Idézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 01. 13:52
Ha a "konnektor" védőföld nélküli (azaz 2 pólusú), akkor felesleges, mert a rázás nem "ingadozás" miatt jön létre, hacsak nem a szinusz pillanatértékeit tekintjük "ingadozásnak".
Mint írtam fentebb, a házban minden konnektorban be van kötve a védőföld, s valóban le is van földelve. (Ezt egy villanyszerelő kimérte, megnézte.)
Amúgy ezek a Belkin elosztók jók. Persze jobban örülnék, ha az MGE szünetmentesem védené a gépet, de mivel annak kiszáradt minden aksija, gondolom újat venni bele nem éri meg, mert kerülne annyiba, mint egy teljesen új szünetmentes. Szóval inkább majd azt veszek, csak most arra nincs pénzem.
Idézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 01. 14:08
Fizikai javításról beszélek persze a panel részen alul van egy ónozott érintkezőcsoport ahoz érintkezik hozzá a mechanikai rész lapérintkezői.Na most ezek a hő hatására szeretnek beégni és vagy egy szigetelő réteg alakul ki rajtuk.Na ezt kell rendbe hozni sokszor átforrasztani se muszáj csak izopropil alkohollal az érintkezőket megtakarítani.Kattogni nem hallottad még a vinyót?Hűtést tegyél mindenképp rá. Mert a vége az lesz mint az egyik legutóbbi ilyen vinyónak ami nállam volt hogy a smart elektronika is megszünt rajta létezni de amugy az is így kezdte.
A helyzet az, hogy nincsen most felesleges költenivaló pénzem.
Soha nem használtam HDD hűtést, most sem kívánok erre beruházni. Köszönöm a tanácsokat, de ez a Maxtor kidobásra kerül, s veszek helyette egy új HDD-t. (Kénytelen leszek, mert nincs pénzem új konfigra, így ez az egyetlen számítógépem, ez viszont intenzív használat alatt van. Amellett az archiválni való cuccokat még ki is kell írnom... nem akarok sokat kockáztatni. Amíg nem jutok el DVD-t venni, s nem tudom kiírni, egy új HDD-re átmásolok mindent.)
Arra egyébként nem emlékszem, hogy ez a HDD kattogott volna valaha is.
Idézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 01. 14:08
Érdemes amugy a táp csatit is meglesni hogy érintkezik e rendesen,az is gyakori hiba hogy a molex csatiba lévő henger palást érintkezők a sok ki húzogatás miatt kinyúlnak.Na akkor is van ilyen bekapcsolom és nem látja a vinyót móka.
Hát ugye... írtam fentebb, hogy amikor pár hónapja a saját HDD-m csúnyán bad sector-os lett, akkor kaptam ezt a kölcsön HDD-t a cimborámtól, egyúttal vettem egy teljesen új FSP tápot is. Akkor összeraktam a gépet, azóta szét nem szedtem, így a MOLEX csatik kilazulásáról jelen esetben szó sem lehet.
Idézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 01. 14:29
Ilyen hosszabbítók főleg villámlás keltette jelentősebb túlfeszültségekre reagálnak, normál hálózati feszültség szempontjából mintha ott sem lenne.
Feszültségkülönbség lehet a radiátorhoz képest, ennek megítélésében az sem közömbös egyébként, hogy valamilyen úton a központi antennához csatlakozik-e a rendszer (mármint a számítógép és tartozékai), valamint a földeléses konnektor megléte sem mindegy.
Ahogyan írtam fentebb, a konnektor földelt, ezzel nincsen probléma. Azt persze nem tudom megmondani, hogy szolgáltatói oldalon minden rendben van-e.
Áramkimaradás az utóbbi időben nem volt, de hogy a feszültség mennyire stabil, azt csak az EON tudná megmondani (vagy egy szakember, megfelelő mérőműszerrel felszerelkezve).
Egyébként ahogyan írtam... én is nyugodtabb lennék, ha UPS-re lenne kötve a gépem, de hát ez van. Ha majd összejön a pénz egy új konfigra, ahhoz biztosan veszek egy új UPS-t; nem fogom anélkül használni.
Idézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 01. 14:29
[..]
Így talán érthető, hogy a rendszeren belül akkor sem változik semmi, ha magát a viszonyítási pontot (fémház, madár lába) a földhöz képest akár 120 kV potenciálra emeljük. Csak akkor már a földről ne nagyon nyúlkáljunk hozzá semmivel.
Ez világos. Ezek szerint önmagában a jelentős földpotenciál különbség nem tehet kárt a gép érzékeny alkatrészeiben.
Abban csak a jelentős mértékű feszültségingadozások, illetve áramkimaradások okozhatnak kárt, ugye? (Itt most főleg a HDD-re célzok.)