HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1921 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 22. 16:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Visormail - Dátum: 2010. 09. 22. 13:59

Ehhez a vinyóhoz mit szóltok?

Kár ennyire túlragozni, ez kuka.
Make love not Wor.

#1922 Felhasználó inaktív   Visormail 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 24. 18:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 09. 22. 17:41

Kár ennyire túlragozni, ez kuka.

Ha nincs rajta op rendszer csak simán cuccok tárolására van használva akkor semmilyen hibajelenség nincs, egész eddig is erre volt használva, ezért furcsállom.
AMD X2 7750, 3GB RAM, HD4850 512MB, Windows XP x64 és Windows 7 Pro

#1923 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 24. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Visormail - Dátum: 2010. 09. 24. 19:12

Ha nincs rajta op rendszer csak simán cuccok tárolására van használva akkor semmilyen hibajelenség nincs, egész eddig is erre volt használva, ezért furcsállom.

Ha nincs hibajelenség, az mázli. Ha oda dolgozik, ahol a hibás szektorok vannak, majd lesz hibajelenség, ne félj. A smart se véletlenül jegyzi. Az eseménynaplóba is belekerülhetett talán. Persze csak ha "tokon belül" nem tudta a hdd elintézni a dolgot.
Van egy haver, annak 1T-s hdd-je (tele filmekkel, játékokkal, warez), ott is smart szerint vannak már áthelyezett szektorok. Haver azt mondja, hogy ő nem vett észre semmit, anyagok rendben látszanak. Eseménynaplóban ott van már néhány disk bejegyzés, szóval a fájlrendszert is érintette már a dolog. Kérdeztük tőle, hogy végignézte az össze anyagot, mindent, az utolsó bájtig, ami rajta van? Erre azt mondta, hogy hülyék vagyunk. Kérdeztük, akkor honnan tudja, hogy nincs gond? Ha végignézi, majd lesz. Egyrészt mivel az eseménynaplóba bekerült, tutira sérült már valami, azaz biztos lesz benne, ami nem fog működni. Másrészt, ha eseménynaplóba nem is került volna bele, a smart is jegyezhet olyan hibát (jegyez is persze), amit nem tudott már javítani a hdd tokon belül, szóval ott is erősen kecsegtet az adatvesztés. Kérdés, hogy melyik adat pontosan. Na ezt nem könnyű megtalálni, főleg, ha a szektorok "javítva" lettek, mert gyakorlatilag nem tudni, hogy a "javítás" után ugyan a crc-k rendben lesznek, de az adat fizikailag már megváltozott, azaz a crc-t újragenerálta... Szóval ziher hogy valami adatsérülés lesz.

100 szónak is 1 a vége: a hibás területekben jobb, ha nem bízol. A digitális világban a bizonytalankodó biteknél nincs rosszabb. :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1924 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 25. 07:24

Én max 2 évente cserélem az adattáróló vinyóimat. Most is itt van a fiókban 2 régi 500-as sata, pörögtek 2 évet, eladni nem akarom őket, viszont már nyugodtan sem használnám.
Üffélnél is sok olyan van, h a smart még jó, oszt másnap fejreáll a vinyó, szóval ebben sem szabad bízni 100%-ra.
De ha már smart is írja, meg bad blockok is vannak rajta, akkor nem is értem, mi a kérdés. Szemétrevaló.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1925 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 25. 17:56

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2010. 09. 25. 08:24

Én max 2 évente cserélem az adattáróló vinyóimat. Most is itt van a fiókban 2 régi 500-as sata, pörögtek 2 évet, eladni nem akarom őket, viszont már nyugodtan sem használnám.
Üffélnél is sok olyan van, h a smart még jó, oszt másnap fejreáll a vinyó, szóval ebben sem szabad bízni 100%-ra.
De ha már smart is írja, meg bad blockok is vannak rajta, akkor nem is értem, mi a kérdés. Szemétrevaló.

Ja csak mostanába nem ez az első sokunknál, hanem hogy legyen ennivaló az asztalon meg a csekkek belegyenek fizetve.Én is egy 5 éves gépalappal nyomulok.Szivesen kivágnám a kukába csak épp másikra sehol lóvé hitelt meg elvböl nem veszek fel.Így szarbol kell várat csinálni.Szerintem a kérdező is kb így lehet.Másként bemenne a boltba és venne egy másikat és nem kínlódna a régivel.
Én a melómba is ilyen emberkkel találkozok mert a aki megteheti leadja a obi tesco meg a többi helyen elketronikai hulladéknak a régi gépét/néha még beis lehet számíttatni/ és nem fogja elvinni a szervízbe.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 25. 18:03 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1926 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 25. 18:38

Ezér' mondom, hogy meg lehetne nézni, hogy a bad sectorok megmaradnak-e a helyükön, aztán úgy partícionálni, hogy a partíciók kívül essenek a bad sectorokon. Nekem céges hdd-m így megy évek óta, persze mázli, hogy fix helyen vannak a sérült részek, meg hogy 2 "csomóban".
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1927 Felhasználó inaktív   tojasleves 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 26. 01:48

Sziasztok!

Nekem egy 2009-es gyátású Wd1600aajb-vel van egy kis gondom. A haverom áthozta, h nézzem már meg neki, mert nagyon nem akarja felismerni a windóz.
Beraktam a saját gépembe egyedül, felpörög, elindítottam a HDD regenerator-t, amit 4 óra keresés után meguntam, és ő jelezte nekem, h 4800 szektorból 3000-et hibásnak talált.
Gondolom, h ennek a lemeznek már kampó (lévén, h olvasom a fórumokat és 10-20 hiba az átlagos), de lehetséges az, h ha futtatok egy low formatot, akkor némi javulást érhetek el?
A lemezen látszik az is, h a 160GB-ból 149 foglalt, szal még ott van az adat, csak nem lehet hozzáférni. A Hirens booot cd-n találtam egy progit, amivel ezt az adatot egy képfájlban le tudom menteni, érdemes lenne próbálkoznom vele, vagy teljesen felesleges már?

A válaszokat előre is köszi!

#1928 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 26. 04:43

Üzenet megtekintéseIdézet: tojasleves - Dátum: 2010. 09. 26. 02:48

Sziasztok!

Nekem egy 2009-es gyátású Wd1600aajb-vel van egy kis gondom. A haverom áthozta, h nézzem már meg neki, mert nagyon nem akarja felismerni a windóz.
Beraktam a saját gépembe egyedül, felpörög, elindítottam a HDD regenerator-t, amit 4 óra keresés után meguntam, és ő jelezte nekem, h 4800 szektorból 3000-et hibásnak talált.
Gondolom, h ennek a lemeznek már kampó (lévén, h olvasom a fórumokat és 10-20 hiba az átlagos), de lehetséges az, h ha futtatok egy low formatot, akkor némi javulást érhetek el?
A lemezen látszik az is, h a 160GB-ból 149 foglalt, szal még ott van az adat, csak nem lehet hozzáférni. A Hirens booot cd-n találtam egy progit, amivel ezt az adatot egy képfájlban le tudom menteni, érdemes lenne próbálkoznom vele, vagy teljesen felesleges már?

Szerintem lesz félreértés itt. Ettől függetlenül a hdd-t ne is kapcsold be, amíg végig nem gondolod az egészet. Sokmindent leírok, kuszának tűnhet, ha végigolvasod, utána gondold át, kérdezz, válaszolunk, mielőtt meggondolatlanságot tennél, nem tudni, mi a helyzet, tehát próbáljuk meg a lehető legkörültekintőbben kezelni. Ha áll a hdd, akkor elvileg nem romlik az állapota ugyanis.

Kérdés, hogy akarod-e igénybe venni egy mentőcég segítségét, ugyanis így a lehető legnagyobb az esély. Az, hogy ez az esély mekkora, még nem tudni, óvatosan fogalmazok, mert tényleg nem tudni. A cég elég drága, viszont előzetes állapotfelmérés után egész konkrét ajánlatot tudnak neked csinálni, azaz meg tudják mondani, milyen arányban tudják visszaállítani az adatokat. Azért ez is valami, persze ha annyira fontosak azok az adatok. Mi, itthoni userek, csak próbálkozunk, lehet, hogy bejön, lehet, hogy beledöglik az egész hdd, s ezt komolyan mondom.

Szóval egyrészt nem érdekes, mennyi hibás szektor van a rajta, ha már van, akkor az már elindult a lejtőn, mondhatni, sőt, már talán nagyon az alja felé tart, de még ha szerencséd van, nem ért oda... Kérdés az persze, hogy mit is nevezünk hibás szektornak, s mi van akkor, ha hirtelen rengeteg hibás szektorunk van. Utóbbi ugyanis már nem is annyira szektorhiba... De kintről ezt nem lehet látni, csak elmélkedünk, próbáljuk a hiba forrását keresni.
Ha úgy döntesz, hogy bekapcsolod, meg kéne nézni a SMART adatait, bemásolni ide.
Haverod nem csinált azzal a hdd-vel valamit, ami nyilvánvalóan árt neki? (mert gyanús, hogy sokkal inkább az egész hdd hibásan működik, valami miatt gyakorlatilag képtelen kezelni a szektorokat; azaz fejhiba, szervó, akár mágnesezési hiba, mindegy, nem az van, hogy egy szektor megsérült (ütődés esetleg), mert annyi ütődést nem lehet elszenvedni, a mechanika hamarabb fog tönkremenni... :)
Az, hogy a lemezen "látszik", hogy 149G foglalt, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adat "ott van". Amúgy az sem biztos, hogy a fájlrendszer adminisztratív területei "jól" olvashatóak. Gondolj csak bele: hogyan bízhatnál egy "olvashatatlan" lemezről leolvasott információban... Szóval nem kell még semmit sem feltételezni. Low level format főleg nem kell.
A képfájlos mentést akkor érdemes megpróbálni, ha egyébként kukába dobnád. Mert ha a felület általában olvashatatlan, azt képfájlba sem fogja neked tudni kiolvasni helyesen, csak "valamilyen értékekkel"... Oszt utána lehet, hogy valamit vissza lehet állítani, de meglehet, hogy semmit. A másik meg, hogy a mentés ki tudja meddig fog tartani (a hddR is órákig futott, s lehet, hogy "sehol se" tartott még). Tehát itt is az a kérdés, hogy akarsz-e hivatásos mentőcéget megkeresni, vagy nem. Ha nem, csak akkor foglalkozz vele, egyébként semmi bekapcs, lehet, hogy minden másodperccel csak veszíted az esélyeket, ki tudja (ez tényleg komoly)... Ha esetleg mechanikai hiba van, a mentő cég kiveszi a korongokat, s ha azok nem sérültek, szépen le fogja olvasni az adatokat (laborban!). Ez volna a legjobb eset, persze jó drága, stb. Ha kell. De ha kell, időben add be nekik, mert lehet, hogy "késő" lesz, ha még otthon beindítod 1-szer.

Egyéb esetben jöhet a SMART.

#1929 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 09. 26. 08:16

Üzenet megtekintéseIdézet: tojasleves - Dátum: 2010. 09. 26. 02:48

Sziasztok!

low format, mint olyan, nincsen ezeknél a sata lemezeknél, a szükséges ATA-parancs firmware szinten tiltott. Amit ilyen címmel kínálnak, az nem alacsonyszintű formázás, hanem az adatterület logikai elrendezéstől teljesen független (olvasása-)írása-olvasása (esetleg többször, eltérő mintával). Ebben semmi alacsonyszintű nincsen és maga az eljárás nem alkalmas hibás szektorok megszüntetésére, nem attól lesz hibás, hogy nincs jól formázva, hanem valamilyen oknál fogva a mágnesessége gyengül, illetve a felület sérül.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1930 Felhasználó inaktív   tojasleves 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 26. 14:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 26. 05:43

Szerintem lesz félreértés itt. Ettől függetlenül a hdd-t ne is kapcsold be, amíg végig nem gondolod az egészet. Sokmindent leírok, kuszának tűnhet, ha végigolvasod, utána gondold át, kérdezz, válaszolunk, mielőtt meggondolatlanságot tennél, nem tudni, mi a helyzet, tehát próbáljuk meg a lehető legkörültekintőbben kezelni. Ha áll a hdd, akkor elvileg nem romlik az állapota ugyanis.

Kérdés, hogy akarod-e igénybe venni egy mentőcég segítségét, ugyanis így a lehető legnagyobb az esély. Az, hogy ez az esély mekkora, még nem tudni, óvatosan fogalmazok, mert tényleg nem tudni. A cég elég drága, viszont előzetes állapotfelmérés után egész konkrét ajánlatot tudnak neked csinálni, azaz meg tudják mondani, milyen arányban tudják visszaállítani az adatokat. Azért ez is valami, persze ha annyira fontosak azok az adatok. Mi, itthoni userek, csak próbálkozunk, lehet, hogy bejön, lehet, hogy beledöglik az egész hdd, s ezt komolyan mondom.

Szóval egyrészt nem érdekes, mennyi hibás szektor van a rajta, ha már van, akkor az már elindult a lejtőn, mondhatni, sőt, már talán nagyon az alja felé tart, de még ha szerencséd van, nem ért oda... Kérdés az persze, hogy mit is nevezünk hibás szektornak, s mi van akkor, ha hirtelen rengeteg hibás szektorunk van. Utóbbi ugyanis már nem is annyira szektorhiba... De kintről ezt nem lehet látni, csak elmélkedünk, próbáljuk a hiba forrását keresni.
Ha úgy döntesz, hogy bekapcsolod, meg kéne nézni a SMART adatait, bemásolni ide.
Haverod nem csinált azzal a hdd-vel valamit, ami nyilvánvalóan árt neki? (mert gyanús, hogy sokkal inkább az egész hdd hibásan működik, valami miatt gyakorlatilag képtelen kezelni a szektorokat; azaz fejhiba, szervó, akár mágnesezési hiba, mindegy, nem az van, hogy egy szektor megsérült (ütődés esetleg), mert annyi ütődést nem lehet elszenvedni, a mechanika hamarabb fog tönkremenni... :)
Az, hogy a lemezen "látszik", hogy 149G foglalt, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adat "ott van". Amúgy az sem biztos, hogy a fájlrendszer adminisztratív területei "jól" olvashatóak. Gondolj csak bele: hogyan bízhatnál egy "olvashatatlan" lemezről leolvasott információban... Szóval nem kell még semmit sem feltételezni. Low level format főleg nem kell.
A képfájlos mentést akkor érdemes megpróbálni, ha egyébként kukába dobnád. Mert ha a felület általában olvashatatlan, azt képfájlba sem fogja neked tudni kiolvasni helyesen, csak "valamilyen értékekkel"... Oszt utána lehet, hogy valamit vissza lehet állítani, de meglehet, hogy semmit. A másik meg, hogy a mentés ki tudja meddig fog tartani (a hddR is órákig futott, s lehet, hogy "sehol se" tartott még). Tehát itt is az a kérdés, hogy akarsz-e hivatásos mentőcéget megkeresni, vagy nem. Ha nem, csak akkor foglalkozz vele, egyébként semmi bekapcs, lehet, hogy minden másodperccel csak veszíted az esélyeket, ki tudja (ez tényleg komoly)... Ha esetleg mechanikai hiba van, a mentő cég kiveszi a korongokat, s ha azok nem sérültek, szépen le fogja olvasni az adatokat (laborban!). Ez volna a legjobb eset, persze jó drága, stb. Ha kell. De ha kell, időben add be nekik, mert lehet, hogy "késő" lesz, ha még otthon beindítod 1-szer.

Egyéb esetben jöhet a SMART.

Na akkor nézzük.:)
Igen, ezt akartam mondani, h nagy szegénység uralkodik a házunk táján, így nem tudjuk elvinni adatmentő céghez. Ezért szólt nekem, mert én ennyivel többet értek a pc-khez (amit fórumokon olvasok:)) és az itteni sikeres megoldásoktól bátorságot kap az ember. Tehát marad a házi barkács. És akkor ilyen szempontból nem is annyira fontosak ezek az adatok, de ha már léteznek alternatívák, meg lehet próbálni, hátha sikerülnek. Természetesen beleszámoltam, h bármilyen kísérletezés, próbálkozás plusz adatvesztéssel járhat, esetleg a halálával a vinyónak, de mivel nincs másra "lehetőség", ezért fordultam hozzátok.
A szerkezet vígan pörög, nem kattog, nem zörög, úgy jár, mintha semmi baja nem lenne. Említette a haver, h párszor belerúgott a házba, lehet, h ez okozta ezt az egészet, nem tudom. (bár néha én is szoktam a sajátomat, és eddig nem történt semmi) Esetleg előfordulhat, h rossz a tápkábele, vagy az adatkábele (vagy a tápja), mert olvastam korábban, h lehetett ez is az okozója, h ha belerúgok és az egyik pöcök nem érintkezik rendesen, akkor már lehet gebasz. Tudom, h belerúgni a legnagyobb butaság a világon, de nem mindig tudja fékezni az ember az indulatait.
Még nem csináltam Smart-ot soha, ez sikerült a Smartudm-mel:
Kép
Kép
Kép

#1931 Felhasználó inaktív   tojasleves 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 09. 26. 14:38

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 26. 09:16

low format, mint olyan, nincsen ezeknél a sata lemezeknél, a szükséges ATA-parancs firmware szinten tiltott. Amit ilyen címmel kínálnak, az nem alacsonyszintű formázás, hanem az adatterület logikai elrendezéstől teljesen független (olvasása-)írása-olvasása (esetleg többször, eltérő mintával). Ebben semmi alacsonyszintű nincsen és maga az eljárás nem alkalmas hibás szektorok megszüntetésére, nem attól lesz hibás, hogy nincs jól formázva, hanem valamilyen oknál fogva a mágnesessége gyengül, illetve a felület sérül.

Köszönöm!:)

#1932 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 26. 15:40

„és az itteni sikeres megoldásoktól bátorságot kap az ember. Tehát marad a házi barkács. És akkor ilyen szempontból nem is annyira fontosak ezek az adatok, de ha már léteznek alternatívák, meg lehet próbálni, hátha sikerülnek”

Azért megnézheted hogy ezeket a hozzászólásokat kik írják - egyik sem kezdő sem a számítástechnikában, sem az adatmentésben. Gyakorlat nélkül ilyen esetben csak totális adatvesztést lehet összehozni.

Ezzel a winyóval egyetlen esetben érdemes foglalkozni, ha az adatok kellenek róla. Semmiféle varázslatos machinációval nem lehet stabil, megbízható adattárolásra használni. (falidísznek viszont nagyon jól mutatnak a csillogó tárcsák!)

Ha értesz hozzá és ki tudod elemezni a S.M.A.R.T.-ot akkor:

1, Kábelhiba, vagy vezérlőelektronika hiba.
2, Csapágy, motor, vagy motorvezérléshiba.
3, Fejszerelvényoffset, servo, vagy felülethiba.

Ennyi hibával még én is kétszer meggondolnám hogy adatmentésre átvegyem (hacsak nem életbevágóan fontos adatokról van szó). Ezt a winyót már buzerálták, kínozták nem is keveset - megnehezítve a sikeres beavatkozást.

Talán az egyetlen esély valamilyen eredményre a fizikai tükrözés (én ilyen esetben mindig ezt csinálom), ez a vezérlés megkerülésével szekrorról szektorra lépve, bitpontos másolatot hoz létre a céllemezen. Hátránya hogy célhardwer kell hozzá, valamint egy hajszálra ugyanolyan, minden paraméterében egyező másik winchester. Ezzel a módszerrel mind a szektorhibák, mind a hibás vezérlés okozta CRC hibák kikerülhetők.

Ha készen van, akkor a másolaton már bármilyen javító, helyreállító művelet elvégezhető, az eredeti további rontása nélkül. Az esetek jelentős részében még az ilyen roncsokról is lehet érdemi eredményt elérni. Persze ez nagyrészt a forráslemez meghibásodásán is múlik - a fizikailag olvashatatlan részekről semmilyen mai módszerrel nem lehet adatot menteni.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1933 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 27. 10:51

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 16. 09:04

A pontos mappaszerkezetet és elérési utat mindig leírja a betöltött inf fájl, ezért volt jó nálad így, én sem szoktam szerkezetelni, a legtöbb F6-illesztőben a kész könyvtárszerkezet fogad, azt flopira tolom és csoki. Régen volt, mikor utoljára sif-et böngésztem, meg elérési utakat kreáltam.

Én is így gondoltam, gondolom.

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 09. 16. 09:04

Gép akkor most megy? vagy elugorjak egy sör mellett javítani? :-D 462-es deszka van szerintem.

Nagyon rendes vagy, s köszönöm a felajánlást! Ha előbb szólsz, hogy tudsz megbízható, garantáltan nem "kókányolt" 462-es alaplapot... :-(

Jelenleg - elvileg - postán van egy normálisabb ATA kártya. Meglátjuk... ha az beválik (a fent említett kártyával ellentétben), akkor nem lesz szükség alaplapcserére.

Tudatom veled, ha lesz bármilyen új információ.

A gép egyébként azóta - KOPP! KOPP! KOPP! - működik. Pedig még az IDE kábelt sem cseréltem ki. Annyi változtatást eszközöltem, hogy a kábel közepe helyett, most a végén lévő csatlakozóra (régen azon volt a rack, mint "primary slave" eszköz) kötöttem rá a merevelemezt.

Tegnap este történt annyi, hogy egy futó program közben nagyon "lefagyott" a rendszer, swap-elt ezerrel a vinyó, ezért inkább RESET-et nyomtam; utána nem látta a merevlemezt. Lekapcsolást követően kihúztam, visszadugtam az IDE kábelt, az azt követő újraindítás során a BIOS-ban a merevlemez látszott, viszont a Secondary Slave (a Hitachi GD-7500-as DVD olvasóm) nem látszott! Ilyen ezt megelőzően soha nem volt. A Secondary csatorna mindig rendben volt. Annak az IDE kábeléhez soha nem kellett nyúlnom. (Lehet, hogy kezd "lerobbanni" a teljes IDE vezérlő? :think:)

Annak is megmozgattam párszor a kábelét, azt követően minden eszköz a helyén volt a rendszerben. Azóta még így van.

Szóval mondom... megvárom az új ATA kártyát, aztán meglátjuk. ;-)

Szerkesztette: Piftuka 2010. 09. 27. 10:52 -kor

"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1934 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 27. 14:57

Szervusz Piftuka! Már kezdtelek hiányolni.

„Annak is megmozgattam párszor a kábelét, azt követően minden eszköz a helyén volt a rendszerben. Azóta így van.”

Nem akarod még mindig elhinni hogy a kábelekkel van a legfőbb gond.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1935 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 09:58

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 09. 27. 15:57

Szervusz Piftuka! Már kezdtelek hiányolni.

Szia! Ez nagyon kedves tőled. :-)

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 09. 27. 15:57

„Annak is megmozgattam párszor a kábelét, azt követően minden eszköz a helyén volt a rendszerben. Azóta így van.”

Nem akarod még mindig elhinni hogy a kábelekkel van a legfőbb gond.

Dehogy nem hiszem el! Elhiszem én készséggel.

Évekkel ezelőtt írtam már itt anno a fórumon (amikor ez a téma szóba került), hogy az lesz majd a nap, amikor napjaink "asztali számítógépeinek" alkatrészei teljes mértékben kábelmentes kapcsolat révén fognak kommunikálni egymással. :cool2: (Valamilyen innovatív technológia révén.)

Ha az ember már a Holdra lépett, akkor nem tartom valószínűnek, hogy ne lehetne mindezt megvalósítani.

Szerkesztette: Piftuka 2010. 09. 28. 10:00 -kor

#1936 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 10:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 28. 10:58

Évekkel ezelőtt írtam már itt anno a fórumon (amikor ez a téma szóba került), hogy az lesz majd a nap, amikor napjaink "asztali számítógépeinek" alkatrészei teljes mértékben kábelmentes kapcsolat révén fognak kommunikálni egymással. :cool2: (Valamilyen innovatív technológia révén.)

Ha az ember már a Holdra lépett, akkor nem tartom valószínűnek, hogy ne lehetne mindezt megvalósítani.

Mindent meg lehet oldani. Csak idő... és legfőképp pénz kérdése. Ja, és 128X több a hibalehetősége. De sebaj.

Mindnesetre a jelenlegi kábeleidért nem adnék egy réz kétfillérest. Mégis inkább új meg újabb kártyákra költesz.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1937 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 12:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 09. 28. 11:26

Mindent meg lehet oldani. Csak idő... és legfőképp pénz kérdése. Ja, és 128X több a hibalehetősége.

Miből gondolod mindezt? :-s Minél kevesebb a mozgó alkatrész, s minél kevesebb a kábel, annál kisebb az esély a meghibásodásra. Én legalábbis így tudom.

Tehát a jövő az ilyen rendszereké (és az SSD meghajtóké).

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 09. 28. 11:26

Mindnesetre a jelenlegi kábeleidért nem adnék egy réz kétfillérest. Mégis inkább új meg újabb kártyákra költesz.

Vettem új IDE kábelt is, de szükségtelennek tartottam eddig használni, mert mint az a próbák (s az itteni szakértők véleményének figyelembevétele) során kiderült, hogy az alaplapi Primary IDE csatorna hibás az ASUS A7V8X-X alaplapomon.

Lehet, hogy fentebb elkerülte a figyelmedet, ezért leírom ismét, hogy a fentebb említett, s azóta visszavitt ATA kártya dobozában található vadonatúj IDE kábellel is jelentkezett az "eltűnő merevlemez" probléma! Ugyanis amikor megvettem a kártyát, azzal használtam a HDD-t.

Ezek után - bár vásároltam új IDE kábelt - feleslegesnek tartottam a "régi" (mindössze pár hónapos, sérülésmentes) kábelt egyelőre lecserélni, mert jelen esetben nem az okozza a problémát.

A Secondary IDE csatorna esetében valóban okozhatja (az a kábel jóval régebbi, mert azon a csatornán soha nem volt egyik eszköz esetében semmilyen probléma, még csak hasonló sem) a tegnap leírt esetet, de az sem kizárt, hogy az évek óta hibás alaplapi IDE csatlakozó állapota tovább romlott, a Secondary IDE csatlakozó is rossz, s immár a Secondary csatornát is majd az ATA kártyáról kell használnom.

Aztán persze az is lehet, hogy a Secondary csati IDE kábelének csatlakozói, vagy a Molex csati oxidálódott, s miután tegnap kétszer-háromszor ki-behúztam az eszközből mindegyiket, pusztán ez megoldotta a "problémát".

Mindez viszont irreveláns az eredeti probléma szempontjából, amely megoldására két lehetőségem van: kicserélni az alaplapot, vagy vásárolni egy ATA vezérlőkártyát.

A sokkal kisebb "macera" és költségigény miatt utóbbi mellett döntöttem. Nem tudom, miért probléma ez!? :think:

Egyébként minden irónia nélkül mondom, hogy értékelem a segítő szándékodat! :up:

#1938 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 13:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 28. 13:17

Miből gondolod mindezt? :-s Minél kevesebb a mozgó alkatrész, s minél kevesebb a kábel, annál kisebb az esély a meghibásodásra. Én legalábbis így tudom.

Tehát a jövő az ilyen rendszereké (és az SSD meghajtóké).

Értem én hogy szép az álmodozás... de akinek a kábelnél kevésbé mozog a kismillió átalakítást és tranzisztort igénylő elektronikai ide-oda alakítom, besugárzom, esesdézem játék... az nagyon szépen tud. Álmodozni.

A jövő azoké, akik a jelenről mit sem tudnak, nemhogy tanulnának abból, miért temették el a múltat. :)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1939 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 28. 14:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 28. 10:58

... hogy az lesz majd a nap, amikor napjaink "asztali számítógépeinek" alkatrészei teljes mértékben kábelmentes kapcsolat révén fognak kommunikálni egymással. :cool2: (Valamilyen innovatív technológia révén.)
...

Azt gondolom, hogy a házon belül kábel kiváltásának az esélye még vagy 20 évig tutira nem lesz valós, mivelhogy jóval több problémát vet fel, mint amennyit megoldana esetleg. A jelenlegi, vezetékes kábelezés gyakorlatilag minden tekintetben "jobb", mint bármilyen ma létező vezeték nélküli megoldás ugyanis.

Meg mire oda jutnánk, hogy a gépek alkatrészei levegőn keresztül kommunikáljanak egymással, meglehet, hogy levegő sem lesz, de sokkal inkább valószínű az, hogy egészen másfajta alkatrészek lesznek (ha egyáltalán lesznek alkatrészek, s az egész nem lesz karóra méretű).
Ma tehát nem az a technológiai szűk keresztmetszet, ahogy jelenleg ezen részegységek kommunikálnak, ezt fontos látni szerintem.

Idézet

Minél kevesebb a mozgó alkatrész, s minél kevesebb a kábel, annál kisebb az esély a meghibásodásra. Én legalábbis így tudom.
Most azt mondom, hogy vagy igaz, vagy nem. Mivelhogy ennyi paraméterből nem lehet ezt kijelenteni, néhány "körülmény" figyelmen kívül hagyása ugyanis borítja az egész eredményt csövestül.
A "meghibásodási valószínűség", ha már megpróbáljuk megfogalmazni, sokkal inkább konstrukciós kérdés, semmit a mozgó alkatrészek számának függvénye. Az abakusz sem romlik el soha igazán. :) (tudom, sarkos, de állításod is az lehet)

Másrészt szerintem manapság gyakorlatilag inkább mondható az, hogy a csatlakozók "gyenge" kialakításúak. Szerintem inkább ebben az irányban lehetne mozdulni (persze még ebbe sem nagyon lehet), mint a kábel elhagyásában - mondom, a hús drágább lenne, mint a leves. Tehát mire megoldjuk, hogy kábel nélkül, levegőn korszerűen kommunikáljanak ezek eszközök, észrevesszük, hogy nincs is több eszköz, hanem csak 1, mert addigra tutira egy fekete doboz lesz a gép, minden egybeintegrálva, olyan kapacitás lesz már, meg olyan technika, hogy a levegőre nem is lesz szükség. :)

Ha szakmaibb akarok lenni, azt állítom, hogy egy "jól működő" kábelnél nincs "jobb". Vagy igen? :smoker:

ps.: most nézem, Eleanor kolléga is azt mondja, hogy a kábel "egyszerűségével" semmi más nem ér fel. Ha más a technológiánk oda jutna esetleg, hogy kiváltottuk, akkor lehet, hogy bioneuroprocesszoraink lesznek a fejünkbe integrálva, stb. De ezt hót komolyan gondolom, nem vicc.

Ha nem hiszed, nézd csak meg a proci belsejét: olyan egyszerű cellák, félvezető alapokon, hogy fel nem ismerni, csak az tudja, aki tervezi igazán, valami hatalmasan egyszerű elemekből álló gépezet. Ha a fejlesztés olyan irányba indulna, hogy ezek kommunikációját megbonyolítanák (mert a kábeles megoldásokkal szemben minden más csak bonyolultabb), hova fejlődne a proci?
Ha meg azt mondod, hogy sokára meg lehetne oldani bármilyen elektromágneses hullámok vagy akármik segítségével is a kommunikációt kábel nélkül, arra azt válaszolnám (meg is tettem már), hogy azt a technológiát az alapelemek fejlesztésére fogják felhasználni, mert így logikus. A technikai fejlődés lényege ugyanis épp az egyszerűség.

Meg azt is, hogy számomra ebből az következik, hogy egy gépezet minél "egyszerűbb", annál kisebb az esély a meghibásodására. Persze kérdés, mit nevezünk egyszerűségnek, meg azért a konstrukció sohasem hanyagolható el, én is kihagytam pár paramétert... :)

Szerkesztette: Warrior 2010. 09. 28. 15:05 -kor

#1940 Felhasználó inaktív   ReeChee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 02. 15:25

Sziasztok!

Van egy WD notebook HDD-m, WD3200B EVT, egyik pillanatról a másikra úgyfest feladta a harcot.
Fura seek hangot ad, minden előzmény nélkül látszólag végleg távozott. Próbáltam USB keret nélkül is,
hátha amiatt csinálja de nem, közvetlenbe dugva sem működik.

Van ötletetek vagy itt HWSW-s kolléga aki nem 40 000 Ft-ért diagnosztizálja?

Előre is köszönettel.
<b>OO = [||] [||] = OO </b>   Kereklámpás BMW M3 Forever!
Mielőtt bármit kérdezel >> <a href='http://www.google.com' target='_blank'>Google</a>      Ha bármi baj van >> Cserélj tápot!
Konfig: X2 5600+, 4096 MB GEIL DDR-II 800, OCZ Vertex 30GB, Asus 8800GT 512MB, Samsung 913N 19" TFT - 8ms
<i><b>Failure is a "Postponed Success"</b></i>

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.