HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1961 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 03. 12:07

Idézet

Akkor viszont ne vezesd félre a kérdezőt és ne válaszolj úgy, mintha csak te lennél kompetens a témában

Mivel vezettem félre? Én csak leírtam a saját módszeremet, és véleményemet.
Semmiféle kizárólagos kompetenciáról nem volt szó - bárki más szabadon leírhatja a gondolatait. Nem Veled akarok én vitatkozni, készséggel elismerem a szaktudásodat és a hozzáértésedet, csak ez ne legyen egyoldalú. Több mint tizenöt éve foglalkozom adatmentéssel, tehát hidd el hogy tudom, mit beszélek. Azok a fórumos kollégák legalábbis tudják, akiknek a több helyről visszaadott winyóját sikeresen megmentettem.

Freddy001-nek

Idézet

A hiba, hogy a vinyó nem pörög fel

Fentebb már egyszer leírtam: „Persze átmérni sem ártana azt a szerencsétlen elektronikát, egy ekkora zárlat ziher hogy okozott még hibát, legfeljebb szabad szemmel nem látod”. Ilyen esetben ökölszabály, hogy mind a panelt mind a mechanikát ki kell mérni, hiszen a pillanatnyi túlfeszültség okozhatott olyan hibát (akár a mechanikán belül is - hiszen ott is van még elektronika), hogy a javított, vagy kicserélt panelt is azonnal tönkreteszi.

Ilyen Hitachi-ból már több darab is megfordult nálam - sajnos a 12 Volt megszaladása általában magával viszi a motorvezérlőt is. Ez viszont már csak a komplett panel cseréjével javítható - tehát mérlegelendő. Azonkívül a Firmware egyezésre is oda kell figyelni, mivel több verzió létezik.

Jó minőségű tápegységen (Chieftec, Enermax, FSP) nyugodtan kipróbálhatod, ezek garantáltan rövidzárvédettek, bármi hiba esetén blokkolnak, nem engednek a kimenetre olyan feszültséget ami további kárt okozhat.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1962 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 12:22

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 03. 12:13

Ha nincs zárlat, az viszont baj. Az alkatrészek közül viszont lehet, hogy egyik, vagy másik tekercs/0Ohm-os ellenállat. A sata táppontjai és a diódák katódja között van zárlat, illetve az anódok és a test között?

Elvileg mindegyiknek diódának kellene lenni, ha megnézed a képet teljes felbontáson (http://www.freddy.hu...p/hdd/hdd1.jpg), jobbról-balra: D3,D2,D4 (a D1 pedig feljebb van). A D3 és D2 pont ugyanúgy van bekötve párhuzamosan. A panelra a diódák bekötési iránya is fel van festve, tehát e szerint a SATA táppointjai a diódák katódjaira mennek. Az apróság viszont nem tudom micsoda. Jól gondolom?

A diódák anódjai és a pozitív tápágak között nincs zárlat. A diódák anódjai és a test között viszont zárlat van.

#1963 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 10. 03. 13:01

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 03. 13:07

Félrevezetés: Azzal, hogy az érintett alkatrészek beszerzési forrásának egy másik lemez elektronikáját nevezted meg és erre (is) hivatkozva a javítást és az alkatrészeit túláraztad, holott ezek boltban kapható, filléres vackok. De ezt még mindig nem akarod elhinni, vagy megérteni :-) . Én napi szinten ebben vagyok otthon.

"egy ekkora zárlat ziher hogy okozott még hibát"
Ez is teljesen légbőlkapott. Az, hogy áramnyom van, azt mutatja, hogy folyott áram a diódákon keresztül. Pont. Semmi többet. Ez mindig attól függ, a tápegység mikor old le, meddig nem tekinti zárlatnak az elfolyó áramot (csatlakozók kontaktusa miatt pl). Amíg az áram a már kialakult áramúton folyik el (és mint jelen esetben, elég egy soros alkatrész), nincsen baj. Tudok mutatni olyan elektronikát, ahol áramnyom nélkül képtelen volt a szupresszor védeni és olyat, ami lukas, mégsincs baja másnak. Egyszerűen nincs összefüggés, az áram arra folyik, amerre kisebb ellenállást lát, ha a dióda nyit, akkor ez a dióda lesz, és nem a panel többi alkatrésze, a kritikus a dióda nyitásáig eltelő idő és az, ha esetleg a dióda elég, de ez ritkán jellemző rájuk. Ilyen áramnyomot pártíz W-nyi teljesítmény is képes okozni, meg párszáz is, a dolog időfüggő. Persze mélyebb vizsgálattal lehetne pontosítani.

"Jó minőségű tápegységen (Chieftec, Enermax, FSP) nyugodtan kipróbálhatod, ezek garantáltan rövidzárvédettek, bármi hiba esetén blokkolnak," Nem, nem nem és nem! Az ilyen tápegységek kimenetén lévő kapacitások és a zárlati áramra a reakcióképességük pont a jó, erős felépítés miatt komoly problémákat okozhatnak, mire a védelem beavatkozik! Ezért kell alacsony áramra határolt tápegységet használni, ha van rá lehetőség.

"Több mint tizenöt éve foglalkozom adatmentéssel, tehát hidd el hogy tudom, mit beszélek. "
Ezt készséggel elismerem, az absztrakt elektronikai szaktudásnak viszont ehhez kevés köze van. Nem kell ezen fennakadni, csak tisztában lenni vele, én sem értek egy csomó máshoz, amihez te meg profin. Egy bármilyen elektronikai rendszert nem lehet szemre vizsgálni, és azt kijelenteni, hogy füstös, nagy áramnyom, biztosan tönkrement más is, ez egyszerűen szakmaiatlan. Pedig te is írod: Mérni kell.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1964 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 13:29

Idézet

Félrevezetés: Azzal, hogy az érintett alkatrészek beszerzési forrásának egy másik lemez elektronikáját nevezted meg és erre (is) hivatkozva a javítást és az alkatrészeit túláraztad, holott ezek boltban kapható, filléres vackok. De ezt még mindig nem akarod elhinni, vagy megérteni :-) . Én napi szinten ebben vagyok otthon.

Ebben mondjuk igazad van, bár erre a célra nekem többszáz beteg winyóm van, aminek az elektronikája használható, vagy bontható. Viszont ténylegesen vannak olyan esetek, amikor egy másik vadiúj winyót fel kell áldozni. De mint mondtam javítással nem foglalkozom, mentésnél meg általában nem ez a legnagyobb tétel.

Idézet

Nem, nem nem és nem! Az ilyen tápegységek kimenetén lévő kapacitások és a zárlati áramra a reakcióképességük pont a jó, erős felépítés miatt komoly problémákat okozhatnak, mire a védelem beavatkozik! Ezért kell alacsony áramra határolt tápegységet használni, ha van rá lehetőség.

Most azt hiszem hiába írnám Neki, hogy én ilyen célra egy Roda-Schwarz szabályozható kimenetű, két kimeneti feszültségű áramkorlátozós labortápot használok (feszültségenként külön-külön beállítható a határolás). Még mindig jobb, mintha egy JNC vagy Codegen táppal próbálná...

Idézet

A diódák anódjai és a pozitív tápágak között nincs zárlat. A diódák anódjai és a test között viszont zárlat van

Engem ez az eset kísértetiesen emlékeztet egy két hónappal ezelőttire, egy 500G-s Samsung kapott túlfeszt méghozzá az 5V-os ágon - bár a védőzéner feketére égett, de nem zárt le. A panel processzora viszont elszállt - csak komplett elektronikacserével volt a mentés megoldható.

Valószínűleg a védelem itt sem működött, ergo akármi lehet - és kezdek benne kételkedni hogy javítható-e.

#1965 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 13:37

Codegen, JNC szintű tápokat még eladni sem vagyok hajlandó. FSP ATX-300PNF a teszt tápom, vannak itt különböző FSP-k, néha Chieftec is. Minden típusú vinyóhoz két mobil keretem van, ha ezek tápjának az áramkorlátozása alacsonyabb, próbálhatom ezzel is. Labortápom tényleg nincs, de szeretnék majd építeni, mivel uC programozásban otthon vagyok, nem lesz nagy dolog.

didyman: hogy lépjek tovább, mit mérjek vagy nézzek? Érdemes egyáltalán ezzel a vinyóval foglalkozni?

#1966 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 13:40

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 03. 14:29

Valószínűleg a védelem itt sem működött, ergo akármi lehet - és kezdek benne kételkedni hogy javítható-e.

Ebben én is, bár szakadás a tápvonalban még reményteli lehet. Felpúposodott, de diódaként üzemelő szupresszorokat meg laptopok alaplapjain is gyakran találni-sajnos.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1967 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 13:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 03. 14:37

Codegen, JNC szintű tápokat még eladni sem vagyok hajlandó. FSP ATX-300PNF a teszt tápom, vannak itt különböző FSP-k, néha Chieftec is. Minden típusú vinyóhoz két mobil keretem van, ha ezek tápjának az áramkorlátozása alacsonyabb, próbálhatom ezzel is. Labortápom tényleg nincs, de szeretnék majd építeni, mivel uC programozásban otthon vagyok, nem lesz nagy dolog.

didyman: hogy lépjek tovább, mit mérjek vagy nézzek? Érdemes egyáltalán ezzel a vinyóval foglalkozni?

A paneleken a jelölések érdekesek, lehet több lépcsős a védelem, illetve dióda és kondi párhuzamban (a szitázással most ne törődj, ott gyakran van más, mint ami jelezve van). A 12V eljut a területen túlra, a motorvezérlőhöz? Le kéne pucolni a sérülteket, hogy mi látszódik ott még pontosan, mi a pontos panelrajz.

#1968 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 14:11

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 03. 14:45

A paneleken a jelölések érdekesek, lehet több lépcsős a védelem, illetve dióda és kondi párhuzamban (a szitázással most ne törődj, ott gyakran van más, mint ami jelezve van). A 12V eljut a területen túlra, a motorvezérlőhöz? Le kéne pucolni a sérülteket, hogy mi látszódik ott még pontosan, mi a pontos panelrajz.

A motorvezérlőig (tehát az a négy vezeték, ami a mechanikára megy) egyik tápág és a test sem jut el. Érdemes levennem a sérülteket? Ha igen, melyikeket? Akkor leveszem és küldök képet úgy is.

Szerkesztette: Freddy001 2010. 10. 03. 14:13 -kor

#1969 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 14:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 03. 14:11

A motorvezérlőig (tehát az a négy vezeték, ami a mechanikára megy) egyik tápág és a test sem jut el. Érdemes levennem a sérülteket? Ha igen, melyikeket? Akkor leveszem és küldök képet úgy is.

Állj. Amit Te motorvezérlőnek nevezel az csak a csatlakozás. Egyenáramú kontaktus itt nincs. A motorvezérlő ez az IC, tulajdonképpen egy háromfázisú oszcillátor. Azt kellene leellenőrizni hogy az IC megkapja-e a tápfeszültséget.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2010. 10. 03. 14:30 -kor

#1970 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 14:32

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 03. 14:28

Állj. Amit Te motorvezérlőnek nevezel az csak a csatlakozás. Egyenáramú kontaktus itt nincs. A motorvezérlő ez az IC, tulajdonképpen egy háromfázisú oszcillátor. Azt kellene leellenőrizni hogy az IC megkapja-e a tápfeszültséget.

Elnézést, nem akarta a képet betenni.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2010. 10. 03. 14:34 -kor

#1971 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 14:50

Ok, köszönöm az útbaigazítást. A TQFP tokos IC lecsapott felétől balra fel az első két lábon rajta van a 12V, a legalsó lábsoron a két jobb szélsőn pedig a test.

#1972 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 15:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 03. 14:50

Ok, köszönöm az útbaigazítást. A TQFP tokos IC lecsapott felétől balra fel az első két lábon rajta van a 12V, a legalsó lábsoron a két jobb szélsőn pedig a test.

Rendben, most következne az a lépés hogy oszcilloszkóppal megnézném az IC teljesítménykimenetét (a bal oldalon három vezeték ami a csatlakozókhoz megy). Nem tudom pontosan ennél a típusnál, de olyan 400Hz körüli frekvenciát kell mérjél. Ha ez nincs, az IC halott (valószínű). Ha mind a három kivezetésen megvan a jel 1/3-os fázistolással, akkor a motor kampeca. Kevésbé valószínű, de volt már rá példa.

Persze annak a lehetősége sincs kizárva, hogy a processzor a hibás - hiszen mindent az vezérel.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2010. 10. 03. 15:11 -kor

#1973 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 15:22

Oszcilloszkópom nincs, de épp most kértem egyet kölcsön más miatt, még nem jutott el idáig. Vagy, gondolom egy frekvencia mérős multiméter is megtenné, ezt meg majd tervezek venni. Biztos, hogy ennyire súlyos a probléma?

A legszörnyűbb az egészben, hogy ez még garanciás, az üzlet ahol lett vásárolva közölte, hogy villámkár és nincs garancia. Érdemes lenne futni egy kört a Hitachinál?

Szerkesztette: Freddy001 2010. 10. 03. 15:48 -kor

#1974 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 16:10

Idézet

Oszcilloszkópom nincs, de épp most kértem egyet kölcsön más miatt, még nem jutott el idáig. Vagy, gondolom egy frekvencia mérős multiméter is megtenné, ezt meg majd tervezek venni. Biztos, hogy ennyire súlyos a probléma?

Nem vagyok sem jós, sem látnok - csak azt tudom leírni amit a gyakorlatban tapasztaltam. Te akarod mindenáron megtalálni a hibát, és megjavítani. Leírtam hogy én hogy csinálnám, de az eddig tudottak alapján nem valószínű hogy javítható.

Idézet

A legszörnyűbb az egészben, hogy ez még garanciás, az üzlet ahol lett vásárolva közölte, hogy villámkár és nincs garancia. Érdemes lenne futni egy kört a Hitachinál?

Hát igen, ezzel az égéssel a nagyker is úgy elhajt mint a ... macskát. Miért, szerinted a merevlemez gyártója mennyiben felelős azért hogy egy szar táppal agyonvágattátok? A garancia egyáltalán nem erről szól.

#1975 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 17:03

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 03. 17:10

Nem vagyok sem jós, sem látnok - csak azt tudom leírni amit a gyakorlatban tapasztaltam. Te akarod mindenáron megtalálni a hibát, és megjavítani. Leírtam hogy én hogy csinálnám, de az eddig tudottak alapján nem valószínű hogy javítható.

Hát igen, ezzel az égéssel a nagyker is úgy elhajt mint a ... macskát. Miért, szerinted a merevlemez gyártója mennyiben felelős azért hogy egy szar táppal agyonvágattátok? A garancia egyáltalán nem erről szól.

Nem akarom mindenáron megjavítani, csak akkor, ha van értelme. Ahogy didyman is írta, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy a diódákon kívül más is elmegy. Ha nincs értelme javítani, nem javítom meg, erre irányult az eredeti kérdés is.

Nem tőlem van, nem is én használtam, így kaptam agyonvágott állapotban. Elment a DC-DC konverter (mini gépről van szó) és a vinyó. Megfordult a fejemben, hogy a vinyó meghibásodása miatt is elszállhatott a táp és nem fordítva. Mivel minden más túlélte a gépben. Valószínűleg nem cserélnék ki, hacsak nem a sokadikat küldik vissza ilyen hibával.

#1976 Felhasználó inaktív   ReeChee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 03. 18:27

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2010. 10. 03. 09:13

Nem feltétlenül, pontos diagnózis híján ezt nem lehet kijelenteni.

És Te tudsz diagnosztizálni didyman?
<b>OO = [||] [||] = OO </b>   Kereklámpás BMW M3 Forever!
Mielőtt bármit kérdezel >> <a href='http://www.google.com' target='_blank'>Google</a>      Ha bármi baj van >> Cserélj tápot!
Konfig: X2 5600+, 4096 MB GEIL DDR-II 800, OCZ Vertex 30GB, Asus 8800GT 512MB, Samsung 913N 19" TFT - 8ms
<i><b>Failure is a "Postponed Success"</b></i>

#1977 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 15:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 03. 17:03

Nem tőlem van, nem is én használtam, így kaptam agyonvágott állapotban. Elment a DC-DC konverter (mini gépről van szó) és a vinyó. Megfordult a fejemben, hogy a vinyó meghibásodása miatt is elszállhatott a táp és nem fordítva. Mivel minden más túlélte a gépben. Valószínűleg nem cserélnék ki, hacsak nem a sokadikat küldik vissza ilyen hibával.

Ilyenkor egyetlen esetben érvényesíthető a garancia - ha azt a minigépet kompletten abban az üzletben vettétek, és az oldalára ragasztott zárócimke sértetlen. Mivel ezt a gépet ők rakták össze (vagy kompletten kapták a nagyforgalmazótól), és a felhasználó nem nyitotta ki - az üzletnek jogában áll rajta filózni hogy a táp vitte el a winyót vagy fordítva - de mindkettőt köteles kicserélni.
Persze ha az ügyfél vagy valaki más olyan balfasz volt hogy kinyitotta, akkor magára vessen...

Lehet ugyan hivatkozni rá hogy villámcsapás okozta, viszont ebben az esetben már biztosítási ügy. A biztosítónak pedig első dolga az áramszolgáltatónál informálódni, hogy volt-e abban a körzetben villámcsapás, vagy egyéb probléma - ezt ugyanis percnyi pontossággal nyilvántartják. Habókra ugyanis nagyon nem szeretnek fizetni.

Szerkesztette: pittti (Bitvadász) 2010. 10. 04. 15:36 -kor

#1978 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 16:52

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 04. 16:17

Ilyenkor egyetlen esetben érvényesíthető a garancia - ha azt a minigépet kompletten abban az üzletben vettétek, és az oldalára ragasztott zárócimke sértetlen. Mivel ezt a gépet ők rakták össze (vagy kompletten kapták a nagyforgalmazótól), és a felhasználó nem nyitotta ki - az üzletnek jogában áll rajta filózni hogy a táp vitte el a winyót vagy fordítva - de mindkettőt köteles kicserélni.
Persze ha az ügyfél vagy valaki más olyan balfasz volt hogy kinyitotta, akkor magára vessen...

Lehet ugyan hivatkozni rá hogy villámcsapás okozta, viszont ebben az esetben már biztosítási ügy. A biztosítónak pedig első dolga az áramszolgáltatónál informálódni, hogy volt-e abban a körzetben villámcsapás, vagy egyéb probléma - ezt ugyanis percnyi pontossággal nyilvántartják. Habókra ugyanis nagyon nem szeretnek fizetni.

A gép leplombálását gusztustalannak, etikátlannak és kisajátításnak tartom. Egy gyárilag modulárisan legyártott, felhasználó által összeszerelhető számítógép esetében tisztességtelen arra kényszeríteni a vevőt, hogy nem nyúlhat bele, nem viheti más szervizbe, nem portalaníthatja ki, stb. Láttam már nagyáruházi gépet popszegeccsel az oldallap csavarok helyén.. Szerintem aki ilyen garanciával veszi a gépet, az vessen magára. Nálam ilyenkor az egészre vonatkozó ingyenes szerviz garanciát veszíti el, nem az alkatrészekét. Ha az alkatrészek sértetlenek (általában azok), akkor kutya köteles cserélni. Valószínűleg a vevő szerelte magának össze. Az üzlet adta el azt a csúcsminőségű tápot, amitől leégett a vinyó. Ugyanúgy vállalniuk kellene a felelősséget, mert ők adták el, nem az ügyfél hibája, hogy ezt építette be. Én ezt azzal küszöbölöm ki, hogy nem adok el ilyen tápokat. Nem vitázni akarok, de én így csinálom.

Elsősorban a vinyó érdekelne. Ott tartottunk, hogy a motorvezérlő elvileg kap tápfeszt. A vinyó mégsem pörög. Értsem úgy, hogy nem érdemes vele foglalkozni?

#1979 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 17:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Freddy001 - Dátum: 2010. 10. 04. 16:52

Elsősorban a vinyó érdekelne. Ott tartottunk, hogy a motorvezérlő elvileg kap tápfeszt. A vinyó mégsem pörög. Értsem úgy, hogy nem érdemes vele foglalkozni?

Értsed azt, hogy valószínűleg nem javítható. Ha a motorvezérlő IC adta meg magát (bár elvileg beszerezhető), cserélje ki az, akinek 6 anyja van. Ha pedig a motor, akkor végképpen felejtős.
Ezt is megírtam: „A 12 Volt megszaladása nagy valószínűséggel magával viszi a motorvezérlőt.”
Nem, nem mértem ki az elektronikádat - de fordult már meg nálam annyi IBM, Hitachi - hogy nagy valószínűséggel behatároljam a hibát. Tudom hogy mire érzékenyek, mi szokott a legkönnyebben elromlani.

Egy módon próbálkozhatsz még - szerzel egy minden tekintetben identikus példányt, azonos Firmware-al, és az elektronikát átszerelve kipróbálod. Ha a mechanika ép, működni fog.

Bár én ezt a mechanika kimérése nélkül nem merném megpróbálni, ugyanis ha pl. a motor zárlatos, abban a pillanatban lesz mégegy tönkrement elektronikád.

#1980 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 04. 18:01

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti (Bitvadász) - Dátum: 2010. 10. 04. 18:24

Értsed azt, hogy valószínűleg nem javítható. Ha a motorvezérlő IC adta meg magát (bár elvileg beszerezhető), cserélje ki az, akinek 6 anyja van. Ha pedig a motor, akkor végképpen felejtős.
Ezt is megírtam: „A 12 Volt megszaladása nagy valószínűséggel magával viszi a motorvezérlőt.”
Nem, nem mértem ki az elektronikádat - de fordult már meg nálam annyi IBM, Hitachi - hogy nagy valószínűséggel behatároljam a hibát. Tudom hogy mire érzékenyek, mi szokott a legkönnyebben elromlani.

Egy módon próbálkozhatsz még - szerzel egy minden tekintetben identikus példányt, azonos Firmware-al, és az elektronikát átszerelve kipróbálod. Ha a mechanika ép, működni fog.

Bár én ezt a mechanika kimérése nélkül nem merném megpróbálni, ugyanis ha pl. a motor zárlatos, abban a pillanatban lesz mégegy tönkrement elektronikád.

Van forrólevegős állomásom, gyakorlattal nem nehéz az IC-t kicserélni. Persze mikroszkóp sem árt, azom még nincs. De ha így áll a dolog, nem foglalkozom a vinyóval, akkor lett volna értelme, ha annak a pár alkatrésznek a leforrasztásával, cseréjével megoldódik.

Jó tudni, hogy adatmentéssel foglalkozol. Ha lesz valami szólok, de sajnos az eddigi tapasztalatok alapján 5-10k-nál többet többet még senki nem szánt az adataira, inkább lemondanak róla.

Szerkesztette: Freddy001 2010. 10. 04. 18:01 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.