HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#3161 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 03. 02. 15:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 05:02

A genetikusok azt mondják, a sejtjeinkbe be van építve egy osztódás számláló és erről vezérelt az öregedés.
Jópár publikáció van arról, h van ahol ugyanígy oldották meg a termékek életciklus beállítását. És van ahol ez a számláló ehhez elégséges tudással, technológiával resetelhető.

Persze mikor mondok egy terméket és megkérdezem, hogy vajon meddig fog menni, akkor hallgatsz, mert fogalmad sincs róla, hogy mit hazudj. Főleg mert a monitorokvan is inverter, kondi megy el, amit elég nehéz digitális számlálóval megoldani, de van olyan alaplapom is, amin állásában felfúvódott a kondenzátor. Didyman el is mesélte, hogy azok ilyenek, nem kell meglepődni. Akkor beüzemelés nélkül is ketyeg az a számláló? Ugyanilyen lap beüzemelve miért megy még mind a mai napig? Aztán visszatértünk ugyanoda, jó lett volna-e ha a 6 évvel ezelőtt vásárolt laptopom 4x annyiba kerül, cserébe még nem konyul le benne az akku és örökké tudom használni? Miközben fillérért vehetek újat, nagyobb teljesítményűt. Kicsit egybites vagy, mindig ugyanazokat a köröket futjuk.
Make love not Wor.

#3162 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 15:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 07:02

Ha csupán egy lenne, az is egyel több, mint amennyi jó lenne.
De nem egy van. Ha ez előfordul jópár nyomtatónál és akku elektronikában, akkor ez már nem egyedi gazemberség.

Jaja, akkuban se legyen számláló és robbanjon a pofánkba. A másik legjobb, mikor gyakorlatban sem szopok be ilyeneket és ezer éves IDE vinyók mennek. Meg Gyulusnak amit emlegetek, a céges mikrók. Amit azok ott kaptak, nem egyszerű. Otthoni használat mellett kb. örökké fognak tartani. 10ezer pénzes egyszeri költségért.
Make love not Wor.

#3163 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 02. 15:25

Az. Gazemberség.
Meg a villanykörte. Az is gazemberség.
Meg a faszom se fog felállni örökké. Na, ez az igazi gazemberség.

Nyomtatónál azért van, már amelyikban van, hogy időnként vidd szervizbe. (Egyébként nekem ilyenem volt, amit egyszer példának említettél, az Epson Stylus SXakármi, már nincs meg pár éve, simán lehetett nullázni a szervíz számlálóját)

Akksiknál meg azért, mert öregednek a használattól. Egy Li-Ion akksi 500-1000 feltöltés-kisütést bír ki, aztán kampó.
Meg azokban elég sok energia is van, észnél kell lenni, hogyan működik. Volt már nem egy robbanós akksi, még robbanós sorozat is volt pár éve, valamelyik japán gyártónál, amiket kicseréltek. Valamelyik Linux hekkerrel volt is interjú, hogy kigyulladt a kecója, meg hogy mákja volt, mer' a laptop mellett ült, aztán csak a haja égett meg. Az szerinted se volna jó, ha laptopozás közben a pöcsödre folyna egy kis égő lítium, nem? Hát persze, hogy ott számolnak mindenfélét.

Egyébként meg ez nem a gyártók hibája. Hanem az embereké.
Vannak drágább és megbízhatóbb diszkek, amiket szerverekbe is vesznek. Csak a legtöbb ember inkább az olcsóbbat veszi. Erre van a kereslet. Mint a kínai cuccokra. Mindenki tudja, hogy szar, mégis kurva jól mennek a kínai boltok. Mert veszik.
Aztán van akinél akkora a spúr, hogy van ismerős, aki BKV bérlettel körbeutazza fél Bp-et, mert egyik boltban az olcsóbb 100 ft-tal, a másikban meg ez drágább 300 ft-tal, azt' mikor meg otthon összerakja és szív vele, akkor hívja a számtech boltos ismerősét segíteni, akitől nem vett semmit előtte.

Nu, ez a BIRODALMI DEMAGÓGIA.
Hagy döntse már el a júzer, h szervizeli, szervizelteti, vagy "simán csak" lehasználja a kütyüjét.
Ott pedig ahol veszély van, figyeljék a veszélyt jelző paramétereket.
Az jó, ha a kütyü kijelzi, h fogytán a festék, vagy esedékes valamilyen szervíztevékenység.
Az már gazemberség ha a készülék csak a felhasználók felé nem publikált és spec módon kiiktatható (nullázható) számláló segítségével használhatatlanná teszik (leállítják).

#3164 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 03. 02. 01:22

500 gigás barakutya? Már megse lepődünk. Amúgy a fazonnál is kis laptop szargét vinyók krepáltak be. Csak nem kellett volna felvásárolni azt a maxtort!

Nálam pedig sokkal inkább a WD-k hullottak, hm! Jelent valamit? Aligha... Kép
Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#3165 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 16:47

...a monitorokvan is inverter, kondi megy el, amit elég nehéz digitális számlálóval megoldani, de van olyan alaplapom is, amin állásában felfúvódott a kondenzátor. Didyman el is mesélte, hogy azok ilyenek, nem kell meglepődni.
Aha! Havernak nem olyan rég, tavaly ősszel a Samsung monitorjában kiment a táp, és jött ő is ezzel a számlálós, időzítős dumával, hm! Ráhagytam... Kép

#3166 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 15:47

Persze mikor mondok egy terméket és megkérdezem, hogy vajon meddig fog menni, akkor hallgatsz, mert fogalmad sincs róla, hogy mit hazudj. Főleg mert a monitorokvan is inverter, kondi megy el, amit elég nehéz digitális számlálóval megoldani, de van olyan alaplapom is, amin állásában felfúvódott a kondenzátor. Didyman el is mesélte, hogy azok ilyenek, nem kell meglepődni. Akkor beüzemelés nélkül is ketyeg az a számláló? Ugyanilyen lap beüzemelve miért megy még mind a mai napig? Aztán visszatértünk ugyanoda, jó lett volna-e ha a 6 évvel ezelőtt vásárolt laptopom 4x annyiba kerül, cserébe még nem konyul le benne az akku és örökké tudom használni? Miközben fillérért vehetek újat, nagyobb teljesítményűt. Kicsit egybites vagy, mindig ugyanazokat a köröket futjuk.

Sok módja van a ciklus méret beállításának. Egyik és a legjobban tettenérhető megoldás a számlálós. A másik az elektronikáknál általánosan használt a konstrukciósan beállított sebességű kondenzátor öregedés.
Mechanikai szerkezeteknél pedig valamely alkatrész üzemidőre való méretezése. Ilyen példul a konyhai kisgépeknél az önfelfaló hajtómű (alkatrész pótlási lehetőség nélkül és szerelhetetlen kivitellel).

#3167 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2014. 03. 02. 16:05

Nálam pedig sokkal inkább a WD-k hullottak, hm! Jelent valamit? Aligha... Kép

Egyszer valami szolgáltató pont a WD-t erőltette, hogy mert az jó, és abból is az X. Mondom, hogy passzpiros, nekem mindegy, van néha ami jobban hullik, aztán meg nem, adott odlogra meg sokszor az olcsóbbat vesszük, aztán van garancia, én nem aggódom. Valamit még erőlködött, hogy itten Neki több 100 darabra van rálátása és az különben is jó és kész, én meg már nem erőltettem volna, hogy abban a hónapban 16ezer darab vinyót üzemeltünk be, így hellyel-közzel tán nekem is.
Make love not Wor.

#3168 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 16:14

Sok módja van a ciklus méret beállításának. Egyik és a legjobban tettenérhető megoldás a számlálós. A másik az elektronikáknál általánosan használt a konstrukciósan beállított sebességű kondenzátor öregedés.

Konkrétabb példa van rá? Egy merevlemeznek hány órát kellene üzemelnie? Egy R51es laptopnak? Egy L300asnak? Egy Acer AL1716 monitornak? Vagy ha ennyire jól meg bírják oldani, akkor kb. azonos körülmények közt ugyanannak a garnitúrának miért 2-8-X év a működési ideje?
Make love not Wor.

#3169 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 16:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 17:20

Egyszer valami szolgáltató pont a WD-t erőltette, hogy mert az jó, és abból is az X. Mondom, hogy passzpiros, nekem mindegy, van néha ami jobban hullik, aztán meg nem, adott odlogra meg sokszor az olcsóbbat vesszük, aztán van garancia, én nem aggódom. Valamit még erőlködött, hogy itten Neki több 100 darabra van rálátása és az különben is jó és kész, én meg már nem erőltettem volna, hogy abban a hónapban 16ezer darab vinyót üzemeltünk be, így hellyel-közzel tán nekem is.

Hahahaha! Kép

#3170 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 15:49

Jaja, akkuban se legyen számláló és robbanjon a pofánkba. A másik legjobb, mikor gyakorlatban sem szopok be ilyeneket és ezer éves IDE vinyók mennek. Meg Gyulusnak amit emlegetek, a céges mikrók. Amit azok ott kaptak, nem egyszerű. Otthoni használat mellett kb. örökké fognak tartani. 10ezer pénzes egyszeri költségért.

Ja, bazdmeg, egyik melóhelyen az egyik kolléga poénból tüzet csinált benne.
De úgy, hogy kiégett a lemez a sütő tetején. Ami a kaja fölött van.
Lakatos műhely is volt a cégben, fogtak egy darab lemezt, popszegeccsel odafogatták a lyuk elé, aztán úgy használták tovább :D

#3171 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 02. 16:04

Nu, ez a BIRODALMI DEMAGÓGIA.
Hagy döntse már el a júzer, h szervizeli, szervizelteti, vagy "simán csak" lehasználja a kütyüjét.
Ott pedig ahol veszély van, figyeljék a veszélyt jelző paramétereket.
Az jó, ha a kütyü kijelzi, h fogytán a festék, vagy esedékes valamilyen szervíztevékenység.
Az már gazemberség ha a készülék csak a felhasználók felé nem publikált és spec módon kiiktatható (nullázható) számláló segítségével használhatatlanná teszik (leállítják).

Mér' gazemberség?
Ennyi használat után a gyártó szerint szervizelni kell.
Márkás autókban is van ilyen, egyszercsak világít a lámpa, hogy vidd szervizbe.
Ha nem tetszik, ne olyat vegyél.

#3172 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:16

Mechanikai szerkezeteknél pedig valamely alkatrész üzemidőre való méretezése. Ilyen példul a konyhai kisgépeknél az önfelfaló hajtómű (alkatrész pótlási lehetőség nélkül és szerelhetetlen kivitellel).

Akkor vegyél olyat, ami sokáig tart.
Aztán csődbe megy a gaz gyártó, aki direkt csökkenti az élettartamot, mert az ember szereti a jobbat venni a pénzéért.

Konyhai kisgép?
Vagy 10 éve vettem mutternak egy kis keverőgépet. Valami legegyszerűbb, gagyi kis semmit, nem is tudom mi a neve. Azóta is megvan neki, pedig rendszeresen sütöget tortákat meg süteményeket, szinte minden hétvégén, mert ismerősöknek, rokonoknak is süt.

#3173 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 16:20

HÁHÁHÁ :D

#3174 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 02. 16:21

Konkrétabb példa van rá? Egy merevlemeznek hány órát kellene üzemelnie? Egy R51es laptopnak? Egy L300asnak? Egy Acer AL1716 monitornak? Vagy ha ennyire jól meg bírják oldani, akkor kb. azonos körülmények közt ugyanannak a garnitúrának miért 2-8-X év a működési ideje?

Amelyik 8 évig megy, abba biztos rossz minőségű számlálót építettek.
Mer' nem csak a HDD gyártók, meg a tévégyártók, meg a villanykörte gyártók rontják le a termékeitket, hanem a számlálógyártók is.
Titkos számlálót építenek a számlálóba, aztán ha lejár az ideje, akkor nem számlál tovább.

#3175 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:24

Ehhez képest mostanában mintha nem volna kondenzátor hibás alaplap.
Egy időben kurva sok volt, most meg nem is hallok ilyet.

#3176 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 17:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 02. 17:24

Ehhez képest mostanában mintha nem volna kondenzátor hibás alaplap.
Egy időben kurva sok volt, most meg nem is hallok ilyet.

Akadni akad, csak kifogytak az Abit occsó alaplapok, meg esetleg a gyártók is rájöttek, hogy júzer erre is figyel. Ezért is használtam sokáig Intel lapot, annál nem sok hiba volt, hogy noname kondikkal szerelték és pont addig bírta. Guga sem értette, sokszor csak fújta, hogy a táptól púposodik, aztán ajánlott helyette valami egyéb lófasz tápot :-)

Csak ezt a nyüves számlálót nem akarja deklarálni, hogy mégis mennyi? Vagy mi lenne az elvárható? És Neki miért fáj, ha leszarom a számlálót, mert sokkal nagyobb számnál döglik ki a cucc, mint amit elvárok tőle?
Make love not Wor.

#3177 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 20:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 02. 18:21

Ebben a gépben nekem egy 200-gigás, 2002-es gyártású Maxtor a rendszervinyó... Kép

#3178 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 22:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 02. 17:21

Pffff, ezekben a mai számlálókban sem lehet megbízni. Bezzeg régen ez is pontos volt, abban még vót anyag.
Make love not Wor.

#3179 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 02. 23:42

vinyósat inkább ideírom
Korábban mi is fanoltuk a seagate-et. Ez volt első XT-ben mfm, utána 386-sban 500megás. Mindet működően passzoltam el. Mfm-ben volt olyan, hogy ott ugye a fejet nem elektromágnes mozgatta, hanem orsóra tekert lemez-szalag, na ez egyszer elszakadt és cseréltem: úgy frankón szobában kinyitva a burkolatot, tisztességesen ahogy kell. Ez még 20megás volt, lett is rajta néhány 10/100KB bad sector, formázta állónap.
A gigás korszakban a quantum ST tűzlabdák bad sectorosodtak, WD kaviárok szintén. Ezekkel vittem vissza gariba folyton vagy 4 menetben is. Seagate medalist, U4, U8 jónak tűnt. Medalist eddig érthetetlen tisztázatlan körülmények között pusztult, azóta az U-sok is meg-megdöglenek. Legutóbb olyan volt az egyik U4-nek, hogy néha kattogós szerűen viselkedik, de azért be-beindul és megy. Másik U-ra meg felment a win+progik feltelepültek félnapos munkával, aztán egyik ujraindulásnál örökre elnémult. Volt még 400megás kicsi is 486-os hobbigéphez, megöregedett az is. Előbb csak olvashatatlan fájlok -> bad sectorok szaporodása mellett, nem volt értelme tovább kínozni, ment a levesbe.
Viszont a szkázik nagyon bírják, szószerint nyúzható, akár quantum, akár seagate, igaz melegszenek is (10K rpm), célszerű hűteni. Még a bad sector se zavarja őket, némelyiken van itt-ott (aztán lehet a low format el is tüntetné őket vagy majd házi tesztek végzek rajtuk). Szkázi IBM viszont pusztul, 9 gigásból több is volt.
Ugye 500G-s barracudával is pórul jártam. Pedig ami igazán fontos, vigyázok rá, mégse használ. Amit meg nem sajnálok, nyúzom, sehogy se akar megdögleni.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#3180 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 03. 00:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2014. 03. 02. 23:42

vinyósat inkább ideírom
Korábban mi is fanoltuk a seagate-et. Ez volt első XT-ben mfm, utána 386-sban 500megás. Mindet működően passzoltam el. Mfm-ben volt olyan, hogy ott ugye a fejet nem elektromágnes mozgatta, hanem orsóra tekert lemez-szalag, na ez egyszer elszakadt és cseréltem: úgy frankón szobában kinyitva a burkolatot, tisztességesen ahogy kell. Ez még 20megás volt, lett is rajta néhány 10/100KB bad sector, formázta állónap.
A gigás korszakban a quantum ST tűzlabdák bad sectorosodtak,

Meg amelyiknek az aljáról lepukkant a chip. Caviarral nem volt több nyűg, mint bármivel. Akkor már PC boltban melóztam, ott is összevissza jöttek gariban, semmi mérhető statisztika nem volt benne. Néha valamire azt hittem, hogy húúú, de csak azért mert 2-3-X éve az volt az olcsó sztár és abból adtak el sokat. Következő 5 hónapban más lekörözte.

MFM-et én is nyitottam ki, sőt, ki akartam csinálni és pár hetet tető nélkül ment a gépem tetején :-)

SCSIból viszont az első pár körös made in Hungary az veszettül döglött. No meg mindig Fujit használtunk, az kajak cucc volt. Nem embernek való, legfeljebb a csöcsösnek.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 157
  • 158
  • 159
  • 160
  • 161
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.