idézet:
Ezt írta Fec:
Egy valamit nem kell elfelejteni. Lehet, hogy szép a linux, jó a linux, de tud valaki a napjaink játékai közül egyet is, amit linux alatt is használni lehet ? Mert én egyet sem. És amíg ez így van (mármint, hogy nincs vagy kevés az elérhető játék) igen is a windows lesz a legelterjedtebb.
[/quote]
napjaink linux alatt IS hasznalhato jatekai: [url="http://"http://www.tuxgames.com/"]http://www.tuxgames.com/[/url]
meglepoen sok van. es ne feledjuk a neverwinter nights-ot
es a doom3-at sem. meg a winex is erdemel egy kis szot.
nem a jatekokon mulik a dolog.
UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről
Elküldve: 2002. 09. 03. 17:15
Elküldve: 2002. 09. 04. 21:40
idézet:
Ezt írta monsta:
nem a jatekokon mulik a dolog.[/quote]
Hanem azon, hogy ha átállnék a Windowsról Linuxra a Desktop gépemen, túl sok szoftveremet és hardveremet kellene feladnom. Nyílván, ha nem windowszal kezdtem volna, hanem Linuxszal, akkor nem így lenne, de sajnos nem ez a helyzet.
Még az Apple Macintoshra is könnyebb lenne átállnom, mint Linuxra. Szívem szerint ilyet vennék, de még mindig a házilag összebarkácsolt PC, és a támogatott licences (hallgatói, oktatói) gépek nagyságrenddel kevesebbe kerülnek, mint egy Apple. De a fő gond itt is a kompatibilitás, egyszerűen PC - Apple között mozgatott file-ok hol működnek, hol nem.
Meg nekem hiányzik az, hogy a dolgokat letöltöm, felinstallálom és mennek, vagy megveszem, rádugom és megy. Mindennel először bíbelődnöm kell egy kicsit - ez idő, és már nincs ilyesmire időm, legfeljebb, hobbiból szórakozom most vele.
Utána pedig ott van az évek során megvett szoftverek, megszerzett tudás, könyvek, idő, amit rátöltöttem arra, hogy a Windows jól fusson nálam. Egyszerűen dobjam ki az ablakon.
Mint felhasználónak, nekem az UHU Linux szintje leginkább a Win 3.1-es gépünkre emlékeztet, körülbelül azon vannak hasonló komfort fokozatok, használható hasonló fejlettségű szoftvereim, hardvereim.
Elküldve: 2002. 09. 04. 21:57
idézet:
Ezt írta olee:
Mint felhasználónak, nekem az UHU Linux szintje leginkább a Win 3.1-es gépünkre emlékeztet, körülbelül azon vannak hasonló komfort fokozatok, használható hasonló fejlettségű szoftvereim, hardvereim.[/quote]
Inkább mondjuk Win95-nek, mikor láttál utoljára Win3.1-et?? Mikor volt neked MPlayer szintű médialejátszód, hasonló szintű kezelőfelületed, felhasználókezelésed(!), stb... Ha már leminősíted, mert nem ismered, akkor legalább valami elfogadhatóan tedd.
Amúgy nem értek veled egyet, mert egy Win3.1-ben sohasem volt ennyi lehetőséged, nemigen voltak ilyen programok rá, és ha megnézed ezeknek a programoknak a tulajdonságait, akkor ilyen minőségű sem...
Elküldve: 2002. 09. 04. 22:46
idézet:
Ezt írta Trunkics Tamás:
...[/quote]
Hagyjad! Felesleges...
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2002. 09. 04. 23:00
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Hagyjad! Felesleges...[/quote]
A remény sohasem hal meg.![]()
Elküldve: 2002. 09. 07. 13:14
idézet:
Ezt írta Trunkics Tamás:
Inkább mondjuk Win95-nek, mikor láttál utoljára Win3.1-et?? Mikor volt neked MPlayer szintű médialejátszód, hasonló szintű kezelőfelületed, felhasználókezelésed(!), stb... Ha már leminősíted, mert nem ismered, akkor legalább valami elfogadhatóan tedd.
Amúgy nem értek veled egyet, mert egy Win3.1-ben sohasem volt ennyi lehetőséged, nemigen voltak ilyen programok rá, és ha megnézed ezeknek a programoknak a tulajdonságait, akkor ilyen minőségű sem...[/quote]
Van itthon két gépünk is, amin Win 3.1 fut. Van rajta Word 6.0, Excel 5.0, Opera, IE, Eudora, GIB szótár, Angol egynyelvű szótára meg ilyenek, Novell hálózattal. Kb. ugyanannyit kell vele kínlódni, mint most a Linuxszal, mindent szöveges állományokban kell szerkesztgetni, és mindehez először egy csomót utána kell olvasni. Win 95-ön az összes programom és hardware kompatibilis, amit most XP alatt használok.
Nem leminősítettem, nekem erre emlékeztet.
Elküldve: 2002. 09. 07. 14:08
idézet:
Ezt írta olee:
Van itthon két gépünk is, amin Win 3.1 fut. Van rajta Word 6.0, Excel 5.0, Opera, IE, Eudora, GIB szótár, Angol egynyelvű szótára meg ilyenek, Novell hálózattal. Kb. ugyanannyit kell vele kínlódni, mint most a Linuxszal, mindent szöveges állományokban kell szerkesztgetni, és mindehez először egy csomót utána kell olvasni. Win 95-ön az összes programom és hardware kompatibilis, amit most XP alatt használok.
Nem leminősítettem, nekem erre emlékeztet.[/quote]
Ebben majdnem még igazad is lenne, azonban az UHU alatt normál használathoz nem kell semmit semszerkesztgetni, messze kényelmesebb a kezelőfelülete, és jóval többet tud a fentieknél...
De tényleg hagyom, mert neked az tetszik, nekem meg ez.![]()
Elküldve: 2002. 09. 08. 15:35
Felraktam a PCWorld-os UHU-t kipróbálásra a gépemre.
Öszintén szólva sok jót (sőt semennyit) nem tudok mondani róla.
1. szvsz. a partíciók elnevezése pocsék. Megírtam a buglistába, az a válasz jött rá hogy egyértelműbb mint a /dev/hda1 stb. (Kinek???)
Ebből kifolyólag az fstab egy rémálom.
2. baromira idegesít, hogy a gépen lévő másik linux (másik HDD-n lévő) partícióit kapásból kérdés nélkül felcsatolta.
Ugyanezt teszi a CD-vel/floppyval is. (Ez most lin vagy win??)
3. soros egeremet sehogy nem ismerte fel (Genius netscroll) csak úgy tudtam rávenni a működésre, hogy átírtam az Xf86 configját (nem csodálom, hogy nem ment protokollnak imps/2-t írt be neki) ez sem igazán felhasználó/kezdő barát -> hiba reportálva
4. szíve joguk a Gnome-ot előnyben részesíteni, a Gnome nagyon szépre sikerült, de miért kellett a KDE kinézetét is "gnomeosítani"??? A KDE legyen KDE a Gnome legyen Gnome. Aztán majd a júzer eldönti melyiket akarja használni...
5. Nagyon szép, hogy gyárilag benne van az Mplayer, de szvsz. baromi szarul sikeredett a fordítása. (vagy csak nekem sikerült túl jól?
U.azt a filmet amit a saját fordítású mplayerrel fullscreenen nézek kiváló minőségben az UHU-féle baromi darabosan sőt élvezhetetlenül adja le... (mindegy hogy paracssorból vagy GUI-n)
Eddig ennyi, nagyvonalakban.
Azoknak tökéletes lesz, akik még életükben nem láttak linuxot, viszont ha igazán bele akar valaki mélyedni, akkor jobb ha egy komolyabb disztribbel teszi.
Azt a rengeteg időt/pénz/energiát pedig amit ebbe a disztribbe fektettek az alkotók, szerintem sokkal értelmesebb és fontosabb dolgokra lehetett volna felhasználni...
[ 2003. november 06.: daxko szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 09. 08. 15:50
idézet:
Ezt írta daxko:
Hali!
Felraktam a PCWorld-os UHU-t kipróbálásra a gépemre.![]()
Öszintén szólva sok jót (sőt semennyit) nem tudok mondani róla.
[/quote]
idézet:
Ezt írta daxko:
Azoknak tökéletes lesz, akik még életükben nem láttak linuxot, viszont ha igazán bele akar valaki mélyedni, akkor jobb ha egy komolyabb disztribbel teszi.
[/quote]
És telepítettél már ilyen egyszerűen Linux-ot? Különben pont arra van, amit mondasz: ez a disztrib nem a Guru-knak van, a célcsoportnak viszont tökéletes. Én fel vagyok iratkozva az UHU-Kezdő levlistára is, és a válaszokból kiderül, hogy a fiúk folyamatosan fejlesztik, azaz ha jelzel egy hibát, ki fogják javítani.
Nekem, aki nem akar konfig-fileokban turkálni, csak böngészgetni, és használni a rendszert, egy nagyon jó választásnak tűnik a többi disztribúció után (párat kipróbáltam), és ha még ezt tovább is fejlesztik, akkor annak nagyon fogok örülni.![]()
Elküldve: 2002. 09. 08. 17:44
idézet:
Ezt írta Trunkics Tamás:
És telepítettél már ilyen egyszerűen Linux-ot? Különben pont arra van, amit mondasz: ez a disztrib nem a Guru-knak van, a célcsoportnak viszont tökéletes. Én fel vagyok iratkozva az UHU-Kezdő levlistára is, és a válaszokból kiderül, hogy a fiúk folyamatosan fejlesztik, azaz ha jelzel egy hibát, ki fogják javítani.
Nekem, aki nem akar konfig-fileokban turkálni, csak böngészgetni, és használni a rendszert, egy nagyon jó választásnak tűnik a többi disztribúció után (párat kipróbáltam), és ha még ezt tovább is fejlesztik, akkor annak nagyon fogok örülni.[/quote]
Igen, telepítettem. Ebből a szempontból még a SuSE is jobb.
1. nem kell neki Partition Magic, mert ALAPBÓL tud létrehozni magának partíciót a win mellé (ha van egy FAT-os partíciód)
2. az egeremet (Genius Netscroll) tökéletesen kezelte alapból, kivéve a görgőt, de az is megoldható minimális turkálással.
Az UHU erre sehogy nem képes, csak ha beletúrok manuale.
A hibát jeleztem, épp most van kialakulóban egy kellemes kis vitám az egyik fejlesztővel, mert állítja, hogy az Ő megoldásuk a jó nekem... (GPM-el kezelik az egeret grafikus felületen és ezt jónéhány egér nem fogja szeretni, de a hibabejelentésemet elintézték azzal hogy az jó!)
3. Saját honlapjukon írják, hogy az nvidia chipsetes videokarcsi milyen elterjedt, de a kernelmodult és a glx-et saját magadnak kell hozzá leforgatni, mert csomagot azt nem csináltak hozzá... Ez már kezdőbarát!! Kiváncsi vagyok, Te meg tudnád e csinálni? Anélkül pedig sok progitól elköszönhetsz...
A célcsoportnak tökéletes (már akinek), de amint írtam, ha valaki komolyan akar majd vele foglalkozni, a haja szála égnek fog majd állni egy normális disztrib elé leülve, mert addigra hozzászokik a marhaságokhoz...![]()
Elküldve: 2002. 09. 08. 18:32
idézet:
Ezt írta daxko:
Igen, telepítettem. Ebből a szempontból még a SuSE is jobb.
1. nem kell neki Partition Magic, mert ALAPBÓL tud létrehozni magának partíciót a win mellé (ha van egy FAT-os partíciód)
[/quote]
Az UHU telepítőjében is van partíciónáló progi, ezek szerint elkerülte a figyelmedet. De számomra ha nem tudnám, hogy mi az a partícionálás, egy Partition Magic biztosan egyszerűbb lenne, mint bármi más.
idézet:
2. az egeremet (Genius Netscroll) tökéletesen kezelte alapból, kivéve a görgőt, de az is megoldható minimális turkálással.
Az UHU erre sehogy nem képes, csak ha beletúrok manuale.
A hibát jeleztem, épp most van kialakulóban egy kellemes kis vitám az egyik fejlesztővel, mert állítja, hogy az Ő megoldásuk a jó nekem... (GPM-el kezelik az egeret grafikus felületen és ezt jónéhány egér nem fogja szeretni, de a hibabejelentésemet elintézték azzal hogy az jó!)
[/quote]
A másik gépemen Genius NetScroll+ egerem van, legalábbis ez van a talpára írva.Kipróbáltam a kedvedért, tökéletesen megy UHU alatt. Még a Scrollja is. Nekem PS/2-es van. Részemről én úgy olvastam valamelyik fórumon egy szakitól (meg ne kérdezd hol, foggalmam sincs), hogy ez a GPM-es dolog sokkal jobb megoldás, ha rendesen megcsinálják, mint bármely más, csak épp eltart egy ideig. Meg gondolom nem lamer-ek rakták össze az UHU-t, ha idáig eljutottak vele, valamennyire tudniuk kell, hogy mit miért...
idézet:
3. Saját honlapjukon írják, hogy az nvidia chipsetes videokarcsi milyen elterjedt, de a kernelmodult és a glx-et saját magadnak kell hozzá leforgatni, mert csomagot azt nem csináltak hozzá... Ez már kezdőbarát!! Kiváncsi vagyok, Te meg tudnád e csinálni? Anélkül pedig sok progitól elköszönhetsz...
[/quote]
És ha figyelmesen elolvastad volna, a saját honlapjukon azt is leírják, hogy mi az oka annak, hogy nem lehet csomagot csinálni belőle: a licence. Sajnos nekem pont NVidia-m van, végig is csináltam, ami a honlapon van (azt a pár file-t nem volt nehéz letölteni és beírni azokat a parancsokat), de sajnos nem megy. Írtam nekik, és azt válaszolták rá, hogy azért, mert az a leírás még egy régebbi verzióhoz volt, és hamarosan frissíteni fogják.
idézet:
A célcsoportnak tökéletes (már akinek), de amint írtam, ha valaki komolyan akar majd vele foglalkozni, a haja szála égnek fog majd állni egy normális disztrib elé leülve, mert addigra hozzászokik a marhaságokhoz...
[/quote]
Tanuláshoz, elinduláshoz szerintem jó, de ez egy olyan kérdés, amiben egyetértek veled, ezt a véleményt olvastam máshol is. De én nem szeretném megtanulni sem a Windows, sem a Linux, sem másmilyen oprendszer belsőségeit, így nekem tökéletesen megfelel.
TT
Elküldve: 2002. 09. 08. 18:56
idézet:
Ezt írta Trunkics Tamás:
És ha figyelmesen elolvastad volna, a saját honlapjukon azt is leírják, hogy mi az oka annak, hogy nem lehet csomagot csinálni belőle: a licence. Sajnos nekem pont NVidia-m van, végig is csináltam, ami a honlapon van (azt a pár file-t nem volt nehéz letölteni és beírni azokat a parancsokat), de sajnos nem megy. Írtam nekik, és azt válaszolták rá, hogy azért, mert az a leírás még egy régebbi verzióhoz volt, és hamarosan frissíteni fogják.
[/quote]
Na, kiderült, hogy elértettem a válaszukat, nem régi verzió, hanem hibás a honlap, el lett írva egy betű (gtx, glx helyett), amire én is rájöhettem volna... És király, és gyönyörűen úszkálnak a 3D-s delfinek!!!)))
Elküldve: 2002. 09. 08. 18:58
"Az UHU telepítőjében is van partíciónáló progi, ezek szerint elkerülte a figyelmedet. De számomra ha nem tudnám, hogy mi az a partícionálás, egy Partition Magic biztosan egyszerűbb lenne, mint bármi más."
És ugye a PM-et meg is vetted?
Ami pedig benne van katasztrofális, várom azok jelentkezését akiknek sikerült összehozni vele bármit
"A másik gépemen Genius NetScroll+ egerem van, legalábbis ez van a talpára írva. Kipróbáltam a kedvedért, tökéletesen megy UHU alatt. Még a Scrollja is. Nekem PS/2-es van."
Csak a lényegről maradtál le, a soros egerek a problémásak!!
"a GPM-es dolog sokkal jobb megoldás, ha rendesen megcsinálják"
Ha meg tudják! Rengeteg fórumon állandó probléma a görgős soros egerek beállítása. A legelső válasz mindig az, a GPM-et X alatt állítsd le...
"És ha figyelmesen elolvastad volna, a saját honlapjukon azt is leírják, hogy mi az oka annak, hogy nem lehet csomagot csinálni belőle: a licence. "
Nézd meg az nvidia hivatalos oldalát: szinte minden disztribhez ott van a csomag...
A megoldás pedig: beraksz a disztribbe egy nem valós nvidia-kernel és nvidia-glx csomagot azt nem tiltja semmilyen licensz, és amint feltelepítetted a rendszert a két csomagot máris frissíted on-line a valós csomagokra. Nem egyszerűbb? (És ezt csinálja pl a SuSE is)
Másik: végigolvastam az oldalukon (UHU) lévő leírást, némi apróság kimaradt a dologból, ami egyébként a letöltendő README fájlban benne van:
1. Az installálást leállított X szerver mellett kell végezni
(ezt elég érdekes lesz az UHU-ban alapból megoldani, a futási szinteket is úgy sikerült összekavarniuk, hogy azt öröm nézni-> ezt is bejelentettem nekik, várom a választ)
2. Install után nem elég az X-et újraindítani, az egész gépet újra kell indítani (elvégre kernelmodulról van szó..)
3. A letöltött drivernek szüksége van szabad IRQ-ra (nem tudom win alatt hogy müxik), az eredeti "nv" drivernek viszont nem. Érdemes megnézni a BIOS-ban van-e neki adva.
üdv
Ákos
Elküldve: 2002. 09. 08. 19:09
idézet:
Ezt írta Trunkics Tamás:
Na, kiderült, hogy elértettem a válaszukat, nem régi verzió, hanem hibás a honlap, el lett írva egy betű (gtx, glx helyett), amire én is rájöhettem volna... És király, és gyönyörűen úszkálnak a 3D-s delfinek!!!)))[/quote]
Látod ezt észre sem vettem![]()
![]()
Elküldve: 2002. 09. 11. 15:15
idézet:
Ezt írta daxko:
"Az UHU telepítőjében is van partíciónáló progi, ezek szerint elkerülte a figyelmedet. De számomra ha nem tudnám, hogy mi az a partícionálás, egy Partition Magic biztosan egyszerűbb lenne, mint bármi más."
És ugye a PM-et meg is vetted?![]()
Ami pedig benne van katasztrofális, várom azok jelentkezését akiknek sikerült összehozni vele bármit[/quote]
Én ha kipróbálok egy Linuxot, egyúttal a saját partícionáló programját is kipróbálom, azzal csinálok neki helyet, ha többféle progi van benne, azokat is megnézem.
Az UHU-ban egy karakteres felületű, de tökéletesen és logikusan kezelhető, az FDISK-nél jóval fejlettebb, illetve univerzálisabb program van, amivel a feladatot simán megoldottam.
Viszont érthető, ha kezdőknek inkább a PM-et ajánlják.
Elküldve: 2003. 06. 14. 18:20
Az UHU 1.0 final van fönt, az rc3 utáni új verzió, és ADSL-t lövök majd be rajta. RTL8139c chipsetes LG hálókártyát felraktam az UHU KDE 3.1.1 alatt. A kérdés az lenne, hogy a pppoet tárcsázóban pontosan hogy kell DSL-re configolni? Miket kell beállítani lnx alatt? Előre is thx! Üdv: Bepe
Elküldve: 2003. 06. 15. 12:46
idézet:
Ezt írta bepe_79:
upup[/quote]
uff
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 06. 19. 17:28

Súgó
A téma zárva.