HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 14. 12:25

az hogy én a linux 1.1 (kamion) rendszer alatt szeretném belőni a netet. Ha rosz topicot választottam akkor bocs de én abszolut kezdő vagyok és még nem is merem itt magam.

#162 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 14. 12:28

idézet:
Ezt írta Öregszem:
Úgy látom, howto-k vannak rajta.
Továbblépés: el kell olvasni.

(Mi köze ennek a kamionhoz?)
[/quote]

ja és amugy elolvastam csak pl olyan kezdő vagyok hogy nemtudom hogy az uhu deb vagy rpm alaku vagy a tar.gz (ugye ez a linuxféle tömörítés mint pl: rar) telepítési metódust alkalmazzam.

#163 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 14. 17:45

idézet:
Ezt írta alonso123:

ja és amugy elolvastam csak pl olyan kezdő vagyok hogy nemtudom hogy az uhu deb vagy rpm alaku vagy a tar.gz (ugye ez a linuxféle tömörítés mint pl: rar) telepítési metódust alkalmazzam.
[/quote]

Szia!

Nos az UHU elvileg deb alapú, mert úgy döntöttek a fejlesztők, hogy a Debian irányvonalán haladnak tovább a fejlesztéssel (ha tévednék, akkor javítsatok ki). Ettől függetlenül legjobb tudomásom szerint az rpm-et is használhatod, mert olyan csomagkezelő is van az UHU-ban. De szerintem a .deb-bel jobban jársz, de a legjobb a .uhu :D. A tar.gz-ben pedig igazad van, mert tényleg egy tömörítést jelent. Azonban itt a forrását fogod megtalálni az adott programnak, ennek az az előnye, hogy a gépedre optimalizálva lesz felrakva a program, azonban sajnos forrásból nehezebb felrakni a programokat (függőségek miatt).
Remélem, hogy tudtam segíteni és nem mondtam nagy hülyeségeket.
üdv.: Zsömbi

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470
OS Windows Vista Home Premium

#164 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 14. 18:31

szia a forrásból próbáltam meg felrakni. Ezt az eljárást követve.:
METHOD C: TAR PACKAGE (*.tar.gz)

If you have obtained the driver package in tar format:
1. extract the package with "tar -xzf driverloader-{version}.tar.gz"

2. change to the package directory with "cd driverloader-{version}"

3. run "make install" from the top of the package directory.

4. run "dldrconfig" to complete the installation and configure your device.

(Alternatively to this whole procedure you may generate RPMS from the tar
package using rpmbuild -ta driverloader-{version}.tar.gz")

Nállam a 4. pontig minden ok de amikor futtatom a a dldrconfigot akkor ezt irja ki:

Linuxant DriverLoader for Wireless LAN devices, version 1.64

No pre-built modules for: unknown-unknown linux-2.4.24-7 i686-SMP

Trying to automatically build the driver modules...
(this requires a C compiler and proper kernel sources to be installed)

Where is the linux source build directory that matches your running kernel?
[/lib/modules/2.4.24-7/build]

ha jol értem valami kernel rész szükséges. De nem tudom hogy mit kellene csinálnom kérlek segítsetek mert fogalmam sincs hogy mit csináljak

#165 Felhasználó inaktív   Zsömbi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 14. 23:18

idézet:
Ezt írta alonso123:
szia a forrásból próbáltam meg felrakni. Ezt az eljárást követve.:
METHOD C: TAR PACKAGE (*.tar.gz)

If you have obtained the driver package in tar format:
1. extract the package with "tar -xzf driverloader-{version}.tar.gz"

2. change to the package directory with "cd driverloader-{version}"

3. run "make install" from the top of the package directory.

4. run "dldrconfig" to complete the installation and configure your device.

(Alternatively to this whole procedure you may generate RPMS from the tar
package using rpmbuild -ta driverloader-{version}.tar.gz")

Nállam a 4. pontig minden ok de amikor futtatom a a dldrconfigot akkor ezt irja ki:

Linuxant DriverLoader for Wireless LAN devices, version 1.64

No pre-built modules for: unknown-unknown linux-2.4.24-7 i686-SMP

Trying to automatically build the driver modules...
(this requires a C compiler and proper kernel sources to be installed)

Where is the linux source build directory that matches your running kernel?
[/lib/modules/2.4.24-7/build]

ha jol értem valami kernel rész szükséges. De nem tudom hogy mit kellene csinálnom kérlek segítsetek mert fogalmam sincs hogy mit csináljak
[/quote]

Szia!

Nos ha jól látom, akkor szerintem előbb egy új kernelt kellene forgatnod ahhoz, hogy fel tudd telepíteni a WLan-os cuccot. Lehetőleg a legújabb stabil kernelt forgasd le. Ha még nem fordítottál kernelt, akkor a következő oldalakon szerintem találsz hozzá segítséget:
[url="http://"http://www.hup.hu"]Hungarian Unix Portal[/url]
[url="http://"http://www.linuxforum.hu"]LinuxFórum[/url]
[url="http://"http://www.gyik.com"]Gyik.com[/url]

Ha mégsem menne, akkor keress rá pl. a [url="http://"http://www.google.co.hu"]Google-n[/url] a Szabi Linux oldalára. Ott egész jó kis HowTo-k vannak magyarul.

Sok sikert!
üdv.: Zsömbi

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553 .:. Mobile AMD Turion64 X2 RM70 2.0 GHz .:. 3072 MByte DDR2 PC5300 .:. 320 GByte 5400 rpm SATA .:. ATi Mobility Radeon HD3470
OS Windows Vista Home Premium

#166 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 15. 16:16

No felraktam. Igaz csak virtuális gépre az 1.0 után.Tapasztalatok. Nekem nagyon könnyű volt telepíteni.Mivel Suse 9 alatt épp a plusz karakterek, rájöttem, hogy nem pc104-es bill kell, beállítottam a vezérlőpulton. Megkerestem UHU alatt, és itt nincs billentyűzetállítási lehetőség, legalábbis nem találtam desktopon. A másik dolog. Az alapból felajánlott 2,1 Giga telepítéshez elég volt az első CD.A a vesszőparipám, a blackdown java plugin alapból benne van, bár konqueror-nál be kell állítani az útvonalat, ezt még nem találtam meg. Sokkal több minden van belepakolva, mint az 1.0-ás-ba. Nagyon aranyos kis linux, gratuláloka fejlesztőknek. :) Röviden ennyi egyelőre...

Üdv:
Zoli, akinek eddig a legjobb desktop az RH 7.2 volt...:, most Suse 8.2 alól írom ezeket a sorokat.
"Légy szerény mint én..."

#167 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 15. 20:04

idézet:
Ezt írta Zsömbi:

Szia!

akkor a következő oldalakon szerintem találsz hozzá segítséget:
[url="http://"http://www.hup.hu"]Hungarian Unix Portal[/url]
[url="http://"http://www.linuxforum.hu"]LinuxFórum[/url]
[url="http://"http://www.gyik.com"]Gyik.com[/url]

Ha mégsem menne, akkor keress rá pl. a [url="http://"http://www.google.co.hu"]Google-n[/url] a Szabi Linux oldalára. Ott egész jó kis HowTo-k vannak magyarul.

Sok sikert!
[/quote]

a gyik.com-on kivül a többit mind ismerem és olvasom is szorgalmasan :cool:
De Valami kicsit részletesebbet nem tudnál adni? Melyik kernelt? most valami 2.4.2* van ezt ki kellene cserélni valami2.6.*** ra attól működne? Nem megy attól gajra az egész?

#168 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 16. 18:58

Egy kis gondom lenne: illetve nem nekem, hanem tesóméknak (az én gépem ugyanis tud CD-ről butulni). Szal' az ő gépük viszont nem nagyon bootol CD-ről, és úgy kéne föltenni az UHU 1.1.1 Kamiont. Nehezítő körülmény, hogy egy NTFS partíció van a winyón, és azt ugye a grub nem támogatja. Ezért a .img-t kiírtam rawwritewin-el floppy-ra, és a bzImage-t rámásoltam egy másik lemezre. Mert ugye a .img-vel ha indítom a gépet, akkor bármilyen király is, nem lehet telepíteni az UHU-t. Csak a telepítős elsődleges partícióról, memteszt, grub config érhető el vele. Ezért kiírt uhu cd /boot könyvtárából szedett bzImage-t raktam a 2. floppy-ra. Ezután bebutul a gép 1. floppy-ról, a .img segítségével. Ezután kernel-nek megadom a kernel (fd0)/bzImage paranccsal a 2. floppy-n lévő bzImage-t. Floppycsere után fél óráig rángatja a kisfloppy olvasófejét, majd visszaadja a grub parancssorát, amihez a "c" gombbal jutottam el. initrd-t nem adok meg, mert RAMDISZK gondolom itt még mindegy. grub-ban boot parancs, majd kér egy újraindítást, és ott vagyok, ahol a part szakad. Hogy a jó büdös !+/!%%/! lehet föltenni olyan gépre, ami nem bootol cd-ről? Valaki pls. hlp., hogy mit csináljak, mert lassan becsavarodok! Netről Frissítés/fölrakás kilőve, mert tesómék modemesek... És egyáltalán hogyan adhatták már ki így az 1.0-át és azóta minden rc-t és a final 1.1-et is, hogy ezt nem csinálták meg nemhogy normálisan, hanem sehogyan sem? Hogyan? Na mind1, akinek van vmi. 5lete, az pls. ne kíméljen.

Thx ésüdv: Bepe

#169 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 18. 13:11

[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=16996&ido=3"]Elkészült az UHU Linux 1.0 első kiadásra jelölt változata[/url]

Na, a hír hallatán kedvet kaptam kipróbálni! ;)

Tegnap letöltöttem, már kint is van egy CD-RW-n, most éppen helyet csinálok neki az XP mellett (zakatol a Drive Image 2002).

Egyenlőre az az érzésem, hogy egy pár nap horror vár rám, rengeteg utánolvasással, hiba keresgetéssel, txt-s konfigurációs file szerkesztgetéssel, mire egyáltalán futni fog a hardware része a dolognak. Nulla vagyok Linuxban, tudásom odáig terjed, hogy leírás alapján nagy nehezen sikerült a procmailt és a spamassassin-t belőni a Unixos postaládámban (pop3-mal olvasom).
Kiváncsi vagyok, hogy olyan alap dolgok, mint a Standby, Hibernate, Nyomtató, Szkenner, NTFS partíciók fognak-e, és hogy mennyi munka után működni.

A programokról már jobb nem is beszélni, látom, hogy downgradelnem kell Office 2000-re (Wine alatt úgy látom nem megy az Office XP), Explorer 5.5-re. Olyan dolgokat nem tudom, be lehet-e izzítani ezen az UHU Linuxon, mint az S45 telefon szinkronizálása infrán keresztül Outlookkal, 777sms.hu Java kompatibilitás, MobiMouse fordító program, FinePrint, Sikító titkárnő, Psion PsiWin... meglássuk, mire elég a Wine. Vagy vannak ezeknek Linuxos verziói?

Ha valakinek van hozzá ötlete, tapasztalata, írjon feltétlen!

#170 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 18. 13:46

idézet:
Ezt írta olee:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=16996&ido=3"]Elkészült az UHU Linux 1.0 első kiadásra jelölt változata[/url]

Na, a hír hallatán kedvet kaptam kipróbálni! ;)

Tegnap letöltöttem, már kint is van egy CD-RW-n, most éppen helyet csinálok neki az XP mellett (zakatol a Drive Image 2002).

Egyenlőre az az érzésem, hogy egy pár nap horror vár rám, rengeteg utánolvasással, hiba keresgetéssel, txt-s konfigurációs file szerkesztgetéssel, mire egyáltalán futni fog a hardware része a dolognak. Nulla vagyok Linuxban, tudásom odáig terjed, hogy leírás alapján nagy nehezen sikerült a procmailt és a spamassassin-t belőni a Unixos postaládámban (pop3-mal olvasom).
Kiváncsi vagyok, hogy olyan alap dolgok, mint a Standby, Hibernate, Nyomtató, Szkenner, NTFS partíciók fognak-e, és hogy mennyi munka után működni.

A programokról már jobb nem is beszélni, látom, hogy downgradelnem kell Office 2000-re (Wine alatt úgy látom nem megy az Office XP), Explorer 5.5-re. Olyan dolgokat nem tudom, be lehet-e izzítani ezen az UHU Linuxon, mint az S45 telefon szinkronizálása infrán keresztül Outlookkal, 777sms.hu Java kompatibilitás, MobiMouse fordító program, FinePrint, Sikító titkárnő, Psion PsiWin... meglássuk, mire elég a Wine. Vagy vannak ezeknek Linuxos verziói?

Ha valakinek van hozzá ötlete, tapasztalata, írjon feltétlen!
[/quote]

Bar konkretan UHU-s tapasztalatom nincs, es valoszinuleg nem is lesz, de:

nyomtatora es scannerre nagy az esely, h fog majd mukodni. Elobbi eseten egy cups nevezetu programnal kell keresgeljel, utobbinal pedig sane. mindez hallomason alapul, sajnos meg sose volt se scannerem, se nyomtatom (;

NTFS majdnem biztos, h nem fog menni, lebalabbis az XP fele NTFS. Tudtommal az NT, sot talan meg a 2k fele NTFS mukodik, mindez ugy ahogy, de a kernelben experimentalkent van aposztrofalva.

Standby es Hibernate nem tudom, h milyen allapotban leledzik mostansag. Ami aggodalomra ad okot, h nemregiben a 2.5-os devel kernel changelogjaban olvastam, h dolgoznak rajta, ez pedig nem sok jora enged kovetkeztetni.
Megjegyzem az NT volt az utolso win, amit hasznaltam, valamint regi AT gepem van, ahol standby es tsai meg nem jatszanak, tehat remenykedhetsz, h tevedek (;

MS Office kivaltasara szerintem az OpenOffice.org a megfelelo eszkoz. Telefon szinkronizalast nem tudom h hogyan gondoltad, Outlook nincsen Linuxra (; Evolution esetleg, ami szines szagos grafikus levelezesre es miegyebre valo program. Elmondasok szerint a 777sms mukodik Mozillaval. A tobbirol sajnos meg nem hallottam (; Masik topikban NEUROFiRE emlitett hasznos linkeket...

UHU linux egyebkent tudomasom szerint elegge 'felhasznalobarat', szoval lehet, h a txt-s konfigolast tobbnyire el tudod kerulni (; persz... az adja meg az egesznek a savat-borsat (;

szoval... vajmi keves erdemi informacio utan sok sikert kivanok (;

udv,
sz

[ 2002. augusztus 18.: sz szerkesztette a hozzászólást ]

#171 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 18. 17:51

Köszi, éppen fut a telepítő. ;)

Azon csodálkozom, hogy különösebb gond nélkül a Partition Magic 7.0 rendberakta a vinyót. Azért az vicces, hogy az UHU linux oldalán a PM-et ajánlják particionálásra, ami azért nem egy olcsó szoftver... mindegy, erre a próbaverzió is jó volt.

Különben sok okom nincs áttérni Linuxra, az XP tökéletesen működik (gyors, stabil, minden progi jól fut rajta), csak érdekel ez a Linux dolog.

Az NT 4.0 NTFS 4.0-t, a w2k (NT 5.0) NTFS 5.0-t, az XP (5.1) NTFS 5.1-et használ. Lefelé kompatibilisek, felfelé sajna nem, így a programok sem tudják kezelni.

Na, harjázok, eddig semmit nem kellett beállítani ebben a telepítőben, úgyhogy király!

#172 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 18. 19:59

idézet:
Ezt írta olee:
Azért az vicces, hogy az UHU linux oldalán a PM-et ajánlják particionálásra, ami azért nem egy olcsó szoftver... mindegy, erre a próbaverzió is jó volt.
[/quote]

Ennek is meg van az oka sztm. Legtobben, akik UHU-val kezdenek, vagy valamelyik Windows felol 'erkeznek', vagy valamelyik free unix felol. Ha nincs egy fölös mondjuk 2GBos particiojuk, akkor ott bizony atmeretezesre/mozgatasra van szukseg. Ilyet pedig tudtommal csak a PM tud. Tovabbi elony, h lehetnek sokan olyan, akik csak halovanyan sejtik, mi az a particionalas, nekik kulcsfontossagu a PM szinesszagos felulete, egy fdiskkel vagy leszarmazottaival meghalnanak. Ettol persze a PM ugyanugy penzes marad, megpedig nem kevesse penzes, mitobb nem is nyilt forraskodu, stb, szoval valahol tenyleg visszassag van a dologban.

idézet:

Különben sok okom nincs áttérni Linuxra, az XP tökéletesen működik (gyors, stabil, minden progi jól fut rajta), csak érdekel ez a Linux dolog.
[/quote]

Tan csak nem a kihivas? (;
Ebben a 'szakmaban' vagy iparban vagy erdeklodesi korben - nevezze mindenki annak, aminek akarja - sztm azert a megfeleloen szeles latkorhoz hozzatartozik valamilyn Linux tobbe-kevesbe ismerete. En mar 'sajnos' atestem a lo tulso oldalara (;

Install hogy vegzodott? [Mar ha vegzet ert egyaltalan <;]

udv,
sz

#173 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 12:01

A vga kártyámmal nem bírt el a telepítő... Ati Radeon VE. Ati Radeonnak ismerte fel. Valamiért a 1152x768@75Hz-et valahogy sehogy sem lehet beállítani, pontosabban semmit, kivéve a default 640x480-at (21"-es monitoron azért elég vicces). Real time nem is rudtam váltani, csak új boot esetén változtatott. Most éppen nem is indul el, úgyhogy újra fölrakom, jobbat nem tudok.

Igazad van, azért egy linux ismerete hozzátartozik a kultúrához. Na, meg hasznos lenne, ha egy kicsit többet is értenék a Unix-hoz, mint Pine, Pico, Midnight Commander, ...

#174 Felhasználó inaktív   Hory 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 13:35

NTFS 5.1 -et mar a 2.4.18-es kernel is olvasta. Az iras valoban csak a 4.0-asra megy, arra is ugy, hogy chkdsk-zni kell utana windows-bol.

Az uhu-t meg hagyd a francba, ha linuxal akarsz ismerkedni. Meg egyebkent is. Egy kiherelt debian.
Mandrake javallott erosen kezdoknek, az all legkozelebb a windowshoz.

#175 Felhasználó inaktív   Hory 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 13:39

En most 3 evnyi debian-ozas utan a gentoo-val szemezgetek, de meg nem vagyok teljesen meggyozodve rola, hogy -nekem- az a legjobb.

#176 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 14:00

idézet:
Ezt írta Hory:
NTFS 5.1 -et mar a 2.4.18-es kernel is olvasta. Az iras valoban csak a 4.0-asra megy, arra is ugy, hogy chkdsk-zni kell utana windows-bol.

Az uhu-t meg hagyd a francba, ha linuxal akarsz ismerkedni. Meg egyebkent is. Egy kiherelt debian.
Mandrake javallott erosen kezdoknek, az all legkozelebb a windowshoz.
[/quote]

Nem akarok flame -zni, de az Uhu szerintem jól sikerült. Jelenleg Mandrake -t használok (elég régóta), de ha most kezdenék, tuti az Uhu -t választanám. Nem csak azért, mert magyar, hanem azért, mert jó.
A kiherélt debiánról pedig csak annyit: a csomagkezelőjén kivül nem sok köze van a debian -hoz. Hogy sajnos, vagy szerencsére, azt majd az idő, és a felhasználók eldöntik. De nagyon sok olyan dolog van benne, amit jónak látok egy kezdő szempotjából... és nem csak kezdőknek...
Szerintem desktop rendszerre ideális...

Ha valamit nem próbáltál ki, vagy nem nézel utána... legalább annyi becsület legyen benned, hogy ne szidd... mások szava alapján könnyű itélkezni... csak nem helyes...

Részemről a vitának ez a része lezárva...

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#177 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 15:02

És még valami...
Ha már rögtön a hibákat mondjátok, csak szerényen megkérdem: a bugreportot megcsináltátok már? Azaz a fejlesztőknek jeleztétek már a gondokat normálisan?
Mert valamiről beszélni a nagyvilágba lehet, csak éppen nem sok haszna van. Pláne ha a felhasználók arra sem képesek, hogy a felmerülő hibákat rendesen elmondják. Én, mint programfejlesztő rühellem az ilyet, bár lehet, hogy velem van a baj.
Szal, ha valami gond van vele, nem müxik, stb., vegyetek már annyi erőt magatokon, hogy a szabályoknak megfelelően jelzitek nekik.
Az Uhu -sok pedig jó munkát végeztek. Sokat dolgoztak vele, de ez meg is látszik rajta. És ez nem csak az én véleményem.
Amúgy asszem a Radeonhoz van bináris driver, de nem biztos... sosem volt olyan kártyám... utána kellene nézni...
És egy rendszer nem azért jó, mert hasonlít a vindózhoz.. elég sok oprendszert használtam eddig (pl. Linux, Os/2, Novell, stb.), és egyik sem azért teccett, mert vindóz-kineztű volt, hanem azért, mert jól használható...

Szal, tessék kipróbálni, ha nem müxik valami, akkor azt jelezni a fejlesztőknek, és tenni azért, hogy a rendszer jól menjen... :)
De semmiképpen sem szidni a nagyvilágba...
Könnyű előítélettel véleményt mondani róla, csak mert magyar... :(

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#178 Felhasználó inaktív   Hory 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 16:04

Errol csak annyit, hogy olvasd el a gentoo.org -on, hogy miert csinaltak azt a disztribet, es ra fogsz jonni, hogy miert nem szeretem az n+1 -ediket.

Kép

Ugyanaz, mint az elozo n. Ennek nem sok ertelme van igy. Es n mostanra mar egy igen nagy szam.
Engem ez annyiban zavar, hogy egyre tobb a disztrib-specifikus nyug mindenfele. Azokkal meg a maradek n disztrib tulajdonosa nem sokra vagy inkabb semmire sem megy.
Egy disztribet megcsinalni iszonyat munka. Nem nehez, csak bazinagy munka. A debianban unstable ebben a pillanatban 10569 csomagot tartalmaz. Szerinted hosszu tavon mire lesz kepes az uhu?

Na mindegy. Reszemrol is lezarva a vita. Mindenki hasznaljon, amit akar. En tudok angolul, nekem sokkallta jobb egy normalis, nemzetkozi szinten elterjedt rendszer. Az allamigazgatasban viszont valszeg csak az uhu rughat labdaba.

#179 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 19. 16:17

idézet:
Ezt írta Hory:
Errol csak annyit, hogy olvasd el a gentoo.org -on, hogy miert csinaltak azt a disztribet, es ra fogsz jonni, hogy miert nem szeretem az n+1 -ediket.

Kép

Ugyanaz, mint az elozo n. Ennek nem sok ertelme van igy. Es n mostanra mar egy igen nagy szam.
Engem ez annyiban zavar, hogy egyre tobb a disztrib-specifikus nyug mindenfele. Azokkal meg a maradek n disztrib tulajdonosa nem sokra vagy inkabb semmire sem megy.
Egy disztribet megcsinalni iszonyat munka. Nem nehez, csak bazinagy munka. A debianban unstable ebben a pillanatban 10569 csomagot tartalmaz. Szerinted hosszu tavon mire lesz kepes az uhu?

Na mindegy. Reszemrol is lezarva a vita. Mindenki hasznaljon, amit akar. En tudok angolul, nekem sokkallta jobb egy normalis, nemzetkozi szinten elterjedt rendszer. Az allamigazgatasban viszont valszeg csak az uhu rughat labdaba.
[/quote]

Amúgy bizonyos értelemben igazat is adok neked...
Sok a felesleges Linux... de úgy is lehet nézni,. hogy sok olyan van, amely valamilyen spciális igényt elégít ki. Esetünkben azt, hogy minél jobban támogassa a helyi, magyar viszonyokat.
Amúgy sajna ez az össze-visszaság nem csak a Linux-disztribeknél van... nézd meg az ablakkezelőket... :(
Nem tudok (szerintem nem is lehet) alájuk normális programokat írni, mert szinte mindegyik másként müxik... pl. sokat szívnak ezzel az MPlayer -esek... na meg én is... :(
Bár már eljutottam oda, hogy kiválasztottam a Gtk -t, azzal fejlesztek, és mindenki használja a programokat úgy, ahogy tudja... többet nem tehetek.
És pl. teccik az Uhu -ban, hogy kiválasztottak egy remek ablakzekelőt (a Gnome -t), a magyar Gnome csapattal együtt teljesen lefordították magyarra, és azt használják. Nem az van, hogy jaj, ez müxik KDE alatt, Gnome alatt talán, blackbox alatt pedig nem... :(
Amúgy amit leírtál... sokan ezért térnek át BSD -re... :(

Idézet

[link]

#180 Felhasználó inaktív   gaboro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 20. 10:01

idézet:
Ezt írta olee:
A vga kártyámmal nem bírt el a telepítő... Ati Radeon VE. Ati Radeonnak ismerte fel. Valamiért a 1152x768@75Hz-et valahogy sehogy sem lehet beállítani, pontosabban semmit, kivéve a default 640x480-at (21"-es monitoron azért elég vicces). [/quote]
Az Ati supportja a enyhen szolva hagy kivannivalot maga utan, bar mostanaban mar a windowsos driverek egyre tisztessegesebbek. A linuxra azt mondjak, hogy tamogatjak, kozbe meg szarba sem veszik... Na mindegy, azert szerencsere nincs elveszve minden. Van jo driver a kartyadhoz, csak nem valoszinu, hogy az uhuban alapbol benne volt, ugyanis a 4.2-es XFree86 tamogatja a Radeon-okat, csak eppen van egy par, ami kifog rajta, mint pl. az en Radeon Mobility-m. Szoval menj el a gatos.sf.net oldalra, szedd le az ati.2 drivereket, az experimental 13-at, most az a legfrisebb. Experimental, de nalam sosem fagyott... es gyonyoru a kepe. Szoval a tar.gz-t bemasolod a /usr-be (rootkent persze), es egyszeruen kitarolod: tar xvzf ATI....tar.gz. Ennyi. persze, ha mar eles a rendszered, akkor erdemes a /usr/X11R6 konyvtarat elmenteni... Ja, az X beallitasanal a radeon-t kell kivalasztani.

Ha 3d-s jatekokat is akarsz futtatni, mint pl. quake3, akkor fel kell raknod a DRI-t is a gatos.sf.net-rol. Ez mar jobban experimental... Szoval letoltod a drm-kernel-t, kitarolod egy konyvtarba, leforditod (make -f Makefile.linux ), es rootkent az epp leforditott modulok konyvtarabol:
rmmod radeon
insmod ./radeon.o
Az XFree-konfigjaban a Modules alatt Load "dri"-t felvenni, es X-et ujrainditani. Mar megy is, meghozza gyonyoruen.

Javaslom, hogy a DRI-t ne hasznald mindig, csak ha jatszani akarsz. Igy az X-et stabil marad.

Ne vedd szemelyeskedesnek, de sok windows-os elhuzza a szajat, ha ilyesmiket kell csinalni egy hardwer beuzemelesehez. Ilyenkor erdemes a kovetkezoket vegiggondolni:

1.) a linux teljesen ingyenes, most toltotted le, semmit nem fizettel a fejlesztoknek, ok megis olyat alkottak, ami mukodes szempontjabol megfelelo. Gyors is, stabil is, megfeleloen biztonsagos is.
2.) a linux nem kemkedik utanad
3.) a linux licensze szamodra, mint fogyasztora nezve nem megalazo, mint a windows EULA, nem KELL garantalnod benne, hogy a microsoft barmikor, barmilyen szoftvert telepithet a gepedre tavolrol, anelkul, hogy szolna rola, es barmilyen program futasat szo nelkul blokkolhatja.

Meg lenne egy par pont, de ez a topic nem errol szol, igy nem irom tovabb. Csak a windows xp-vel valo elegedettseg miatt irtam. Bocs a hasonlatert, de a diszno is milyen elegedett, amikor elerakjak a csavat, nem is gondol ra, hogy egyszer meg meglesz a bojtje.... :)

Jo linuxozast.

Udv.
Gaboro
Üdv.
Gaboro

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9