HWSW Informatikai Kerekasztal: ATi Radeon HD4800 series - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (427 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 402
  • 403
  • 404
  • 405
  • 406
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

ATi Radeon HD4800 series Értékeld a témát: -----

#8061 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 07. 14:47

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 14:34

Már bocs, de egy gyártónak mi érdeke fűződik ahhoz, hogy neked egyszerű legyen a tuning? Kb. semmi.

Az AMD és az NV eladja neked a kártyáját, amivel 3D-s programokat lehet futtatni. Az ilyen terhelős dolgokat meg megvágják, mert senki sem tudja a rendszereket a valós életben így terhelni, csak akkor a szándékosan ír ilyen programot. Ennyi. Nyilván akit az ilyen programok érdekelnek azok tuningolnak, de őket eleve nem kell számításba venni, mert a tuning nem rendeltetésszerű használat. :)

HD4890-re akkor miért hírdetgették, hogy milyen tuningbajnok? :D

Sőt, amikor miért van a CCC-be beépítve egy gyári tuningolócucc, amit még folyton frissítenek, utána meg nyomják a marketinget, hogy kész az új Overdrive, amivel könnyebb lesz tuningolni, mert automatikusan tuningol. Persze Autómatikusan mindenkinek sokkal magasabb órajelre állítja a kártyáját, amit bír. Akkor miért van mindez?  :rolleyes:

Szerkesztette: oliba 2009. 09. 07. 14:51 -kor

#8062 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 07. 14:48

Marketing? :think:  :D
Szösszenetek és egyéb dolgok: katt

#8063 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 14:55

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 14:48

Marketing? :think:  :D

Marketingből akkor bukott az AMD, mondjuk ezt tudjuk. Ha marketingről van szó, akkor NV  :Đ

#8064 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 15:05

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 15:34

Már bocs, de egy gyártónak mi érdeke fűződik ahhoz, hogy neked egyszerű legyen a tuning? Kb. semmi.

Az AMD és az NV eladja neked a kártyáját, amivel 3D-s programokat lehet futtatni. Az ilyen terhelős dolgokat meg megvágják, mert senki sem tudja a rendszereket a valós életben így terhelni, csak akkor a szándékosan ír ilyen programot. Ennyi. Nyilván akit az ilyen programok érdekelnek azok tuningolnak, de őket eleve nem kell számításba venni, mert a tuning nem rendeltetésszerű használat. :)

meg mindig nem ertesz semmit, de kezdek faradni...

ezek a programok, amiket irtam, gyakorlatilag a minosegellenorzest csinaljak, abban az allapotban ha tuningolsz. ez eddig rendben is van... tuningra nincs garancia. a buko akkor volt, amikor a gyari ertekre visszaallitva sem volt stabil a kartya, ellenben ha tovabbcsokkentetted az orajelet, feszultseget, etc, akkor stabilla valt.

1. ergo alapallapotban semmi szukseg sincs ilyen programokra csak tuninghoz (mivel nincs mas lehetoseged). gyarban elvileg kitesztelik rendesen a megfelelo orajelen.
2. az a sors ironiaja, hogy a tuningosok jutottak el oda a tuningolt orajelet csokkentve, hogy itt vmi alapon sem koser mar... ezert hasznaltak ezt a programot, nem mert ezen "jatszanak".
3. ez a 4850/4870 referencia kartyak nagyon kis reszet erinti ha kicsit melegebb kornyezetben futtatod, a az alulmeretezett nem referenciakat meg nagyobb mertekben.
4. az ujabb kartyaknal nem all fenn a jelenseg, mert odafigyeltek erre.

amugy a tuninghoz nagyon is sok erdekuk fuzodik... nem egy gyarto arul tuningolt kartyat, es az amd orrba szajba nyomatja, hogy mennyire jol skalazhato processzora. szal ilyenkor kell, amugy meg budos ha gaz van? kicsit ellentmondasos a tema.

az is vicc, hogy nem irhatok olyan programot a kartyamra, amilyet akarok... de ez a program epp azert szuletett, hogy tesztelni lehessen vele. ha nem lehet, ertelmet veszti. kepzeld irsz egy programot, aztan a kov verzional a gyarto kijelenti, hogy te nem irhatsz ilyet, es ezentul csak fele sebesseggel fog futni. ez total nonszensz.

Szerkesztette: arn 2009. 09. 07. 15:11 -kor

#8065 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 15:16

Idézet: oliba - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 15:27

Elméletileg a gyárban Furmark-nál sokkal keményebb dolgokkal tesztelnek. Akkor meg minek tiltogatják a Furmarkot? Ezek szerint mégse tesztelgetnek nagyon, csak szórják ki a kártyákat. A referebciahűtéses 4850-esek között a fele elpusztul Furmark alatt, nagy tesztelés  :cool:
Mindenesetre nálam semmilyen butítás nincs a 4770-esemen. 9.8 drivere még eddig nem nyúlt el. 99%-os terhelés 1V és 1,3V-on is és a várható fogyasztáskülönbség is annyi volt, amenyninek kellett lennie  :rolleyes:

nekem volt 4850/4870/x2/4890 kartyam - alapon egyikkel sem volt semmi gond, viszont az 50/70 annyira hatarerteken mozgott, hogy egy szarabb hutesu hazban siman kibukott volna.

a 90el nem volt mar ilyen gond - vmi 40-50 fokkal alacsonyabb volt a 70 taphutesenel. de itt alaposan korbejartam a temat:
http://project-brian.blogspot.com/2009/04/...ltozott_13.html

#8066 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 15:19

De milyen tuning, Abu?

Alapórajeles gyári referenciakártyán lefut vagy nem fut le egy nem fojtott furmark... illetve egy annak megfelelő terhelésű program, amit akár én is összerakhatok otthon?

Meg van-e tiltva, hogy én ilyet futtassak rajta? Ki lesz a hibás, ha nem fut?

Ki mondja meg, hogy mennyi shadert számoltathatok vele egyszerre és mennyire fojtsam le? Hivatalosan...

#8067 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 15:21

Idézet: arn - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 15:16

nekem volt 4850/4870/x2/4890 kartyam - alapon egyikkel sem volt semmi gond, viszont az 50/70 annyira hatarerteken mozgott, hogy egy szarabb hutesu hazban siman kibukott volna.

a 90el nem volt mar ilyen gond - vmi 40-50 fokkal alacsonyabb volt a 70 taphutesenel. de itt alaposan korbejartam a temat:
http://project-brian.blogspot.com/2009/04/...ltozott_13.html

Megvettem a 3850-esemet, akkor még nem ismertem a Furmarkot, csak nagyon csodálkoztam, hogy a TM Forever 1 óra játék után szétesik, vagy hibás pixelek kilóját szórja. Akkor ismertem meg a Furmarkot, ahol 10 másodperc alatt KO lett a kártya. Persze nem Codegen szintű alulszelllőztetett házban volt, hanem egy Aerocool 3T-be. Új hűtés és lám, semmi baja, sőt még 830mhz-re is feltuningoltam és azon használtam. Aztán vettem a 4850-est, amin már furmarkkal kezdtem és paff :D Persze előzőleg tanulva a hibákból már a kártyához rendeltem egy S1-et és egyből jó volt minden :D 4770-nél ilyen nem fordult elő, de persze ehhez is rendeltem egy másik hűtőt :D

Szerkesztette: oliba 2009. 09. 07. 15:22 -kor

#8068 Felhasználó inaktív   pappgaba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 17:22

Idézet: arn - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 12:05

fogd meg a gepet, vidd be a szervizbe - mutass nekik egy olyan programot, ami mindig elszall, minden esetben. kerj toluk egy masikat, hogy azzal is csinalja e. ha igen, akkor ok a hunyok, ha nem, akkor az szivas, mert mashol van a hiba.

Nem tudom hogy érvényes e még rá a garancia mert lecseréletm a gyári hűtését mert azt hittem azzal van a baj 90 meg 100 fok volt terhelve. De majd megpróbálom.

#8069 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 17:36

Idézet: pappgaba - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 18:22

Nem tudom hogy érvényes e még rá a garancia mert lecseréletm a gyári hűtését mert azt hittem azzal van a baj 90 meg 100 fok volt terhelve. De majd megpróbálom.

Ha megvan még a gyári cooler és a csavarok sincsenek szétkopva rajta, akkor nem lehet gond, ha visszacseréled és visszaviszed. ;)
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#8070 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 18:01

Idézet: pappgaba - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 18:22

ahogy a kollega is irja, siman visszaapplikalhato nyom nelkul.

#8071 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 18:32

Szerintem ti nem értitek, hogy az NV és az AMD mire készíti a kártyáit. Most komolyan azt hiszitek, hogy a GPU tápellátását csak azért megnöveli a két-GPU gyártó, hogy fusson rajta a Furmark. Ez nekik kártyánként +20-30% zseton, ami elég komoly, ahhoz képest, hogy mindössze egy programtípus futtatását akadályozzák meg. A terhelésszimulálást. Sehol máshol nem lesz meg ez a terhelés, mert minden 3D-s program még, ha nem is használ scene limitet, biztos több tucat állapotváltáson megy át egy frame alatt.

A tuning meg, mint mondtam nem hatja meg a gyártókat, úgy oldja meg mindenki ahogy akarja. A Furmark is fut az NV és az AMD esetében is csak folytják a teljesítményt. Ez a jövőben is így lesz. :rolleyes:

#8072 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 18:59

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 18:32

Szerintem ti nem értitek, hogy az NV és az AMD mire készíti a kártyáit. Most komolyan azt hiszitek, hogy a GPU tápellátását csak azért megnöveli a két-GPU gyártó, hogy fusson rajta a Furmark. Ez nekik kártyánként +20-30% zseton, ami elég komoly, ahhoz képest, hogy mindössze egy programtípus futtatását akadályozzák meg. A terhelésszimulálást. Sehol máshol nem lesz meg ez a terhelés, mert minden 3D-s program még, ha nem is használ scene limitet, biztos több tucat állapotváltáson megy át egy frame alatt.

A tuning meg, mint mondtam nem hatja meg a gyártókat, úgy oldja meg mindenki ahogy akarja. A Furmark is fut az NV és az AMD esetében is csak folytják a teljesítményt. Ez a jövőben is így lesz. :rolleyes:

De te meg azt írtad korábban (1-2 hónapja), hogy a Furmark-nál megterhelőbb dolgokkal tesztelik a gyártók, hogy biztosak legyenek abban, hogy hibátlan terméket adnak ki. Akkor most már változott a trend? :)

#8073 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 19:23

Idézet: oliba - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 19:59

De te meg azt írtad korábban (1-2 hónapja), hogy a Furmark-nál megterhelőbb dolgokkal tesztelik a gyártók, hogy biztosak legyenek abban, hogy hibátlan terméket adnak ki. Akkor most már változott a trend? :)

Abu még sohasem dolgozott olyan helyen ahol videokártyát gyártanak azért találta ezt ki. Én dolgoztam és elárulom neked hogy ez nem igaz.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#8074 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 19:48

A gyártás esetén speciális gépekkel ellenőrzik, hogy működik-e a kártya. A tervezésnél természetesen tesztelik a végleges változatot a lehető legmegterhelőbb körülmények között. Ezért nem szálnak el a valós alkalmazások alatt a kártyák.

#8075 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 19:59

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 19:48

A gyártás esetén speciális gépekkel ellenőrzik, hogy működik-e a kártya. A tervezésnél természetesen tesztelik a végleges változatot a lehető legmegterhelőbb körülmények között. Ezért nem szálnak el a valós alkalmazások alatt a kártyák.

Nekem 3-ból 1 kártya elszállt a valós körülmények között. 4850-est nem néztem, de az is elszállt volna valamikor a "valós körülmények" között, ha egyből elszáltt Furmark alatt. Ott a VRM hűtésével volt a gond. Egyszerűen AMD nem látja be, hogy sok referencia kártyáját alulméretezi hűtésileg. Furmark csak megcsinálja azt, amit az átlag embernél 0,5-2 év alatt következik be melegedésileg, mivel ugye por, meg a szellőzés hiánya.

#8076 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 20:07

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 20:48

Tervezésnél lehet tesztelik, a gyártórészlegnél biztosan nem. Hidd el. Ott csak határértékeknek kell megfelelnie.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#8077 Felhasználó inaktív   Abu85 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 20:27

Idézet: oliba - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 20:59

Nekem 3-ból 1 kártya elszállt a valós körülmények között. 4850-est nem néztem, de az is elszállt volna valamikor a "valós körülmények" között, ha egyből elszáltt Furmark alatt. Ott a VRM hűtésével volt a gond. Egyszerűen AMD nem látja be, hogy sok referencia kártyáját alulméretezi hűtésileg. Furmark csak megcsinálja azt, amit az átlag embernél 0,5-2 év alatt következik be melegedésileg, mivel ugye por, meg a szellőzés hiánya.

Nem a hűtés a gond. Az mehet 150 fokig is. A tápellátás nem elég. Példával élve nincs értelme egy HD 4890-et 200 A-es PWM-mel szerelni, amikor az esetek 99,9%-ban elég a 160 A is. A Furmarkot meg megoldják a gyártók. Az extrém terhelésre úgyis csak ilyen program képesek, hiszen scene limit és állapotváltás nélkül fut a cucc. Az NV és az AMD ezzel átlagosan 10 dollárt spórol kártyánként. És ezért csak annyi kell csinálni, hogy lefojtják driverből a Furmark-ot. Hiába látod a terhelést erősnek a jelenlegi driverekkel már egyik oldalon sem fut a Furmark teljes terheléssel. Ezen csak akkor tud a Furmark fejlesztője változtatni, ha ASM-be lenyomja a specifikus kódot, így kiüti a shader compliert.

Chabi: "A gyártás esetén speciális gépekkel ellenőrzik, hogy működik-e a kártya." Tesztelni nyilván nincs értelme mindet, hiszen az alkatrészek nem változtak.

Szerkesztette: Abu85 2009. 09. 07. 20:29 -kor

#8078 Felhasználó inaktív   oliba 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 20:37

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 20:27

Nem a hűtés a gond. Az mehet 150 fokig is. A tápellátás nem elég. Példával élve nincs értelme egy HD 4890-et 200 A-es PWM-mel szerelni, amikor az esetek 99,9%-ban elég a 160 A is. A Furmarkot meg megoldják a gyártók. Az extrém terhelésre úgyis csak ilyen program képesek, hiszen scene limit és állapotváltás nélkül fut a cucc. Az NV és az AMD ezzel átlagosan 10 dollárt spórol kártyánként. És ezért csak annyi kell csinálni, hogy lefojtják driverből a Furmark-ot. Hiába látod a terhelést erősnek a jelenlegi driverekkel már egyik oldalon sem fut a Furmark teljes terheléssel. Ezen csak akkor tud a Furmark fejlesztője változtatni, ha ASM-be lenyomja a specifikus kódot, így kiüti a shader compliert.

Chabi: "A gyártás esetén speciális gépekkel ellenőrzik, hogy működik-e a kártya." Tesztelni nyilván nincs értelme mindet, hiszen az alkatrészek nem változtak.

Hát onnan gondolom, hogy a VRM hőmérsékletével volt a gond, legalábbis a HD4850-es kártyámon, mert S1-el passzívan elszállt 66 foknál. Dobtam rá egy 12cm-es ventillátor a kártya elejére, azaz nem a VRM részére és akkor 75 foknál szállt el. Aztán a ventit áttettem a VRM fölé és soha nem szállt el. AMD tény, hogy spórol, de még olyat nem hallottam fórumokon, hogy NV kártya szállt volna el a Furmarktól. Picit jobban összerakják a kártyájukat, csak az árújukkal van a baj  :(

#8079 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 21:08

Idézet: Abu85 - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 19:32

amit irsz az kb olyan, minthogy veszek egy ferrarit, aminel azt irjak, hogy 300al megy, kozben kiesik 250nel a kereke. erre lekorlatozzak 150re... szerinted ez normalis, mert ugyse fog senki sem 50 ill 130 felett menni a sebessegkorlatozas miatt.  :Đ

a stabilitastesztek mindig arrol szoltak, hogy "tulmeretezve" tesztelunk, hogy normal korulmenyek kozott biztosan ne legyen gond. de nem csak programok eseten van ez igy, hanem szinte barmilyen teruleten.

#8080 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 07. 21:49

Idézet: arn - Dátum: 2009. szept. 7., hétfő - 22:08

amit irsz az kb olyan, minthogy veszek egy ferrarit, aminel azt irjak, hogy 300al megy, kozben kiesik 250nel a kereke. erre lekorlatozzak 150re... szerinted ez normalis, mert ugyse fog senki sem 50 ill 130 felett menni a sebessegkorlatozas miatt.  :Đ

a stabilitastesztek mindig arrol szoltak, hogy "tulmeretezve" tesztelunk, hogy normal korulmenyek kozott biztosan ne legyen gond. de nem csak programok eseten van ez igy, hanem szinte barmilyen teruleten.

Te ezt nem érted...
A valós életben soha nem mész a Ferrarival 300-zal, 99.9%-ban, szóval elég, ha 250-ig bírja és mondjuk 50 lóval gyengébb a motor a hivatalostól.

Ha meg tesztpadra teszed, akkor ugyan elfüstölne a motor maxra hajtva, de azt meg szépen leszabályozzák. Istenem, papíron ugyan 500 ló, de elég neked a 450-en is...

Téma megosztása:

• (427 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 402
  • 403
  • 404
  • 405
  • 406
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.