Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2011. 12. 22. 17:05
Van egy régi Asus A7V8X-X alaplap, rajta WD WDC1600AAJB-00J3A0 típusú 160GB-os IDE vinyó, ezek egy ideig együtt működtek minden gond nélkül. Az alaplap BIOS-a az indítások felénél nem ismeri fel a winchestert (kisebbnek látja a valós méretnél és nevét ki sem írja vagy "hard disk fail" üzenetet ad). Ha elsőre felismeri, alt-ctrl-del vagy a Windows alól a gép újraindítása után már nem. Viszont ha felismerte és bootol, akkor nincs vele gond a Windows hibátlanul megy.
Kipróbáltam másik táppal, 2 másik ide kábellel, mindkét ide porton, a jelenség változatlan. Másik vinyót viszont kiválóan lát, nincs ez a gond vele. Ellenben a kérdéses vinyó mobil rackben, másik gépre kötve is kiválóan működik.
Mi lehet a gond, sz@r az alaplap/BIOS vagy a WD-vel is gond lehet ha ez van?
Elküldve: 2011. 12. 23. 09:56
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2011. 12. 22. 17:05
Van egy régi Asus A7V8X-X alaplap, rajta WD WDC1600AAJB-00J3A0 típusú 160GB-os IDE vinyó, ezek egy ideig együtt működtek minden gond nélkül. Az alaplap BIOS-a az indítások felénél nem ismeri fel a winchestert (kisebbnek látja a valós méretnél és nevét ki sem írja vagy "hard disk fail" üzenetet ad). Ha elsőre felismeri, alt-ctrl-del vagy a Windows alól a gép újraindítása után már nem. Viszont ha felismerte és bootol, akkor nincs vele gond a Windows hibátlanul megy.
Kipróbáltam másik táppal, 2 másik ide kábellel, mindkét ide porton, a jelenség változatlan. Másik vinyót viszont kiválóan lát, nincs ez a gond vele. Ellenben a kérdéses vinyó mobil rackben, másik gépre kötve is kiválóan működik.
Mi lehet a gond, sz@r az alaplap/BIOS vagy a WD-vel is gond lehet ha ez van?
Hát ...
Nézd meg a smart logját, hátha okosabbak leszünk tőle.
Mindjkét gépben ugyanolyan sebességen megy (UDMA5/6)?
Vagy a csatlakozója jó? Egyszer jártam úgy, hogy az egyik érintkező tüske benyomódott valamennyire és a csatlakozó mögött elgörbült. Néha furán viselkedett, egyébként volt hogy napokig jól működött. Amikor nézegettem, nem vetem észre, csak amikor vettem helyette másikat, és kicseréltem, akkor láttam meg.
Elküldve: 2011. 12. 23. 13:37
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 12. 23. 09:56
Nézd meg a smart logját, hátha okosabbak leszünk tőle.
Mindjkét gépben ugyanolyan sebességen megy (UDMA5/6)?
Vagy a csatlakozója jó? Egyszer jártam úgy, hogy az egyik érintkező tüske benyomódott valamennyire és a csatlakozó mögött elgörbült. Néha furán viselkedett, egyébként volt hogy napokig jól működött. Amikor nézegettem, nem vetem észre, csak amikor vettem helyette másikat, és kicseréltem, akkor láttam meg.
Smart szerint 100%-os. Mit értesz smart log alatt? Én is gondoltam érintkezési gondra, de mivel minden más módon működik, csak ebben az alaplapban nem, ezért elvetettem. Eljutottam oda, hogy a kérdéses alaplap már csak akkor ismerte fel a vinyót, ha a bekapcsolási gyorstesztet kikapcsoltam és elkezdte számolni a memóriát, amiből esc-el kilépek. (A BIOS-ból természetesen hiányzik az IDE eszközök felismerési késleltetése opció.) Így tudtam még egyszer bootolni a Windowst, úgy hogy beraktam egy ide vezérlő kártyát. Átkötöttem a vinyót arra, azóta mindig felismeri, csont nélkül megy. Ha valaki ezt érti, szóljon. Nekem a BIOS a leggyanúsabb, de akkor korábban miért működött?
Elküldve: 2011. 12. 23. 16:41
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2011. 12. 23. 13:37
HDSentinel-ben tudod megnézni a SMART-ot
Elküldve: 2011. 12. 24. 10:50
A smart attribútumok értékeit.
Ha a HD Sentinel szerint 100%-os, akkro elvileg OK vele minden.
Talán egy elektrolit kondenzátor öregedett el a diszk vezérlő környékén (ami manapság a southbridge-ben lakozik), amitől instabil annak tápellátása, vagy zavarokat okoz az IDE buszon. Más diszkek lehet kevésbé érzékenyek, és működnek, amikor a tiéd már nem.
Nézd meg figyelmesen, hátha látszik, hogy púpos a teteje egy kondinak.
Táphiba nem lehet, mert próbáltad csere táppal is, és azzal sem ment jól. (Bár kérdés, hogy a csere tápegység milyen állapotú volt, nem egy tápegységgel találkoztam, amivel egyik gép már nem ment, másik meg még simán működött vele) Ráadásul külön vezérlővel meg működik.
Elküldve: 2011. 12. 24. 14:11
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 12. 24. 10:50
Ha a HD Sentinel szerint 100%-os, akkro elvileg OK vele minden.
Talán egy elektrolit kondenzátor öregedett el a diszk vezérlő környékén (ami manapság a southbridge-ben lakozik), amitől instabil annak tápellátása, vagy zavarokat okoz az IDE buszon. Más diszkek lehet kevésbé érzékenyek, és működnek, amikor a tiéd már nem.
Nézd meg figyelmesen, hátha látszik, hogy púpos a teteje egy kondinak.
Táphiba nem lehet, mert próbáltad csere táppal is, és azzal sem ment jól. (Bár kérdés, hogy a csere tápegység milyen állapotú volt, nem egy tápegységgel találkoztam, amivel egyik gép már nem ment, másik meg még simán működött vele) Ráadásul külön vezérlővel meg működik.
Smart szerint 100%-os. Vehetjük hibátlannak, de csak elvileg. Volt szerencsém smart és minden felületi tesztelő szerint 100%-os vinyóhoz, csak éppen eltűntek róla az adatok, azt követően egyre kisebb partíciót engedett magán megformázni és szaporodtak rajta a hibák. Úgyhogy a smart is meghibásodhat.
Sajnos már nem tudom megnézni a kondikat, visszaadtam. Az ide kártyán tökéletesen ment. Ha kondi, akkor inkább az alaplap ide vezérlője körüli kondikra tippelnék. (Szerk.: elsőre a vinyóra gondoltam, de most látom, hogy ugyanezt írtad). Talán az ODD-k nem érzékenyek erre (még) és azok azért mennek. Ezt a magyarázatot el tudom képzelni. A csere tápegység egy új FSP volt.
Köszönöm a hozzászólásokat, remélem nem hozzák vissza a gépet.
Szerkesztette: Freddy001 2011. 12. 24. 14:14 -kor
Elküldve: 2011. 12. 24. 16:27
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2011. 12. 24. 14:11
A smart sem mindenható.
És nem mindegy, hogy mit nézel: nem elég csak azt figyelni, hogy az attribútumok értékei a küszöbértékek alatt vannak, mert a házi használatra szánd diszkeknél ezek a küszöbök nagyon alacsonyra vannak állítva. Sok esetben már rég elvesztek az adatok, mire jelezni kezd.
Idézet: Freddy001 - Dátum: 2011. 12. 24. 14:11
Köszönöm a hozzászólásokat, remélem nem hozzák vissza a gépet.
Hát, ha valóban ez a baj, akkor tovább fog romlani, és előbb-utóbb kijön újra a hiba.
Elküldve: 2011. 12. 26. 15:03
Az utorrent egyes torrenteknél ezt a hibaüzenetet dobja: i/o eszközhiba miatt a kérést nem lehetett teljesíteni. Valószínűleg az a partíció rossz, ahova a torrent ment. A hd sentinel szerint a kondíció 1 hét alatt lement 73 %-ra, gyenge szektorokat jelzett. A tesztek nem futottak le az "olvasó eszköz hibája miatt". Gondoltam egyet formáztam a partíciót, majd ezután tökéletes lett, a sentinel 100%-os kondíciót jelzett, és lefutott a teszt is hiba nélkül. Mára viszont egy torrentnél megint i/o hiba, kondi már csak 98%. A winyó WD 1500 Mb caviar green.
Elküldve: 2011. 12. 26. 15:18
Idézet: stark100 - Dátum: 2011. 12. 26. 15:03
Az utorrent egyes torrenteknél ezt a hibaüzenetet dobja: i/o eszközhiba miatt a kérést nem lehetett teljesíteni. Valószínűleg az a partíció rossz, ahova a torrent ment. A hd sentinel szerint a kondíció 1 hét alatt lement 73 %-ra, gyenge szektorokat jelzett. A tesztek nem futottak le az "olvasó eszköz hibája miatt". Gondoltam egyet formáztam a partíciót, majd ezután tökéletes lett, a sentinel 100%-os kondíciót jelzett, és lefutott a teszt is hiba nélkül. Mára viszont egy torrentnél megint i/o hiba, kondi már csak 98%. A winyó WD 1500 Mb caviar green.
Némelyik szektor írása nem fejeződött be.
Nagy valószínűsággel lehet vagy táphiba, vagy kontakthibás tápvezeték.
Elküldve: 2011. 12. 26. 17:04
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 12. 26. 16:18
Nagy valószínűsággel lehet vagy táphiba, vagy kontakthibás tápvezeték.
És ettől lehet, hogy a teszt nem fut le? És hogy formázás után minden ok? Ha nagyobb adatot mozgatok 2 partíció között, teljesen behal a gép, lelassul, winyó ledje egyfolytában ég, és semmit nem lehet csinálni. Csak ezt a partíciót érinti a hiba, többi gond nélkül működik.
Elküldve: 2012. 01. 09. 15:00
Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!
Elküldve: 2012. 01. 09. 23:26
Elküldve: 2012. 01. 10. 02:13
Idézet: DGabor_ - Dátum: 2012. 01. 09. 16:00
Merevlemezek esetében az NCQ is működik az AHCI módban.
Idézet

Szerkesztette: Chabi 2012. 01. 10. 02:15 -kor
Nem jött össze neki, továbbküldték...
Elküldve: 2012. 01. 10. 06:26
Idézet: Chabi - Dátum: 2012. 01. 10. 02:13
Nem feltétlenül okoz egyáltalán észrevehető eltérést a napi munkában.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2012. 01. 10. 11:01
Idézet: stark100 - Dátum: 2011. 12. 26. 17:04
Elvileg lehet, hogy a teszt nem fut le.
Formázás után eltűnik.
Nézd meg a SMART-ot.
Elküldve: 2012. 01. 10. 12:27
Idézet: didyman - Dátum: 2012. 01. 10. 06:26
Főképp, hogy az oprendszerekben is van I/O scheduler (pl. a linuxban default CFQ scheduler), ami ugyanezt műveli.
Persze a diszk firmware-je lehet tökéletesebb azon okból, hogy ismeri a diszk belső szerkezetét, viszont a memóriája limitáltabb, mint a központi RAM.
Elküldve: 2012. 01. 14. 12:28
Segítségeteket kérném abban, hogy egy winXP lehalás után újra telepitettem, de az egyik partíciót nem ismeri fel a rendszer. Elindítottam az Acronis Disk Directorát, de csak ezt látja. Nagyon sok adatom van rajta, hogyan lehetne visszahozni?Linkjeim
Szerkesztette: illusion 2012. 01. 14. 12:31 -kor
Elküldve: 2012. 01. 14. 13:16
Idézet: illusion - Dátum: 2012. 01. 14. 12:28
Segítségeteket kérném abban, hogy egy winXP lehalás után újra telepitettem, de az egyik partíciót nem ismeri fel a rendszer. Elindítottam az Acronis Disk Directorát, de csak ezt látja. Nagyon sok adatom van rajta, hogyan lehetne visszahozni?Linkjeim
Az oprendszer nem látja?
Betűjele sincs egyáltalán, vagy az van, csak az adatok nem (vagy nem jól, nem minden) látszódnak benne?
Ha lehalás után telepítetted újra, lehet, hogy a lehaláskor sérült a filerendszer, próbáld meg getdataback-kel, vagy az Acronisnak is van valami visszaállító eszköze, talán Easy Recovery a neve (Hiren's CD-n rajta volt régebben, de már rég használtam). Ezek nem írnak a hibás partícióra, hanem egy másik partícióra mentik, amit ki tudnak olvasni.
A lényeg, hogy ha rossz az a partíció, akkor ne írj rá már, ne használd, csak az adatokat próbáld visszaszerezni.
Tudom, eső után köpönyeg, de a fontos adatokat menteni kell.
Tanulni, tanulni, tanulni - mondta Lenin.
Menteni, menteni, menteni - mondta Lenin, ha rendszergazda lett volna

Elküldve: 2012. 01. 14. 15:28
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 01. 14. 13:16
Betűjele sincs egyáltalán, vagy az van, csak az adatok nem (vagy nem jól, nem minden) látszódnak benne?
Ha lehalás után telepítetted újra, lehet, hogy a lehaláskor sérült a filerendszer, próbáld meg getdataback-kel, vagy az Acronisnak is van valami visszaállító eszköze, talán Easy Recovery a neve (Hiren's CD-n rajta volt régebben, de már rég használtam). Ezek nem írnak a hibás partícióra, hanem egy másik partícióra mentik, amit ki tudnak olvasni.
A lényeg, hogy ha rossz az a partíció, akkor ne írj rá már, ne használd, csak az adatokat próbáld visszaszerezni.
Tudom, eső után köpönyeg, de a fontos adatokat menteni kell.
Tanulni, tanulni, tanulni - mondta Lenin.
Menteni, menteni, menteni - mondta Lenin, ha rendszergazda lett volna

Az oprendszer látja a partíciót, de üresnek, formázatlannak. Adatok, fájlok nem látszanak
Elküldve: 2012. 01. 14. 18:08
Idézet: illusion - Dátum: 2012. 01. 14. 15:28
Biztos jó partíciót nézel? Ilyenkor elképzelhető, hogy a betűjelek mások lesznek, mint telepítés előtt.
Nem hülyének nézni akarlak, csak jobb ötletem nincs.
Pontosan hogyan történt a telepítés? Ha nem törölted a partíciót telepítéskor, amin az adataid voltak, akkor meg kellene lenniük.
Ereszd rá a getdataback-et, hátha talál valamit.
Ui: most látom, hogy formázatlannak. Csak az üreset vettem észre előbb.
Valószínű az összeomláskor sérült.
Szerkesztette: Sparow2 2012. 01. 14. 18:10 -kor