Idézet: Coppermine - Dátum: 2011. 03. 06. 10:46
akkor a mikrosütőm is az ? van benne egy rahedli IC, talán még memória-alapú dolog is, adatokat dolgoz fel, mert adok neki egy inputot (adott időt), és az alapján számol vissza. Hja, és mikrohullámot bocsát ki, ergó még "jelet" is ad.
mégsem hívnám számítástechnikai eszköznek.
De jobb példa a hőmérő - adatokat dolgoz fel, a kinti hőmérsékletet méri. Mégsem számítástechnikai eszköz, IC is van benne, és valamilyen tárolóeszköz is.
most akkor wtf ?! szal ennyire pongyolán ne fogalmazzunk, akkor inkább sehogy. Az informatikában nincs megfelelő definíció a számítástechnikai eszközre, de mint ahogyan azt linkeltem pár hsz-el előbb (wiki):
namost a mérőműszereknél ott megbukik a dolog, hogy az feldolgozza az adatot. Mert az baromi nem dolgozza fel, csak tárolja. A Fáma speciel nem is továbbítja, van neki egy SD kártyája, és enny. Hasznosítani sem hasznosítja, semmit nem csinál vele, csak tárolja, és ennyi. Ugyanígy megbukik a mikró meg a digit hőmérő is, mert azok az adatokat nem továbbítják sehova. Semmilyen matematikai műveletet nem végeznek az adatokkal.
De komolyan mondom megkérdezek 1-2 jogász ismerőst most már IRL, hogy ugyan árulják el, hogy mi tartozik számítástechnikai eszköznek a jog álláspontja szerint - nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fognak rá válaszolni, de gyanítom, hogy fingjuk nincs róla, hogy mi tartozik ide.
-C0pp3rM!n3-
Ha azt a mikrosütőt ilyen ügyekhez használnád, ilyen felelősséggel, ilyen személyzettel, mint a Fámát, akkor még az sem baj, ha épp nem számtek eszköz (szerintem az), mert a hatóság elleni szándékos tett mindenféleképpen büntetendő. (Az egy másik törvény, jobb, ha nem megyünk bele, az IPB adatbázisa hamar telik tőle)
A mérőműszereknél nagyon bukik, amit írtál, merthogy a feldolgozás azt is jelenti, hogy egyik adatból másikat csinál. Pl. a mért freki különbségéből km/h-t. Gondold csak végig. A feldolgozás nem azt jelenti, amikor Józsi bácsi az őrsön kitölti a csekket a kapott adatokkal.
A feldolgozás az adat első megjelenésének pillanatában már létező dolog. Ha csak az eszköz azt a megjelent adatot úgy ahogy van, ki nem köpi magából, akkor valahogy fel kell dolgozni! Ha kiköpné, akkor valszeg a lézer a másik oldalon kifutna, stb...

(tényleg nem tudom, tudtok-e követni)
Idézet
adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését akadályozza, és ezzel kárt okoz
Adatot nem viszünk bele, nem továbbítunk, nem törlünk (de ez már recseg), hanem:
1. a rendszer működését (mindegy mi módon) akadályozzuk
2. jogtalanul (mert végülis akárkit megkérdez, egyértelműen senki nem fogja mondani, hogy "SZABAD")
3. kárt okozunk vele (ez nem mindig igazolható, de mivel lehetséges, ezért nem szabad kizárni, tehát vizsgálni kell)
Ott a törvényben világosan, hogy az "egyéb", erre irányuló műveletek. Szal nagyon is jól van megfogalmazva, épp azért, hogy ne lehessen egyes szavaiba belekötni. Az egész meglehetősen jó koherenciát alkot, sajnálom, hogy nem látszik.
Ha pl. a trafi-törvényt az itteni szakik terminológiája alapján akarnánk újrakreálni, már most összegyűlt annyi szakszó, amiből szinte lehetetlen megcsinálni!!
(Próbáljuk meg: valaki kitalál egy 2 mondatost, leírja, a hivatalosan számtekesnek látszó terminológiával, tudod mi lesz az eredménye? Még többen fognak belekötni, mint ebbe a csóri törvénycikkbe)
Ez a törvény épp attól alkalmazható, és használható, mert nem ír semmi konkrét eszközről. Szerintem nem is ez volt a szándéka.
Ha teszem azt, létrehoznák a magyarok a traffi-törvényt, ahol megnevezik a traffit, meg minden, amibe látszólag nem lehet belekötni, akkor tudod mi lenne: kitalálnák az okosok, hogy bizony az a traffi nem is az, aminek látszik. Mert az nem is mérő, hiszen ő csak jeleket bocsát ki. Ő csak egy szerencsétlen "adó-vevő" eszköz, ami mindenféle jeleket szór s vesz. <--- ha most érzed a furaságot, az igazságtalanságot, a mellébeszélést ebben a mondatban, akkor talán jó úton vagy, hogy értelmezed a jelenlegi törvényt.
A hőmérős példád nagyon is jó a fogalomzavar mutatásához: az
analóg hőmérőben úgy keletkezik adat, hogy arról leolvassa az ember. Ott a hőmérséklet közvetlenül idézi elő ezt. Tényleg neccesen lenne nevezhető számtek eszköznek. Sőt, még a feldolgozás is aligha történik meg, inkább egyik jelből csinál egy másikat (ugye hőmérsékletből mondjuk térfogatot).
A
digitális hőmérő viszont aligha lehet NEM számtek, mivelhogy ott az adatkezelésnek szinte minden lépcsője megvalósul: megjelenés (szemmel láthatatlanul, valamilyen jel formájában), feldolgozás (átalakítás villamos jellé), tárolás (kijelzés). Gondold végig!

Tehát ha a rendőr kimegy, s digitális hőmérőkkel kezdi mérni a temp-et, s ennek a folyamatnak a végén mondjuk ugyanolyan pénzbeli tételek szerepelnek, azaz hasonló tisztségviselők, hasonló feladatkörrel, hasonlóan felelősen, hasonlóan felelősségteljes munkát végeznek, hatóságilag, akkor most figyelj: hasonlóan felelősségre vonható az, aki ezt lehetetlenné teszi, megzavarja. Gondold csak el, ez teljesen logikus.
Tudod, miért? Mert nem fognak minden eszközre külön törvényt hozni, sokadszor mondom: olyan törvényt kellett hozni anno, ami "lefed mindent". Azért nem kell megijedni, mielőtt annyira baromnak néznénk a törvényhozót, hogy ezzel a "lefed mindent"-tel hülyeséget csinál, mert nem barom, ugyanis az ügy további részletei, vizsgálatok, jegyzőkönyvek eredményei fogják terelni az egészet. Lehet, hogy nem lesz bünti, mert piti dolgoról van csak szó, de lehet, hogy életfogytiglan akasztás lesz a vége.
A többi részlettől függ!
A törvény tehát nem szól magáról a fizikai eszközről, még ha meg is nevezi azt. Ott a módszer, az elv, a
zavarás, akadályozás, lehetetlenné tevés a lényeg. Mondom ezt azoknak, akik amellett kardoskodnak, hogy mert a traffi nem számtek eszköz.
Nem mindegy? Ha nem számtek eszköz, akkor szabadon zavarható, akadályozható talán? 1 nagy túrót. Főként nem, ha hatósági.
Szóval épp a többi körülmény vizsgálata "ment meg" attól, hogy valami hülye ítélet születhessen, de ez a törvény szerintem kiváló kiinduló-alap a fenti esetekben. Végülis valahol ez a mondandóm lényege.
Ha pedig - ahogy linkelted, s ami józan ésszel is sejthető amúgy, itt koptatom miatta már régóta a cuccot -, az informatikában nincs overall definíció a számtek eszközről (merthogy azért nincs, mert lehetetlen definiálni egészen konkrétan), akkor megintcsak bukik az elmélet, akkor bizony a törvény vonatkozik erre is akár szó szerint is. Még csak elvonatkoztatni sem kell...
Szerintem nem is kell definiálni semmilyen eszközt, azzal csak kavarni lehet, mert később még többféle eszköz lesz, stb. Inkább az ELVET, a MÓDSZERT kell megragadni, mert bizony ott a lényeg: az okosok mutogathatnak, hogy biza ez nem is számtek eszköz, de nem veszik figyelembe, hogy:
1.
rendőri kézben van (hatósági)
2.
hitelesített eszköz, megintcsak hatósági szinten (kurva fontos amúgy, boltban ilyet nemigen kapsz, ezt ugyanis "központilag elfogadják") (azaz boltban megveheted talán, de hogy egy hiteles Fama nem lesz a te kezedben, abban biztos vagyok, max. ha odamész a méréskor)
3.
szándékosan, tettének tudatában teszi, aki azt zavarja. Olyat hallottál már, hogy valakinek erről fogalma sincs? (bocsánat biztos úr, én észre sem vettem, hogy az autómban ilyen van benne) <--- fogadok, még megéljük ezt is, bár annyi jó van benne, hogy a törvényt kijátszani próbálók végülis értelmezni is megpróbálják azt.

4.
károkozás történhet, mégpedig akár 300000Ft-ban.
Nézd csak meg, hol említettem akármilyen eszközt, mit kategóriát? Sehol. Mert az elv, a módszer, a hatóság, s a szándék a lényeg. Kiemeltem a fontos szavakat. Ezekből már önmagában vádat lehetne emelni, még csak talán nem is kellene ez a törvény hozzá.
Valakik még megkérdezhetnének jogászokat, közben én is utánajárok, remélem sikerül felhajtani valamit.
Szerkesztette: Warrior 2011. 03. 06. 14:27 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."