Az 500 gigás seagate mentésének viszontagságai.
Ott tartottunk, hogy e nevezett darabot (
ST3500320AS Barracuda; LBA=976773168=465GB sata; P/N=9BX154 - 303; FW=SD15) minden előzmény nélkül egyik indításkor nem ismeri fel a bios, nem látja a rendszer. Újraindítások, kábeldugdosás, egyszer csak felismerszik (hurrá, biztos kábel vagy alaplapi vezérlő gond), de a vingyóz megfagy (pontosabban csak hosszan gondolkodik, mostmár tudom), amikor az egyik mappához hozzáakarok férni. Újraindítás megint, látja-nem látja-mappában lefagy: még párszor ismétlődik, aztán a vindóz már rögtön indulásnál megáll feketén. Szó mi szó, a lemezhozzáférés már egyre kétesebb. Másik gépben szintén rossz, tehát nem is a vezérlő rossz.
Dos-módban (miután gondolkodott) norton diskedittel belenéz, hogy mi a tök van. 0-ás szektort (MBR) hibátlanul hozza, meg a többit is, amit próbáltam. Még az OS boot-szektor előtt az egyik szektornál kiakad szintén hosszas malmozás után, de a többit megint viszi, FAT lánc is jó (valami 16 mega).
Szóval a lemez hozzáférhető - még valamennyire -, menteni kéne ami menthető, nagyja olvasható. Ehhez persze olyan progg kell, ami alacsony szinten fér hozzá a szektorokhoz, mint a Norton diskedit, de az régi volta miatt a méretet is csak 8G-ig kezeli (a korabeli CHS miatt), vagyis LBA szektor címzést nem tud. Meg tömeges másolást sem. A művelet egyfajta hdd-image jelleget öltene (ahogy a nagy adatmentők is csinálják).
Továbbá kell még egy szintén 465 Giga méretű hdd, amire át lehet pakolni a holmit. Lett egy külső usb-s pont ekkora méretű winyó, az is kölcsönbe, de sajnos valamiért csak 28 bit LBA-n belül lehet írni. Érdekes, hogy az olvasást 64 biten is végrehajtja hibátlan visszajelzéssel, de semmi adatot nem mozgat. Természetesen dos-módban a bios funkcióival (több géppel próbálva). Aztán a sebessége sem lett túl meggyőző, valami leggyorsabb 600 KByte/s környékit néztem, ezzel a 465 Gigát átvinni folyamatosan vagy 10 napig is eltart. Amúgy 1 kerek szektorral kevesebb a területe, mint a mentendő, de ez nagyon nem zavar, mivel a vége úgyis üres.
Nincs más lehetőség egy darabban leimidzselni a hdd-t (másikat meg juszt sem veszek), fel kell darabolni 80-120-160 Giga méretű vinyókra, ami akad kézhez és üres is. Kettő 137Gigás scsi is beszállt, az egyik is már halál tusáját vívja: üresjáratban ritmikusan dobálja a fejet, bios néha nem látja, magától leáll, stb. Ezeket leszámítva zökkenő mentesen írhatő és olvasható. Vicces lenne, ha menteni kéne a mentést. A végeredmény az lett, hogy 5 darabra kellett tördelni az imagét, ehhez is egy patás vinyót kölcsönözni kellett. Az 5-ik darabnak csupán 6 giga farkinca maradt - és még itt is van adat (lehet törölt, ezt nem tudni). Az össz adat terület amúgy 400 gigában maximalizálódna - ha nem lenne töredezve. A pata, sata, scsi lemezek egyébként hozzáférhetőek, de ezek is csak 32 biten belül (2 Tera max), ami elég. Illetve a 64 bites gépeken már biztos kezelhető a 48 vagy 64 bit is, de ez most nem érdekes.
A vinyó állapota maradt továbbra is az elsőre nem ismeri fel a bios, de többnyire 1 újraindítás után már megyen. Aztán az OS boot-nál dermed meg, mivel az OS első lépésben betölti a bios kiterjeszteséket és ráolvas a lemezre, márcsak a betűjel kiosztás végett is. Valójában nem az OS hibája (meg fújj vindóz), mert a lemez kiszolgáló rutinban áll meg, azon belül is a hdd time-outol sokára - bő 2 percet mértem mindig.
KEZDETÉT VESZI A MENTÉS. A szektoronkénti másolás még satán is kb 50 Kilobyte per másodperc sebességet ér el, ebbe belekezdeni sem érdemes. A legnagyobb 127 szektoros blokk lehet, ezzel már kijön 8-9 Megabyte/s sebesség, 100 Gigát kb 4-5 óra alatt vitt át. Kicsit messze van ugyan az UDMA133-tól, de mentéshez bőven élvezhető, meg ugye mégis csak 16 bites dos-módban vagyunk. De nem is ez az idő volt hosszú. Amikor a művelet hibás szektorral találkozott, leállt 2 percre gondolkozni majd többnyire "sector not found" hibát lökött, de néhány esetben szimplán "time out, drive not ready" is volt (vagyis időtúllépés, meghajtó nem üzemkész - az angolt nem ismerők kedvéért). Aztán ha túl sok hibás szektort gyűjtött össze vagy nagyon bados helyen kotort, akkor már tartósan meghajtó nem üzemkész állapotban maradt még a jó helyeken is és újraindításkori nem felismerést vont maga után. (mint ahogy pittti is említette a sok rossz szektor miatti regiszter csorgást).
Csak a ki- és bekapcsolással (plusz 1 reset) lehetett halotti álmából ismét felébreszteni, OS bootot újra megvárni, majd szektoronként mazsolázni. Így jópárszor kellett még ki-bekapcsolni, resetről nem is szólva. Az első fordulóban amúgy a scsi vezérlő hibával szállt el folyton - a lezáró ha nem is olvadt el, de jó meleg volt. Csere és megy tovább (lezáró tönkre ment?

).
Az olvasásokat mindig egy ECC/CRC ellenőrzés előzte meg, de ilyen hibát soha nem vágott ki. Vagyis, hogy a jó helyekről olvasott adat is ép-e kérdésre talán megnyugtató válasz. Az írásról már kevésbé mondható el, hogy visszaellenőrzött (de elhisszük neki, hogy jó). Volt olyan hibás terület, amit 1 szektoros olvasással ugyan nem talált meg, de nagyobb blokkban olvasva hozott róla adatot, aztán annak tartalma mindig más volt, mégse crc-zte ki.
HIBÁS SZEKTOROK (hexadecimálisan LBA-juk) - amiket nem lehet megtalálni (?):
3F00h - ez az első hibás a boot szektor előtt, MBR másolat utáni. Elvileg talán üres. (8G CHS formában: 1/1/1-es szektor, közvetlen utána az "RRaA ... 55AA" tanyázik)
Ezután a boot, FAT és főkatalógus csont nélkül jött (bár korábban a norton kiakadt egy helyen, de most lehet a blokk olvasás folytonossága segített).
200 Gigabyte-ig csönd és béke honolt. Aztán:
190DE5C4-5; 190DE604-5; 190DFA84-B; 190E51C4; 190E5D04-5; 190EE1C4-5; 190F5E44; 190F7A84; 190F7F84; 190F8004; 190F80C4; 190F8184; 190F8244; 190F8304; 190F83C4; 190F8884; 190F8A44; 190F8B04; 190F8BC4; 190F8C44 190F8E44; 190F91C4; 190F9244; 190F92C4; 190F9404-5; 190F9A44; 190F9C44; 190F9DC4; 190F9E84; 190F9F84; 190FA084-5; 190FA604-6; 190FB0C4-7; 190FC204; 190FC484-6; 190FCF84; 190FD084
Ez gyanúsan egyenletes/szimetrikus, hogy rögtön rá lehessen fogni a felületi sugaras karcot. Kb 64 megát fognak át. Viszont még egy érdekességük van: néhány kivételtől eltekintve a még olvasható ...3-as címek csupa 77h (w) tartalommal voltak feltöltve, és a már olvasható ...5 (vagy 6,7) címek pedig tiszta 0. Persze voltak kivételek is, de ez volt jellemző. Mintha a 77-00 átmenet megzavarná a szektor megtalálhatóságát. Más 77-egyéb adat átmeneteknél ez nem volt annyira gond. Aztán ahogy a terület túlhaladott a 77-00 kombókon ez a jelenség meg is szűnt. Természetesen a ..4-es szektorok tartalmát nem tudni mi volt. Az elrendezés meg talán a tárolt adat miatt lehet - ha tényleg a 77-00 volt a baja. Mintha a win-on-cd darabja lenne (64 megának kicsit sok), majd utánanézek.
Azt hittem ennyi volt, megúsztam, 261 gigánál jött a következő. Szerencsére ezek már nem voltak ilyen sokan aprók, viszont egybefüggőbbek. És megint a 4-es sorszámmal van a gond, pedig már nincs 77-00. 20ABE044-83; 20AD55C4-20AD5603
397,22 gigáig újabb fegyverszünet, ahol aztán majd ledobta a gépszíjat az agyam.
31A70ADB-31A91CEE és 31AEA2A3-31B0B4B6
Két teljesen egyforma méretű ~66,26 megás blokk egymástól 171,71 megás távolságra!!! Hogy a 66 megákon belül vannak-e még kisebb darabok nem tudom, egy-egy szektorra ráolvastam szúrópróba szerűen, de mint ugye írtam, a szektor vadászat elég sok ideig tart hibás területen - ki-be kapcsolgatással, újraindítással súlyosbítva.
Tehát van vesztett adat bőven. Ezzel még koránt sincs vége! A diribdarabokat majd vissza kell másolni összefüggően az új lemezre, ahonnan már OS-ből fájl rendszer szinten át lehet (kell) másolni egy megint másik vinyó(k)ra, hogy rendeződjenek, töredezettlenekké váljanak az adatok, biztosan hibátlan lehessen a filerendszer. Függően attól, hogy milyen adatokhoz tartozó terület ment tönkre, mert ha éppen egyik alkatalógus (almappa) leírása, akkor az egész tartalma elszállt.
Azt gyanítom, hogy ez a jellegű elhalálozás nem egyik indításról a másikra következett be, folyamatosan nőttek a bad sectorok, mígnem felismerhetetlenné vált a biosnak is - ahogy pittti is írta szinte egy az egyben megfelel. Esetleg kivédhető lett volna folyamatos ellenőrzéssel. Sajnos a vindóz koma nem túlzottan jeleskedik a diagnosztikai funkciókban. Scandisket kispórolták már belőle, checkdisk lement hibátlanul (korábban nem oly rég), de nem vagyok benne biztos, hogy a lemezfelületét is végigpásztázza-e normálisan.
Nem tudom sírjak vagy örüljek és mennyire dícséri a seagate strapabírását, hogy ennyiből megúsztam és nem kell félmillióér adatot menteni. Azt gondolni, mostanra már megtanultak merevlemezt készíteni (meg minden mást), de inkább fordított tendencia sejlik. Winyó pedig megy vissza garibaldi.
FIRMWARE FRISSíTÉS: sok perc alatt be is bootolt, felfrissült, érdemi változást nem hozott. Az adatok tényleg nem vesznek el (már ami eddig megmaradt).
A MENTÉS KÉPEI. Nagyon nem látványos. Tán annyi érdekesség, hogy a satára rögtönzött légterelő került, hogy jól aláfújhasson az elektronikának is. Mivel ez a befelé fordítottság nekem nem túl barátságos. A köztes szivacs is ki lett építve belőle erre az időre. Esélyt sem adva megsülésből adódó végkimerülésnek, mentés idejére bírja már ki. Képernyő sem túl beszédes: teker egy szektorszámláló és annyi.
Eredetileg úgy indult, felkötök 4 merevlemezt egyszerre, aztán jobb lett, ha csak az a kettő marad, amivel dolgozik, ne használódjon addig a többi.
Szerkesztette: Samuraj 2012. 08. 12. 23:34 -kor
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!