX PONT ÁLLÁSBAN SZERET MEGLAZULNI, VGY CSAK A FELÜLETEIN MOZGÁSHIÁNY MIATT JÓL OXIDÁLÓDNI.

A mozgáshiány miatti oxidálódás logikáját abszolút mértékben értem, de azt, hogy éppen az "állásban" meglazul a csatlakozó... ennek az okát nem értem. Hiszen éppen az lenne logikus, ha a sok ki-be húzkodás miatt lazulnának, tágulnának ki a MOLEX megfelelő csatlakozói.

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 02. 08:36

eZT A HÁLÓZATI INGADOZÁST MEG SOKSZOR TÚLBONYOLÍTJÁK. mÁRKÁS, JÓ TÁP ESETÉBEN, HA INGADOZIK A HÁLÓZAT, ÉS KÓROSSÁ VÁLIK, A TÁP LEÁLL, MIELŐTT EBBŐL BÁRMI IS MEGJELENHETNE A KIMENETEIN.

Köszi! Szeretem az ilyen lényegre törő, minden kétséget eloszlató válaszokat! :up:

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 09. 02. 08:46

Kegyetlenül rossz következtetésekre tudsz jutni... de ez itt most csak megjegyzés. Azért nem ártana kicsit elgondolkodnod rajta. :)

A következtetésem bizonytalan volt; sőt, a kérdésemből ez kiderül. Mindamellett azért kérdeztem amit, mert a fentebb elhangzott válasz(ok)ból nekem az jött le, amivel kapcsolatban a kérdésemet feltettem.

Hogy rossz az elgondolásom? Soha nem állítottam, hogy villamosmérnök vagyok. Az elektronika ezen részéhez abszolút nem értek (vagy csak nagyon minimális, amatőr szinten).

#1875 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 02. 12:18

Erről: http://www.aqua.hu/1...ester-6803.html a merevlemezről tudtok pár jó szót mondani?

Ismeritek? Soha nem volt még WD vinyóm. Nem tudom melegedés, megbízhatóság és egyéb szempontból ez a modell milyennek számít!?

(Egyébként erre van most pénzem, s ez a legolcsóbb, amit most itt nálunk kapni lehet.)

#1876 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 03. 20:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 02. 08:16

A helyzet az, hogy nincsen most felesleges költenivaló pénzem.

Soha nem használtam HDD hűtést, most sem kívánok erre beruházni.

700ft egy 8 centis venti annyit megér szerintem hogy ne kelljen másikat venni...Nem kell milliókért venni ugyanezt a feladatot betöltő direkt hdd hűtésnek nevezett fosadék valamiket.8 centis ventit felé/alá kötözöm gumizom és ennyi.Évek óta igy van a saját gépem is.
wd meg melegedik mint a dög mint minden utolsó szériás ata vinyó,amugy nagyon megbizható de a fentebb leirt ventis mod nélkül 50 fokon fog járni melegebb időbe.Nekem is van egy 250 es a gépbe.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 03. 20:57 -kor

Hádédész..

#1877 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 07:48

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 03. 21:53

700ft egy 8 centis venti annyit megér szerintem hogy ne kelljen másikat venni...Nem kell milliókért venni ugyanezt a feladatot betöltő direkt hdd hűtésnek nevezett fosadék valamiket.8 centis ventit felé/alá kötözöm gumizom és ennyi.Évek óta igy van a saját gépem is.
wd meg melegedik mint a dög mint minden utolsó szériás ata vinyó,amugy nagyon megbizható de a fentebb leirt ventis mod nélkül 50 fokon fog járni melegebb időbe.Nekem is van egy 250 es a gépbe.

Megvettem az ominózus WD merevlemezt.

A tippet köszönöm!

Szóval azt mondod, hogy egy ilyen: http://www.aqua.hu/r...045-104461.html hűtés semmire sem jó? (Szemre nekem ez egy 3,5-es rack-be illeszkedő hűtőborda közé applikált 2db 6cm-es ventiből álló eszköznek tűnik.)

Ezek közül: http://www.aqua.hu/8...ka-207/termekek melyiket javaslod?

Figyelembe véve, hogy az FSP tápomon elvileg egyetlen szabad MOLEX csati van, amióta a rack-et kikötöttem a rendszerből, s egyébként is használok már egy elosztót, mert a VGA üzembehelyezéséhez be kellett kötnöm egy MOLEX-4 PIN átalakítót. Utóbbit használja a VGA. Tudtommal nem szerencsés nagyon "elaprózni" az elosztók használatát egy táp esetében, mert minden plusz beiktatott elosztó egy potenciális hibaforrás (oxidáció a csatiknál, csatlakozó kilazulása, vezeték megtörése, stb, s a fentiek miatt áramkimaradás az adott kábelre csatlakoztatott eszközökben).

Azt megtennéd, kérlek, hogy lefotózod a házadban fentebb említett HDD hűtés, s maga a HDD rögzítési módját?

Mert azt értem, hogy a merevlemezre gumival rá van szorítva a 8cm-es venti, de azt nem, hogy a HDD-t melyik fiókban, hogyan rögzíted? Az sem világos, hogy a venti honnan szívja be a friss levegőt, ha felfekszik a HDD felületén? :think: (S egyébként a HDD aljára - a NYÁK felőli oldalon -, vagy a tetejére rögzítetted a ventit?)

#1878 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 10:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 04. 08:48

Megvettem az ominózus WD merevlemezt.

A tippet köszönöm!

Szóval azt mondod, hogy egy ilyen: http://www.aqua.hu/r...045-104461.html hűtés semmire sem jó? (Szemre nekem ez egy 3,5-es rack-be illeszkedő hűtőborda közé applikált 2db 6cm-es ventiből álló eszköznek tűnik.)

Ezek közül: http://www.aqua.hu/8...ka-207/termekek melyiket javaslod?

Figyelembe véve, hogy az FSP tápomon elvileg egyetlen szabad MOLEX csati van, amióta a rack-et kikötöttem a rendszerből, s egyébként is használok már egy elosztót, mert a VGA üzembehelyezéséhez be kellett kötnöm egy MOLEX-4 PIN átalakítót. Utóbbit használja a VGA. Tudtommal nem szerencsés nagyon "elaprózni" az elosztók használatát egy táp esetében, mert minden plusz beiktatott elosztó egy potenciális hibaforrás (oxidáció a csatiknál, csatlakozó kilazulása, vezeték megtörése, stb, s a fentiek miatt áramkimaradás az adott kábelre csatlakoztatott eszközökben).

Azt megtennéd, kérlek, hogy lefotózod a házadban fentebb említett HDD hűtés, s maga a HDD rögzítési módját?

Mert azt értem, hogy a merevlemezre gumival rá van szorítva a 8cm-es venti, de azt nem, hogy a HDD-t melyik fiókban, hogyan rögzíted? Az sem világos, hogy a venti honnan szívja be a friss levegőt, ha felfekszik a HDD felületén? :think: (S egyébként a HDD aljára - a NYÁK felőli oldalon -, vagy a tetejére rögzítetted a ventit?)

Sajnos fényképezni nem tudok, nincs mivel,de amúgy van erre a merevlemez hűtésre egy topik ott meg kiló kép a megoldásokról.https://forum.hwsw.h...tesi-praktikak/
Nálam 3 merevlemez van a gépbe de a wd csak a melegedős így annak a tetejére van téve a venti.
A revoltec hdd hűtőre meg atöbbi sz@rra visszatérve ezek az adatok mindent elmondanak róla:5000 RPM
Zajszint : 26 dBA
Ezekbe halál zajos két kicsi venti van:)
A 8 centis nagyobb ventit meg elég 1500-2000 en járatni akár,egy sima csendes házhűtő venti is elég oda.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 04. 10:26 -kor

Hádédész..

#1879 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 11:03

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 04. 11:17

Sajnos fényképezni nem tudok, nincs mivel,de amúgy van erre a merevlemez hűtésre egy topik ott meg kiló kép a megoldásokról.https://forum.hwsw.h...tesi-praktikak/

Köszi, átolvastam. Még mindig a te ötleted tűnik a legjobbnak. (Leszámítva a vinyó előtt/mögött gyárilag elhelyezett házhűtőket.)

Nálam 3 merevlemez van a gépbe de a wd csak a melegedős így annak a tetejére van téve a venti.

Ha jól értem tehát az a merevlemez van legfelül a számítógéped belső, HDD-knek kialakított tartókeretében, a merevlemez rögzítve van mindkét oldalán a két-két csavarral, s a 8 cm-es ventit egy gumival rögzítetted a HDD-hez, igaz?

A revoltec hdd hűtőre meg atöbbi sz@rra visszatérve ezek az adatok mindent elmondanak róla:5000 RPM
Zajszint : 26 dBA
Ezekbe halál zajos két kicsi venti van:)

Tényleg, azt nem is néztem. :-)

A 8 centis nagyobb ventit meg elég 1500-2000 en járatni akár,egy sima csendes házhűtő venti is elég oda.

Ehhez http://www.aqua.hu/s...ator-42760.html mit szólsz?

Egyébként azon tűnődöm, hogy jó megoldás-e a HDD-met a merevlemez tartókeret alján rögzítenem?

Ugyanis az én DTK házamban ott van még egy lehetőség a HDD-t alulról, a keret alá rögzíteni. A keret mindkét oldalán lenyúlik 2-2 tartóprofil, csavarhellyel. Tippem szerint ez éppen egy esetleges HDD hűtő felfogatási lehetőségének készült eredetileg, ugyanis a HDD tartókeret alján itt végig kb. 5-6 mm átmérőjű lyukacskákból kialakított "rácsozat" van. Tehát a keret aljába fogatott legalsó vinyót (mint ahogyan az enyémet is) egy oda felszerelt ventilátor hűteni tudja.

Ha ezen a helyen rögzítem a HDD-t, akkor a házam elején, belül található házhűtőventilátor által fújt levegő mindenképpen hűtené a HDD-t.

Igaz... a profilok hossza csak úgy teszi lehetővé a HDD rögzítését, ha a "hasa" van felfelé. Ugyanis a keretről lelógó "tartópántokon" a csavarhelyek kb. 1 cm-re vannak a keret aljától, így hagyományos állásban a merevelemez nem rögzíthető, mert a HDD-k alján vannak a csavarmenetek kb. 2-2,5 cm távolságban a tetejétől.

Károsodhat-e így ("hasával felfelé") használva a merevlemez?

Vagy inkább ide alulra egy ventit rögzítsek?

A HDD keretben egyébként 4-5 cm "tér" van a merevlemez teteje felett, mivel fölé egy floppy meghajtó is be van szerelve. (Annak ott a helye, máshová be sem lehet szerelni.)

Mindjárt töltök fel képeket, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok.

#1880 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 12:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 04. 12:03

Ha jól értem tehát az a merevlemez van legfelül a számítógéped belső, HDD-knek kialakított tartókeretében, a merevlemez rögzítve van mindkét oldalán a két-két csavarral, s a 8 cm-es ventit egy gumival rögzítetted a HDD-hez, igaz?

Ehhez http://www.aqua.hu/s...ator-42760.html mit szólsz?

Egyébként azon tűnődöm, hogy jó megoldás-e a HDD-met a merevlemez tartókeret alján rögzítenem?

Ugyanis az én DTK házamban ott van még egy lehetőség a HDD-t alulról, a keret alá rögzíteni. A keret mindkét oldalán lenyúlik 2-2 tartóprofil, csavarhellyel. Tippem szerint ez éppen egy esetleges HDD hűtő felfogatási lehetőségének készült eredetileg, ugyanis a HDD tartókeret alján itt végig kb. 5-6 mm átmérőjű lyukacskákból kialakított "rácsozat" van. Tehát a keret aljába fogatott legalsó vinyót (mint ahogyan az enyémet is) egy oda felszerelt ventilátor hűteni tudja.

Ha ezen a helyen rögzítem a HDD-t, akkor a házam elején, belül található házhűtőventilátor által fújt levegő mindenképpen hűtené a HDD-t.

Igaz... a profilok hossza csak úgy teszi lehetővé a HDD rögzítését, ha a "hasa" van felfelé. Ugyanis a keretről lelógó "tartópántokon" a csavarhelyek kb. 1 cm-re vannak a keret aljától, így hagyományos állásban a merevelemez nem rögzíthető, mert a HDD-k alján vannak a csavarmenetek kb. 2-2,5 cm távolságban a tetejétől.

Károsodhat-e így ("hasával felfelé") használva a merevlemez?

Vagy inkább ide alulra egy ventit rögzítsek?

A HDD keretben egyébként 4-5 cm "tér" van a merevlemez teteje felett, mivel fölé egy floppy meghajtó is be van szerelve. (Annak ott a helye, máshová be sem lehet szerelni.)

Mindjárt töltök fel képeket, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok.

Én nekem megvan bolonditva kicsit a dolog mert szerverházam van és az optikai meghajtók helyére is belehet tenni vinyót egy keret jár mindegyik helyhez.De amugy jobb az az elgondolás hogy a házhűtő légáramába szereled fel a vinyót.A sharkoon venti jó lesz oda.A vinyót én meg csak rendesen felfele szeretem használni de hivatalosan arra allergiás ha változtatva van./Tehát ha éveken át lefele van forgatva aztán hirtelen megfordítja az ember és ugy akarja üzemeltetni azt nem ajánlják a gyártók./
Hádédész..

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »