HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 23. 18:26

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 16:02

..saját kernel, initrd....

Hát, vszínű van neki vmi oka, továbbá az uhus srácok úgy gondolják, hogy user ne forgasson kernelt. (Amiben egyébként van is valami. Desktop gépen már én sem nagyon szoktam, minek?) De gyébként csináld újra az initrdt, úhy hogy a saját cuccaid teszed bele....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#922 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 21:08

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 19:26

gyébként csináld újra az initrdt, úhy hogy a saját cuccaid teszed bele....

dehát épp az a lényeg, h semmi szükség rá: ramdisk nélkül bejön minden a /lib/modules-ból

más
Nautilust lehet vhogy debug módba kapcsolni?
Olympus kameráról származó JPG-eknek nem csak, h többnyire nem jeleníti meg ikonnézetben a tartalmát (szerk: alapesetben csak 3M alatti mérethez adott nézetet, ez tehát nem gond), de egy jobb klikk / Tulajdonságok-ra kattintva bezárja az összes filekezelő ablakot...
a /var/log alatti logok egyikében sem találok ez utóbbira magyarázatot, ez a Nautilus egyedi hülyesége lehet

Szerkesztette: Degeczi 2005. 04. 23. 21:26 -kor

#923 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 22:24

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 22:08

dehát épp az a lényeg, h semmi szükség rá: ramdisk nélkül bejön minden a /lib/modules-ból

más
Nautilust lehet vhogy debug módba kapcsolni?
Olympus kameráról származó JPG-eknek nem csak, h többnyire nem jeleníti meg ikonnézetben a tartalmát (szerk: alapesetben csak 3M alatti mérethez adott nézetet, ez tehát nem gond), de egy jobb klikk / Tulajdonságok-ra kattintva bezárja az összes filekezelő ablakot...
a /var/log alatti logok egyikében sem találok ez utóbbira magyarázatot, ez a Nautilus egyedi hülyesége lehet

gondolom valami oka csak volt annak az initrdnek, mert senki nem szeret fölösen dolgozni (persze lehet, hogy épp ezért maradt ott, kérdezz rá levlisten)

Nautilust meg próbáld konzolból indítani, mert akkor látod, hogy mit szemetel mielőtt meghal. Aztán majd jöhet a recompile + gdb ;)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#924 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 23:22

sajnos a Nautilus parancssorból sem bőbeszédűbb: egyszerűen csak egy pillanatra fölvillantja a "filetulajdonságok" panelt, majd azonnal be is csukja az összes ablakát - de hibaüzenet semmi
egyébként nem csak a kamerámmal gyártott file-okra prüszköl, más típussal készültekre is, ha van bennük Exif infó! attól már megfosztott képekkel nincsen baja...

megnézné esetleg vki: egy exif infóval ellátott JPG-re (saját kamera híján mondjuk egy fényképezőgép-tesztoldalról leszedett, eredeti képpel) hogyan viselkedik a "file tulajdonságok"?

#925 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 08:09

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. ápr. 24., vasárnap - 0:22

sajnos a Nautilus parancssorból sem bőbeszédűbb: egyszerűen csak egy pillanatra fölvillantja a "filetulajdonságok" panelt, majd azonnal be is csukja az összes ablakát - de hibaüzenet semmi
egyébként nem csak a kamerámmal gyártott file-okra prüszköl, más típussal készültekre is, ha van bennük Exif infó! attól már megfosztott képekkel nincsen baja...

megnézné esetleg vki: egy exif infóval ellátott JPG-re (saját kamera híján mondjuk egy fényképezőgép-tesztoldalról leszedett, eredeti képpel) hogyan viselkedik a "file tulajdonságok"?

Csekkoltam, tényleg elszáll.
ezt a hibát dobja, tehát tényleg az exifel van a hiba.
nautilus: symbol lookup error: /usr/lib/bonobo/libnautilus-image-properties-view.so: undefined symbol: exif_content_get_value_old

In Flames We Trust

#926 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 09:21

köszi! (egyébként hova írt ezt?)

gondolom akkor a libnautilus-image-properties-view.so-t kellene forrásból javítás után legyártani
jó lenne megoldani, mert az egész "próbáljuk ki az UHU-t desktop oprencerként" azért jött elő nálam, mert játszani nem szoktam a gépen, az nem szempont - de a fotófeldolgozás nagyon is

#927 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 09:42

Idézet

köszi! (egyébként hova írt ezt?)

Terminálból indítottam.

Idézet

gondolom akkor a libnautilus-image-properties-view.so-t kellene forrásból javítás után legyártani

Ezt tényleg passzolom. Szvsz mehet a gnome bugzillába.

Idézet

jó lenne megoldani, mert az egész "próbáljuk ki az UHU-t desktop oprencerként" azért jött elő nálam, mert játszani nem szoktam a gépen, az nem szempont - de a fotófeldolgozás nagyon is

Ha probléma meg nem is oldaható, azért megkerülhető. Senki nem kötelez, hogy nautilusal nézegesd a képeidet. Tudom nem megoldás, de ne ezen csússzon már el az egész, ha csomó alternatíva van.
In Flames We Trust

#928 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 10:13

nem is a képnézegetés (arra tényleg van számos jó program), a file-kezelés a lényeg
ha csak egy kép adatai kellenek (pl mikor készült, milyen idővel), azért ne kelljen már külön programot behívni, ha a filekezelő is meg tudja mutatni a tulajdonságok között

de nem hiszem, h vészes lenne a javítás, majd utánanézek

#929 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 10:25

Idézet

ha csak egy kép adatai kellenek (pl mikor készült, milyen idővel), azért ne kelljen már külön programot behívni, ha a filekezelő is meg tudja mutatni a tulajdonságok között

Én a többi filekezelőre gondoltam ;)
In Flames We Trust

#930 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 22:28

no, ez is megoldva!

nézegettem az UHU forrásokat, és föltűnt, h a Nautilus esetén egy tavaly nyári patch rakta be a exif_content_get_value_old() függvényre hivatkozást (előtte exif_content_get_value() volt, aminek azonban megváltozott a paraméterezése az újabb libexif-ekben)
ugyanitt a libexif csomaghoz is tartozik egy patch, ami az exif-entry.c file-ba belepakolta az említett exif_content_get_value_old() függvényt - logikus következtetés, h az UHU 1.2-t egy olyan libexif-el adták ki, amiben ezt a patch-et nem hajtották végre

libexif forrás letöltés, patch, fordítás, UHU-val érkezett verzió fölülírása - és már működik is, nem lép ki a Nautilus!

(még mindig kérdés, miért jó ha az ember egy desktop rendszernél is hajlandó magának fordítani?)

#931 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 22:57

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. ápr. 24., vasárnap - 23:28

no, ez is megoldva!

nézegettem az UHU forrásokat, és föltűnt, h a Nautilus esetén egy tavaly nyári patch rakta be a exif_content_get_value_old() függvényre hivatkozást (előtte exif_content_get_value() volt, aminek azonban megváltozott a paraméterezése az újabb libexif-ekben)
ugyanitt a libexif csomaghoz is tartozik egy patch, ami az exif-entry.c file-ba belepakolta az említett exif_content_get_value_old() függvényt - logikus következtetés, h az UHU 1.2-t egy olyan libexif-el adták ki, amiben ezt a patch-et nem hajtották végre

libexif forrás letöltés, patch, fordítás, UHU-val érkezett verzió fölülírása - és már működik is, nem lép ki a Nautilus!

(még mindig kérdés, miért jó ha az ember egy desktop rendszernél is hajlandó magának fordítani?)

Nem hajlandóságról van szó. Inkább arról, hogy a srácok próbálnak olyan rendszert létrehozni, amit egyszeri barátunk is tud használni, és abból indulnak ki, hogy usernek nem kell tudni, mi az a kernel, meg mi az a forrás, meg fordítás, meg egyéb misztikumok (Ami valjuk be, nem is igazán érint meg Mariska nénit normális esetben). Ezért -ahogy én látom- a srácok próbálják a dolgot minnél jobban összeintegrálni, mindenhez guit csinálni, és egyáltalán arra törekszenek, hogy a rendszert ők rakják össze, a user meg csak használja. Természetesen ehhez hozzátartozik az is, hogy ezért cserébe föláldozzák a könnyű berhelhetőséget, ill a belső minél inkább átláthatóságát, ha szükséges. Ezért aztán olyan dolgot csinálni, ami a rendszer berhelésével jár, bonyibb csinálni, mert nincs igazán felkészülve arra, hogy heggeszteni fogják, és ugye nem biztos, hogy amikor valamit újra összeraksz mégiscsak, akkor tudsz róla, hogy egyéb dolgokra is tekintettel kell lenni (pl nem csontozhatsz ki büntetlenül egy kernelt:D) Ettől természetesen te fordíthatsz magadnak, csak tudomásul kell venni, hogy ez nem egy gentoo, vagy egy debian, ami fel van készülve arra hogy jössz.

Ezen esettel kapcsolatban pedig remélem, hogy jelezted a fiúknak, hogy ezt javítsák, mert ugye UHU célközönség átlagpolgára erre magától nem képes. Aki meg képes rá, az ennyivel lóg nekik, ha már egy ilyen jó cuccost tolnak alád ingyen. :up:

(Egyébként meg ügyi vagy :D)

#932 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 23:23

sajnos nem, csak elhamarkodtam...  :(

az /usr/lib alatt a libexif.so csak egy sym.link a tényleges libexif.so.10.0.0-ra, és van egy libexif.so.10 link is, ami ugyanide mutat
mivel a leszedett libexif forrás kicsit újabb volt (0.6.12 a 0.6.10 helyett), a létrehozott lib neve libexif.so.12.0.0 lett, a libexif.so link már persze erre mutatott, és egy libexif.so.12 link úgyszintén

mint közben kiderült, pusztán csak azért nem lépett ki a Nautilus, mert nem a libexif.so-t, hanem a verziót is tartalmazó nevű libexif.so.10-et kereste volna - és az már nem volt ott
így a normál file tulajdonságokat (pl jogosultságokat) még megmutatta, de a "kép" fül alatt semmit, hiszen nem fér hozzá az exif infóhoz

ha pótlom ezt a hiányzó symlinket (akár úgy, h a 12-es verziójú libre mutatok, akár úgy, h a közben beszerzett 10-esre), akkor egyből visszaáll az előző viselkedés, újra kiugrik (közben rájöttem, miért szótlanul: mert mezei userként futtattam. Ha root-ként indítom parancssorból a Nautilust, akkor mindjárt jönnek az üzenetek)

sebaj, nem adom föl, csak mára  :)

#933 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 25. 08:59

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. ápr. 25., hétfő - 0:23

sajnos nem, csak elhamarkodtam...  :(

az /usr/lib alatt a libexif.so csak egy sym.link a tényleges libexif.so.10.0.0-ra, és van egy libexif.so.10 link is, ami ugyanide mutat
mivel a leszedett libexif forrás kicsit újabb volt (0.6.12 a 0.6.10 helyett), a létrehozott lib neve libexif.so.12.0.0 lett, a libexif.so link már persze erre mutatott, és egy libexif.so.12 link úgyszintén

mint közben kiderült, pusztán csak azért nem lépett ki a Nautilus, mert nem a libexif.so-t, hanem a verziót is tartalmazó nevű libexif.so.10-et kereste volna - és az már nem volt ott
így a normál file tulajdonságokat (pl jogosultságokat) még megmutatta, de a "kép" fül alatt semmit, hiszen nem fér hozzá az exif infóhoz

ha pótlom ezt a hiányzó symlinket (akár úgy, h a 12-es verziójú libre mutatok, akár úgy, h a közben beszerzett 10-esre), akkor egyből visszaáll az előző viselkedés, újra kiugrik (közben rájöttem, miért szótlanul: mert mezei userként futtattam. Ha root-ként indítom parancssorból a Nautilust, akkor mindjárt jönnek az üzenetek)

sebaj, nem adom föl, csak mára  :)

gondolom úgyis forgatni fogsz. fordítsd --debug (:think: asszem) opcióval a gccnek, és aztán jöhet a gdb, az megmondja melyik függvényen hasalt el.

#934 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 25. 18:27

no, működik végre valóban:
Kép

a Nautilust fordítottam le, de nem pont UHU forrás alapján - tényleg, eleve hogyan lehet az UHU forrásokhoz hozzájutni? Ami letölthető (vagy a 2-es CD-n van), az mind csak patch, előbb kellene hozzá pontosan ugyanaz a forrás, amivel ők is dolgoztak. Ez van amikor nem gond (libexif-nél megtaláltam), az a Nautilus-forrás, amit találtam azonban hiába volt látszólag ugyanaz a 2.8.2 verzió, mégis már kicsit más volt pár file, nem ment föl rá az UHU-s patchkészlet.
Sebaj, megpatch-eltem azzal a készlettel, ami Debianhoz elérhető, így már le is fordult szépen. Ez a készlet az inkriminált exif_content_get_value_old() függvény használata helyett az exif_content_get_value()-t használja, a most elvárt paraméterezéssel (4 paraméter a régi 2 helyett).
Mivel a hiba a /usr/lib/bonobo/libnautilus-image-properties-view.so-t érintette, elég volt azt fölülírni a frissen legyártottal.

Jó kérdés persze, h pontosan mi volt az ok, ha egyszer a hiányolt függvény benne volt a lib-ben?  :confused:
(netán a függvénynév lehetséges hossza lenne limitált? ahhoz túl rövidnek tűnik)
Mindegy, így már valóban jó, ez a lényeg.

Más kérdés, h továbbra sem mondhatnám, h elégedett vagyok a "Linux, mint otthoni desktop rendszer" témában: amióta használom, már 2x is csontra fagyott, a billentyűzeten csak a LED-eket villogtatva. Első alkalommal még ráfogtam a TV programra (épp csatornát váltottam volna), bár persze akkor sem illene, most másodszor azonban semmi ilyesmi nem futott, csak két terminál ablak. Kimentem a szobából, mire visszaértem már a képernyővédőbe belefagyva állt minden, most is csak a reset segített...
Elhiszem, h az ATI driver ilyen kritikán aluli minőségű - dehát ez adott, nem választhatok mást. Az mégse járja, h egy Windows alatt atomstabil gép Linux alatt legyen teljesen megbízhatatlan - úgyhogy valszeg nem marad más, mint pihentetni a témát, amíg végre egy használható driver ki nem jön. Addig vissza a megbízható XP-hez...

#935 Felhasználó inaktív   smyle 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 27. 00:12

Hi!
Csak nezek, hogy egy ilyen hibat, hogy megtud hegeszteni az aki ert hozza :respect:
Egy ideje nalam is fent van az uhu es probalgatom a dolgokat, de ezzel a valknut-tal (mert gondolom o volt a tettes) ntfs particion levo fajlok megosztasa nem igazan jott ossze.
Illetve egy ideig ment prg ujrainditas utan, feltudtam menni igy hubra, de egy ido utan lefagyott a progi es a krusader is :confused:
Nem is beszelve arrol, hogy az ntfs hasznalata megrogzott chkdsk-t eredmenyez xp indulaskor :eek:

Amugy erdemes rarakni hivatalos nvidia vga drivert? Azt se tom most mit hasznal.
Cedega alatt erdekesen nez ki a starcraft nehany helyen.
De legalabb mukodik, persze nem cvs valtozat.
En azzal csak szivtam.

#936 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 27. 03:50

Idézet: smyle - Dátum: 2005. ápr. 27., szerda - 1:12

Hi!
Csak nezek, hogy egy ilyen hibat, hogy megtud hegeszteni az aki ert hozza :respect:
Egy ideje nalam is fent van az uhu es probalgatom a dolgokat, de ezzel a valknut-tal (mert gondolom o volt a tettes) ntfs particion levo fajlok megosztasa nem igazan jott ossze.
Illetve egy ideig ment prg ujrainditas utan, feltudtam menni igy hubra, de egy ido utan lefagyott a progi es a krusader is :confused:
Nem is beszelve arrol, hogy az ntfs hasznalata megrogzott chkdsk-t eredmenyez xp indulaskor :eek:

Amugy erdemes rarakni hivatalos nvidia vga drivert? Azt se tom most mit hasznal.
De legalabb mukodik, persze nem cvs valtozat.
En azzal csak szivtam.

Ezt én is észrevettem. Másolás uhu 1.2 alatt ntfs-ről /ext3-ra, majd reboot, grubban kiválasztom az xpprofsp2hun-t, elindítom, majd jön a konzisztenciavizsgálat/chkdsk/scandisk..  :(

Üdv: Bepe

#937 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 27. 05:32

Idézet

Mindenképpen. Az nVidia driverrel nincs sok gond.

Idézet

En azzal csak szivtam.

Ezt meg gondolom nem vetted meg...
In Flames We Trust

#938 Felhasználó inaktív   csavar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 14:12

Üdv!

Érdekesség: páran panaszkodtak h az usb pendrive nem jó az új uhu alatt. A notbookomon seitec márkájú pendrive-ommal nem volt semmi problémám, addig míg a szüleim gépére is feltettem az uhu-t. (mert a kedvenc régi játékuk a delta force 1 nem indul el win98 és XP alatt sem: az új videó kari miatt, de uhu alatt wine-al igen :) )
Ugyanis nem működik vele. Sem a fedore core 3-al. Akkor most mi van? Szerintem chipset probléma lehet a 2.6-os kernelekben... Mert inteles chipsettel nincs gond. (Szüleim gépe nforce2-es)

Üdv!

#939 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 22:12

Sajnos segíteni nem tudok a problémádban, csak mint a témához vágó dolgot írom le:
nekem semmi gondom nincs a 1.2-es UHU Pendrive kezelésével, minden rednben ment.
(Egyébként az enyim is Seitec :))

#940 Felhasználó inaktív   panizzi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 04. 29. 10:42

WLAN -t használni lehetséges ?

gondolom a driver is reménytelen ...

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első